Αγάπα τον Εαυτό σου: Τι σημαίνει και Πως να το Πετύχεις - Men's Bible

Αγάπα τον Εαυτό σου: Τι σημαίνει και Πως να το Πετύχεις

Αγάπα τον Εαυτό σου: Τι σημαίνει πραγματικά και Πως να το Πετύχεις

“Αγάπα τον εαυτό σου” μας λένε. Αλλά δεν είναι και τόσο απλό. Βλέπεις, η πορεία της ζωής μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτά που μπορούμε να κάνουμε.

Όχι δε μιλάω για επιτυχίες και στόχους. Αυτά είναι πράγματα που συμβαίνουν μια φορά και με τη βοήθεια της τύχης μπορούμε να τα πετύχουμε χωρίς να προσπαθήσουμε.

Μιλάω για αυτά που μπορούμε να κάνουμε επανειλημμένως. Τις δεξιότητες που έχουμε. Ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από τις δεξιότητες.

Το φλερτ για παράδειγμα είναι μια επικοινωνιακή δεξιότητα.

Ή, για να είμαι πιο ακριβής, ένα σύνολο από δεξιότητες όπως το πως ξεκινάω κουβέντα, πως διατηρώ ένα διάλογο με ροή, πως δημιουργώ οικειότητα με το συνομιλητή μου, πως εξάπτω την περιέργεια και το ενδιαφέρον για εμένα, πως κάνω πείραγμα, πως αφηγούμαι προσωπικές ιστορίες κλπ.

Όσο περισσότερο καλλιεργείς τη δεξιότητα του φλερτ στο σύνολο της, τόσο πιο εύκολο σου είναι να πιάνεις κουβέντα με άνεση, να αφήνεις εξαιρετικές εντυπώσεις και να έχεις κοπέλες να σε διεκδικούν οι ίδιες.

Το να ντύνεσαι σωστά επίσης είναι μια δεξιότητα. Δε διαλέγεις στα τυφλά τα ρούχα που φοράς αλλά τα επιλέγεις με συγκεκριμένα κριτήρια.

Το καλό στιλ δεν είναι θέμα τύχης, αλλά αποτέλεσμα επιλογής.

Υπάρχει ωστόσο και μια κατηγορία δεξιοτήτων με τιτάνια επιρροή στην ποιότητα ζωής μας, την οποία πολύς κόσμος αγνοεί.

Οι ψυχολογικές δεξιότητες. Αυτές που σχετίζονται με τα συναισθήματά σου και το πως τα διαχειρίζεσαι.

Η σημαντικότερη αυτών βρίσκεται στην καρδιά της φράσης «Αγάπα τον εαυτό σου».

Τι ακριβώς σημαίνει «Αγάπα τον εαυτό σου»

Το ακούς συχνά, το διαβάζεις σε άρθρα, το βλέπεις σε quotes στο Instagram, όμως σου ακούγεται κάπως αόριστο.

Τι ακριβώς σημαίνει «αγάπα τον εαυτό σου»;

Αν δεν αγαπάς ήδη τον εαυτό σου πως ακριβώς μπορείς να το πετύχεις αυτό;

Ευτυχώς όλα γίνονται πιο ξεκάθαρα αν αλλάξεις ελαφρώς το πλαίσιο. Η ψυχολογική δεξιότητα που χρειάζεσαι δεν είναι η αγάπη αόριστα, αλλά η αποδοχή.

Η ικανότητα να διαχειρίζεσαι τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθεις για κάποιες πλευρές του εαυτού σου που δε σου αρέσουν.

Παραπανίσια κιλά, έλλειψη εμπειρίας, λάθη του παρελθόντος. Όλα αυτά και πολλά άλλα μπορούν να γίνουν αιτία να νιώσεις ντροπή για τον εαυτό σου.

Να τον αξιολογήσεις χαμηλότερα σε σχέση με άλλους που προβάλλουν μια ιδανική εικόνα.

Η ντροπή αυτή σε οδηγεί σε στρατηγικές αυτοπροστασίας.

Μια στρατηγική είναι η αποφυγή. Αποφεύγεις να μιλήσεις σε κοπέλες ή να βγεις σε μέρη που έχει κοπέλες.

Μια άλλη στρατηγική είναι να υιοθετήσεις συμπεριφορές που πιστεύεις ότι θα σε ανεβάσουν στα μάτια των άλλων πχ, να παραστήσεις το κακό παιδί ή να είσαι πάντα καλός και εξυπηρετικός με τους άλλους.

(Όπως βλέπεις το καλό και το κακό παιδί είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Και οι δύο προσπαθούν να αντισταθμίσουν τις ατέλειές τους απλά με διαφορετικό τρόπο.)

Ψυχολογική ευελιξία

Ας υποθέσουμε ότι έχεις παραπανίσια κιλά και πως νιώθεις άσχημα γι’ αυτό.

Φαντάσου τώρα πως τα συναισθήματα που πηγάζουν απ’ αυτή την ατέλεια(άγχος, στρες, ντροπή κλπ) μοιάζουν με μια εστία φωτιάς.

Αν σκέφτεσαι συνεχώς ότι το να έχεις παραπανίσια κιλά ρίχνει την προσωπική σου αξία και κάνεις το παν για να κρύψεις αυτή σου την ατέλεια, αυτό που πετυχαίνεις είναι να ενισχύσεις την αρνητική πεποίθηση που έχεις για τον εαυτό σου.

Δεν πετάς νερό, αλλά λάδι στη φωτιά. Την κάνεις μεγαλύτερη και πιο άγρια.

Όταν απ’ την άλλη αποδέχεσαι τις ατέλειές σου, δεν τις πολεμάς, ούτε τις κρύβεις. Αναγνωρίζεις ότι υπάρχει η φωτιά και πως αυτό είναι οκ.

Δε νιώθεις άσχημα για αυτή και ενώ συνεχίζει να υπάρχει, δε διογκώνεται.

Πρακτικά αυτό είναι να πεις:

«Οκ, δεν πειράζει που δεν έχω το τέλειο σώμα. Εφόσον μου αρέσει αυτή η κοπέλα, θα πάω να της μιλήσω».

«Οκ, μπορεί να με απορρίψει, αλλά θα πάω να τη γνωρίσω».

Όπως βλέπεις, το να αποδέχεσαι τις ατέλειές σου και να μην τις πολεμάς σου επιτρέπει να είσαι συναισθηματικά ευέλικτος και να προχωράς σε πράξεις και συμπεριφορές που βοηθούν να βελτιώσεις τη ζωή σου.Αγάπα τον Εαυτό σου: Τι σημαίνει πραγματικά και Πως να το Πετύχεις

Αγάπα τον εαυτό σου και καλλιέργησε τις σωστές δεξιότητες

Ελάχιστες δεξιότητες που αξίζουν μαθαίνονται σε μια μέρα. Η ικανότητα να αποδέχεσαι τις ατέλειές σου δεν είναι μέσα σε αυτές.

Δε θα το πετύχεις επειδή διάβασες αυτό το άρθρο ή κάποιο άλλο. Χρειάζεται να την καλλιεργήσεις στην πράξη και σε βάθος χρόνου.

Πως; Με το να υπενθυμίζεις διαρκώς στον εαυτό σου πως είναι οκ να έχει την ψ ή τη χ ατέλεια και με το να εκθέτεις τον εαυτό σου στις καταστάσεις που σε αγχώνουν.

Αυτό σημαίνει να μην περιμένεις να χάσεις κιλά για να ζητήσεις από την κοπέλα που σε ενδιαφέρει να βγείτε.

Να μην περιμένεις να κάνεις εμφύτευση μαλλιών για να προσεγγίσεις κάποια κοπέλα στο μπαρ που έχεις βγει.

Γενικά να μην προστατεύεις τον εαυτό σου απ’ την απόρριψη. Ναι, στην αρχή θα είναι δύσκολο, όμως έτσι θα απελευθερώσεις τον εαυτό σου.

Αγάπα τον εαυτό σου όπως είναι και επιδίωξε αυτά που επιθυμείς, παρά τις ατέλειές σου.

Να θυμάσαι όμως: Αποδοχή δε σημαίνει απάθεια. Δεν είναι δικαιολογία για να μείνεις στάσιμος και να μην επιδιώξεις αλλαγές.

Αν κάτι είναι στο πεδίο ελέγχου σου και ειδικά αν απειλεί την ποιότητα ζωής σου, τότε οφείλεις να κάνεις κάτι για να το αλλάξεις.

Το να αποδεχτείς ότι έχεις παραπανίσια κιλά πχ, δε σημαίνει ότι δεν αξίζει να βελτιώσεις τη διατροφή σου ή να ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα γυμναστικής.

Σημαίνει απλώς, ότι δεν επιτρέπεις στην ατέλεια αυτή να σε εμποδίσει να διεκδικήσεις αυτά που θες απ’ τη ζωή σου.

Δεν της επιτρέπεις να διαμορφώνει τη γνώμη που έχεις για τον εαυτό σου και την προσωπική σου αξία.

Αυτοί που πετυχαίνουν στη ζωή έχουν τα ίδια, πολλές φορές και περισσότερα, ελαττώματα με τους υπόλοιπους.

Αν διαφέρουν σε κάτι είναι πως υπερβαίνουν αυτές τις ατέλειες. Δεν τις αφήνουν να καθορίσουν το ποιοι είναι και να περιορίσουν τους ορίζοντές τους.

Το ίδιο κάνε κι εσύ. Αγάπα τον εαυτό σου και όρμα προς τους στόχους σου. Διεκδίκησε τους. Πάλεψε για αυτούς. Δοκίμασε τον εαυτό σου.

Ακόμα και αν δεν πετύχεις πλήρως το στόχο σου, θα ανακαλύψεις πως είσαι ικανός να κάνεις πολύ περισσότερα απ’ όσα πίστευες και πως μπορείς να γίνεις ακόμα καλύτερος.

Τίποτα δεν είναι γραμμένο σε πέτρα.

Θέλεις να βελτιώσεις τις δεξιότητές σου στο φλερτ; Δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!