Πως θα αποκτήσω Αυτοπεποίθηση; Το παράδοξο της Αυτοπεποίθησης - Men's Bible

Πως θα αποκτήσω Αυτοπεποίθηση; Το παράδοξο της Αυτοπεποίθησης

Πως θα αποκτήσω Αυτοπεποίθηση; Το παράδοξο της Αυτοπεποίθησης

Αν υποφέρεις από χαμηλή αυτοπεποίθηση και χαμηλή αυτοεκτίμηση, τότε σίγουρα το παράδοξο της Αυτοπεποίθησης θα σου είναι γνώριμο. Όταν όμως το ξεπεράσεις, θα μπορείς να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση πραγματική.

Τι λέει λοιπόν το παράδοξο της αυτοπεποίθησης;

Μα ότι δεν νιώθεις αυτοπεποίθηση απλά και μόνο επειδή δεν έχεις καταφέρει σχετικά επιτεύγματα για να νιώθεις καλά για αυτά. Και ότι χωρίς να έχεις αυτοπεποίθηση, δεν μπορείς να πετύχεις αυτά τα επιτεύγματα. Ένας φαύλος κύκλος δηλαδή.

Και σε περίπτωση που δεν το κατάλαβες ακόμα, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να φέρεις τον εαυτό σου κοντά στην αποτυχία. Γιατί στο κάτω κάτω, μέρος του να έχεις αυτοπεποίθηση είναι να έχεις πίστη σε εσένα και τις ικανότητές σου.

Αλλά πως μπορείς να έχεις αυτοπεποίθηση αν το μόνο που έχεις να επιδείξεις ως τώρα είναι αποτυχίες, ελαττώματα και χαμένες ευκαιρίες;

Επειδή δεν έχεις αυτοπεποίθηση στον εαυτό σου και τις ικανότητές σου, σαμποτάρεις ο ίδιος τις προσπάθειές σου: Παίρνεις λιγότερα ρίσκα, δεν προσπαθείς τόσο πολύ όσο θα μπορούσες και δεν επανακάμπτεις τόσο γρήγορα ή εύκολα από λάθη ή αποτυχίες.

Και αυτές οι εμπειρίες ενισχύουν τη σκέψη ότι, ναι, δεν πρέπει να έχεις αυτοπεποίθηση, κάτι που σε κάνει να εμπιστεύεσαι όλο και λιγότερο τον εαυτό σου και σε σπρώχνει να σταματήσεις εξαρχής να προσπαθείς.

Γιατί σκέφτεσαι, ακόμα κι αν πετύχεις, οκ, ποιος σου λέει ότι δεν ήταν απλά τυχαίο; Ότι απλά η μοίρα αποφάσισε να είναι ευγενική για μια φορά; Κι ότι αυτό δεν πρόκειται να ξανασυμβεί σύντομα;

Πως λοιπόν αποκτάς αυτοπεποίθηση από αυτό; Ειδικά αν δεν είσαι ικανός να επαναλάβεις την επιτυχία αυτή για δεύτερη φορά;

Ίσως νιώθεις ότι η αυτοπεποίθηση είναι κάτι που έχουν οι άλλοι άνθρωποι, οι λίγοι τυχεροί που τους έγινε καλή μοιρασιά όταν γεννήθηκαν και που η μοίρα τους δίνει τις επιτυχίες με τα τσουβάλι. Αλλά κάνεις λάθος. Το παράδοξο της αυτοπεποίθησης είναι ένας φαύλος κύκλος που γεννιέται από την παρανόηση του τι πραγματικά είναι η αυτοπεποίθηση.

Όπως και η αποδοχή του εαυτού μας, η πραγματική αυτοπεποίθηση δεν προέρχεται από τα εξωτερικά ερεθίσματα, αλλά από μέσα μας.

Οπότε αντί να συνεχίσεις τον αυτό-ενισχυόμενο κύκλο της αρνητικότητας, ας δούμε σε πρακτικό επίπεδο τι μπορείς να κάνεις για να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση. Να λοιπόν πως να ξεφύγεις από το παράδοξο της αυτοπεποίθησης. 4 παράγοντες που δημιουργούν χαμηλή αυτοπεποίθηση

Η αυτοπεποίθηση ΔΕΝ έρχεται από την επιτυχία

Να λοιπόν η πρώτη παρανόηση για την αυτοπεποίθηση: Πολλοί νομίζουν ότι η επιτυχία φέρνει αυτοπεποίθηση. Αν κερδίζεις, λένε, τότε συνεχίζεις να κερδίζεις γιατί αυτές οι νίκες ενισχύουν την αυτοπεποίθησή σου, και άρα και τις πιθανότητες. Αυτό σε κάνει πιο δυναμικό και με περισσότερη πίστη στις δυνάμεις σου και πιο πρόθυμο να πάρεις ρίσκα.

Αλλά η αυτοπεποίθηση –η πραγματική αυτοπεποίθηση- δεν λειτουργεί έτσι. Αν ήταν έτσι, κανείς δεν θα είχε αυτοπεποίθηση ποτέ.

Στο κάτω κάτω πως μπορείς να έχεις αυτοπεποίθηση για κάτι που δεν έχεις ξανακάνει ποτέ ως τώρα; Ο καθένας μας ξεκινάει εντελώς αρχάριος κυριολεκτικά σε όλα και η αποτυχία είναι εγγενές μέρος της διαδικασίας μάθησης.

Ενώ είναι αλήθεια ότι κάποιοι άνθρωποι μπορούν να έχουν πλεονεκτήματα σε κάποιους τομείς, που άλλοι άνθρωποι δεν έχουν, ακόμα και τα πιο δυνατά φυσικά ταλέντα είναι απλά ένα μπόνους στις ικανότητες όλων μας, κι όχι εγγύηση επιτυχίας.

Το ταλέντο δεν σημαίνει τίποτα από μόνο του αν δεν το σμιλέψουμε και δεν το χρησιμοποιήσουμε. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι δεν υπάρχει εγγυημένη επιτυχία, ειδικά όταν ξεκινάμε να μαθαίνουμε.

Παρ’ όλα αυτά, ένα από τα πράγματα το οποίο δεν αναφέρουμε είναι το πόσο λίγο βοηθάει η επιτυχία στην αυτοπεποίθηση.

Μπορείς να είσαι απίστευτα επιτυχημένος, κάποιος που τα έχει όλα, με κάθε αντικειμενικό κριτήριο, και πάλι να έχεις χαμηλή ή και καθόλου αυτοπεποίθηση. (Κάτι που μπορώ να σου επιβεβαιώσω κι ο ίδιος ότι ισχύει καθώς πολλοί άνθρωποι που έρχονται σε εμάς έχουν μεγάλη επαγγελματική επιτυχία και αναγνώριση, αλλά όχι και αντίστοιχη επιτυχία στο φλερτ).

Όχι μόνο η συνολική επιτυχία δεν εγγυάται την αυτοπεποίθηση, αλλά η επιτυχία (ή η αυτοπεποίθηση) σε έναν τομέα δεν μεταφράζεται απαραίτητα και σε αυτοπεποίθηση στους άλλους τομείς. Απλά δεν μεταφέρεται.

Το παράδειγμα των ηθοποιών

Για παράδειγμα, εκατομμυριούχοι και πολιτικοί μπορεί να είναι οι πιο ευαίσθητοι και ανασφαλείς άνθρωποι που μπορείς να φανταστείς, παρά την υλική τους επιτυχία. Όλοι έχουμε ακούσει ιστορίες από celebrities που είναι τέρμα στην ανασφάλεια και χρειάζονται συνεχή επιβεβαίωση από τον περίγυρό τους ότι είναι ξεχωριστοί, έξυπνοι, ταλαντούχοι κι ότι άλλοι υποτίθεται ότι είναι.

Μάλιστα, οι ηθοποιοί είναι σημαντικό παράδειγμα αυτού. Για πολλούς από αυτούς είναι γνωστό ευρέως ότι είναι ανασφαλείς, κυρίως επειδή οι βάσεις της καριέρας τους είναι εκτός του ελέγχου τους. Στην πραγματικότητα, το αν κάποιος ηθοποιός, τραγουδιστής ή performer θα πετύχει ή θα αποτύχει, είναι το αποτέλεσμα δυνάμεων έξω από τον έλεγχο του.

Το ταλέντο από μόνο του δεν είναι αρκετό. Ολόκληρη η επιτυχία τους βασίζεται στη γνώμη και την αποδοχή των άλλων. Η καριέρα τους επηρεάζεται από τις επιταγές και τα γούστα εντελώς αγνώστων. Ακόμα και οι πιο ταλαντούχοι μπορούν να βρεθούν εκτός της βιομηχανίας του θεάματος, απλά επειδή αλλάζει η μόδα και οι τάσεις, οι ιδιοτροπίες των στούντιο, ακόμα και από το αν η δουλειά τους θα επιλεγεί και θα προωθηθεί από τον αλγόριθμο.

Και ακόμη και εκείνοι που φτάνουν στην κορυφή συχνά βρίσκουν τη θέση τους επισφαλή…

Αυτή είναι μια γνώριμη ιστορία σε όσους η επιτυχία δεν σήμαινε και αυτοπεποίθηση. Νιώθουν ότι η επιτυχία τους είναι τυχαία, απάτη, λάθος και ότι αναπόφευκτα η «αλήθεια» θα βγει προς τα έξω. Κάνουν ότι μπορούν για να σπρώξουν αυτές τις ανασφάλειες μακριά, προσπαθώντας να τις κάνουν να σιωπήσουν μέσα από τα επιτεύγματα (υλικά αγαθά ή κοινωνική επιτυχία), αλλά αυτή η ανησυχία μολύνει τα πάντα.

Θες να πατήσεις γερά στα πόδια σου και να πιστέψεις στον εαυτό σου; Έχουμε τον τρόπο να σε βοηθήσουμε.

Αν η αυτοπεποίθηση έχει να κάνει με την επιτυχία ή με τα αποτελέσματα, τότε γίνεται κάτι εγγενώς ασταθές και φευγαλέο στην καλύτερη περίπτωση. Γιατί με αυτό τον τρόπο, μπορείς να έχεις αυτοπεποίθηση ανάλογη με το τελευταίο σου επίτευγμα μόνο και διατρέχεις τον κίνδυνο να την χάσεις όλη ανά πάσα στιγμή, κυρίως για λόγους που δεν μπορείς να ελέγξεις. Δηλαδή, μπορείς να μην κάνεις λάθη και πάλι να χάσεις.

Αυτός είναι και ο λόγος που η αυτοπεποίθηση δεν έχει να κάνει με εξωτερικά γνωρίσματα, ούτε γεννιέται από την επιτυχία. Τελικά ο μόνος τρόπος να έχεις πραγματική αυτοπεποίθηση είναι να αποδεχτείς τον εαυτό σου με τα καλά του και τις πληγές του.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!