Πως να αποφύγεις να απαντήσεις σε Άβολες Ερωτήσεις - Men's Bible

Πως να αποφύγεις να απαντήσεις σε Άβολες Ερωτήσεις

Πως να αποφύγεις να απαντήσεις σε Άβολες Ερωτήσεις

Οι επιδέξιοι επικοινωνιακοί ελιγμοί, είναι η πιο ευρέως χρησιμοποιημένη δεξιότητα όσων θέλουν να αποφύγουν τις άβολες ερωτήσεις. Είτε γιατί δε γνωρίζουν την απάντηση, είτε γιατί θέλουν να αποφύγουν την αμηχανία και τη ντροπή.

Το να γνωρίζεις πως να ελίσσεσαι αποτελεσματικά στην επικοινωνία, μπορεί να σε βγάλει άμεσα από μια δύσκολη κατάσταση. Και αυτό, ενώ παράλληλα διατηρείς την υπόληψή σου και μεταφέρεις την προσοχή στον αντίπαλο σου.

Οι επικοινωνιακοί ελιγμοί για να αποφύγεις μια ερώτηση, ίσως σου φανούν μη ηθικοί αρχικά. Όμως, σε βοηθούν να διαχειριστείς αρκετά εμπόδια που συναντάς και να αντεπεξέλθεις στην επαγγελματική και την προσωπική σου ζωή. Δες για παράδειγμα τους πολιτικούς πόσο περίτεχνα αποφεύγουν άβολες ερωτήσεις και πολλές φορές τις χρησιμοποιούν και υπέρ τους.Πως να αποφύγεις να απαντήσεις σε Άβολες Ερωτήσεις

Γιατί πρέπει να αποφύγω άβολες ερωτήσεις;

Οι ερωτήσεις είναι θεμελιώδες κομμάτι της επικοινωνίας, καθώς είναι το εργαλείο με το οποίο αποσπάς συγκεκριμένες πληροφορίες. Πολλές φορές μάλιστα δε λέγονται ξερά στη συζήτηση αλλά αφήνονται να εννοηθούν και αυτό συμβαίνει συχνά με τις πιο προκλητικές ερωτήσεις.

Βλέπεις, αν και οι ερωτήσεις μπορούν να είναι απλές, άκακες και να απαιτούν αθώες απαντήσεις, κάποιες φορές έχουν διαφορετικό χαρακτήρα. Είναι πολύ συγκεκριμένες και οι απαντήσεις τους δεν επηρεάζουν μόνο τη ροή της κουβέντας, αλλά και τη φήμη σου όπως και τη στάση των άλλων απέναντι σου.

Επίσης οι ερωτήσεις μπορούν να σου επιβάλλουν ένα συγκεκριμένο ρόλο ή μια συγκεκριμένη επιλογή.

Για παράδειγμα κάποιος σε ρωτάει, «Ποιο από τα δύο επιλέγεις το Χ ή το Ψ;». Από τη στιγμή που η ερώτηση είναι ανάμεσα σε δύο συγκεκριμένες επιλογές σε περιορίζει. Ουσιαστικά περισσότερο ασκεί πίεση προς μια συγκεκριμένη επιλογή, παρά αναζητεί ειλικρινά τη γνώμη σου.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι αν κάποιος σου πει: «Είσαι χαζός;» Κάτι που στην πραγματικότητα δεν είναι ερώτηση αλλά η άποψή του εκείνη τη στιγμή για εσένα.

Είτε λοιπόν το θέλεις είτε όχι θα αντιμετωπίσεις πολλές δυσάρεστες και άβολες ερωτήσεις. Από τους συναδέλφους σου, τους φίλους, την οικογένεια, αλλά και από αγνώστους. Και αν και κάποιες από αυτές τις ερωτήσεις θα είναι πράγματι σημαντικές και απαιτούν όντως μια απάντηση, οι περισσότερες από αυτές δεν είναι.

Και εδώ χρειάζονται οι επιδέξιοι επικοινωνιακοί ελιγμοί. Για να σώσουν το χρόνο σου, αλλά και τη ψυχική σου υγεία.

Πώς να ελιχτείς επικοινωνιακά

#1 Αδιαφορία για την ερώτηση

Αυτή η τεχνική είναι πολύ αποτελεσματική όταν υπάρχει μια πρόκληση ή μια επίθεση προς το πρόσωπό σου. Πχ, όταν κάποιος προσπαθεί να σε ντροπιάσει ή να σε βάλει σε μειονεκτική θέση. Σε αυτή τη περίπτωση δεν πρέπει να δείξεις συναίσθημα, ακόμα και αν μέσα σου φλέγεσαι από θυμό. Για αυτό και οι επικοινωνιακοί ελιγμοί δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Για να απαντήσεις, είτε χρησιμοποίησε γενικές φράσεις ή απλά μη απαντάς. Το θέμα είναι να μη δώσεις συγκεκριμένες λεπτομέρειες. Το κλειδί στο να αποφύγεις δυσάρεστες ερωτήσεις είναι να μη δείξεις πως έχεις κολλήσει. Αν το καταφέρεις ο συνομιλητής σου θα νιώσει πως έχει αποτύχει καθώς ανέμενε μια πολύ διαφορετική αντίδραση.

Θες να γίνεις καλύτερος στην επικοινωνία; Δες εδώ

#2 Αγνόησε την κύρια ερώτηση

Αν ο συνομιλητής σου σού κάνει πολλές ερωτήσεις, απλά επίλεξε την πιο απλή και αβλαβή και απάντησε του με έναν πολύ συναισθηματικό τρόπο. Δίνοντας παράλληλα πολλές λεπτομέρειες. Το κλειδί είναι να μεταφέρεις τη προσοχή, από την ερώτηση που σε ενοχλεί, στην πιο αθώα και άκακη.

Αν το κάνεις σωστά, η δύσκολη ερώτηση θα επισκιαστεί και θα πάψει να είναι το κύριο όπλο του αντιπάλου σου.

#3 Αμφισβήτησε την ερώτηση

Αυτός ο τρόπος είναι αποτελεσματικός όταν ο συνομιλητής σου σε προκαλεί ή ρωτάει πολλές άβολες ερωτήσεις, καθώς επίσης και όταν θες εσύ να μάθεις περισσότερα για εκείνον.

Όμως περιέχει και αρκετό ρίσκο. Αμφισβητώντας την προκλητική ερώτηση, ρισκάρεις να δημιουργήσεις έντονο εκνευρισμό και απέχθεια στους ανθρώπους γύρω σου. Για αυτό και χρειάζεται προσοχή αν θες να διατηρήσεις καλές σχέσεις με τους άλλους. Μια πιο ασφαλή επιλογή είναι να απαντήσεις με ουδέτερο τρόπο πριν δοκιμάσεις να αμφισβητήσεις την επίμαχη ερώτηση.

#4 Κάνε τον αντίπαλο σου να ρωτήσει τη σωστή ερώτηση

Αυτή η τεχνική είναι δύσκολη γιατί απαιτεί πολύ καλές επικοινωνιακές δεξιότητες. Και αυτό γιατί χρειάζονται πολλοί επιδέξιοι επικοινωνιακοί ελιγμοί για να γίνει καλά. Ο στόχος εδώ είναι να ωθήσεις τον αντίπαλο σου να κάνει τη σωστή ερώτηση, επιστρέφοντας διαρκώς σε ένα συγκεκριμένο θέμα που συνδέεις με οτιδήποτε λέει ο συνομιλητής σου.

Για να το κάνεις αυτό πρέπει πρώτα να επιλέξεις ένα συγκεκριμένο θέμα συζήτησης. Έπειτα απάντησε μερικές απλές ερωτήσεις του συνομιλητή σου, για να τον κάνεις να νιώσει ότι τον ακολουθείς και έπειτα άρχισε να συζητάς το θέμα που σε ενδιαφέρει. Ο συνομιλητής σου θα αρχίσει να συμμετέχει, φεύγοντας από το δικό του θέμα και θα αρχίσει να σε ρωτάει για το θέμα που επέλεξες και που οι απαντήσεις είναι καλές για σένα.Πως να αποφύγεις να απαντήσεις σε Άβολες Ερωτήσεις

#5 Άλλαξε το θέμα

Μια από τις πιο έξυπνες τεχνικές που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να αντιμετωπίσεις μια δύσκολη ερώτηση είναι να αλλάξεις το θέμα. Όποια και αν ήταν η ερώτηση, η απάντησή σου πρέπει να είναι μια αντανάκλαση της επικοινωνιακής στρατηγικής που ακολουθείς. Το κλειδί είναι να αντικαταστήσεις την κεντρική ιδέα, με κάτι άλλο χωρίς όμως να γίνει φανερό.

Το να αλλάζεις το θέμα είναι πολύ αποτελεσματικό απέναντι στις σύνθετες ερωτήσεις. Εκεί μπορείς να πάρεις το πιο βολικό ερώτημα και να το απαντήσεις. Ο στόχος είναι να αλλάξεις την κατάσταση ώστε ο συνομιλητής σου να καταλάβει πως δεν είσαι εσύ που δεν καταλαβαίνεις την ερώτηση αλλά πως εκείνος κάνει ερωτήσεις με έναν ακατανόητο τρόπο.

Όλες αυτές οι επικοινωνιακές τακτικές είναι απλές στη χρήση τους, αλλά όπως φυσικά συμβαίνει με όλες τις δεξιότητες, χρειάζεται εξάσκηση. Όσο περισσότερο εξασκείσαι και εφαρμόζεις τις τεχνικές τόσο πιο καλοί θα γίνονται οι επικοινωνιακοί ελιγμοί σου.

Επίσης δώσε προσοχή στους ανθρώπους με τους οποίους μιλάς και ιδιαίτερα με όσους δε γνωρίζεις καλά. Αν πρέπει να απαντάς σε πάρα πολλές ερωτήσεις ή η κουβέντα συνέχεια γυρνάει σε συγκεκριμένα θέματα, τότε είναι πιθανό ο άλλος να εκδηλώνει μια καλά κρυμμένη επιθετικότητα.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!