Πως να γίνεις Ετοιμόλογος ακόμα και στις δύσκολες ερωτήσεις - Men's Bible

Πως να γίνεις Ετοιμόλογος ακόμα και στις δύσκολες ερωτήσεις

Πως να γίνεις Ετοιμόλογος ακόμα και στις δύσκολες ερωτήσεις

Ξαφνικές ερωτήσεις. Κάποιες φορές είναι σύντομες και αθώες ενώ άλλες κάνουν την καρδιά σου να χτυπά δυνατά και το στόμα να κομπιάζει. Για αυτό και το να είσαι ετοιμόλογος είναι μεγάλο πλεονέκτημα, είτε πρόκειται για φλερτ, είτε πρόκειται για οποιαδήποτε κοινωνική κατάσταση.

Βλέπεις, μέρος του να είσαι καλός στην επικοινωνία, είναι το να γνωρίζεις πως να αυτοσχεδιάζεις. Και μέρος του αυτοσχεδιασμού είναι το να μπορείς να σκέφτεσαι γρήγορα. Μια δεξιότητα που περιλαμβάνει και την ικανότητα να κάνεις αυθόρμητα σχόλια όπως και το να απαντάς σε απροσδόκητες και ξαφνικές ερωτήσεις.

Οι περισσότεροι κάνουν ξαφνικές ερωτήσεις για να αποσπάσουν συγκεκριμένες πληροφορίες, όμως υπάρχουν και άλλοι λόγοι πίσω από τις απορίες τους. Πολλές φορές αυτό που θέλουν είναι να ζυγίσουν την στάση σου πάνω σε ένα συγκεκριμένο θέμα και πόσο ετοιμόλογος, ήρεμος, σίγουρος και αξιόπιστος θα δείξεις απαντώντας.

Οπότε λοιπόν, η ικανότητα να απαντάς στηρίζεται σε δύο πυλώνες: ο πρώτος είναι να κατέχεις επαρκή γνώση ώστε να δώσεις αξιόπιστες πληροφορίες και ο δεύτερος να μεταφέρεις τις πληροφορίες αυτές με ψυχραιμία και σιγουριά.

Δυστυχώς οι πιθανές ερωτήσεις που μπορεί να δεχτείς είναι πάντα άπειρες. Ακόμα λοιπόν και αν το περιμένεις πως θα προσπαθήσουν να σε πιάσουν με κατεβασμένη την ασπίδα, είναι δύσκολο να προετοιμάσεις μια απάντηση για όλες τις ξαφνικές ερωτήσεις.

Αυτό που μπορείς όμως να κάνεις, είναι να ακονίσεις τις ικανότητες σου στον αυτοσχεδιασμό. Να γίνεις ,με λίγα λόγια, ετοιμόλογος.

Πώς; Μαθαίνοντας μερικές μεθόδους που θα σου επιτρέψουν να δώσεις μια πετυχημένη απάντηση σε οτιδήποτε και αν σε ρωτήσουν.Πως να γίνεις Ετοιμόλογος ακόμα και στις δύσκολες ερωτήσεις

Πρώτα κοίτα να κερδίσεις χρόνο

Όταν δεχόμαστε απροσδόκητες και ξαφνικές ερωτήσεις, έχουμε την τάση να απαντάμε αμέσως. Νιώθουμε σα να κρατάμε στα χέρια μας μια χειροβομβίδα που πρέπει οπωσδήποτε να πετάξουμε άμεσα πριν σκάσει στα χέρια μας.

Ο φόβος πως έστω και λίγη σιωπή από μεριάς μας θα φανεί σα δισταγμός ή αναξιοπιστία μας σπρώχνει στο να βιαστούμε να απαντήσουμε.

Όταν βιάζεσαι όμως η απάντηση που θα δώσεις θα είναι παρορμητική, άτσαλη και σίγουρα όχι η καλύτερη δυνατή. Έτσι αντί να δείξεις ετοιμόλογος, δείχνεις περισσότερο απροετοίμαστος.

Το πρώτο πράγμα λοιπόν που πρέπει να κάνες σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι να κερδίζεις χρόνο στον εαυτό σου. Ακόμα και μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου παραπάνω δίνουν στο μυαλό σου την ευκαιρία να επεξεργαστεί την ερώτηση και να ανασύρει τις σωστές πληροφορίες και τις κατάλληλες λέξεις.

Απόφυγε να γεμίσεις το κενό τραβώντας φωνήεντα στη μέση και στο τέλος των λέξεων. Μιλάω για το κλασικό “εεεεε” που κάνουν πολλοί κατά καιρούς καθώς μιλούν.

Κάτι τέτοιο σε κάνει να δείχνεις διστακτικός και αβέβαιος. Επίτρεψε απλά στον εαυτό σου να κάνει μια μικρή παύση.

Θες να γίνεις άσσος στην επικοινωνία; Δες εδώ

Ζήτα μια καλύτερη ερώτηση

Οι ξαφνικές ερωτήσεις δεν είναι όλες ίδιες. Δε θα είσαι πάντα τυχερός να δέχεσαι ερωτήσεις σύντομες, συγκεκριμένες και ξεκάθαρες. Κάποιες φορές η άλλη πλευρά εκτοξεύει προς το μέρος σου απορίες που δεν είναι σαφείς, που είναι αόριστες και που η βιαστική απάντηση τους είναι πιθανό να παρεξηγηθεί.

Σε αυτή την περίπτωση μην προσπαθείς να μαντέψεις τι ακριβώς σου ζητάνε. Η πιο αποτελεσματική προσέγγιση είναι να ζητήσεις διευκρινήσεις πριν δώσεις την απάντηση σου.

Έτσι, όχι μόνο θα είναι πιο εύκολο για σένα να απαντήσεις, αλλά παράλληλα θα κερδίσεις και χρόνο να σκεφτείς την απάντηση.

Πως θα το κάνεις αυτό;

#1 Ζήτα τους να επαναλάβουν την ερώτηση

Ακριβώς όπως κι εσύ θα ήθελες να είχες απαντήσει διαφορετικά κάποιες φορές, υπάρχουν και στιγμές που θα ήθελες να είχες διατυπώσει διαφορετικά μια απορία σου. Έτσι λοιπόν όταν ζητάς από τους άλλους να επαναλάβουν την ερώτηση τους, τους δίνεις μια ευκαιρία να επαναλάβουν τον εαυτό του με μεγαλύτερη σαφήνεια. Και σχεδόν πάντα η δεύτερη ερώτηση είναι συντομότερη και πιο ξεκάθαρη από την πρώτη.

Επίσης, το να ζητάς από τους άλλους να επαναλάβουν την ερώτηση έχει ένα τόνο επισημότητας. Κυρίως επειδή συνδυάζουμε τη πρακτική αυτή με συνεντεύξεις τύπου, δίκες και παρόμοιες επίσημες περιστάσεις. Για αυτό το λόγο να έχεις στο νου σου, πως η τακτική αυτή δείχνει πιο φυσική σε επαγγελματικό περιβάλλον, παρά σε μια απλή φιλική κουβέντα.Πως να γίνεις Ετοιμόλογος ακόμα και στις δύσκολες ερωτήσεις

#2 Ζήτα διευκρινήσεις

Αν μια ερώτηση ακούγεται ασαφής και κάπως αόριστη, απάντησε την με μια δική σου ερώτηση, η οποία ζητάει από την άλλη πλευρά σαφήνεια και διευκρίνηση.

Ένας αρκετά αποτελεσματικός τρόπος να το πετύχεις, είναι να ζητάς από τον ερωτώμενο να επιλέξει ανάμεσα σε δύο επιλογές. Πχ, «Είναι αυτό που σου είπα καθώς χορεύαμε στο μαγαζί ή η κουβέντα που κάναμε αργότερα στο αμάξι που σε ενόχλησε;»

#3 Ζήτα ερμηνεία συγκεκριμένων λέξεων

Ακόμα και όταν όλοι χρησιμοποιούμε τις ίδιες λέξεις, πολλές φορές εκείνες σημαίνουν διαφορετικά πράγματα για τον καθένα μας. Για να αποφύγεις την παρανόηση και την ασυνεννοησία ζήτα από τον ερωτώντα να εξηγήσει το πως ορίζει συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά της ερώτησης του.

Σιγουρέψου με λίγα λόγια πως αυτό που έχεις καταλάβει, είναι και αυτό που εκείνος ήθελε να ρωτήσει.

Όταν κάποιος σου κάνει ξαφνικές ερωτήσεις με σκοπό να σε δυσκολέψει και να σε στριμώξει στη γωνία, το να του ζητάς να δώσει συγκεκριμένους ορισμούς μπορεί να σε βοηθήσει να «γυρίζεις» το παιχνίδι εναντίον του. Έτσι δείχνεις περισσότερο ετοιμόλογος και με υψηλότερο status.

Άλλες φορές ο ερωτώντας δεν είναι κι εκείνος σίγουρος για το τι ρωτάει, οπότε με αυτή τη πρακτική μπορεί ή να αποσύρει την ερώτηση ή να μπερδευτεί περισσότερο.

Αν όμως είναι σίγουρος και σου δώσει ένα ξεκάθαρο ορισμό τότε θα είστε στο ίδιο μήκος κύματος, θα έχεις κερδίσει χρόνο και θα μπορείς να απαντήσεις με μεγαλύτερη ευκολία. Με αυτόν τον τρόπο δίνεις και στον ερωτώντα την αίσθηση πως τον κατανοείς πραγματικά.

#4 Δώσε μια δική σου ερμηνεία της ερώτησης

Ένας δυνατός τρόπος να ασκήσεις περισσότερο έλεγχο στην κουβέντα, είναι να δώσεις μια δική σου ερμηνεία της ερώτησης και έπειτα να απαντήσεις.

Για παράδειγμα, αν η ερώτηση είναι «Γιατί το ραντεβού με τον πελάτη ήταν αποτυχία;», τότε μπορείς να πεις κάτι του στυλ: «Αν με το αποτυχία εννοείς πως δεν βγήκε τίποτα καλό από τη συνάντηση τότε δεν πιστεύω πως ήταν αποτυχία. Μπορεί να μην κλείσαμε μια συμφωνία τώρα, αλλά χτίσαμε μια καλή σχέση και ο πελάτης είναι ανοιχτός σε πιθανές μελλοντικές συμφωνίες.»

Έχε στο νου σου πως πολλές φορές οι ξαφνικές ερωτήσεις συχνά στοχεύουν στο να σε πιάσουν στα «πράσα». Γι’ αυτό και δεν πρέπει ποτέ να βιαστείς και να πεις ψέμματα για να αποβάλεις από πάνω σου το άβολο συναίσθημα της δυσφορίας και της ενόχλησης.

Ακόμα και αν εκείνη τη στιγμή νιώσεις καλύτερα και δείξεις ετοιμόλογος, το να πεις ψέμματα θα σου γυρίσει μπούμερανγκ στο μέλλον. Γιατί έτσι βυθίζεις στην άβυσσο την αξιοπιστία σου και την εμπιστοσύνη των άλλων στο πρόσωπο σου.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!