Μην γίνεσαι Κόπανος: Τα 4 Χαρακτηριστικά του Πραγματικού Άνδρα - Men's Bible

Μην γίνεσαι Κόπανος: Τα 4 Χαρακτηριστικά του Πραγματικού Άνδρα

Μην γίνεσαι Κόπανος: Τα 4 Χαρακτηριστικά του Πραγματικού Άνδρα

Οι διάφορες σειρήνες του διαδικτύου μας λένε συχνά πως ο πραγματικός άνδρας πρέπει να φέρεται ως άλφα αρσενικό. Και αυτό στο μυαλό του μέσου άνδρα, σημαίνει πως πρέπει να φέρεται σαν κακό παιδί ή αλλιώς, σαν κόπανος.

Είναι όντως έτσι;

Στην πραγματικότητα ο όρος άλφα αρσενικό είναι ένας όρος δανεικός. Ένας όρος που έχουμε πάρει από το βασίλειο των ζώων και παλεύουμε να δούμε τις ανθρώπινες κοινωνικές δυναμικές μέσα από αυτό.

Στην ιεραρχία μιας αγέλης το άλφα αρσενικό είναι το πιο υψηλόβαθμο αρσενικό. Τρώει πρώτο. Κάνει σεξ πρώτο. Παίρνει ότι θέλει πρώτο γιατί οι υπόλοιποι γύρω του αναγνωρίζουν την ισχύ του.

Έχει αποδείξει πως είναι το πιο δυνατό, το πιο δυναμικό και το ισχυρό αρσενικό στην αγέλη και συνεχίζει να διασφαλίζει τη θέση του, βγάζοντας νοκ άουτ τους αντιπάλους του.

Όμως, η εικόνα του ισχυρού, ανέκφραστου και αδίστακτοι αρσενικού, αποτελεί μια πιο εύπεπτη και απλουστευμένη εκδοχή του πραγματικού ορισμού του άλφα αρσενικού που προέρχεται από μια πραγματική επιστήμη. Την εθολογία.

Αυτήν την απλουστευμένη έκδοση του άλφα αρσενικού, είναι που ακούμε συνεχώς να προβάλλεται από πολλές και διάφορες πηγές ως πηγή της ανδρικής επιτυχίας και ταυτόσημη εικόνα ενός πραγματικού άνδρα.

Και ακριβώς επειδή υπάρχουν κάποιες ομοιότητες, λανθασμένα υποθέτουμε πως οτιδήποτε ισχύει για τα άλλα πρωτεύοντα, για τις αγέλες των λύκων και για πολλά άλλα αρκετά διαφορετικά πλάσματα από εμάς, ισχύει και για τους ανθρώπους.

Η σημασία της ισχύος

Πίσω από την πιο πάνω σύγκριση των ανθρώπινων κοινωνικών δυναμικών με το ζωικό βασίλειο υπάρχει μια λογική.

Η ισχύς παίζει ρόλο και όλοι ξέρουμε κάποιους που μοιάζει να παίρνουν ότι θέλουν απλά επειδή είναι αρκετά θρασείς και αδίστακτοι να τα πάρουν από εκείνους που δεν έχουν τη δύναμη να τους σταματήσουν.

Όμως πόσο μακριά μπορούμε να τραβήξουμε αυτή την αναλογία;

Η δύναμη όντως αντανακλάται στον πραγματικό κόσμο και τον επηρεάζει. Για αυτό το λόγο άλλωστε έχουμε σχηματίσει την εσφαλμένη πεποίθηση πως η εικόνα ενός κόπανου άλφα αρσενικού είναι η σωστή και να θεωρούμε πως το να είσαι κόπανος είναι αρετή.

Δεχόμαστε τα χαρακτηριστικά αυτά ως απαραίτητα για να είσαι αποτελεσματικός ηγέτης ή ελκυστικός στις γυναίκες.

Όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Μπορεί το να φερθείς σαν κόπανος να σε βάλει στιγμιαία σε μια θέση ισχύος, όμως αυτό δε θα κρατήσει για πολύ.

Οι κάλπικες αρετές του δήθεν άλφα αρσενικού

Ένας άνδρας ο οποίος είναι πολύ δοτικός και γίνεται χαλί να τον πατήσουν οι άλλοι, ίσως να νιώθει πως πρέπει να πάει από το ένα άκρο στο άλλο για να αποκτήσει τον σεβασμό και την αναγνώριση των άλλων.

Όμως οι τυπικές συμπεριφορές που επιδεικνύει το άλφα αρσενικό, όπως έχει πλέον αποτυπωθεί στην ποπ κουλτούρα, είναι τοξικές. Και ενώ χαρακτηριστικά όπως η επιθετικότητα, η τάση να επιβάλλεται στους άλλους, να αψηφά κινδύνους και να μην επηρεάζεται από το συναίσθημα μπορούν να βοηθήσουν κάποιον να πετύχει και να σκαρφαλώσει την κοινωνική ιεραρχία γρήγορα, δεν τον βοηθούν να μείνει εκεί για πολύ.

Βλέπεις όσο περισσότερο προβάλεις τα χαρακτηριστικά αυτά, τόσο περισσότερο φιλτράρεις και διαμορφώνεις τον κόσμο γύρω σου. Έναν κόσμο ο οποίος με κάθε σκαλοπάτι που ανεβαίνεις, γίνεται όλο και πιο αφιλόξενος. Που περιμένει και από εσένα μια στιγμή αδυναμίας για να σε χτυπήσει εκεί που πονάς περισσότερο.

Μπορεί η εικόνα του αλαζόνα και υπερφίαλου κόπανου που παίρνει ότι θέλει χωρίς να ρωτήσει να μοιάζει ελκυστική, όμως ο θρόνος στον οποίο κάθεται είναι φτιαγμένος από πυρωμένο σίδερο. Και δε θα μπορεί να κάθεται εκεί για πολύ.

Οι 4 αρετές ενός πραγματικού άνδρα

Αν λοιπόν νιώθεις πως παραείσαι υποχωρητικός και θες να αλλάξεις. Πως θες να γίνεις πιο δυνατός, να έχεις το σεβασμό και την αναγνώριση των άλλων, να σε βλέπουν οι γυναίκες ως άνδρα ελκυστικό. Αν τα θες όλα αυτά, τότε μην περάσεις στο άλλο άκρο.

Μπορείς να κατευθύνεις τις φιλοδοξίες σου και τους στόχους που έχεις για τη ζωή σου χωρίς να προκαλείς αναταραχή στους άλλους αλλά και σε εσένα τον ίδιο. Δε χρειάζεται να φερθείς σαν κόπανος για να είσαι ένας άνδρας ισχυρός και ελκυστικός.

Στην πραγματικότητα μπορείς να κάνεις το αντίθετο απ’ ότι δείχνει η κλασική εικόνα του άλφα αρσενικού που χτυπάει το στήθος του δυνατά και να έχεις παρόμοια ή και καλύτερα αποτελέσματα.

#1 Να είσαι διεκδικητικός

Αν και συχνά τα μπερδεύουμε μεταξύ τους, η διεκδικητικότητα και η επιθετικότητα δεν είναι το ίδιο πράγμα.

Διεκδικητικότητα σημαίνει ξεκάθαρη και άμεση επικοινωνία με αυτοπεποίθηση, χωρίς όμως να επιτίθεσαι στον άλλο.

Ο διεκδικητικός άνδρας δεν καλοπιάνει τον συνομιλητή του, ούτε μασάει τα λόγια του. Μένει στο θέμα της συζήτησης και αποκρούει δικαιολογίες και προσπάθειες χειραγώγησης. Όμως τα κάνει όλα αυτά με τρόπο που δεν απειλεί ούτε παραβαίνει τα όρια των άλλων γύρω του.

Η διεκδικητικότητα, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του πραγματικού άνδρα. Όλα τα υπόλοιπα ποιοτικά χαρακτηριστικά που τον διακρίνουν πηγάζουν από την ικανότητα του να διεκδικεί με αυτοπεποίθηση και χωρίς να παραβαίνει τα όρια των άλλον.

Αυτό είναι κάτι που φαίνεται στο φλερτ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περίσταση.

Στο φλερτ, ο μέσος άνδρας σκέπτεται με βάση ένα λανθασμένο σκεπτικό τύπου άσπρο-μαύρο. Ή λέει θα είσαι ο επιθετικός κόπανος ή θα είσαι το καλό παιδί.

Όμως αν ο επιθετικός κόπανος κερδίσει τη κοπέλα ενώ το καλό παιδί όχι, δεν φταίει ότι ο δεύτερος είναι καλό παιδί. Το πρόβλημα του είναι πως είναι παθητικός.

Μπορεί το καλό παιδί να χάσει από το κακό παιδί στο φλερτ, όμως αυτό έχει λιγότερο να κάνει με την επιθετικότητα του δεύτερου και περισσότερο με την έλλειψη διεκδικητικότητας του πρώτου.

Γιατί όταν έχεις παθητική συμπεριφορά στην ουσία κρύβεσαι από τους ανθρώπους γύρω σου. Δεν τους λες τι σκέπτεσαι, πως νιώθεις ή τι πιστεύεις.

Αντίθετα η διεκδικητικότητα σε απελευθερώνει, σε κάνει πιο αυθεντικό, πιο ειλικρινή, πιο διάφανο στους άλλους και φυσικά πιο σίγουρο και θαρραλέο .

Αυτός είναι και ο λόγος που η επιτυχία, η ισχύς και οι γυναίκες μαγνητίζονται από διεκδικητικούς άνδρες.

Θες να γίνεις διεκδικητικός στο φλερτ; Δες εδώ

#2. Καλλιέργησε αμοιβαίο σεβασμό

Ο πραγματικός άνδρας αναγνωρίζει πως κάθε άνθρωπος δικαιούται σεβασμό, ανεξάρτητα από τη θέση, το φύλο, την εθνικότητα, τη μόρφωση ή τις απόψεις του. Δείχνει σεβασμό στους άλλους από ανθρωπιά και όχι επειδή τα συμφέροντα τους συμπίπτουν ή θέλει να πάρει κάτι από αυτούς.

Το να δείχνεις σεβασμό σε όλους, σε βοηθάει να αποφύγεις τις παγίδες της ιεραρχίας. Όταν υποτιμάς ή μειώνεις τους άλλους τους δημιουργείς πικρία και θυμό. Συναισθήματα τα οποία εκείνοι τους οποίους υποτιμάς συνεχίζουν να τα τρέφουν μέχρι οι ρόλοι να αντιστραφούν.

Αντίθετα, το να δείχνεις σεβασμό σε όλους – είτε μιλάμε για τον σερβιτόρο της διπλανής καφετέριας είτε για τον πολυμήχανο CEO μιας πολυεθνικής – βοηθάς να καλλιεργηθεί μια καλή σχέση μεταξύ σας. Με λίγα λόγια, τους κάνεις συμμάχους σου.

#3. Κατάλαβε τι σημαίνει υπολογισμένο ρίσκο

Είτε θες να μιλήσεις σε μια κοπέλα στο μπαρ, είτε θες να επενδύσεις ένα σεβαστό ποσό σε μετοχές θα χρειαστεί να πάρεις ένα ρίσκο.

Αντί όμως να αγνοείς τους κινδύνους και να ρίχνεσαι με ορμή στη μάχη, όπως θέλει η τυπική εικόνα του άλφα αρσενικού να κάνεις, μελέτησε τους. Ο πραγματικός άνδρα ζυγίζει το ενδεχόμενο κέρδος και την πιθανή ζημιά. Μελετά, υπολογίζει και ανάλογα αποφασίζει.

Μελετώντας το ρίσκο που καλείσαι να πάρεις καταλαβαίνεις καλύτερα τι πρέπει να κάνεις και παίρνεις ζυγισμένες αποφάσεις με αυτοπεποίθηση και όχι ευχόμενος όλα να πάνε καλά. Αντίθετα αν δεν αναγνωρίσεις ποτέ πραγματικά τον κίνδυνο, τότε μένεις τυφλός στις συνέπειες του.

#4. Εμψύχωσε τους άλλους

Ο πραγματικός άνδρας δεν αναζητά μονάχα ευκαιρίες να ανεβάσει τον εαυτό του. Κοιτάει να εμψυχώσει και να ανεβάσει τους άλλους.

Εκεί που ο κόπανος κοιτάει τον εαυτό του και χτίζει μια λίστα από εχθρούς, ο πραγματικός άνδρας συνάπτει συμμαχίες.

Δεν εμψυχώνει και φροντίζει τους άλλους περιμένοντας να του το ανταποδώσουν, το κάνει ως επένδυση στην καλή θέληση. Εξαιτίας αυτής της καλής θέλησης οι σύμμαχοι αυτοί θα τον βοηθήσουν είτε εκείνος μένει ψηλά στην ιεραρχία ακλόνητος στη θέση του, είτε πέσει από τον θρόνο του.

Αντίθετα οι «σύμμαχοι»εκείνου που σκαρφαλώνει στην κοινωνική ιεραρχία φερόμενος ως κόπανος, τον εγκαταλείπουν μόλις χάσει τη θέση του.Μην γίνεσαι Κόπανος: Τα 4 Χαρακτηριστικά του Πραγματικού Άνδρα

Να είσαι καλός, άλλα όχι παθητικός

Το να φερθεί κάποιος σαν κόπανος έχει μονάχα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα. Ακόμη και αν καταφέρεις να σκαρφαλώσεις στην κοινωνική ιεραρχία, η νοοτροπία αυτή αφήνει το περιβάλλον γύρω σου πολύ τοξικό για να μείνεις εκεί.

Οι αδίστακτες κινήσεις μπορεί να αποφέρουν κάποια κέρδη όμως γκρεμίζουν γέφυρες και υπονομεύουν το μέλλον σου.

Αν όντως θες να κυνηγήσεις τις φιλοδοξίες σου, είτε μιλάμε για το φλερτ, την καριέρα ή οποιοδήποτε άλλο τομέα, επίλεξε τον δρόμο του πραγματικού αρσενικού και όχι τον σύντομο δρόμο του δήθεν άλφα αρσενικού που διαλαλούν οι διαδικτυακές σειρήνες.

Γιατί αυτός είναι ο δρόμος που οδηγεί στον πραγματικό θησαυρό.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!