Πώς να βάζεις Προσωπικά Όρια: Οδηγός για Αρχάριους - Men's Bible

Πώς να βάζεις Προσωπικά Όρια: Οδηγός για Αρχάριους

Πώς να βάζεις Προσωπικά Όρια: Οδηγός για Αρχάριους

Κάποια πράγματα στο φλερτ και τις ανθρώπινες σχέσεις είναι, όπως λέμε και στο χωριό μου, counterintuitive. Δηλαδή μοιάζουν να αντιτίθενται στην κοινή λογική.

Για παράδειγμα, είναι πιο πιθανό να σε συμπαθήσουν οι άλλοι όταν δε σε νοιάζει η γνώμη τους και δεν προσπαθείς να γίνεις αρεστός σε όλους, παρά όταν προσπαθείς μόνιμα να τα έχεις καλά με όλους.

Το ίδιο ισχύει και στο φλερτ. Είσαι περισσότερο ελκυστικός όταν δίνεις προτεραιότητα στις δικές σου ανάγκες, παρά όταν προσπαθείς διαρκώς να εξυπηρετήσεις και να καλύψεις τις ανάγκες της κοπέλας.

Φυσικά τα φαινόμενα αυτά δεν στερούνται λογικής. Κάθε άλλο, υπάρχουν πραγματικοί και ουσιαστικοί λόγοι που συμβαίνουν. Ωστόσο στα μάτια πολλών μοιάζουν παράλογα γιατί αντιτίθενται στο πως αναμένει κάποιος να εξελιχθούν τα πράγματα.

Το ίδιο λοιπόν συμβαίνει και με τη διεκδικητικότητα και τα προσωπικά όρια, μια από τις σημαντικότερες δεξιότητες που οφείλεις να καλλιεργήσεις για να γίνεις πιο ελκυστικός αλλά και για να αναπτύξεις την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή σου.

Γιατί πρέπει να μάθεις να βάζεις προσωπικά όρια;

Ίσως μοιάζει παράλογο, αλλά η πρόθεση να βάλεις, με υγιή τρόπο και σε υγιείς δόσεις τον εαυτό σου ως προτεραιότητα, καθώς και η πρόθεση να συγκρουστείς με τους άλλους αν χρειαστεί, σε βοηθάει σε πολλαπλά επίπεδα.

#1 Για αρχή, τα όρια αυξάνουν την αυτονομία σου

Όταν δυσκολεύεσαι να βάλεις προσωπικά όρια συχνά μπορεί να νιώθεις πως εσύ και η ζωή σου, είστε έρμαια των άλλων ανθρώπων και των συγκυριών.

Αν οι άλλοι δε σε χρειάζονται, τότε θα έχεις χρόνο να διαθέσεις για τον εαυτό σου και να πας γυμναστήριο, να διαβάσεις, να φλερτάρεις, να ασχοληθείς με όσα σε απασχολούν. Αν πάλι σε χρειάζονται, τότε θα πρέπει να θυσιάσεις τον προσωπικό σου χρόνο, την ξεκούραση και τα όνειρά σου για να ασχοληθείς μαζί τους.

Όταν όμως μπορείς να βάζεις σαφή και ξεκάθαρα προσωπικά όρια, αρχίζεις να έχεις τον έλεγχο. Νιώθεις πως εσύ είσαι αυτός που αποφασίζει το πώς θα διαθέσεις το χρόνο σου και την προσοχή σου.

Αισθάνεσαι πως ασκείς περισσότερο έλεγχο στο τι κάνεις και στο πως ζεις. Αυτή η αίσθηση αυτονομίας μπορεί από μόνη της να βελτιώσει την εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου και την αυτοπεποίθησή σου.

Ταυτόχρονα, το γεγονός πως βάζεις τα όρια σου μπορεί να σε βοηθήσει να καταπιαστείς με πράγματα που και αυτά σε βοηθούν να βελτιώσεις την αυτοεικόνα σου ακόμα περισσότερο.

#2 Αυτός που βάζει προσωπικά όρια είναι συναισθηματικά πιο δυνατός

Το δεύτερο πολύ σημαντικό πλεονέκτημα των προσωπικών ορίων, είναι πως αυτός που τα βάζει, εκπέμπει συναισθηματική δύναμη.

Δεν υποχωρεί όταν οι άλλοι παραβιάζουν το χώρο του και τα δικαιώματά του, αλλά αντίθετα μένει σταθερός και αποκρούει τις προσπάθειές τους να τον χειραγωγήσουν, να τον κάνουν να αλλάξει άποψη ή να τον παρασύρουν να κάνει κάτι που θέλουν οι ίδιοι.

Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, γιατί με αυτόν τον τρόπο τα όρια σε κάνουν και πιο ελκυστικό, αλλά και άτομο πάνω στο οποίο μπορεί να νιώσει κάποιος ότι μπορεί να βασιστεί.

Σκέψου το λίγο. Ποιο νιώθεις πιο «δυνατό», τον γυμνασμένο και μυώδη τύπο ο οποίος όμως δεν μπορεί να βάλει τα όρια του και αφήνει τους πάντες να τον εκμεταλλεύονται ή τον σωματικά αδύνατο τύπο ο οποίος όμως λέει «όχι» όπου χρειάζεται και μπορεί να σταματήσει αποτελεσματικά οποιονδήποτε πάει να παραβιάσει τα δικαιώματά του;

Πως να βάζεις προσωπικά όρια: Γιατί σε δυσκολεύει;

Αν τα προσωπικά όρια είναι τόσο σημαντικά γιατί αρκετοί δυσκολεύονται να τα βάλουν; Γιατί πολλοί αποφεύγουν να γίνουν διεκδικητικοί;

Για αρχή πρέπει να πω το εξής. Τα πράγματα δεν είναι άσπρο / μαύρο. Πολλοί τα βλέπουν έτσι αλλά η πραγματικότητα δεν είναι ή βάζω όρια ή δε βάζω.

Το ίδιο συμβαίνει και με την αυτοπεποίθηση. Σε κάποια πράγματα έχουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση (εντελώς τυχαία αυτά είναι συνήθως πράγματα τα οποία γνωρίζουμε καλά και έχουμε ασχοληθεί πολύ μαζί τους) και σε κάποια άλλα όχι (συνήθως πράγματα με τα οποία έχουμε ασχοληθεί ελάχιστα).

Δεν είναι ή έχεις φουλ αυτοπεποίθηση ή δεν έχεις.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα όρια. Σε κάποιες περιστάσεις, με κάποιους ανθρώπους, μας είναι πιο εύκολο να βάζουμε τα όριά μας, ενώ σε άλλες περιστάσεις, απέναντι σε κάποιους άλλους ανθρώπους δυσκολευόμαστε περισσότερο.

Από εκεί και πέρα, δύο είναι οι βασικοί λόγοι που κάποιος δεν μπορεί να βάλει όρια.

#1 Δεν ξέρεις πώς να το κάνεις / προσπαθείς με το λάθος τρόπο

Ο λιγότερο σημαντικός λόγος είναι πρακτικός και έχει να κάνει με τη συμπεριφορά καθ’ αυτή.

Δε βάζεις όρια γιατί δεν ξέρεις πως ακριβώς να το κάνεις ή προσπαθείς να τα βάλεις, αλλά καταλήγεις να γίνεσαι επιθετικός και να φθείρεις με αυτόν τον τρόπο τις σχέσεις σου με τους άλλους.

Έτσι, προκειμένου να μη χαλάσεις τις σχέσεις σου με τους άλλους, αναγκάζεσαι να κάνεις υποχωρήσεις ξανά και ξανά.

#2 Η ενδεχόμενη σύγκρουση με κάποιον σε κάνει να νιώθεις ντροπή ή ενοχή

Ο δεύτερος λόγος και ο σημαντικότερος που δυσκολεύεσαι να βάλεις όρια, έχει συναισθηματικές ρίζες.

Το ζήτημα δεν είναι τόσο θέμα συμπεριφοράς, ότι δηλαδή δε ξέρεις πώς να το κάνεις, αλλά θέμα ψυχολογίας.

Το να πεις «όχι» σε κάνει να νιώθεις ο κακός της υπόθεσης ή σε κάνει να νιώθεις ντροπή. Έτσι ακόμα και αν ξέρεις τι πρέπει να κάνεις, τη στιγμή που πρέπει να πεις το «όχι» υποχωρείς και ενδίδεις στο αίτημα των άλλων, θυσιάζοντας παράλληλα τις δικές σου ανάγκες και επιθυμίες.

Οι ψυχολογικές αιτίες κάνουν την απόκτηση της δεξιότητας της διεκδικητικότητας πιο δύσκολη ως διαδικασία. Αυτό δε σημαίνει ότι δε γίνεται να την καλλιεργήσεις. Απλά χρειάζεται υπομονή και σταδιακή και συστηματική εξάσκηση.

Όσο συχνότερα βάζεις τα όρια σου ξεκινώντας από πιο απλές και εύκολες καταστάσεις, τόσο αρχίζεις να αλλάζεις την αντίληψη σου για το πόσο «κακό» είναι να βάλεις προτεραιότητα τον εαυτό σου και παράλληλα θα αυξήσεις σταδιακά και την αυτοπεποίθηση σου.

Αντώνη ωραία τα λες, αλλά τελικά πως βάζω όρια;

Χαίρομαι που ρωτάς. Πάμε να δούμε λοιπόν πιο συγκεκριμένα τι μπορείς να κάνεις.

#1 Σκέψου ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές σου

Το να βάζεις προσωπικά όρια δε σημαίνει να γίνεις ο αχώνευτος τύπος με το βλοσυρό βλέμμα που λέει διαρκώς «όχι» και δε βοηθάει ποτέ κανέναν. Σημαίνει πως όπου χρειάζεται δίνεις προτεραιότητα στον εαυτό σου και στην περίπτωση που κάποιος πάει να σε χειραγωγήσει, μένεις σταθερός και αμετάβλητος στη θέση σου.

Για να το κάνεις αυτό όμως θα πρέπει να ξέρεις ως ποιο σημείο μπορείς να ενδώσεις. Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές σου.

Για να βάλεις τα όρια σου λοιπόν χρειάζεται πρώτα να κάνεις σαφές και ξεκάθαρο στον εαυτό σου το ποιες συμπεριφορές είναι αποδεκτές και ποιες όχι, όπως και το μέχρι ποιο σημείο μπορείς να υποχωρήσεις και από ποιο σημείο και έπειτα μένεις σταθερός στη θέση σου.

#2 Σκέψου τις συνέπειες

Δεν αρκεί να πεις στον άλλο ότι η Χ,Ψ συμπεριφορά δε σου αρέσει. Θα πρέπει να υπάρχουν και συγκεκριμένες συνέπειες για εκείνον, αν θες να τη σταματήσει.

Χωρίς συνέπειες απλά βασίζεσαι στην καλή θέληση του άλλου να σταματήσει να κάνει τη συμπεριφορά που σε ενοχλεί. Αυτό είναι οκ την πρώτη φορά που θα του ζητήσεις να σταματήσει να την κάνει. Αν ωστόσο εκείνος συνεχίσει, τότε χρειάζεται να ξαναθέσεις τα όρια σου με πιο δυναμικό τρόπο και με συγκεκριμένες πραγματοποιήσιμες συνέπειες.

Γι’ αυτόν το λόγο, πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσεις μέσα σου ποιες θα είναι αυτές οι συνέπειες, πριν κάνεις την κίνησή σου. Καλό είναι αρχικά οι συνέπειες να μην είναι μεγάλες ώστε να μην δείχνουν ως απότομη και σοβαρή τιμωρία.

Απ’ τη μια μπορεί να φανεί απότομο στον άλλο και να κλιμακώσει την ένταση μεταξύ σας και από την άλλη, αν θέσεις εξ’ αρχής μια μεγάλη και σοβαρή συνέπεια ίσως σου είναι δύσκολο να την πραγματοποιήσεις.

Είναι καλύτερο να ξεκινήσεις με κάτι μικρό το οποίο όμως μπορείς να κάνεις πραγματικότητα, ώστε ο άλλος να καταλάβει ότι το λες και το εννοείς.Προσωπικά Όρια και πώς να τα βάζεις, Πως να κάνεις Ποιοτικές και Συναισθηματικά ώριμες Σχέσεις, Πώς να βάζεις Προσωπικά Όρια: Οδηγός για Αρχάριους

#3 Επικοινώνησε τα όριά σου με αυτοέλεγχο και ενσυναίσθηση

Απόφυγε να μιλήσεις στον άλλο με τρόπο επιθετικό. Πολλές φορές χρειάζεται να βάζουμε τα όριά μας σε ανθρώπους που όντως μας έχουν κάποια ανάγκη.

Ακόμα όμως και αν η περίπτωση είναι διαφορετική, χρειάζεται να επικοινωνήσουμε με ηρεμία και να δείξουμε ότι καταλαβαίνουμε την άλλη πλευρά.

Έτσι βοηθάμε τη συνεργασία και αποφεύγουμε την κλιμάκωση της σύγκρουσης.

#4 Αν χρειαστεί κάνε τις συνέπειες πράξη

Είναι πολύ σημαντικό να πραγματοποιείς τις εξαγγελίες σου. Αν λοιπόν βλέπεις πως ο άλλος δε σε ακούει και συνεχίζει να φέρεται με τρόπο που σε ενοχλεί, τότε πρέπει να προχωρήσεις στις συνέπειες που του ανέφερες.

Καλό είναι να μην κάνεις πίσω. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό βήμα καθώς εδώ κρίνεται το αν μπορείς να βάζεις προσωπικά όρια ή όχι.

Αν δεν μπορείς να προχωράς σε συνέπειες και κυρώσεις τις οποίες έχεις εξαγγείλει, τότε τα όρια σου είναι απλώς λόγια του αέρα. Γι’ αυτό και όπως σου, είπα καλό είναι να ξεκινάς με απλές και μικρές συνέπειες, τις οποίες μπορείς να πραγματοποιήσεις, και εφ’ όσον βλέπεις ότι ο άλλος δε σταματάει, να κάνεις τις συνέπειες όλο και πιο μεγάλες και σοβαρές.

Είναι σημαντικό να καταλάβει η άλλη πλευρά πως αυτό που λες, το εννοείς και θα το κάνεις.

Ίσως να νιώσεις άβολα σε μια τέτοια περίπτωση, αλλά η ανταμοιβή είναι μεγάλη.

Θα νιώσεις πιο δυναμικός και πιο σίγουρος για τον εαυτό σου και οι άλλοι θα αρχίσουν να σου δείχνουν το σεβασμό που σου αξίζει.

Θες να γίνεις δυναμικός και αποφασιστικός άνδρας; Δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!