Πώς να γίνεις πιο Κοινωνικός ακόμα κι αν είσαι Εσωστρεφής - Men's Bible

Πώς να γίνεις πιο Κοινωνικός ακόμα κι αν είσαι Εσωστρεφής

Πώς να γίνεις πιο Κοινωνικός ακόμα κι αν είσαι Εσωστρεφής

Μια από τις συνήθειες που χρειάζεται να αποκτήσεις καθώς προχωράς τη ζωή σου είναι να γίνεις πιο κοινωνικός. Και ναι, πρόκειται για συνήθεια. Και ναι, μπορείς να το κάνεις ακόμα κι αν είσαι εσωστρεφής.

Μέρος του να αλλάζεις τη ζωή σου και να βελτιώνεσαι είναι το να κάνεις πράγματα που θεωρείς ότι έως τώρα «δεν τα είχες». Και ένα από αυτά είναι να ξεκινάς συζητήσεις με αγνώστους.

Στο κάτω –κάτω το να μην μιλάς στους ανθρώπους είναι κι αυτό μια συνήθεια, συνήθεια που απέκτησες από φόβο και αμηχανία.

Και παρ’ όλο που αυτός είναι κατανοητός λόγος καθώς κάνουμε πολλά πράγματα προκειμένου να αποφύγουμε ότι μας κάνει να νιώθουμε άβολα, ο τρόπος να σπάσεις αυτή τη συνήθεια είναι να εγγράψεις από πάνω τις καινούριες θετικές συνήθειες.

Μαθαίνοντας να είσαι πιο κοινωνικός, ανακαλύπτεις ότι ούτε οι άλλοι άνθρωποι είναι απαίσια πλάσματα, ούτε είναι τόσο δύσκολο όσο φανταζόσουν.

Όμως τελικά το μυστικό για να γίνεις πιο κοινωνικός είναι διπλό.

Ξεκίνα σταδιακά να γίνεσαι πιο κοινωνικός

Το πρώτο στάδιο είναι απλό. Ξεκινάς με μικρά σταθερά βήματα να γίνεις πιο εξωστρεφής.

Βλέπεις, ο λόγος που τόσοι άνθρωποι προσπαθούν αλλά αποτυγχάνουν στο να γίνουν πιο κοινωνικοί είναι που προσπαθούν να πάνε απότομα από το 0 στο 100.

Όταν για παράδειγμα, κάποιος προσπαθεί να φλερτάρει απευθείας με γυναίκες στα κλαμπ, όταν καλά καλά δεν έχει ξαναπάει σε κλαμπ πιο πριν, ούτε έχει ξαναμιλήσει σε αγνώστους, τότε προσπαθεί να κάνει ένα πολύ μεγάλο άλμα. Και πνίγεται, επειδή όλο αυτό είναι πολύ για εκείνον.

Όμως οι συνήθειες δεν προκύπτουν κάνοντας μαζικές αλλαγές. Δημιουργούνται όταν ξεκινάς από μικρά επιτεύξιμα βήματα που επαναλαμβάνεις ξανά και ξανά μέχρι να σου γίνουν δεύτερη φύση. Έπειτα, καθώς συνηθίζεις το πρώτο βήμα, περνάς στο επόμενο. Και στο επόμενο. Και κάθε μικρό βήμα γίνεται το θεμέλιο για το επόμενο, κάνοντας την εξέλιξη ομαλή και εύκολη.

Και το ωραίο με το να κάνεις συνήθεια το να είσαι πιο κοινωνικός είναι ότι υπάρχουν σχεδόν απεριόριστες ευκαιρίες να το καλλιεργήσεις. Πες «γεια» και «πως είναι η μέρα σου» στον barista που ετοιμάζει τον καφέ σου. Κάτσε στην μπάρα και πιάσε κουβέντα με τον μπάρμαν και τους διπλανούς.

Θέλεις να γίνεις πιο κοινωνικός και επικοινωνιακός με όλους; Δες το Σεμινάριο μας

Για να γίνεις πιο κοινωνικός ξεπέρνα την αμηχανία σου

Δεύτερο στάδιο: Χρειάζεται να μην ντρέπεσαι.

Αυτό σημαίνει να σταματήσεις να ανησυχείς για το αν δείχνεις περίεργος. Εκτός κι αν κάνεις κάτι ακραίο (που δε νομίζω καθώς είσαι cool τύπος), αυτή η ανησυχία έχει περισσότερο να κάνει με την αντίσταση στην αλλαγή, τον φόβο που σε κρατάει δέσμιο.

Στην πραγματικότητα, το να ζητάς πληροφορίες από τους άλλους είναι ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος να πάρεις θετικές αποκρίσεις από τους άλλους.

Όχι μόνο αρέσει στους ανθρώπους να μοιράζονται πράγματα που πιστεύουν ότι είναι cool και ευχάριστα, αλλά τους κάνει και να σε συμπαθούν. (Σε περίπτωση που θες να το ψάξεις αυτό λέγεται Ben Franklin Effect). Τείνουμε να κάνουμε χάρες σε ανθρώπους που συμπαθούμε και το ανάποδο.

Επιπλέον το να ζητάς κατευθύνσεις ή οδηγίες τείνει να δημιουργεί ευκαιρίες για διαλόγους που συχνά αποτελούν το σημείο εκκίνησης προκειμένου να γνωρίσεις κάποιον. Αυτό με την σειρά του σου δίνει την ευκαιρία να κάνεις νέες γνωριμίες.

Και στη χειρότερη περίπτωση, που τελικά η κουβέντα δεν κρατήσει, δεν έγινε και κάτι. Ακόμα κι αν νιώσεις λίγο αμήχανα εκείνη τη στιγμή, θα το ξεπεράσεις γρήγορα, όπως και ο συνομιλητής σου. Ο καθένας μας ζει στον δικό του κόσμο, οπότε δεν θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε εσένα.

Καθώς όμως αρχίζεις να προσθέτεις αυτές τις μικρές στιγμές κοινωνικότητας στις συνήθειες σου, μπορείς να περάσεις στα επόμενα βήματα.

Γίνε περίεργος για τους γύρω σου: Ποια είναι η ιστορία τους; Ο καθένας μας έχει κάτι που τον κάνει συναρπαστικό. Βάλε λοιπόν στόχο κάθε φορά που μιλάς με κάποιον να βρεις τι είναι αυτό που τον κάνει ενδιαφέρων.

Το να είσαι κάποιος τακτικός θαμώνας είναι κάτι που λειτουργεί υπέρ σου, όπως και το να συμμετέχεις σε ομάδες που συναντώνται συχνά, προκειμένου να γίνεις πιο κοινωνικός.

Είτε πρόκειται για μια θεατρική ή αθλητική ομάδα, ένα γκρουπ χορού ή ένα τμήμα καλλιτεχνικών, το να βρεις ένα γκρουπ που συναντιέται συχνά σου δίνει περισσότερες ευκαιρίες να αλληλεπιδράς με άλλους και να περνάς χρόνο μαζί τους. Όσο πιο συχνά τους βλέπεις και σε βλέπουν, τόσο πιο οικείοι γίνεστε.

Και η οικειότητα φέρνει άνεση και εγγύτητα. Αυτό με τη σειρά του σου το κάνει πιο εύκολο να νιώθεις άνετα να ανοίγεις και να κρατάς συζητήσεις με ανθρώπους που δεν έχεις γνωρίσει.

Αλλά το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι: Όχι πια Ντροπαλός: Πως να γίνεις Επικοινωνιακός Τύπος πιο κοινωνικός

Νιώσε άνετα με την αποτυχία

Ένας από τους λόγους που δεν επιδιώκεις να γίνεις πιο κοινωνικός είναι ότι τα παρατάς με την πρώτη δυσκολία.

Το θέμα είναι ότι αν δεν έχεις συνηθίσει ή αν δεν το έχεις ξανακάνει, είναι λογικό να μην είσαι αμέσως εξπέρ. Δεν λέω καλό είναι να έχεις ταλέντο σε κάτι, αλλά κι αυτό δεν μπορεί να αντικαταστήσει την προσπάθεια.

Η δεξιότητα αποκτιέται με το πέρασμα του χρόνου μέσα από την επανάληψη και την εξάσκηση. Το να μην τα πας καλά σε κάτι είναι το πρώτο βήμα για να γίνεις καλός σε αυτό.

Η αποτυχία είναι σημαντικό μέρος της διαδικασίας μάθησης, περιλαμβανομένου του να κατανοήσεις ότι η αποτυχία δεν σε σκοτώνει και ότι μπορείς να επανακάμψεις από αυτήν.

Το να μάθεις ότι παρ’ όλο που μια κουβέντα δεν πήγε καλά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να συνεχίσεις με άλλα άτομα, είναι από τα πιο σημαντικά μαθήματα.

Καθώς λοιπόν δουλεύεις για να αφήσεις πίσω το παρελθόν και να γίνεις πιο κοινωνικός, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι χρειάζεται χρόνος και ενέργεια κι ότι δεν χρειάζεται να τα κάνεις όλα «τέλεια» εξαρχής.

Γιατί αν το μόνο αποζητάς είναι τελειότητα, ουσιαστικά περιορίζεις τον εαυτό σου. Η τελειότητα δεν είναι κάτι που χρειάζεται να πιάσεις. Το να είσαι πιο κοινωνικός δεν μετριέται με κάποια μονάδα μέτρησης. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ξεκινάς να μιλάς με τους άλλους με άνεση, σεβασμό και αυτοπεποίθηση.

Και είμαι σίγουρος ότι μπορείς να το κάνεις.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!