Ο Φόβος Απόρριψης θα είναι πάντα εκεί, Κάνε τον Σύμμαχο - Men's Bible

Ο Φόβος Απόρριψης θα είναι πάντα εκεί, Κάνε τον Σύμμαχο

Ο Φόβος Απόρριψης θα είναι πάντα εκεί, Κάνε τον Σύμμαχο

Ο φόβος απόρριψης μας στοιχειώνει όλους. Δεν κάνει διακρίσεις. Δεν επιλέγει με βάση το φύλο, την ηλικία, την καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό κλπ. Όλοι οι άνθρωποι φοβόμαστε την απομόνωση και τη μοναξιά που μπορεί να προκύψει από την ενδεχόμενη απόρριψη μας από τους άλλους.

Ο φόβος απόρριψης είναι λοιπόν στο αίμα μας, ως αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης εμπειρίας. Και ο καθένας από εμάς αναπτύσσει τις δικές του άμυνες προκειμένου να τον αντιμετωπίσει ή να τον αποφύγει.

Κάποιοι προσπαθούν να ελέγξουν τα πάντα ώστε να είναι σίγουροι πως θα βγάλουν την τέλεια εικόνα προς τα έξω ώστε να αρέσουν σίγουρα στους άλλους.

Άλλοι απομονώνονται κοινωνικά και αποφεύγουν τις επαφές με τους ανθρώπους που θεωρούν ότι μπορεί να τους απορρίψουν.

Μερικοί κάνουν ότι δεν τους νοιάζει η γνώμη των άλλων σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσουν τη σημασία μιας ενδεχόμενης απόρριψης.

Ο φόβος απόρριψης λοιπόν δεν είναι κάτι σπάνιο. Δεν είναι κάτι που μονάχα λίγοι, περίεργοι, μη δημοφιλείς τύποι βιώνουν.

Είναι κάτι φυσιολογικό. Οι μόνοι άνθρωποι που δε νιώθουν το φόβο απόρριψης είναι εκείνοι που έχουν εκτεθεί κοινωνικά πάρα πολλές φορές (και άρα έχουν εξοικειωθεί με την ίδια την έκθεση) και κάποιοι (που όμως αποτελούν μικρή μειοψηφία) οι οποίοι για τους Χ, Ψ λόγους αδυνατούν να νιώσουν αισθήματα ντροπής και ενοχής.

Όπως καταλαβαίνεις, οι άνθρωποι που θαυμάζεις για όσα έχουν καταφέρει και που θα ήθελες να μιμηθείς, έχουν νιώσει το φόβο απόρριψης στο πετσί τους.

Δε γίνεσαι φημισμένος τραγουδιστής χωρίς να έχεις ρίξει χιλιάδες ώρες προετοιμασίας και χωρίς να τρέμεις για την πρώτη φορά που θα τραγουδήσεις μπροστά σε κοινό.

Δε γίνεσαι πετυχημένος αθλητής χωρίς να χύσεις τόνους ιδρώτα και χωρίς να αμφιβάλεις για τον εαυτό σου την πρώτη φορά που θα παίξεις σε κατάμεστο γήπεδο.

Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν αν φοβάσαι κι εσύ την απόρριψη, τότε συγχαρητήρια. Είσαι φυσιολογικός.Ο Φόβος Απόρριψης θα είναι πάντα εκεί, Κάνε τον Σύμμαχο

Ο φόβος απόρριψης δεν είναι τόσο φοβερός

Έχεις ποτέ αμφισβητήσει τις σκέψεις σου; Έχεις αναρωτηθεί αν ο φόβος απόρριψης που νιώθεις είναι δικαιολογημένος;

Άραγε η συγκεκριμένη κοπέλα στην οποία θες να μιλήσεις, θα σε αντιμετωπίσει όπως φαντάζεσαι; Άραγε μια πιθανή απόρριψη από μεριάς της θα σε πονέσει τόσο πολύ όσο πιστεύεις ότι θα πονέσει;

Το μεγάλο θέμα με το φόβο της απόρριψης είναι πως φανταζόμαστε, προβλέπουμε, κάνουμε εικασίες για το αν θα απορριφθούμε και το πώς θα είναι η απόρριψη, χωρίς να διερευνήσουμε ποτέ πόσο ρεαλιστικά είναι τα σενάρια αυτά.

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων μας διαφεύγει το γεγονός πως αυτό που φοβόμαστε είναι απλώς μια πιθανότητα. Μια δική μας εικασία την οποία φοβόμαστε περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε.

Αλλά η εικασία αυτή δεν είναι η μοναδική εκδοχή του πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Τις περισσότερες φορές δεν είναι καν η πιο πιθανή.

«Μα έχω απορριφθεί κι άλλες φορές στο παρελθόν. Όσες φορές έχω δοκιμάσει να φλερτάρω πάντα τρώω χυλόπιτα.»

Πολλοί μου λένε κάτι σαν και την παραπάνω δήλωση όταν συζητάμε για την απόρριψη στα πλαίσια του φλερτ και των ερωτικών γνωριμιών.

Είναι όμως το παρελθόν απόδειξη για το πως θα εξελιχθεί το μέλλον;

Άραγε το γεγονός πως σε έχουν απορρίψει στο παρελθόν αποτελεί απόδειξη ότι θα σε απορρίψει με τον ίδιο τρόπο η συγκεκριμένη κοπέλα που σου αρέσει;

Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρεις τί θα συμβεί. Ξέρεις μονάχα τί φοβάσαι ότι θα συμβεί.

Πες όμως ότι μιλάς στην κοπέλα που σε ενδιαφέρει και ο μεγαλύτερος σου φόβος, ο φόβος απόρριψης, γίνεται πραγματικότητα.

Είναι άραγε αυτό καλός λόγος για να μην προσπαθήσεις ξανά να φλερτάρεις στο μέλλον;

Αν το πιστεύεις αυτό, τότε αγνοείς έναν θεμελιώδη και βασικό κανόνα της ζωής. Αυτόν που λέει πως για να βελτιωθείς, πρέπει πρώτα να αποτύχεις.

Η απόρριψη δεν λέει κάτι για εσένα

Ο κύριος λόγος που ο φόβος απόρριψης μας τρομάζει, είναι γιατί τον συνδέουμε με την προσωπική μας αξία. Όταν κάποιος μας δείχνει ότι δε θέλει την παρέα μας, νιώθουμε πως αυτό λέει κάτι για το πόσο αξίζουμε ως άνθρωποι, άνδρες κλπ.

Μόνο που αυτή η αίσθηση, πως διακυβεύεται η προσωπική μας αξία, είναι ένας από τους πολλούς τρόπους που το ανθρώπινο μυαλό σφάλει.

Η απόρριψη δεν λέει κάτι για εμάς. Δε γίνεται να λέει κάτι για εμάς και το πόσο αξίζουμε ως άνθρωποι και ως άνδρες.

Και αυτό για πολλούς λόγους.

Πρώτα απ’ όλα δεν είμαστε η εμφάνιση μας, η δουλειά μας, τα υπάρχοντα μας κλπ.

Όλοι οι άνθρωποι φιλτράρουν και αξιολογούν τους ενδεχόμενους ερωτικούς συντρόφους με βάση κάποια δικά τους προσωπικά κριτήρια.

Κάποιοι αξιολογούν πιο ψηλά την εμφάνιση, άλλοι αξιολογούν πιο ψηλά την υπευθυνότητα και την αξιοπιστία, άλλοι την καλλιέργεια, άλλοι την ικανότητα για συναισθηματική σύνδεση κλπ.

Ναι υπάρχουν κάποια γενικά μοτίβα. Για παράδειγμα οι περισσότεροι άνδρες δίνουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στην γυναικεία εμφάνιση, απ’ ότι δίνουν οι περισσότερες γυναίκες στην ανδρική εμφάνιση, ενώ οι περισσότερες γυναίκες τείνουν να δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στην ανδρική αυτοπεποίθηση.

Όμως ως επί το πλείστον τα κριτήρια με τα οποία επιλέγουμε συντρόφους είναι προσωπικά και δε διαμορφώνονται μονάχα απ’ τη βιολογία μας, αλλά και από τις εμπειρίες μας, την ανατροφή μας, τις πολιτισμικές επιρροές κλπ.

Αν λοιπόν εσύ είσαι 1.75 ύψος, αδύνατος, με ένα δυνατό διδακτορικό και μια κοπέλα σε απορρίψει γιατί ψάχνει γυμνασμένους άνδρες από 1.85 και πάνω ενώ μια άλλη σε λατρέψει γιατί σε θεωρεί πολύ έξυπνο και εκτιμάει πολύ την ευφυΐα και την καλλιέργεια στον άνδρα αυτό τι σημαίνει για εσένα την προσωπική σου αξία;

Είναι άραγε λάστιχο η προσωπική σου αξία να αυξομειώνεται κατά το δοκούν; Μάλλον όχι.

Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν η απόρριψη λέει κάποια πράγματα για αυτόν που σε απορρίπτει, για τα κριτήρια του και το τί αξιολογεί περισσότερο. Αλλά μέχρις εκεί. Η απόρριψη δε λέει κάτι για εσένα. Δε γίνεται να λέει κάτι για εσένα και την αξία σου.

Ένας άλλος καλός λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να παίρνεις την απόρριψη προσωπικά, είναι πως στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άλλοι δε σε γνωρίζουν. Δεν έχουν ιδέα τι έχεις καταφέρει. Ποια είναι τα επιτεύγματα σου, οι δυνατότητες σου, οι δυνάμεις σου, οι επιθυμίες σου, οι προθέσεις σου, οι φιλοδοξίες σου κλπ.

Με λίγα λόγια δεν ξέρουν ποιος πραγματικά είσαι. Αυτά που ξέρουν για εσένα, είναι αυτά που τους δίνεις εσύ εκείνη τη στιγμή. Δηλαδή το πως παρουσιάζεσαι, το πως εκφράζεσαι και το πως δρας.

Οι άλλοι λοιπόν δεν μπορούν να απορρίψουν εσένα. Αν μπορούν να απορρίψουν κάτι που σχετίζεται με εσένα, αυτό είναι ο τρόπος με τον οποίο τους προσεγγίζεις.

Πράγμα που σημαίνει πως η απόρριψη όχι μονάχα δεν είναι κάτι που αξίζει να φοβάσαι, αλλά ένας σύμμαχος ο οποίος σε βοηθάει να βελτιώσεις τον εαυτό σου και το πως παρουσιάζεσαι στους άλλους.

Ο φόβος απόρριψης θα είναι πάντα μαζί σου, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που θα έχεις αποκτήσει αρκετή πίστη στη δική σου αξία ώστε η αυτοεκτίμηση σου να μην κλονίζεται από τη γνώμη των άλλων.

Μην προσπαθήσεις να τον αποφύγεις και μην επιδιώξεις να τον εξαλείψεις. Απλά αποδέξου τον και κάνε αυτό που ξέρεις ότι πρέπει να γίνει. Κάνε το αρκετές φορές και θα δεις πως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά απ’ ότι πίστευες και εξελίσσονται πού διαφορετικά απ’ ότι φανταζόσουν.

Θες να μάθεις πως να ξεκινάς κουβέντα με κοπέλες, με ωραίο και ομαλό τρόπο; Δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!