4 Εμπόδια που σε αποτρέπουν να φτιάξεις ένα Γυμνασμένο Σώμα - Men's Bible

4 Εμπόδια που σε αποτρέπουν να φτιάξεις ένα Γυμνασμένο Σώμα

4 Εμπόδια που σε αποτρέπουν από το να φτιάξεις ένα γυμνασμένο σώμα

Μικρός δεν είχα ποτέ την ανάγκη και την ανησυχία να αθληθώ για να χάσω κιλά και να αποκτήσω ένα γυμνασμένο σώμα. Και ούτε το έκανα είναι η αλήθεια. Ήμουν από εκείνους τους τύπους που η φύση τους προίκισε με ταχύτατο μεταβολισμό και έτσι έτρωγα και έπινα ότι ήθελα, όποτε το ήθελα.

Με το μικρό μου μυαλό φανταζόμουν πως δε θα άλλαζε κάτι στην πορεία. Αφού ήταν έτσι τα πράγματα, έτσι θα παρέμεναν. Μέχρι που μια μέρα αντιλήφθηκα πως αυτή η νοοτροπία δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια ψευδαίσθηση.

Οι αμαρτωλές τροφές, το αλκοόλ, τα γλυκά και το γρήγορο φαγητό αποδείχτηκαν πιο γρήγορα από τον μεταβολισμό μου και μια μέρα κατάλαβα ότι δεν πάει άλλο.

“Κάτι πρέπει να γίνει!” είπα μέσα μου, “Τέλος οι δικαιολογίες και η καθιστική ζωή. Ώρα να χάσω κιλά και να βάλω μυς.”. Έτσι αποφάσισα να φτιάξω ένα πλάνο προπόνησης και διατροφής και να δεσμευτώ σε αυτό. Επιτέλους θα γινόμουν ο καλλίγραμμος ημίθεος που πάντα ήθελα να γίνω και θα αποκτούσα το γυμνασμένο σώμα που ονειρευόμουν.

Και η αλήθεια είναι πως το κατάφερα. Για λίγο…

Παρά την προσπάθεια και τον ζήλο μου, οι παλιές συνήθειες καραδοκούσαν στη γωνία. Περίμεναν την κατάλληλη στιγμή, εκείνη της αδυναμίας, για να με βάλουν σε πειρασμό και να με εκτροχιάσουν από το στόχο και σκοπό μου.

Τελικά, έπειτα από αρκετές προσπάθειες, αποτυχίες και μερικά σακουλάκια πατατάκια, βρήκα μια ρουτίνα για το γυμναστήριο και τη κουζίνα στην οποία να μπορώ να μείνω μακροχρόνια.

Τι ήταν αυτό που με βοήθησε;

Ήταν μήπως η αγνή δύναμη της θέλησης και της πειθαρχίας; Κάποιο αρχαίο μυστικό που το κατέχουν μονάχα οι μοναχοί σαολίν; Ή μήπως κάποιο εμπορικό τρικ όπως αυτά που βλέπουμε κατά καιρούς στις τηλεοπτικές διαφημίσεις;

Όχι! Δεν ήταν τίποτα από τα παραπάνω.

Αυτό που με βοήθησε να ξεπεράσω το πλατό στο οποίο είχα πέσει ήταν η – ντροπιαστική ίσως αλλά παρ’ όλα αυτά λυτρωτική – διαπίστωση πως τα μεγάλα εμπόδια που έφραζαν τον δρόμο μου δεν καραδοκούσαν στο γυμναστήριο και την κουζίνα. Αλλά βρισκόντουσαν μέσα μου.

Υπονόμευσα τον εαυτό μου αμέτρητες φορές μέχρι να πιάσω τον στόχο μου. Εσύ δεν χρειάζεται να ακολουθήσεις την ίδια πορεία, αρκεί να αντιμετωπίσεις τα εξής:4 Εμπόδια που σε αποτρέπουν από το να φτιάξεις ένα γυμνασμένο σώμα

Την υπερηφάνεια για γυμνασμένο σώμα

Λέγοντας υπερηφάνεια δεν εννοώ το να είσαι περήφανος για τα επιτεύγματα σου και την αφοσίωση σου στο στόχο σου. Μιλάω για εκείνη την αμυντική ασπίδα που χρησιμοποιούμε κατά καιρούς για να καλύψουμε τις ανασφάλειες μας, τις δικαιολογίες και τις ιστορίες που λέμε κάθε φορά στον εαυτό μας.

Και όλα αυτά για να αποφύγουμε την ντροπή.

Τα γυμναστήρια, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία τη βιομηχανίας του fitness, πουλούν τον εαυτό τους μέσα από φωτογραφίες καλλίγραμμων ανθρώπων που μοιάζουν σαν αρχαιοελληνικά αγάλματα.

Και μπορεί να έχουν καλές προθέσεις. Να θέλουν να υπαινιχτούν πως μέσα από την άρση βαρών και τη βοήθεια συμπληρωμάτων πρωτεΐνης, μπορούμε να γίνουμε κι εμείς ένας από τον στρατό των 300 του Λεωνίδα. Όμως αυτό που τελικά πετυχαίνουν είναι να μας υπενθυμίζουν μόνιμα πόσο απέχουμε από το ιδανικό γυμνασμένο σώμα.

Ας είμαστε ειλικρινείς λοιπόν. Η διαδικασία να χάσουμε κιλά και να φτιάξουμε το γυμνασμένο σώμα που επιθυμούμε, μπορεί να μας φοβίσει και να μας κάνει να νιώσουμε πως δεν είναι για εμάς αυτά.

Δεν θέλουμε να μοιάζουμε με ηλίθιους κάνοντας την άσκηση με λάθος τρόπο. Δε θέλουμε να φανούμε αδύναμοι, βάζοντας λίγα κιλά στη μπάρα. Δεν θέλουμε να φανούμε αδαείς που δεν κατανοούμε πλήρως λέξεις όπως κρεατίνη, αλανίνη και διάφορα άλλα σε -ίνη.

Στην πραγματικότητα δε θέλουμε να αποτύχουμε και έτσι καθυστερούμε να προσπαθήσουμε.

Και το μάθημα που έμαθα με τον δύσκολο τρόπο είναι πως δεν μπορείς να αλλάξεις τον εαυτό σου χωρίς να ρισκάρεις κάποιες ρωγμές στην εικόνα που βγάζεις προς τα έξω.

Η αλλαγή δεν είναι μόνο δύσκολη. Πολλές φορές είναι και ντροπιαστική. Μονάχα όταν πραγματικά δεσμευτείς στο να αλλάξεις τον εαυτό σου αντιλαμβάνεσαι αυτό που θα έπρεπε να γνωρίζεις από καιρό: Πως κανείς δεν νοιάζεται για το τι κάνεις.

Ο τύπος που κάνει πιέσεις στήθους έχει καλύτερα πράγματα να κάνει από το να σχολιάζει αν βάζεις αρκετά κιλά ή όχι. Η κοπέλα στο ελλειπτικό επικεντρώνεται στο πόσες θερμίδες καίει η ίδια, παρά στο αν χρησιμοποιείς εσύ σωστά ένα μηχάνημα.

Το μόνο άτομο που θα σου πει “Δεν ανήκεις στο γυμναστήριο. Δεν είναι για εσένα αυτά. Ποτέ δε θα αποκτήσεις ένα γυμνασμένο σώμα”, είναι ο ίδιος σου ο εαυτός και κανένας άλλος.

Την τελειομανία

Αν η υπερηφάνεια σε κρατάει από το να ξεκινήσεις, η τελειομανία σε αποτρέπει να τελειώσεις και να ολοκληρώσεις το πλάνο σου.

Πρόκειται για άλλον ένα τρόπο που υπονομεύεις τον εαυτό σου. Πιο επικίνδυνο και πιο καταστροφικό. Η τελειομανία μεταμφιέζει τον εαυτό της ως κάτι ευγενές και χρήσιμο, αποτρέποντας σε από το να καταλάβεις τη ζημιά που προκαλεί.

Μετά την πρώτη μου αποτυχία να πιάσω τους fitness στόχους μου και να αποκτήσω το γυμνασμένο σώμα που ήθελα, υποσχέθηκα στον εαυτό μου πως θα παλέψω ακόμη πιο σκληρά και δυνατά. Θα έμενα σε μια αυστηρή υποθερμιδική διατροφή υψηλής πρωτεΐνης και χαμηλού υδατάνθρακα ότι και αν γινόταν και θα πήγαινα γυμναστήριο κάθε μέρα ακόμη και αν έξω έβρεχε λάβα και φωτιά

Κατάφερα να μείνω στο πρόγραμμα αυτό για δύο μήνες περίπου, μέχρι που φυσικά τα θαλάσσωσα. Η μόνιμη κούραση, η αίσθηση της πείνας και η εξάντληση με έκαναν να δυσανασχετήσω και να πω “Είναι αδύνατον να τα καταφέρω”.

Και η αλήθεια είναι πως ήταν. Το είχα σχεδιάσει έτσι ώστε να ήταν αδύνατο να πετύχω τους στόχους μου με αυτό το πρόγραμμα.

Η τελειομανία δημιουργεί στο μυαλό μας ένα ψεύτικο δίλημμα, ένα σενάριο όλα ή τίποτα, το οποίο αποβαίνει επικίνδυνο για την υγεία μας, ψυχική και σωματική.

“Ή θα τα κάνεις όλα τέλεια ή θα αντιμετωπίσεις την καταστροφή”, μας λέει.

Και το μυστικό για να την αντιμετωπίσεις, είναι να αποδεχτείς τις ατέλειες. Δεν έγινε κάτι αν δεν είναι τέλειο το πρόγραμμα. Δεν έγινε κάτι αν υπάρξει μια παρασπονδία. Δεν έγινε κάτι αν κάποια στιγμή κάνεις ένα λάθος, φας παραπάνω ή χάσεις μια μέρα προπόνησης.

Φυσικά αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να αποφύγεις την ευθύνη της τακτικής προπόνησης και της σωστής διατροφής οποτεδήποτε θέλεις. Αυτό που λέω είναι πως υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στην ταπεινότητα και την ηττοπάθεια και πρέπει να μάθουμε να την ξεχωρίζουμε.

Θες να χτίσεις μια αρρενωπή εικόνα; Δες εδώ

Την υπερπολυπλοκότητα

Η αλήθεια είναι πως εδώ δεν φταίμε εμείς. Όχι εντελώς τουλάχιστον.

Τις τελευταίες δεκαετίες η βιομηχανία του fitness και της υγιεινής διατροφής έχει γιγαντωθεί και αυτήν την ανάπτυξη συνοδεύει μια πληθώρα ερευνών, προϊόντων, αξεσουάρ κλπ.

Αν και δεν υπάρχει κάτι το μεμπτό στο να επενδύσει κάποιος στην υγεία του, αυτή η υπερπληθώρα επιλογών και συμβουλών κάνει περισσότερη ζημιά παρά καθοδηγεί κάποιον που μόλις ξεκινά το fitness ταξίδι του.

Αποτελούν τα αυγά μια φανταστική καθημερινή πηγή ενέργειας και πρωτεΐνης ή πρόκειται για βόμβες χοληστερίνης;

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι ένα μοντέρνο θαύμα της επιστήμης ή πρόκειται για πλασίμπο που στην πραγματικότητα δεν κάνει κάτι.

Είναι εύκολο να χαθείς στον λαβύρινθο της πληροφορίας που υπάρχει εκεί έξω. Όμως η απλή αλήθεια είναι η εξής: Δε χρειάζεται να τα γνωρίζεις όλα. Όχι, σήμερα τουλάχιστον.

Ναι οι έρευνες και οι συμβουλές βοηθούν και παίζουν τον ρόλο τους. Όμως, αν δεν προσέξεις, η μόνιμη αναζήτηση για τις σωστή διατροφή και άσκηση, γίνεται μια μορφή αναβλητικότητας.4 Εμπόδια που σε αποτρέπουν από το να φτιάξεις ένα γυμνασμένο σώμα

Τις λάθος προσδοκίες

Πολλοί από εμάς ωθούμαστε από μια ασαφή και αόριστη επιθυμία να εξελιχθούμε, χωρίς να έχουμε κάποια συγκεκριμένη ιδέα του τι ακριβώς θέλουμε να βελτιώσουμε.

Αυτή η έλλειψη οράματος μπορεί να γίνει επικίνδυνη, όχι γιατί μας αποτρέπει από το να κινηθούμε προς ένα στόχο, αλλά γιατί μας ωθεί προς τον λάθος στόχο.

Είμαστε εκτεθειμένοι σε μόνιμη βάση σε ένα ιδανικό σωματότυπο. Λεπτή μέση, φαρδιοί ώμοι, μεγάλοι και γραμμωμένοι μύες κλπ.

Και μπορεί τα ανδρικά ιδανικά να μην είναι το ίδιο αυστηρά με τα γυναικεία, ωστόσο υπάρχει κι εδώ η πίεση να πιάσεις το ιδανικό γυμνασμένο σώμα.

Έπειτα από συνεχή βομβαρδισμό μέσα από ταινίες, βίντεο, περιοδικά διαφημίσεις κλπ, έχουμε μάθει να δεχόμαστε αυτό το ιδανικό χωρίς σκέψη.

“Έτσι πρέπει να είναι ο άνδρας. Η κορυφή είναι αυτή.”

Η σκληρή αλήθεια όμως είναι πως η εικόνα με την οποία μας ταΐζουν, όχι μόνο δεν είναι ρεαλιστική άλλα δεν είναι και επιθυμητή. Ναι όλοι εκείνοι οι ηθοποιοί όντως τα καταφέρνουν να χτίσουν ένα τέλειο γυμνασμένο σώμα όμως δεν βαρύνονται με τις ίδιες ευθύνες και περιορισμούς που έχει να αντιμετωπίσει ο μέσος άνδρας.

Οι ηθοποιοί αυτοί για να προετοιμαστούν για ένα ρόλο γυμνάζονται σε μόνιμη βάση. Κόβουν αλκοόλ, ζάχαρη και επεξεργασμένες τροφές. Έχουν μόνιμα έναν personal trainer δίπλα τους να τους λέει τι να κάνουν και όλα αυτά τα πληρώνει το στούντιο για να είναι εκείνοι έτοιμοι για το ρόλο μέσα σε ένα εξάμηνο.

Πόσο ρεαλιστικό σου ακούγεται αυτό για τον μέσο άνδρα που εργάζεται και τρέχει για οικογενειακές και άλλες υποχρεώσεις; Πόσο επιθυμητός θα ήταν ένας τέτοιος αυστηρός και περιοριστικός τρόπος ζωή τη στιγμή που, σαν άλλος ακροβάτης, ισορροπείς σε ένα σχοινί πάνω από μια άβυσσο επαγγελματικών και προσωπικών υποχρεώσεων;

Μην συγκρίνεις τον εαυτό σου λοιπόν με εκείνους, ξεκίνα το fitness ταξίδι σου και στην πορεία σίγα σιγά κανε τις απαραίτητες διορθώσεις για να φτάσεις το γυμνασμένο σώμα που επιθυμείς.

Και να θυμάσαι πως το να είσαι ελκυστικός άνδρας δεν έχει να κάνει με τους γραμμωμένους κοιλιακούς, αλλά με το να είσαι αυτόνομος, ανεξάρτητος και να φροντίζεις τον εαυτό σου και την υγεία σου. Και αν θες να μάθεις πως να χτίζεις μια ποιοτική πρώτη εικόνα επικοινώνησε μαζί μας.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!