Σύγκρουση αξιών - όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με δίλημμα - Men's Bible

Σύγκρουση αξιών – όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με δίλημμα

Σύγκρουση αξιών - όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με δίλημμα

Πόσες φορές έχουμε βρεθεί ανάμεσα σε δίλημμα, δύο επιλογές, το ίδιο επιθυμητές για εμάς, αλλά πρέπει να επιλέξουμε μόνο μια και δυσκολευόμαστε να αποφασίσουμε ποια από τις δύο να ακολουθήσουμε;

Να δώσουμε προτεραιότητα στη δουλειά μας ή στον προσωπικό μας χρόνο; Να φροντίσουμε τον εαυτό μας ή να φροντίσουμε τους άλλους; Να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στη σύντροφο μας ή στους φίλους μας;

Κάθε μας επιλογή περιέχει και κάποιες αξίες, οι οποίες είναι σημαντικές για εμάς. Όταν βρισκόμαστε σε δίλημμα, στην ουσία ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια «σύγκρουση αξιών».

Το μυστικό

Είναι προτιμότερο να μη σκεφτόμαστε αυτές τις επιλογές ως καλύτερες ή χειρότερες, αλλά ως παρόμοιες ή διαφορετικές.

Το να βρούμε ένα λόγο για την επιλογή μας εξαρτάται καθαρά από εμάς, όχι επειδή κάτι είναι καλύτερο από το άλλο, αλλά πολύ απλά επειδή πρέπει να ληφθεί μια απόφαση. Για να πάρουμε μια συνετή και ώριμη απόφαση όμως πρέπει να γνωρίζουμε τον εαυτό μας αρκετά καλά!

Συχνά αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως σύγκρουση αξιών, αν το δούμε πιο καθαρά, είναι είτε ζήτημα σύγκρουσης στόχων, είτε ζήτημα διαχείρισης χρόνου.

Ως γνωστό, δεν μπορούμε να βρισκόμαστε ταυτόχρονα σε 2 μέρη, εκτός και αν ζούμε σε παράλληλα σύμπαντα. Ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι σε αυτό το πεδίο (πιθανόν το αντιμετωπίζεις και εσύ), είναι η επίτευξη μιας ισορροπίας ανάμεσα στην εργασία και την προσωπική ζωή.

Πολλοί από εμάς (και βάζω και τον εαυτό μου μέσα), βρισκόμαστε διαρκώς εγκλωβισμένοι ανάμεσα στην ανάγκη μας να εργαστούμε και την ανάγκη μας να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με τους φίλους μας, τη σύντροφο μας, αλλά και τα παιδιά μας (για όσους έχουν).

Θες να μπορείς να επιβιώνεις μετά από κάθε δίλημμα; Δες εδώ

Βρες την ισορροπία

Κάποιες φορές η επιλογή δεν είναι ανάμεσα στην εργασία και τον ελεύθερο χρόνο μας. Ίσως να έχει να κάνει με την πλήρη δέσμευση και στα δύο ή το διχασμό ανάμεσα τους.

Από τη στιγμή που οι αξίες σχετίζονται με την ποιότητα και όχι με την ποσότητα των ενεργειών, ο χρόνος  που αφιερώνεις θέτοντας σε εφαρμογή τις αξίες σου, δε δείχνει κατ’ ανάγκη πόσο μεγάλη σημασία έχουν αυτές για εσένα, ούτε περιορίζει τον βαθμό συμμετοχής σου σε αυτές.

Για παράδειγμα εάν χρειαστεί να εργαστείς παραπάνω ώρες στο γραφείο για να ολοκληρώσεις ένα project ή μια επείγουσα δουλειά που προέκυψε, τότε κάτι πολύ απλό όπως το να στείλεις ένα γρήγορο και ειλικρινές μήνυμα στη σύντροφο σου, μπορεί να σε βοηθήσει να παραμείνεις σε σύνδεση με την αξία που έχεις για συντροφικότητα.

Αν θες όμως να μείνεις ευθυγραμμισμένος με αυτές τις αξίες και να τις ισορροπήσεις, ίσως χρειαστεί να αλλάξεις τακτική σε μια απ’ τις δύο. Για παράδειγμα, αφιέρωσε χρόνο στο να μάθεις τη δουλειά σου καλύτερα και γίνε πιο αποτελεσματικός σε αυτή, ώστε να μπορείς να φεύγεις μια φυσιολογική ώρα από το γραφείο και να έχεις ελεύθερη την υπόλοιπη μέρα να την αφιερώσεις στις προσωπικές σου ανάγκες. Σύγκρουση αξιών - όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με δίλημμα

Οι δύσκολες αποφάσεις

Υπάρχουν βέβαια και φορές που αυτές οι αποφάσεις είναι πιο σύνθετες. Αν η δουλειά σου απαιτεί να ταξιδέψεις την ημέρα που ένα πολύ κοντινό σου πρόσωπο είχε ένα ατύχημα και χρειάζεται τη συμπαράσταση σου, τότε το πιο πιθανό είναι να μη βρίσκεσαι μαζί του στο νοσοκομείο, όση σημασία και αν έχει για σένα αυτή η σχέση σου με αυτό το πρόσωπο (διότι ρισκάρεις να μείνεις χωρίς δουλειά).

Εφόσον όμως έχει αξία αυτό το πρόσωπο για εσένα, μπορείς να βρεις έναν άλλο τρόπο να του δείξεις ότι νοιάζεσαι και ότι θα ήθελες να είσαι εκεί αλλά δεν μπορείς λόγω ανωτέρας βίας.

Όλοι μας επιλέγουμε να αφιερώσουμε χρόνο σε πεδία στα οποία κυριαρχούν αξίες πολλών και διαφορετικών ειδών. Το να αφιερώνεις χρόνο σε μια αξία, δε σημαίνει απαραίτητα ότι οι άλλες έχουν μικρότερη σημασία για εσένα.

Αν το καλοσκεφτούμε, οι δύσκολες αποφάσεις στη ζωή (όσο επίπονες και αν είναι) μπορούν να μας βοηθήσουν να καθορίσουμε ποιοι πραγματικά είμαστε και να αποκαλύψουν  τη δύναμη που έχουμε στο να  διαπλάθουμε τη ζωή μας.

Οι αξίες δεν είναι πάντα απαγορευτικές ή περιοριστικές. Αντιθέτως μας δίνουν ένα μεγάλο πλαίσιο ελευθερίας όπου πρέπει να αναλάβουμε δράση.

Επιπροσθέτως το να γνωρίζουμε τις αξίες, μας καθιστά ανοιχτούς στο να ζήσουμε νέες εμπειρίες. Αν μπορέσουμε να αποδεχτούμε πρόθυμα τον πόνο που σχετίζεται με την επιλογή που δεν κάναμε, τότε θα μπορέσουμε ουσιαστικά να ασπαστούμε την απόφαση που πήραμε και να προχωρήσουμε μπροστά!

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!