Πως να εμποδίσεις την Τελειομανία να σαμποτάρει την Ευτυχία σου - Men's Bible

Πως να εμποδίσεις την Τελειομανία να σαμποτάρει την Ευτυχία σου

Πως να πιστέψεις στον Εαυτό σου!, Μην προσπαθείς να είσαι Τέλειος

Η τελειομανία είναι δύσκολος αντίπαλος. Από τη μια μοιάζει να σε βοηθάει να δώσεις τον καλύτερο σου εαυτό και να αποδώσεις τα μέγιστα, όμως στην πραγματικότητα, μπορεί να σε οδηγήσει στο να σαμποτάρεις ο ίδιος την καριέρα σου και τη ζωή σου γενικά.

Πολλοί νομίζουν ότι με το να θέλεις να είναι όλα τέλεια βοηθάς τον εαυτό σου να αποδώσει περισσότερο. Ως ένα βαθμό αυτό ισχύει. Ο τελειομανής πιέζει τον εαυτό του και προσπαθεί να ελέγξει όσο περισσότερους παράγοντες μπορεί για να πετύχει το αποτέλεσμα που επιθυμεί.

Όμως αν κάνεις ένα zoom out θα διαπιστώσεις πως αυτή η νοοτροπία, πέρα από μερικές εξαιρέσεις όπως πχ, στην καριέρα (κι εκεί όχι πάντα), είναι στην πραγματικότητα αρκετά επιζήμια.

Η τελειομανία γεννιέται μέσα από την αμφιβολία για τις ικανότητες μας και για το αν θα τα καταφέρουμε και όχι απλά από την επιθυμία να κάνουμε κάτι καλά.

Το θέμα είναι τί μπορείς να κάνεις για να την εμποδίσεις να σαμποτάρει τη ζωή σου και την ευτυχία σου;

Παράτα την τελειομανία και τη νοοτροπία Άσπρο/Μαύρο

Ο δυσκολότερος αλλά και ο πιο βασικός στόχος σου, είναι να αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο εξετάζεις τον εαυτό σου και τα πράγματα γύρω σου.

Ξεκινάς να είσαι τελειομανής όταν εξισώνεις το ιδανικό, με το αποδεκτό και το αρκετά καλό και θεωρείς αυθαίρετα ότι αν κάτι δεν είναι ιδανικό, τότε είναι χάλια.

Αυτός ο τρόπος σκέψης λέγεται και ασπρόμαυρος τρόπος σκέψης καθώς διαχωρίζεις τα πράγματα σε δυο κατηγορίες άσπρο/μαύρο και όχι σαν ένα ενδιάμεσο φάσμα.

Η αλήθεια είναι πως δεν είναι εύκολο να απαλλαγείς από αυτή τη νοοτροπία. Χρειάζεται χρόνος, προσπάθεια και να υπενθυμίζεις διαρκώς στον εαυτό σου πως ανάμεσα στο άσπρο και στο μαύρο υπάρχει άπλετο γρι σε διάφορες εντάσεις.

Είναι όμως το πιο σημαντικό πράγμα που οφείλεις να κάνεις για να απαλλαγείς απ’ την τελειομανία που σαμποτάρει την ευτυχία σου.Πρώτη Εντύπωση: Γιατί το πως παρουσιάζεσαι στον κόσμο έχει σημασία, Μην προσπαθείς να είσαι Τέλειος, 4 λάθη και 4 κινήσεις για να χτίσεις καλή πρώτη εντύπωση, τελειομανία

Εντόπισε τις προτεραιότητες

Κάποια πράγματα είναι χρήσιμα, κάποια είναι σημαντικά και κάποια άλλα είναι απαραίτητα. Ακριβώς επειδή η τελειομανία σε αναγκάζει να δέχεσαι μονάχα το ιδεατό και το τέλειο ως αρκετά καλό, σε αναγκάζει και να ανησυχείς για λεπτομέρειες που δεν παίζουν μεγάλο ρόλο στο αποτέλεσμα.

Ένας καλός τρόπος λοιπόν να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου να διαχειρίζεται την τελειομανία είναι να εξασκηθείς στο να αναγνωρίζεις ποια πράγματα είναι πραγματικά σημαντικά, ποια ανήκουν στην κατηγορία «θα μου άρεσε να τα είχα αλλά μπορώ να είμαι ευτυχισμένος χωρίς αυτά» και να δίνεις προτεραιότητα στα πρώτα.

Το να θέτεις σωστές προτεραιότητες είναι μια δεξιότητα από μόνο του και αυτό σημαίνει ότι θέλει χρόνο και προσπάθεια για να την αποκτήσεις. Αλλά αξίζει τον κόπο, καθώς όχι μόνο θα σε βοηθήσει να είσαι πιο αποδοτικός και παραγωγικός, αλλά και να αντιμετωπίζεις αποτελεσματικά την τελειομανία.

Θέσε ρεαλιστικούς στόχους

Είναι σημαντικό να θέτεις στόχους στη ζωή σου. Και είναι σημαντικό οι στόχοι αυτοί να μην είναι μετριοπαθείς, αλλά φιλόδοξοι. Στόχοι που σε ενθουσιάζουν, σε γεμίζουν αισιοδοξία για το μέλλον και σε κινητοποιούν να παλέψεις για τις επιθυμίες και τα όνειρα σου.

Ωστόσο, οι στόχοι αυτοί πρέπει να είναι και ρεαλιστικοί. Το να θες για παράδειγμα να χάσεις 25 κιλά, είναι ένας μεγάλος και αξιόλογος στόχος. Αν τον πετύχεις θα βελτιώσεις σίγουρα την υγεία σου και θα τονώσεις την αυτοπεποίθηση σου.

Το να θες όμως να χάσεις 25 κιλά σε δυο μήνες είναι ένας μη ρεαλιστικός στόχος. Ένας στόχος που θα σε οδηγήσει σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές και εν τέλει στην απογοήτευση.

Θέσε μεγάλους στόχους, όμως έχε και ρεαλιστικές απαιτήσεις απ’ τον εαυτό σου. Σημασία έχει να τους πετύχεις όχι να γίνουν όλα γρήγορα ή με τον ιδανικό τρόπο.

Άσε την τελειομανία και Γιόρταζε κάθε επιτυχία όσο μικρή κι αν είναι

Η τελειομανία οδηγεί πολλές φορές στο να απορρίπτεις εσύ ο ίδιος τις επιτυχίες σου, γιατί δεν είναι τόσο μεγάλες ή συνταρακτικές όσο θα ήθελες. Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος το οποίο σου κοστίζει σε ψυχικά αποθέματα.

Αν θεωρείς πως οι περισσότερες επιτυχίες σου «δε μετρούν» και βλέπεις τον εαυτό σου ως μη αρκετό γιατί δεν είναι τέλειος, τότε κάνεις μεγάλη ζημιά στην ψυχική σου υγεία. Με αυτόν τον τρόπο η τελειομανία σε οδηγεί να ντρέπεσαι για τον εαυτό σου και δε σε αφήνει να χτίσεις την αυτοπεποίθηση σου.

Ξεκίνα να γιορτάζεις κάθε επιτυχία σου όσο μικρή και αν είναι. Πες έναν καλό λόγο στον εαυτό σου, κέρασε τον ένα κομμάτι απ’ το αγαπημένο σου γλυκό, κάνε κάτι που θα λέει «τα κατάφερες, μπορεί να μην είναι τέλειο, είναι όμως μια επιτυχία.».

Εκπαίδευσε τον εαυτό σου να χαίρεται με κάθε σου επιτυχία και να εκτιμάει κάθε προσπάθεια που καταβάλεις και κάθε στόχο που πετυχαίνεις. Θα δεις ότι σταδιακά σε βάθος χρόνου, θα είσαι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσεις την τελειομανία και θα τονώσεις την αυτοπεποίθηση σου και την πίστη σου στις ικανότητες σου.

Θέλεις να βελτιωθείς στην επικοινωνία; Δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!