Πώς να διαλέξεις Ρολόι - Men's Bible

Πώς να διαλέξεις Ρολόι

Πώς να διαλέξεις ρολόι

Το να διαλέξεις ρολόι δεν είναι απλή υπόθεση. Γιατί δεν είναι μονάχα το πώς δείχνει, αλλά και το αν σου ταιριάζει. Άλλωστε το ρολόι που φοράς πρέπει να δένει με το στυλ σου και να εκπέμπει την προσωπικότητα που θες να προβάλεις προς τα έξω.

Βλέπεις το ανδρικό ρολόι δεν είναι απλά εργαλείο, είναι και σύμβολο. Σύμβολο κύρους, εξουσίας, χαρακτήρα και προσωπικότητας. Για αυτό το λόγο χρειάζεται να διαλέξεις ρολόι με σκέψη και σύνεση.

Και το πρώτο πράγμα που πρέπει να μάθεις για να διαλέξεις ρολόι σωστά, είναι να μάθεις ποια είναι τα στυλ των ρολογιών και ποιες είναι οι διαφορές τους.

Φυσικά λέγοντας κάτι τέτοιο δεν εννοώ τόσο τις διαφορές στα υλικά απ’ τα οποία είναι φτιαγμένα, αλλά τις διαφορές που έχουν τα ρολόγια μεταξύ τους στον σχεδιασμό και τη λειτουργικότητα τους.

Αν και η βασική λειτουργία ενός ρολογιού είναι να σου λέει την ώρα, αρκετά ρολόγια έχουν επιπρόσθετες λειτουργίες. Ένα ρολόι για παράδειγμα μπορεί να δείχνει εκτός από την ώρα και την ημερομηνία, τις φάσεις της σελήνης κλπ.

Επίσης ένα πολύ κλασικό επιπρόσθετο χαρακτηριστικό είναι ο χρονογράφος. Στην ουσία πρόκειται για ένα ξεχωριστό και ανεξάρτητο σύστημα – συνήθως από τρία μικρότερα καντράν μέσα στο βασικό καντράν του ρολογιού σου – που μετράει το χρόνο και λειτουργεί ως χρονόμετρο.

Άλλα ρολόγια έχουν πάνω τους ένα ταχύμετρο, μια αριθμητική κλίμακα τυπωμένη ή χαραγμένη γύρω από το καντράν του ρολογιού, το οποίο μαζί με τον χρονογράφο σου επιτρέπουν να μετρήσεις μεγέθη όπως απόσταση, ταχύτητα ή ακόμα και κατανάλωση καυσίμων.

Αυτές οι λεπτομέρειες και οι πρόσθετες λειτουργίες, μαζί με τον μηχανισμό που κρύβεται στην καρδιά του ρολογιού, παίζουν μεγάλο ρόλο στο πόσο επίσημο ή σπορ δείχνει ένα ρολόι και στο σε ποιες περιστάσεις μπορεί να φορεθεί.

Από εκεί και πέρα με βάση τις διάφορες λεπτομέρειες και λειτουργίες υπάρχουν πέντε στυλ ανδρικών ρολογιών.

Dress watch: Όταν θες να διαλέξεις ρολόι για τη δεξίωση

Πώς να διαλέξεις ρολόιΣε γενικές γραμμές το επίσημο ντύσιμο είναι μινιμαλ. Που σημαίνει πως για επίσημες καταστάσεις δίνεται περισσότερη έμφαση στο υλικό απ’ το οποίο είναι φτιαγμένο ένα ρολόι ώστε να δείχνει κομψό και λιγότερη στις πολλές λεπτομέρειες.

Ο συγκεκριμένος τύπος είναι από τα πρώτα ρολόγια χεριού και χρονολογείται από τις αρχές του εικοστού αιώνα, όταν οι εύποροι τζέντλεμαν τις εποχής αποφάσισαν να φορούν τα ρολόγια στον καρπό τους, αντί να τα κουβαλούν στην τσέπη τους.

Το dress watch έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την απλότητα, την ποιότητα και την κομψότητα, χωρίς να  επιβαρύνεται από περιττές λεπτομέρειες. Ο στόχος του είναι να δείχνει ποιοτικό και διακριτικό, χωρίς να προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή με φανταχτερό τρόπο.

Για αυτό το λόγο, πολλές λειτουργίες που συναντάμε σε άλλου είδους ρολόγια, όπως ο χρονογράφος, στα dress watches λάμπουν δια της απουσίας τους. Το πολύ πολύ να υπάρχει μια ένδειξη για την ημερομηνία.

Πότε το φοράς

Όπως προδίδει και το όνομα του, ένα dress watch είναι φτιαγμένο για επίσημες εκδηλώσεις όπως δεξιώσεις, γάμους, επίσημα επαγγελματικά δείπνα κλπ. Γι’ αυτό το λόγο επίσης, ταιριάζει περισσότερο με ρούχα όπως κουστούμια, σακάκια και πουκάμισα.

Μπορείς φυσικά να το ταιριάξεις με πιο casual επιλογές όπως πχ, παντελόνια chino, στα πλαίσια ενός smart στυλ. Ωστόσο δε θα δέσει με πολύ καθημερινά ρούχα όπως jeans και t-shirts.

Field Watch: Το στρατιωτικό ρολόι

Πώς να διαλέξεις ρολόιΤο field watch ξεκίνησε ως εργαλείο των αξιωματικών του στρατού οι οποίοι το είχαν ανάγκη για να συντονίζουν επιθέσεις και να ξέρουν την ώρα το βράδυ. Ήθελαν ένα ρολόι που να αντέχει στη μάχη και φυσικά να δείχνει ωραίο.

Τα field watches φτιάχτηκαν λοιπόν με αρχικό γνώμονα την ανθεκτικότητα και τη λειτουργικότητα τους ενώ παράλληλα έχουν το δικό τους στυλ. Μοιάζουν αρκετά με τα dress watches καθώς και αυτά έχουν minimal σχεδιασμό, χωρίς περιττές λεπτομέρειες.

Ωστόσο είναι φτιαγμένα να είναι πιο ευανάγνωστα (συνήθως τα χρώματα του καντράν με τους δείκτες και τους αριθμούς έρχονται σε αντίθεση πχ, μαύρο με άσπρο), και πιο ανθεκτικά. Γι’ αυτό φτιάχνονται από ανοξείδωτο ατσάλι ή τιτάνιο.

Πότε το φοράς

Ο στόχος των field watches είναι η ευελιξία και φοριούνται σε διαφόρων ειδών εξορμήσεις και περιπέτειες, σε καθημερινές περιστάσεις, ακόμα και σε χαλαρές business καταστάσεις.

Ακριβώς επειδή είναι ευέλικτα τα ταιριάζεις με μια ευρεία γκάμα από ρούχα, όπως jean και t-shirt, ή ακόμα και με κάποιο blazer.

Dive watch: το ρολόι των δυτών

Πώς να διαλέξεις ρολόιΜετά το field watch, το dive watch είναι το δεύτερο πιο κοινό στυλ ανδρικού ρολογιού. Και ίσως σε αυτό να έχει συνεισφέρει και ο πιο λατρεμένος κινηματογραφικός κατάσκοπος. Ο James Bond.

Όπως φυσικά μαρτυρά το όνομα του, το dive watch έχει σχεδιαστεί για όσους ξοδεύουν αρκετό χρόνο στο νερό. Το γεγονός πως είναι αδιάβροχο αποτελεί και το βασικό του πλεονέκτημα.

Για αυτό το λόγο είναι φτιαγμένο από ανοξείδωτο ατσάλι ή τιτάνιο και μπορούν να λειτουργήσουν ακόμα και εκατό μέτρα κάτω από το νερό.

Πότε το φοράς

Όπως και το field watch έτσι και το dive watch είναι φτιαγμένο να αντέχει και να είναι ευέλικτο. Μπορεί να το φοράς σε καθημερινές ή ακόμα και επίσημες περιστάσεις και ταιριάζει σε μια ευρεία γκάμα από διαφορετικά στυλ.

Μπορείς να το συνοδεύσεις με σπορ στυλ, με καθημερινό στυλ ακόμα και με επίσημο επαγγελματικό στυλ.

Θες να μάθεις τα πάντα για τα ρολόγια και το στυλ; Δες εδώ

Aviator watch: Ο άρχοντας των αιθέρων

Πώς να διαλέξεις ρολόιΤα ρολόγια καρπού αποτελούν κομμάτι της αεροπλοΐας σχεδόν από την αρχή της σύλληψης τους ως ιδέα. Φτιαγμένα να βοηθούν τους πιλότους να γνωρίζουν μεγέθη όπως ταχύτητα, απόσταση και κατανάλωση καύσιμων, το aviator watch συνοδεύεται από χρονογράφο και ταχύμετρο. Και όπως το field watch είναι και αυτό σχεδιασμένο να είναι ευανάγνωστο.

Πότε το φοράς

Το γεμάτο λεπτομέρειες και χαλαρό στυλ των aviator watches ταιριάζει σε πιο χαλαρές και καθημερινές περιστάσεις και όχι τόσο σε επίσημες εκδηλώσεις. Για αυτό το λόγο αν επιλέξεις ρολόι τέτοιου τύπου συνόδευσε το με χαλαρό και καθημερινό ντύσιμό και όχι με σακάκι και πουκάμισο.

Racing Watch: Ο μαχητής των δρόμων

Από το 1930, οι αγώνες δρόμου και τα ανδρικά ρολόγια πάνε μαζί. Και αυτό γιατί για να καθοριστεί ο νικητής στους αγώνες δρόμου, απαιτείται χρονική ακρίβεια. Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν τα racing watches μοιάζουν πολύ με τα aviation watches και συνοδεύονται από χρονογράφο και ταχύμετρο, τα οποία επιτρέπουν τον υπολογισμό της ταχύτητας και της απόστασης.

Πότε το φοράς

Επειδή τα racing watches τείνουν να είναι πιο φανταχτερά και επιδεκτικά από τα dive ή τα aviator watches, ταιριάζουν σε καθημερινές περιστάσεις και όχι σε επίσημες εκδηλώσεις. Για αυτό το λόγο το συνοδεύεις κυρίως με απλό και καθημερινό ή σπορ ντύσιμο.

Πώς να διαλέξεις ρολόι ανάλογα με τον καρπό σου

Ένας από τους βασικούς παράγοντες που οφείλεις να λάβεις υπ’ όψιν σου πριν διαλέξεις ρολόι είναι η αναλογία ανάμεσα στο καντράν του ρολογιού κα το μέγεθος του καρπού σου.

Αν το ρολόι είναι πολύ μεγάλο για τον καρπό σου, θα ξεχωρίζει υπερβολικά και θα δείχνει κακόγουστο. Αν πάλι είναι πολύ μικρό, θα δείχνει σαν να φοράς γυναικείο ρολόι.

Ο γενικός κανόνας λοιπόν λέει πως αν η περίμετρος του καρπού σου είναι γύρω στα 15 – 18 εκατοστά, θες ένα ρολόι με διάμετρο 38 ως 42 mm. Αν ο καρπός σου είναι μεγαλύτερος των 18 εκατοστών τότε μπορείς να φορέσεις  ρολόγια με διάμετρο 44 ως 46 mm.

Φυσικά, ο καλύτερος τρόπος να διαλέξεις ρολόι που αναλογικά ταιριάζει στον καρπό σου είναι να το δοκιμάσεις πάνω σου.

Αξίζει να διαλέξεις ρολόι που κοστίζει πολλά;

Από τη στιγμή που αποφασίσεις τι στυλ ρολόι σου ταιριάζει και σου αρέσει, χρειάζεται να αποφασίσεις και τα χρήματα που είσαι διατεθειμένος να δώσεις.

Μπορεί το Rolex ή το TAG Heuer που έχεις βάλει στο μάτι να κοστίζει αρκετά, αλλά αξίζει να αναρωτηθείς αν αξίζει τα επιπλέον χρήματα, όταν κρατά την ώρα με την ίδια ακρίβεια με ένα απλό Casio.

Φυσικά η ερώτηση δεν είναι τόσο απλή, άλλωστε δεν θα διαλέξεις ρολόι απλά και μόνο με γνώμονα την ώρα αλλά και το πόσο συμπληρώνει το στυλ σου και ταιριάζει στην προσωπικότητα σου.

Μην ξεχνάμε πως το ανδρικό ρολόι αποτελεί και ένα διαχρονικό σύμβολο στάτους.

Ωστόσο αξίζει να μην παρασυρθείς και να διαλέξεις ρολόι με βάση τη λογική και όχι το συναίσθημα.

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις λοιπόν είναι να διαλέξεις ρολόι με βάση καθαρά τις ανάγκες σου, τις επιθυμίες σου και το μπάτζετ σου

Ακριβώς επειδή κάτι πλασάρεται ως πολυτέλεια, δεν σημαίνει πως αξίζει και τα λεφτά του. Μπορείς να βρεις αξιοπρεπέστατα ρολόγια σε πολύ πιο λογικές και τίμιες τιμές χωρίς να χρειαστεί να δώσεις ένα νεφρό.

Και αν πέρα από το πώς να διαλέξεις ρολόι, θες να μάθεις πώς θα χτίσεις μια ποιοτική και ελκυστική εικόνα, επικοινώνησε μαζί μας.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!