Πώς να σταματήσεις να Φοβάσαι - Men's Bible

Πώς να σταματήσεις να Φοβάσαι

Πώς να σταματήσεις να Φοβάσαι

Τον τελευταίο καιρό έχω κάνει πολύ μελέτη πάνω σε θέματα φόβου και άγχους και πάνω στο τι σε κάνει να φοβάσαι σε ψυχολογικό και νευροβιολογικό επίπεδο.

Κάτι που χρειάζεται να έχεις εξαρχής υπόψη είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτού που αποκαλούμε φόβος, στην πραγματικότητα είναι άγχος.

Ο φόβος είναι η απόκριση σε μια άμεσα επικείμενη απειλή (όπως το να σε κυνηγάει μία αρκούδα). Το άγχος, από την άλλη, είναι η απόκριση σε κάτι που αναμένουμε ότι θα αποτελέσει απειλή στο μέλλον. Είναι η εμπειρία της αβεβαιότητας. Και αυτά τα δύο εμφανίζονται σε δύο εντελώς διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου.

​​​​Επιπλέον όταν πρόκειται για το άγχος (την προσμονή δηλαδή μελλοντικών απειλών), η κρίση μας γενικά είναι φτωχή και ξεγελιέται εύκολα. Τα περισσότερα από τα πράγματα για τα οποία ανησυχούμε δεν θα συμβούν ποτέ. Κι όμως επειδή αυτή η αβεβαιότητα είναι τόσο αφόρητη, οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν κακές αποφάσεις προκειμένου να έχουν την ψευδαίσθηση της βεβαιότητας.

Η λύση είναι (όσο γίνεται) να μάθουμε να ζούμε με έναν βαθμό αποδοχής της αβεβαιότητας και της ασάφειας, να μάθουμε να νιώθουμε άνετα με την αλλαγή και να επιδιώκουμε να κατανοούμε τα πράγματα τα οποία φοβόμαστε αντί να αποτραβιόμαστε από αυτά.

Γιατί είμαστε φτωχοί αξιολογητές του ρίσκου και πως αυτό σε κάνει να φοβάσαι

Υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα από ψυχολογικές έρευνες για το πόσο κακοί είμαστε στην λήψη αποφάσεων, καθώς ανταποκρινόμαστε περισσότερο στον ψυχολογικό αντίκτυπο παρά στα πραγματικά γεγονότα.

Μια μελέτη που διάβασα πρόσφατα, για παράδειγμα, έδειξε ότι οι επιβάτες των αεροπλάνων είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα για ασφάλιση έναντι τρομοκρατικών ενεργειών, απ’ ότι για ασφάλιση που καλύπτει «όλες τις αιτίες».

Καταλαβαίνουμε όλοι από πού προέρχεται αυτό: Όταν κάτι σου κάνει εντύπωση συναισθηματικά, ειδικά όταν είναι κάτι που μπορούμε να φανταστείς ζωηρά, φοβάσαι την συνέπεια του περισσότερο, ακόμα κι αν είναι σχετικά απίθανο να συμβεί.

Όμως αυτό που δεν συνειδητοποιούμε είναι ότι η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλειά μας είμαστε εμείς οι ίδιοι. Απρόσεκτη οδήγηση χωρίς ζώνη ασφαλείας, κάπνισμα, junk food, άσκοπη κατανάλωση φαρμάκων, υπέρμετρο αλκοόλ κλπ είναι τελικά οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουμε στη ζωή μας.

Αλλά με όλα αυτά δεν ασχολούμαστε τόσο. Γιατί;

Μα επειδή δεν δημιουργούν τόσο έντονες εικόνες στο μυαλό μας, σε σχέση με εικόνες βίας που μας αναστατώνουν συναισθηματικά.

Για αυτό, σε κοινωνικό επίπεδο, ένας τρόπος να ξεπεράσεις το άγχος είναι να μην προβάλλεις και οπτικοποιείς τα αρνητικά ενδεχόμενα στο μυαλό σου. Αντίθετα, ψάξε για γεγονότα, δεδομένα, στατιστικές, τα οποία αν δεν υποστηρίζουν το άγχος σου, τότε μπορείς με ασφάλεια να τα βγάλεις από το μυαλό σου ώστε να σταματήσεις να φοβάσαι. Απομυθοποιώντας για πάντα τον Φόβο Απόρριψης φοβάσαι

Προτιμάμε να μην χάσουμε, παρά να κερδίσουμε

Οι κοινωνικοί ψυχολόγοι ονομάζουν αυτό το φαινόμενο αποστροφή από το ρίσκο (risk aversion). Πρόκειται για την ιδέα ότι ως άνθρωπος φοβάσαι περισσότερο να χάσεις κάτι, απ’ ότι ενθουσιάζεσαι να κερδίσεις κάτι αντίστοιχο, ή και μεγαλύτερο.

Να κι ένα παράδειγμα: Σε μια έρευνα ανάμεσα σε ασθενείς καρκίνου, είπαν σε κάποιους ότι μετά από μια θεραπεία είχαν 68% πιθανότητα να ζήσουν άλλον ένα χρόνο, ενώ στο άλλο γκρουπ είπαν ότι μετά από την ίδια θεραπεία, υπάρχει 32% πιθανότητα να πεθάνουν μέσα στο επόμενο έτος.

Παρ’ όλο που οι πιθανότητες ήταν ακριβώς οι ίδιες, το 44% των ασθενών του πρώτου γκρουπ επέλεξε την θεραπεία, αλλά μόνο το 18% των ασθενών του δεύτερου γκρουπ.

Οπότε, κι εσύ, προτού πάρεις μια απόφαση, κοίτα και τα θετικά, κοίτα και τα αρνητικά και έπειτα κάνε τους υπολογισμούς σου, και προχώρα σταθερά.

Μην είσαι σε επαφή μόνο με ανθρώπους με ίδιες πεποιθήσεις

Υπάρχει και ένα κίνδυνος που εμφανίζεται στις παρέες και στα ομοιογενή γκρουπ των ανθρώπων (είτε διά ζώσης, είτε στα social media).  Κι αυτός έχει να κάνει με τη μεγέθυνση των φόβων μας. Αυτό που λέει αυτή η θεωρία είναι πως όταν άνθρωποι με παρόμοιο τρόπο σκέψης και προβληματισμούς ανησυχούν για ένα θέμα, η οπτική τους θα γίνει πιο ακραία αφού το συζητήσουν και αναλύσουν μαζί.

Οπότε αν θες να μείνεις ανεπηρέαστος και ουδέτερος και σε επαφή με την πραγματικότητα, μην ακολουθείς μόνο ομοειδείς λογαριασμούς στα social, ούτε να κάνεις παρέα μόνο με τους ίδιους και τους ίδιους ανθρώπους.

Θες να σταματήσεις να φοβάσαι και να πατήσεις γερά στα πόδια σου; Δες εδώ 

Πρόσεξε τις πηγές σου για να σταματήσεις να φοβάσαι

Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει μια ευθεία σύνδεση ανάμεσα στον χρόνο που δίνεις στις ειδήσεις και στα επίπεδα στρες που έχεις.

Οπότε κλείσε το feed ειδήσεων στο κινητό σου, βγες από το Twitter και σταμάτα να ελέγχεις συνέχεια τα μεγάλα ειδησεογραφικά sites. Ειδικά αυτά που έχουν αλγόριθμους από πίσω που τσεκάρουν σε τι κάνεις κλικ και έπειτα σε ταΐζουν κι άλλους από τους πιο μεγάλους σου φόβους.

Με τα παραπάνω ωστόσο δεν εννοώ ότι πρέπει να μένεις ανενημέρωτος για το τι συμβαίνει γύρω σου. Καλό είναι να είμαστε όλοι ενημερωμένοι πολίτες. Απλά προτίμησε περισσότερο να διαβάζεις αναλύσεις από αξιόπιστες πηγές, παρά click bait άρθρα.

Οπότε σήμερα θέλω να σου θυμίσω να μειώσεις το άγχος που προέρχεται από τις «ειδήσεις». Παρατήρησε πόσες εταιρείες media, διαφημιστές, πολιτικοί, ακτιβιστές, δικηγόροι κλπ επιδιώκουν να σε ταΐσουν φόβο για να προωθήσουν τη δική τους ατζέντα.

Αντί για όλα αυτά, βγες στη φύση, κάνε έναν περίπατο, ταξίδεψε, μάθε, γνώρισε νέους ανθρώπους, ξεκίνα μια ασχολία που πάντα ήθελες, και δούλεψε προς το να καθαρίσεις το μυαλό σου, ώστε να μπορέσεις να δεις τον κόσμο μέσα από τα δικά σου μάτια και όχι κάποιου άλλου.

Οπότε αυτή είναι μια υπενθύμιση ώστε σήμερα και κάθε μέρα να απολαμβάνεις τη ζωή στο μέγιστο. Ο κόσμος γίνεται όσο τρομακτικός αποφασίζεις εσύ ότι είναι και όσο όμορφος αποφασίζεις εσύ ότι είναι.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!