Πως να βελτιώσεις τον τρόπο που Μαθαίνεις - Men's Bible

Πως να βελτιώσεις τον τρόπο που Μαθαίνεις

7 μαθήματα ζωής που πρέπει να γνωρίζεις πριν γίνεις 30, Πως να κάνεις τη Γυμναστική τρόπο ζωής, Πως να βελτιώσεις τον τρόπο που Μαθαίνεις

Τα τελευταία χρόνια ο κόσμος αλλάζει ραγδαία, η τεχνολογική πρόοδος επιταχύνει και η ανάγκη να μαθαίνεις και να αφομοιώνεις νέες πληροφορίες άμεσα και αποτελεσματικά είναι πιο σημαντική από ποτέ άλλοτε.

Αν ρίξεις μια κλεφτή ματιά στο πρόσφατο παρελθόν (και είσαι αρκετά μεγάλος για να θυμάσαι αρκετά πράγματα) θα διαπιστώσεις πως ο κόσμος άλλαξε πολύ περισσότερο στο διάστημα 2010 – 2022 απ’ ότι στο διάστημα 2000 – 2012.

Όσο η τεχνολογία προχωράει και εξελίσσεται, τα πάντα αλλάζουν ταχύτατα. Και πλέον ζούμε σε έναν κόσμο που η πληροφορία δεν είναι σπάνια και δυσεύρετη, αλλά ευπρόσιτη και σε αφθονία.

Με ένα απλό smartphone μπορείς γρήγορα και εύκολα να μάθεις σχεδόν τα πάντα. Και ακριβώς επειδή υπάρχει τόση πολύ πληροφορία εκεί έξω που μοιάζει άπειρη, η ικανότητα να εντοπίζεις και να φιλτράρεις σωστά τις πληροφορίες που καταναλώνεις είναι πλέον απαραίτητη.

Το πως μαθαίνεις, έχει άμεση σχέση με την προσωπική σου βελτίωση και εξέλιξη.

Αυτοβελτίωση ουσιαστικά σημαίνει να αποβάλεις από πάνω σου πεποιθήσεις, συμπεριφορές και συνήθειες που σαμποτάρουν την προσωπική σου ευτυχία και σε αποτρέπουν να πετύχεις τους στόχους σου και να τις αντικαταστήσεις με νέες πεποιθήσεις, συμπεριφορές και συνήθειες που αντικατοπτρίζουν ορθότερα την πραγματικότητα και σε βοηθούν.

Όσο γρηγορότερα λοιπόν μαθαίνεις τόσο γρηγορότερα αλλάζεις και γίνεσαι η καλύτερη εκδοχή σου. Αν απ’ την άλλη αρνείσαι να μάθεις κάτι καινούριο τόσο πιο δύσκαμπτος είσαι στις αλλαγές και τόσο περισσότερο κρατάς τον εαυτό σου κολλημένο στο ίδιο σημείο.

Πως λοιπόν μπορείς να βελτιώσεις τον τρόπο που μαθαίνεις; Οι ακόλουθες τρείς συμβουλές θα σου δείξουν το δρόμο.

Πάρε πληροφορίες από όσο περισσότερες πηγές γίνεται

Ως άνθρωποι τείνουμε να σχηματίζουμε συνήθειες και να διαμορφώνουμε μια ζώνη άνεσης σε όλα τα πράγματα με τα οποία ασχολούμαστε. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το πως καταναλώνουμε πληροφορίες και το πως διαλέγουμε τις πηγές απ’ τις οποίες θα τις πάρουμε.

Για παράδειγμα τείνουμε να παρακολουθούμε ειδήσεις ή να διαβάζουμε τα νέα από τις ίδιες και τις ίδιες σελίδες είτε γιατί γνωρίζουμε μόνο αυτές, είτε γιατί αυτές συμφωνούν με την άποψη που ήδη έχουμε σχηματίσει για τον κόσμο.

Ως αποτέλεσμα καταναλώνουμε ξανά και ξανά παρόμοιες πληροφορίες οι οποίες απλώς επιβεβαιώνουν τα όσα ήδη ξέρουμε ή πιστεύουμε. Δεν βγαίνουμε από τη ζώνη άνεσης μας δεν ερχόμαστε σε επαφή με κάτι καινούριο και ως εκ τούτου δεν μαθαίνουμε περισσότερα. Απλώς μηρυκάζουμε ξανά και ξανά τις ίδιες πληροφορίες, που μας οδηγούν στην ίδια γνώση και στις ίδιες πεποιθήσεις που έχουμε ήδη και οι οποίες μπορεί να είναι εν μέρει σωστές και εν μέρει λάθος.

Ο καλύτερος τρόπος να βελτιώσεις τον τρόπο που μαθαίνεις, είναι να βγεις από τη ζώνη άνεσης σου και να αρχίσεις να αποζητάς πληροφορίες από πολλές και αρκετά διαφορετικές πηγές.

Να εκθέτεις τον εαυτό σου σε όσο περισσότερο διαφορετικές οπτικές γωνίες γίνεται και, το πιο σημαντικό αλλά και το πιο δύσκολο, να εκτίθεσαι σε απόψεις πολύ διαφορετικές απ’ τις δικές σου.Πως να βελτιώσεις τον τρόπο που Μαθαίνεις

Αμφισβήτησε τις υποθέσεις που κάνεις

Ψάξε ενεργά για πληροφορίες που αντιτίθενται στις πεποιθήσεις και τις υπάρχουσες γνώσεις σου. Προσπάθησε να βρεις αποτελεσματικά και πραγματικά επιχειρήματα που διαψεύδουν τα όσα ήδη γνωρίζεις και τα όσα ήδη πιστεύεις για τον εαυτό σου και τον κόσμο.

Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι αυτό που θα σε βοηθήσει να μάθεις κάτι καλύτερα και πιο αντικειμενικά.

Δύο πράγματα είναι πιθανό να συμβούν.

Εάν είσαι όντως λάθος, θα ανακαλύψεις ότι πίστευες και γνώριζες λάθος πράγματα για κάποιο θέμα και άρα θα βελτιώσεις τις απόψεις σου και τις γνώσεις γύρω απ’ αυτό.

Εάν τελικά οι αρχικές γνώσεις και πεποιθήσεις σου ήταν σωστές θα ενισχύσεις τα επιχειρήματα σου και θα βελτιώσεις τον τρόπο με τον οποίο εκφράζεις τις γνώσεις σου και τις ιδέες σου.

Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην προσωπική βελτίωση καθώς για να αλλάξει κάποιος τις περιοριστικές πεποιθήσεις που έχει για τον εαυτό του, θα χρειαστεί πρώτα να τις αμφισβητήσει.

Για να μαθαίνεις καλύτερα φίλτραρε τις πηγές σου

Σκέψου για λίγο το εξής:

Ποια είναι καλύτερη πηγή για να ενημερωθείς για τις νέες ανακαλύψεις στην επιστήμη της αστροφυσικής;

Ο Χ νεαρός Instagram influencer που ασχολείται κυρίως με διαφημίσεις προϊόντων ή ο Ψ καθηγητής πανεπιστημίου που δουλεύει παράλληλα και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Το κακό με την γρήγορη τεχνολογική εξέλιξη και με το διαδίκτυο είναι πως πολλές απ’ τις διαθέσιμες πηγές πληροφοριών που βρίσκουμε μπροστά μας είναι από κακές έως άχρηστες.

Κυρίως επειδή μεγάλο κομμάτι του διαθέσιμου περιεχομένου στοχεύει στην ψυχαγωγία και στην προώθηση προϊόντων, κι όχι στο να μας ενημερώσει πραγματικά ή να μας προσφέρει ουσιαστική γνώση.

Το θέμα είναι πως, όπως ακριβώς ισχύει και με το φαγητό, είσαι ό,τι καταναλώνεις. Για χάρη της προσωπικής σου εξέλιξης είναι απαραίτητο να υιοθετήσεις καλές πρακτικές σχετικά με τις πληροφορίες που καταναλώνεις και να αναζητάς πληροφορίες από καλές πηγές.

Προσοχή αυτό δε σημαίνει ότι αποφεύγεις να εκθέσεις τον εαυτό σου σε πληροφορίες που αντικρούουν τις υπάρχουσες πεποιθήσεις σου. Αλλά να τις διαλέγεις σωστά.

Για παράδειγμα είναι άλλο να διαβάζεις ένα άρθρο για την κλιματική αλλαγή σε ένα τυχαίο blog που εκφράζει αντίθετη γνώμη απ’ όσα γνωρίζεις και πιστεύεις εσύ και άλλο να παρακολουθείς έναν σχετικό καθηγητή που έχει κάνει έρευνα πάνω στο θέμα και ο οποίος επίσης εκφράζει αντίθετη γνώμη απ’ όσα γνωρίζεις και πιστεύεις εσύ.

Ο δεύτερος είναι πολύ καλύτερη πηγή και πιο χρήσιμη.

Να θυμάσαι πως καλή πηγή πληροφοριών δε σημαίνει απαραίτητα ευχάριστη, αλλά χρήσιμη. Και χρήσιμη είναι αυτή που θα σε βοηθήσει να αντικαταστήσεις τις γνώσεις και τις ιδέες που ήδη έχεις με άλλες που βρίσκονται πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Δοκίμασε το. Διάλεξε ένα θέμα για το οποίο θέλεις να μάθεις περισσότερα και ξεκίνα να καταναλώνεις όσο περισσότερες πληροφορίες γίνεται από όσο πιο πολλές καλές πηγές γίνεται.

Θα διαπιστώσεις ότι η ζωή σου μπορεί να αλλάξει πολύ εύκολα και γρήγορα αν υιοθετήσεις νοοτροπία μάθησης.

Θες να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου; Δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!