Ο κος Αρνητικός! Όλα του φταίνε και τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει - Men's Bible

Ο κος Αρνητικός! Όλα του φταίνε και τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει

Ο κος Αρνητικός! Όλα του φταίνε και τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει

Πάντα υπάρχει ένας τύπος ανθρώπου που ποτέ δεν πρόκειται να βελτιωθεί στο φλερτ, όσα σχέδια και προσπάθειες κι αν έχει κάνει. Είναι αυτός που είναι πάντα αρνητικός.

Ίσως γνωρίζεις κι εσύ κάποιον τέτοιο. Ή ίσως να είσαι κι εσύ έτσι.

Αν είσαι κι εσύ αρνητικός, τότε είμαι σίγουρος ότι κάθε φορά που σου προτείνουν κάτι, σκέφτεσαι μόνιμα: «Αυτό δεν θα λειτουργούσε ποτέ σε μένα γιατί υπάρχουν λόγοι…» ή κάθε φορά που κάποιος σε συμβουλεύει, εσύ σπεύδεις να του εξηγήσεις για ποιον λόγο είσαι η εξαίρεση. Και αυτό σημαίνει ότι δεν θα βελτιωθείς ποτέ, εκτός αν κάνεις συνειδητή προσπάθεια να ξεπεράσεις αυτό τον τρόπο σκέψης.

Σου φαίνεται ήδη απίθανο; Καλωσόρισες τότε στον κόσμο της αυτοεκπληρούμενης προφητείας. Είναι καιρός όμως να σταματήσεις μια και καλή να είσαι αρνητικός.

Γιατί πιστεύεις ότι δεν είσαι αρνητικός (ενώ είσαι)

Κάποιος που είναι μόνιμα αρνητικός ψάχνει πάντα για λόγους που κάτι «δεν γίνεται». Μπορεί να είναι ότι «εγώ δεν είμαι έτσι», ότι προσπάθησε ήδη και δεν τα κατάφερε, ότι έκανε «ότι μπορούσε» ή ότι απλά δεν υπάρχει τρόπος αυτό που του προτείνουν να δουλέψει επειδή η μοίρα τον ξεχώρισε να είναι μόνιμα ριγμένος (κλαψ).

Όταν μιλάς με κάποιον που έχει αρνητικό τρόπο σκέψης ζεις την απογοήτευση, ειδικά όταν προσπαθείς να τον βοηθήσεις. Μετά από λίγο νιώθεις ότι μιλάς με έφηβο που μόλις ανακάλυψε τους Rage Against the Machine.

Αν όμως είσαι εσύ αυτός που είναι αρνητικός, όσα έγραψα πιο πάνω θα σου φαίνονται άδικα ή/και προσβλητικά. Ισχυρίζεσαι πως οι λόγοι και οι αιτιολογίες που έχεις είναι απόλυτα βάσιμες και βασίζονται στην εμπειρία σου και τις αποτυχίες σου. Αν είχα περάσει τα ίδια πράγματα με εσένα, δεν θα σου έλεγα κάτι τόσο εύκολο όπως «δεν προσπαθείς αρκετά», γιατί θα σε καταλάβαινα απόλυτα.

Να ποια είναι η αλήθεια όμως: οι αντιρρήσεις σου σού φαίνονται πολύ λογικές επειδή το ίδιο σου το μυαλό σε ξεγελάει. Βλέπεις, για το ίδιο μας το μυαλό τα αρνητικά σενάρια είναι πολύ πιο πιστευτά. Αφήνει τις αρνητικές σκέψεις και εμπειρίες να μας επηρεάζουν περισσότερο από τις θετικές, φαινόμενο γνωστό ως negativity bias .

Αυτός είναι και ο λόγος που το μυαλό μας μάς παρασύρει στο να μην κάνουμε την κίνησή μας, όπως σου λέμε και στο βίντεο:

 

Επιπλέον υπάρχει και το γεγονός ότι τείνουμε να δίνουμε περισσότερη προσοχή σε σκέψεις και πεποιθήσεις που συμμορφώνονται με αυτό που πιστεύουμε ήδη, φαινόμενο γνωστό ως confirmation bias.

Χάρη σε αυτό, τείνουμε να αγνοούμε ενδείξεις αντίθετες με αυτό που ήδη πιστεύουμε γιατί δένουμε την ταυτότητά μας με τις υπάρχουσες πεποιθήσεις μας. Και με το που κλονιστούν αυτές οι πεποιθήσεις, ξαφνικά όλα σχετικά με τον εαυτό μας καταρρέουν. Οπότε μας είναι πιο βολικό να αγνοούμε όσα πράγματα δεν συμβαδίζουν με αυτό που προσδοκούμε.

Άρα οπουδήποτε στρέφεις το κεφάλι σου, βλέπεις αποδείξεις ότι ο τρόπος σκέψης σου είναι λογικός και σωστός. Ο κος Αρνητικός! Όλα του φταίνε και τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει

Άσε τις αντιρρήσεις στην άκρη

Αν θες να βελτιωθείς, τότε πρώτα απ’ όλα αποδέξου ότι, κατά πάσα πιθανότητα, κάνεις λάθος για τον εαυτό σου και ότι ο εγκέφαλός σου θα πολεμήσει τη βελτίωση. Και μια από τις πρώτες γραμμές άμυνας ενάντια στην αλλαγή πρόκειται να είναι το αν τελικά αυτή είναι όντως εφικτή.

Θες να αλλάξεις πραγματικά; Σπάσε τα δεσμά σου!

Αυτό το βλέπεις συνέχεια σε συζητήσεις με άλλους για τη ζωή τους. Κυριολεκτικά παλεύουν για να πείσουν τους άλλους ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα απ’ ότι τους προτείνουν, αιτιολογούν γιατί δεν μπορεί να γίνει αλλά και γιατί είναι χαζό να προσπαθήσουν εξαρχής.

Και θα μου επιτρέψεις να σου πω ότι κάτι τέτοιο κάνεις κι εσύ.

Ο άνθρωπος που είναι αρνητικός θα ισχυριστεί ότι αυτό που του προτείνουν δεν εμπίπτει ακριβώς στην περίπτωσή του. Θα ξεχειλώσει το παράδειγμα που θα του δώσουν. Θα ψάξει για χίλιες δυο δικαιολογίες που αποδεικνύουν ότι αυτό που του προτείνουν δε μπορεί να εφαρμοστεί. Θα επικαλεστεί κάθε πιθανό και απίθανο σενάριο.

Σου φαίνεται γνώριμο; Σε εμένα, ναι. Όλα αυτά είναι πράγματα που επικαλούμουν κι έκανα κι εγώ  όταν προσπαθούσα να βελτιωθώ. Βλέπεις, όταν είσαι αρνητικός, θα υιοθετήσεις οποιαδήποτε δικαιολογία προκειμένου να μην κάνεις αλλαγές.

Μη με παρεξηγείς: Δεν σου λέω ότι είναι κακό να έχεις αντιρρήσεις. Είναι απολύτως κατανοητό.

Η αλλαγή είναι τρομακτική. Και η πιθανότητα της αποτυχίας ακόμα πιο τρομακτική. Αντίθετα, τη μιζέρια τη νιώθουμε πιο άνετη, γιατί τουλάχιστον είναι γνώριμη.

Όταν δεν έχεις προσπαθήσει σε κάτι, δεν μπορείς να αποτύχεις. Οι αντιρρήσεις που προβάλλεις σου επιτρέπουν να μεταμφιέσεις αυτό το φόβο ως «ρεαλισμό».

Το παράδοξο όμως είναι πως όλη η ενέργεια που χρησιμοποιείς για να αιτιολογείς στους άλλους (και στον εαυτό σου) την αδράνειά σου ώστε να είσαι αρνητικός, μπορεί να εφαρμοστεί καλύτερα στην αυτοβελτίωση σου.

Οπότε την επόμενη φορά που ισχυρίζεσαι (συγγνώμη, εξηγείς εννοούσα) γιατί δεν μπορείς να βελτιωθείς σε κάτι, τότε απλά σταμάτα και ρώτα τον εαυτό σου: πως λειτουργεί αυτό για σένα ως τώρα;

Κι αν δεν είσαι ικανοποιημένος και θες όντως κάτι να αλλάξει, τότε σου υπόσχομαι ότι θα είμαι δίπλα σου προσωπικά.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!