Πώς να βάζεις Όρια στις Σχέσεις σου - Men's Bible

Πώς να βάζεις Όρια στις Σχέσεις σου

Πώς να βάζεις όρια στις σχέσεις σου

Το να βάζεις όρια στη σχέση σου δεν είναι πάντα εύκολο. Ο φόβος και το άγχος μην δυσαρεστήσεις την κοπέλα σου και εν τέλει τη χάσεις, σε κάνουν πιο υποχωρητικό με αποτέλεσμα να μην επικοινωνείς τις επιθυμίες σου ή να βάζεις τις ανάγκες σου σε δεύτερη μοίρα.

Η αλήθεια είναι πως τα πράγματα είναι απλά. Το ότι δε βάζεις όρια στη σχέση σου, δεν έχει τόσο να κάνει με κάποια μυστική επικοινωνιακή τεχνική που δε γνωρίζεις, αλλά είναι κυρίως θέμα ψυχολογίας.

Όσο περισσότερο αυξάνεις την αυτοπεποίθησή σου και νιώθεις πιο άνετα με το να εκφράσεις και να επικοινωνήσεις με σεβασμό τις ανάγκες σου, τις επιθυμίες σου, τόσο πιο εύκολα θα μπορείς να βάζεις όρια όπου χρειάζεται.

Ταυτόχρονα όμως, η διεκδικητικότητα, όπως αλλιώς λέγεται το «βάζω όρια», είναι μια δεξιότητα η οποία καλλιεργείται και στην οποία όσο καλύτερος γίνεσαι, τόσο περισσότερο τονώνεις την αυτοπεποίθησή σου.

Πράγμα που σε βάζει σε ένα θετικό κύκλο εξέλιξης και σε βοηθάει να βάζεις όρια πιο αποτελεσματικά.

Φυσικά με όλα αυτά δεν εννοώ να γίνεις ένας βάρβαρος δυνάστης, αλλά το να μπορείς να λες “όχι” με ευγένεια όταν βλέπεις ότι καταπατώνται οι ανάγκες σου.

Πώς να βάζεις όρια στη σχέση σου

#1 Κάνε τα όρια συγκεκριμένα

Το πρώτο βήμα για να μπορείς να βάζεις όρια είναι να τους δώσεις σχήμα και μορφή.

Ένας λόγος που πολλοί δεν μπορούν να βάλουν όρια στις σχέσεις τους, είναι γιατί δεν έχουν κάποια σαφή και συγκεκριμένη εικόνα για τα όρια αυτά.

Γι’ αυτό λοιπόν σκέψου: Ποια ακριβώς είναι τα όρια σου στα διάφορα θέματα τα οποία σας απασχολούν; Ως ποιο σημείο μπορείς να κάνεις κάποια υποχώρηση; Τί μπορείς να ανεχτείς και τί όχι;

Όταν γνωρίζεις εκ των προτέρων μέχρι που μπορείς να κάνεις κάποια υποχώρηση, είναι πιο εύκολο να διαπραγματευτείς αλλά και να πεις «όχι» στη σύντροφο σου όποτε αυτό είναι απαραίτητο.

Φυσικά, ανάλογα με το θέμα και την περίπτωση, χρειάζεται διαφορετικός χειρισμός και αντιμετώπιση. Δεν είναι όλα τα θέματα που απασχολούν ένα ζευγάρι τον ίδιο βαθμό σοβαρότητας, γι’ αυτό αναρωτήσου ποια είναι τα όριά σου σε όλα τα θέματα που σε απασχολούν στη σχέση σου.

#2 Σε περίπτωση που παραβιάζει τα όρια συστηματικά βάλε απόσταση

Κάποιες φορές δεν αρκεί να εκφράζεις μόνο τα όρια, πρέπει να περνάς και στο επόμενο βήμα. Για παράδειγμα, αν η κοπέλα σου κάνει κάτι που σε ενοχλεί αφόρητα (πχ, σε αποκαλεί με ένα υποκοριστικό που δε σου αρέσει) και εσύ της ζητήσεις με ηρεμία και ωραίο τρόπο να το σταματήσει, εκείνη μπορεί να μη σεβαστεί την επιθυμία σου και να σε αγνοήσει τελείως.

Γι’ αυτόν το λόγο, για τις περιπτώσεις που το να βάλεις όρια σημαίνει να σταματήσεις συμπεριφορές τοξικές και βλαβερές, χρειάζεται να έχεις σκεφτεί και κάποιο ενδεχόμενο απόστασης από μεριάς σου.

Θες τα λεγόμενά σου να ληφθούν σοβαρά και όχι να εισπραχθούν ως λόγια του αέρα.

Θες να της δώσεις να καταλάβει πως δε θες απλά να παραπονεθείς για κάτι και πως όντως το Χ,Ψ πράγμα σε ενοχλεί και για αυτό θα κρατήσεις κάποια απόσταση. Και αυτό όπως είπαμε δεν γίνεται με καυγάδες και εντάσεις, αλλά με ηρεμία και καλή επικοινωνία.

 

#3 Επικοινώνησε τα όριά σου με ηρεμία και σεβασμό

Διεκδικητικότητα δε σημαίνει επιθετικότητα. Δε βάζεις όρια όταν φωνάζεις και όταν φέρεσαι άσχημα. Δεν είσαι δυναμικός έτσι.

Αντίθετα, χρειάζεται να επικοινωνήσεις τις ανάγκες και τις προθέσεις σου με ψυχραιμία, ηρεμία και σεβασμό προς την κοπέλα σου.

Χρειάζεται να μπορείς να δείχνεις κατανόηση και να μπαίνεις στη θέση της. Κάποιες φορές καλούμαστε να βάλουμε όρια όταν ο άλλος αντιμετωπίζει μια δυσκολία, την οποία μπορεί και να τη χρησιμοποιεί και ως διαπραγματευτικό εργαλείο.

Είναι σημαντικό λοιπόν να δείξεις ότι καταλαβαίνεις τη θέση της, αλλά παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να αρνηθείς το αίτημα της για τους Χ λόγους ή θα πρέπει να της ζητήσεις να σταματήσει τη Χ συμπεριφορά που σε ενοχλεί.Προσωπικά Όρια και πώς να τα βάζεις, Πως να κάνεις Ποιοτικές και Συναισθηματικά ώριμες Σχέσεις, Πώς να βάζεις Προσωπικά Όρια: Οδηγός για Αρχάριους, Πώς να βάζεις όρια στις σχέσεις σου

Αποδέξου ότι υπάρχουν και υγιείς διαφωνίες

Οι περισσότεροι που δε βάζουν όρια στις σχέσεις τους, φοβούνται τις συγκρούσεις. Δε θέλουν να μαλώσουν με την κοπέλα τους, γιατί διαφορετικά μπορεί να τη δυσαρεστήσουν και τελικά να τη χάσουν.

Όμως αυτός ο τρόπος σκέψης καταλήγει να κάνει περισσότερη ζημιά στη σχέση. Έτσι γίνονται υποχωρητικοί και περισσότερο παθητικοί. Δε διαμορφώνουν δικές τους απόψεις και συχνά διστάζουν και καθυστερούν μέχρι να πάρουν κάποια απόφαση.

Ναι, υπάρχουν και περιπτώσεις που μια σύγκρουση, μια διαφωνία (σε λογικά πλαίσια) βοηθάει τη σχέση.

Όπως συμβαίνει με όλα τα πράγματα στη ζωή, έτσι και με το να βάζεις όρια στη σχέση σου, δεν υπάρχουν εγγυήσεις και απολύτως ασφαλείς επιλογές.

Χρειάζεται να είσαι άνετος με την πιθανότητα η κοπέλα σου να θυμώσει μαζί σου που αρνήθηκες να την πας με το αμάξι κάπου γιατί την ίδια στιγμή έπρεπε να είσαι αλλού ή που της ζήτησες να μην ακούει τραγούδια το Σάββατο το μεσημέρι γιατί ήθελες να κοιμηθείς μπας και ξεκουραστείς κάποια μέρα.

Όμως εν τέλει αυτό είναι απαραίτητο. Αν δε βάλεις τα όριά σου, κινδυνεύεις να καταλήξεις εγκλωβισμένος σε μια ζωή που καθορίζεται απ’ τους άλλους.

Επίσης, το να βάζεις όρια στη σχέση σου μπορεί να σε βοηθήσει να την αναζωογονήσεις αν η έλξη μεταξύ σας είχε χαθεί, καθώς ο σύντροφος που μπορεί να εκφράσει ανοιχτά με σεβασμό, ηρεμία και άνεση τους προβληματισμούς του, τις ανάγκες του και τις επιθυμίες του, είναι κάποιος με πραγματική αυτοπεποίθηση.

Βάλε τα όριά σου λοιπόν, όπου αυτό είναι απαραίτητο και θα δεις τη ζωή αλλά και τη σχέση σου να αλλάζει προς το καλύτερο.

Θες να βελτιώσεις τη σχέση σου; Δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!