Πως να πιστέψεις στον Εαυτό σου! - Men's Bible

Πως να πιστέψεις στον Εαυτό σου!

Πως να πιστέψεις στον Εαυτό σου!

Πως θα ήταν η ζωή σου αν είχες περισσότερη αυτοπεποίθηση; Τι θα έκανες διαφορετικά αν μπορούσες να πιστέψεις στον εαυτό σου και τις ικανότητές σου περισσότερο;

Σίγουρα τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά απ’ ότι είναι αυτή τη στιγμή.

Ο φόβος της αποτυχίας, η έλλειψη αυτοπεποίθησης, η αμφιβολία ότι μπορείς να τα καταφέρεις, είναι απλώς διαφορετικοί τίτλοι για το ίδιο φαινόμενο.

Όταν δεν πιστεύεις στον εαυτό σου, δε ρισκάρεις για το καλύτερο, δε δοκιμάζεις νέα πράγματα, δεν εκμεταλλεύεσαι σωστά τις ευκαιρίες που σου παρουσιάζονται. Και γι’ αυτό είσαι με το αίσθημα του ανικανοποίητου και σκέφτεσαι «τι θα είχε γίνει αν είχα τελικά κάνει το Χ ή το Ψ;».

Πως λοιπόν μπορείς να πιστέψεις περισσότερο στον εαυτό σου; Τι μπορείς να κάνεις για να γίνεις πιο σίγουρος για τις ικανότητές σου και να διεκδικήσεις αυτά που σου αξίζουν στη ζωή;

Ξεκίνα με μικρές πράξεις για να πιστέψεις στον εαυτό σου

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλουν στην έλλειψη αυτοπεποίθησης. Οι αρνητικές σκέψεις, τα άσχημα βιώματα, οι τοξικοί άνθρωποι στο περιβάλλον σου είναι μόνο μερικοί απ’ αυτούς τους.

Όμως, ίσως ο πιο σημαντικός απ’ όλους, είναι πως έχεις πιστέψει κι εσύ όπως και πολλοί άλλοι στο μύθο που λέει ότι το συναίσθημα προηγείται τις πράξης. Δηλαδή πως πρώτα νιώθω σίγουρος για τον εαυτό μου και έπειτα δρώ.

Όμως στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι τα πράγματα. Σίγουρος για τον εαυτό σου είσαι σε εκείνα τα πράγματα τα οποία γνωρίζεις καλά και στα οποία έχεις εμπειρία, όχι σε πράγματα που σου είναι άγνωστα και δεν έχεις δοκιμάσει τον εαυτό σου σε αυτά.

Όταν κάποιος δεν πιστεύει στον εαυτό του, αυτό συνήθως συμβαίνει γιατί υποκύπτει διαρκώς στις άμυνές του.

Για παράδειγμα, κάποιος που αγχώνεται κοινωνικά και αποφεύγει να συναναστραφεί με άλλους ανθρώπους, δεν αποκτά την απαραίτητη εμπειρία που χρειάζεται για να εξοικειωθεί με την επικοινωνία και έτσι δεν εξασκεί τις κοινωνικές του δεξιότητες.

Το αποτέλεσμα είναι να συντηρεί για καιρό ένα φαύλο κύκλο που δεν πιστεύει στον εαυτό του και τις κοινωνικές του δεξιότητες, αποφεύγει τις κοινωνικές συναναστροφές, δεν καλλιεργεί τις κοινωνικές του δεξιότητες και συνεχίζει να μην πιστεύει στον εαυτό του.

Αυτό είναι συνήθως το αποτέλεσμα όταν για να κάνεις κάτι που σε αγχώνει, για να διεκδικήσεις τους στόχους σου, περιμένεις πρώτα να είσαι σίγουρος και να νιώθεις αυτοπεποίθηση.

Η αυτοπεποίθηση είναι προϊόν των πράξεών σου, όχι προϋπόθεση για αυτές.

Πρώτα δρας και μέσα απ’ τα βιώματα αλλάζεις την εικόνα που έχεις για το τι μπορείς να πετύχεις.

Αν λοιπόν θέλεις να πιστέψεις στον εαυτό σου περισσότερο, είναι σημαντικό να καλλιεργήσεις τη συνήθεια να κάνεις με μικρά αλλά σταθερά βήματα αυτά που σε αγχώνουν και να βγαίνεις απ’ τη ζώνη άνεσής σου όσο το δυνατόν περισσότερο.Πως να πιστέψεις στον Εαυτό σου!

Δες τα πράγματα ρεαλιστικά αλλά θετικά

Η υπερβολική θετικότητα μπορεί να γίνει τοξική και να σε φέρει πιο κοντά στην καταστροφή. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να ψάχνεις για τα θετικά της κάθε κατάστασης.

Αν θέλεις να πιστέψεις στον εαυτό σου περισσότερο, χρειάζεται να διατηρείς μια συγκρατημένη αισιοδοξία και να εστιάζεις στα πράγματα που μπορείς να ελέγξεις και όχι σε αυτά που δεν μπορείς.

Ένας καλός τρόπος να καλλιεργήσεις αυτή τη συγκρατημένη αισιοδοξία είναι κάθε φορά που σου συμβαίνει μια αναποδιά, να ρωτάς τον εαυτό σου «Τι θα κάνω διαφορετικά την επόμενη φορά;».

Κάνοντας αυτή την ερώτηση αυτομάτως κατευθύνεις την προσοχή σου στο να βρεις πρακτικές λύσεις για το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις και με αυτόν τον τρόπο αποκτάς σταδιακά την αίσθηση πως διατηρείς τον έλεγχο στη ζωή σου. Κάτι που είναι πολύ σημαντικό για να αυξήσεις την αυτοπεποίθηση σου και την πίστη στις ικανότητές σου.

Γίνε περισσότερο αυτόνομος

Ένας ακόμα τρόπος να πιστέψεις στον εαυτό σου περισσότερο, είναι να κάνεις βήματα για περισσότερη ανεξαρτησία και αυτονομία στη ζωή σου.

Αυτό μπορεί να είναι το να αυξήσεις το εισόδημά σου, πράγμα που μπορεί να σου προσφέρει μεγαλύτερη οικονομική ελευθερία.

Αν πάλι μένεις με τους γονείς σου βάλε στόχο να μείνεις σε δικό σου σπίτι στο μέλλον. Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο. Το να έχεις το δικό σου χώρο στον οποίο όμως κάνεις εσύ κουμάντο και για τον οποίο έχεις την ευθύνη, σε βοηθάει να δυναμώσεις την πίστη στον εαυτό σου και τις ικανότητές σου.

Το γενικότερο μοτίβο είναι πως πρέπει να έχεις την ευθύνη για τις ανάγκες σου και ένα επίπεδο ελέγχου στη ζωή σου.

Σίγουρα δεν μπορείς και δε γίνεται να ελέγξεις τα πάντα, όμως όσο περισσότερο εστιάζεις σε αυτά που μπορείς, τόσο περισσότερο έλεγχο θα νιώθεις ότι έχεις στη ζωή σου και τόσο περισσότερο θα πιστεύεις στον εαυτό σου.

Θες να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου; Δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!