Τύχη: πως θα σε ευνοήσει στις σχέσεις και το φλερτ - Men's Bible

Τύχη: πως θα σε ευνοήσει στις σχέσεις και το φλερτ

Τύχη: πως θα σε ευνοήσει στις σχέσεις και το φλερτ

Στη δυτική κουλτούρα έχουμε μία πολύ περίεργη σχέση με την τύχη και τα θέματα του πεπρωμένου και του χάους. Από τη μία μας αρέσει να πιστεύουμε πως είμαστε κύριοι της μοίρας μας. Το μέλλον δεν είναι προκαθορισμένο και το αύριο μπορεί να φέρει δυνατότητες που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει.

Από την άλλη ωστόσο μας αρέσει να προσποιούμαστε ότι το κάθε τι που μας συμβαίνει έχει από κάτω ένα κρυφό μήνυμα ουσίας. Θέλουμε να πιστεύουμε πως υπάρχει νόημα και σκοπός στα γεγονότα της ζωής μας, ακόμη και αν εκείνη τη στιγμή αδυνατούμε, λόγω των συνθηκών, να το αντιληφθούμε στην πληρότητά του.

Όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο;

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος ψάχνει να βρει γνώριμα μοτίβα, να συνδυάσει δεδομένα και να βρει συνδέσεις αιτίας και αποτελέσματος μέσα από το χαοτικό πανηγύρι της ζωής. Είναι παρήγορο να σκεφτόμαστε πως όλα γίνονται για κάποιο λόγο.

Είναι παρήγορο να σκεφτόμαστε πως δεν είμαστε στο έλεος δυνάμεων ανόων και χαοτικών. Η βεβαιότητα ότι το σύμπαν έχει λόγο ύπαρξης και η ζωή μας μέσα σε αυτό έναν προορισμό, μας κάνει να αισθανόμαστε ασφαλέστεροι.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο παραμένουμε προληπτικοί: η ανάγκη μας να υπάρχει νόημα σε όλα όσα μας περιβάλλουν και να συμβαίνουν. Πρέπει να αποδεικνύουμε κάθε στιγμή ότι το αποτέλεσμα Β προέκυψε με κάποιον τρόπο από την αιτία Α, ακόμη και αν πρόκειται για δύο εντελώς ασύνδετα περιστατικά. Ακόμη και οι πιο ορθολογιστές πέφτουν στην ίδια παγίδα.

Θέλεις ένα παράδειγμα;

Η συνεχής επιμονή μας να αποδίδουμε τις αποτυχίες και τα σφάλματά μας σε κακοτυχία.

Ως κοινωνία έχουμε εμμονή με την έννοια της τύχης. Οι παλαιότεροι είχαν θεοποιήσει την τύχη και είχαν σκαρφιστεί ξόρκια, τελετουργίες και φυλαχτά προκειμένου να προσελκύσουν την εύνοιά της.

Ακόμη και σήμερα ακούς να μιλάνε για καλή και κακή τύχη. Τύχη ή κακοτυχία σημαίνει να χρεώνει κανείς στον εαυτό του τα αποτελέσματα των πιθανοτήτων.

Η τύχη στις σχέσεις μας

Στις σχέσεις αυτό το βλέπουμε ακόμη πιο πολύ. Στις ταινίες, στα σενάρια, στα βιβλία, βομβαρδιζόμαστε από περιπτώσεις τυχαίων συναντήσεων που καθόλου τυχαίες δεν ήταν, διότι, τελικά ο ήρωας βρήκε την αδελφή ψυχή του μέσα από απίστευτες συμπτώσεις που κανονικά δεν θα γίνονταν ούτε μία στο εκατομμύριο.

Έτσι αυτού του είδους οι συναντήσεις αποκτούν μέσα στο νου μας άλλου είδους αξία. Είναι σαν το σύμπαν το ίδιο να συνωμότησε για να μας φέρει κοντά στη …γυναίκα των ονείρων μας.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως η χημεία πρέπει να προκύψει αυθόρμητα και τυχαία, χωρίς δική τους προετοιμασία ή σχεδιασμό. Δεν υπάρχει τρόπος, πιστεύουν, να κάνουμε τους άλλους (γυναίκες, εργοδότες) να μας συμπαθήσουν.

Αν είναι να ‘ρθει θα ‘ρθει, αλλιώς θα προσπεράσει. Αν το βοηθήσουμε να έρθει δεν θα αξίζει τον κόπο. Αν επέμβουμε σε κάτι τόσο σπουδαίο δεν θα είναι το ίδιο γνήσιο όσο θα ήταν αν αφήναμε το σύμπαν να κάνει τη δουλειά του. Ο άνθρωπος που θα μας εμφανιστεί από τις δικές μας προσπάθειες θα είναι λιγότερο συμβατός, λιγότερο ιδανικός, σωστά;

Λάθος, παιδιά. Η αντίληψη αυτή είναι εντελώς προβληματική.

Η ιδέα ότι η τύχη αναμιγνύεται με τα αισθηματικά μας προδίδει, στην καλύτερη περίπτωση, ένα σκεπτικό σπανιότητας. Αν πιστέψεις ότι θα συναντήσεις τη Μία και Μοναδική μέσα από εντελώς τυχαίες διαδικασίες, στην ουσία εκείνο που πιστεύεις είναι ότι οι σωστοί άνθρωποι είναι ελάχιστοι.

Αν δηλαδή θεωρείς πως η τύχη θα μας στείλει τη Μία και Μοναδική αγάπη, εκείνο που στην πραγματικότητα συμβαίνει είναι ότι θεωρείς απίθανο το ενδεχόμενο να κάνεις ουσιαστική σχέση με οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο πάνω στον πλανήτη, εκτός από τη Μία και Μοναδική αγάπη.

Αν θες να νιώσεις σίγουρος για τις επιλογές σου, δες εδώ

Σε έναν πλανήτη εφτά δισεκατομμυρίων ανθρώπων περιοριζόμαστε σε ένα πρόσωπο, τη Μία, την Αληθινή, τη Μοναδική, που θα τη ρίξει η τύχη στα πόδια μας. Μην σε κακοκαρδίσω: έχεις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσεις το τζακπότ τρεις απανωτές φορές. Φαντάσου δε τον αντίκτυπο που έχει σε κάθε σου σχέση, η σκέψη «μπα, ούτε αυτή είναι η Μία και Μοναδική». Πρακτικά βουλιάζεις το πλοίο πριν βγει καν από το λιμάνι.

Το ζήτημα είναι ότι δεν υπάρχει Μία και Μοναδική αγάπη. Υπάρχουν πολλές. Και δεν είναι διόλου προκαθορισμένο πού και πώς και πόσες από αυτές μπορεί να συναντήσουμε.

Αν αποφασίσεις να δεις την ερωτική σου ζωή σαν απόρροια τύχης τότε η νοοτροπία σου δεν διαφέρει από αυτήν ενός τζογαδόρου. Οπότε καλύτερα να εγκαταλείψεις το κυνήγι της αγάπης και να καταπιαστείς με άλλου είδους παιχνίδια.

Προσωπικά, αν θα παρομοίαζα το κυνήγι της αγάπης με ένα τυχερό παιχνίδι, αυτό θα ήταν το Μπλακ Τζακ. Το Μπλακ Τζακ είναι το μόνο παιχνίδι όπου κάποιος μπορεί, με προσοχή και στρατηγικά σχεδιασμένες κινήσεις, να στρέψει τις πιθανότητες υπέρ του, ούτως ώστε να αδράξει τη μεγάλη ευκαιρία όποτε αυτή παρουσιαστεί. Με το Μπλακ Τζακ μπορείς, με άλλα λόγια, να χτίσεις την καλή σου τύχη.

Έτσι ακριβώς μπορείς να κάνεις και με την προσωπική σου ζωή, αρκεί να έχεις την απαραίτητη αποφασιστικότητα: 

Η τύχη είναι προϊόν σχεδιασμού

Η τύχη, είτε καλή, είτε κακή, έχει να κάνει με το πώς ανταποκρίνεται κανείς στις περιστάσεις και στις ευκαιρίες. Μπορείς να ανταποκριθείς θετικά στις περιστάσεις και να ωφεληθείς. Ομοίως η κακοτυχία είναι η έλλειψη δυνατότητας να ανταποκριθούμε σωστά στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες.

Ή ακόμη χειρότερα, η μη ανταπόκρισή μας να μετατρέπει περιστάσεις που θα μπορούσαν να μας ωφελήσουν σε βλαβερές καταστάσεις.

Αυτό που μπορεί να φαίνεται ως καλή τύχη είναι στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα σωστής προετοιμασίας και ικανότητας. Η προετοιμασία αυξάνει τις πιθανότητες κάποιου να ανταποκριθεί θετικά στις προκλήσεις και στις ευκαιρίες, όταν αυτές παρουσιαστούν.Τύχη: πως θα σε ευνοήσει στις σχέσεις και το φλερτ

Το να μπορεί κάποιος να χτίζει σχέσεις, οποιεσδήποτε σχέσεις, με επιτυχία, να δικτυωθεί δηλαδή αποτελεσματικά σε κοινωνικό επίπεδο, είναι μία ικανότητα που αυτόματα τοποθετεί όποιον τη διαθέτει σε καλύτερη μοίρα από κάποιον που προτιμά να κάθεται σπίτι του και να περιμένει την τύχη να του χτυπήσει την πόρτα.

Αν είσαι σεναριογράφος και φροντίζεις να έχεις καλές σχέσεις με σκηνοθέτες και παραγωγούς, είναι πιθανό να κάνεις μία καλή συνεργασία, κάποια στιγμή. Αν είσαι μπασκετμπολίστας και προπονείσαι τακτικά έχεις περισσότερες πιθανότητες να διαπρέψεις από κάποιον που αμελεί την προπόνησή του.

Κάποιος που βγαίνει, τολμάει, ρισκάρει, έχει εξ ορισμού περισσότερες πιθανότητες να κάνει μία αξιόλογη και ενδιαφέρουσα γνωριμία από κάποιον που προτιμά να παίζει πάντοτε εκ του ασφαλούς.

Άλλες φορές η τύχη είναι απλώς ζήτημα οπτικής γωνίας. Κάποιος που απολύεται από μία δουλειά που τη θεωρούσε καλή, μπορεί να λυπάται, αλλά να μην φαντάζεται ότι αυτό θα αποτελέσει το έναυσμα για να βρεθεί μία ακόμη πιο καλή δουλειά, ή το κίνητρο για να ξεκινήσει μία επιτυχή επιχείρηση.

Δεν σημαίνει βέβαια ότι σε κάθε περίπτωση οι ικανότητές μας θα θριαμβεύουν ενάντια σε κάθε πιθανή αντιξοότητα. Υπάρχει πάντα και ο απρόβλεπτος παράγοντας. Κάποιες συνθήκες δεν μπορούμε ποτέ να τις επηρεάσουμε. Το φυσικό ταλέντο ενός ανταγωνιστή, ας πούμε. Το ότι γεννήθηκε σε ένα πιο προνομιούχο περιβάλλον.

Αλλά, όπως και να έχει, ο προσεχτικός σχεδιασμός μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας μας.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!