Επινοώντας ξανά τον Εαυτό σου: Οι Αλλαγές για ένα νέο Τρόπο Ζωής - Men's Bible

Επινοώντας ξανά τον Εαυτό σου: Οι Αλλαγές για ένα νέο Τρόπο Ζωής

Επινοώντας ξανά τον Εαυτό σου: Οι Αλλαγές για ένα νέο Τρόπο Ζωής, Μαθήματα ζωής που πρέπει να ξέρεις για να Πετύχεις

Είναι δύσκολο, το ξέρω. Προσπαθείς να σπάσεις τις συνήθειες μιας ζωής. Προσπαθείς να αναδημιουργήσεις τον εαυτό σου κάνοντας αλλαγές, προσεγγίζοντας όσο γίνεται πιο πολύ εκείνο που πάντα ήθελες να είσαι.

Μπορεί να πάρει μήνες η διαδικασία, αν όχι ολόκληρα χρόνια. Πρέπει να εξετάσεις το κάθε κομμάτι σου, να πετάξεις τα άχρηστα, να ξαναχτίσεις το όλο οικοδόμημα από το μηδέν.

Και πάλι, όμως. Αυτό είναι το εύκολο κομμάτι.

Θα μου πεις, εύκολο πράγμα να ξαναχτίσεις από το μηδέν την ίδια σου την ύπαρξη; Ω ναι. Είναι εύκολο. Επειδή αυτή η ανοικοδόμηση είναι απλώς η αρχή.

Το δύσκολο είναι να διατηρήσεις το νέο τρόπο ζωής σου. Το νέο εαυτό σου. Είτε θες απλώς να χάσεις βάρος, είτε να κοινωνικοποιείσαι πιο έντονα, είτε οτιδήποτε αλλάξεις σε σένα και στις συνήθειές σου.

Θα διαπιστώσεις ότι, δυσκολότερο από το να αλλάξεις συνήθειες, είναι να κρατήσεις τις νέες σου συνήθειες και να μην ξαναγυρίσεις στα παλιά. Το πιο αλλόκοτο συναίσθημα με αυτές τις αλλαγές είναι ότι, τουλάχιστον στην αρχή, δε νιώθεις καν να είσαι ο εαυτός σου.

Είναι σαν να φοράς το προσωπείο κάποιου άλλου, κι από κάτω ο πραγματικός εαυτός σου να καραδοκεί για να ξαναβγεί στην επιφάνεια. Με όλα τα στραβά του, με όλα του τα βολέματα. Και μάλιστα, θα διαλέξει και την πιο άβολη στιγμή για να παρουσιαστεί, λες και σε περιμένει στη γωνία.

Είναι σχετικά εύκολο να αποφασίσεις να κάνεις κάποιες αλλαγές στη ζωή σου. Είναι εύκολο, επίσης σχετικά, να ξεκινήσεις έναν διαφορετικό τρόπο ζωής.

Είσαι συνεπαρμένος και ενθουσιώδης με τις αποφάσεις που πήρες, όπως συχνά συμβαίνει όταν δοκιμάζει κανείς καινούρια πράγματα. Είσαι γοητευμένος από την καινούρια έκδοση του εαυτού σου που επιχειρείς να φτιάξεις.

Οι παλιές συνήθειες είναι ακόμα εκεί

Όμως, υπάρχει και αυτό που λέμε δύναμη της αδράνειας. Η συνήθεια είναι τέρας παμφάγο βλέπεις. Το σώμα δεν θέλει να ξεβολευτεί. Εσύ θέλεις αλλαγές, αλλά οι συνήθειες δεν θέλουν να αλλάξουν.

Το σκεπτικό μας το ίδιο δεν θέλει να ξεβολευτεί. Ο τρόπος που σκεφτόμαστε, που ζούμε, που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο, επιθυμεί να παραμείνει ως έχει. Έχει γίνει κάτι ζωντανό η παλιά μας συνήθεια. Έχει δικαιώματα.

Έχουμε περάσει χρόνια, δεκαετίες ζώντας όπως ζούμε. Θέλει προσπάθεια, πολύχρονη, συνειδητή, επίπονη και επίμονη για να σπάσουν οι παλιές μας συνήθειες που έχουν πήξει πλέον γύρω μας σαν τσιμέντο. Ακόμη και αν δεν μας αρέσουν. Ακόμη και αν δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τον εαυτό μας.

Ακόμη και αν δεν μας άρεσε, μας ήταν οικείο, και όπως λένε, καλύτερος ο διάβολος που ξέρεις. Αποφασίζοντας να αλλάξουμε τόσο ριζικά, βρισκόμαστε αυτομάτως σε έναν εντελώς καινούριο κόσμο, γεμάτο καινούριους κανόνες, καινούριες εμπειρίες, πράγματα που μας φαίνονται ξένα και ανοίκεια, καθώς ελάχιστη σχέση έχουν με τη μέχρι τώρα ζωή μας.

Χρειάζεται, λοιπόν, πολλή και συνειδητή προσπάθεια για να διατηρήσεις την καινούρια σου ζωή, ενώ από την άλλη όλες οι παλιές συνήθειες σου έρχονται τόσο αβίαστα και φυσικά, αφού πια σου έχουν γίνει δεύτερη φύση.

Θα ταλανίζεσαι για πολύ καιρό από ένα αίσθημα ανασφάλειας, ότι δεν είσαι ο εαυτός σου, ότι όλα θα αλλάξουν από στιγμή σε στιγμή και οι προσπάθειές σου θα πέσουν στο κενό και θα αποδειχτούν μάταιες. Είναι σα να πατάς σε ναρκοπέδιο.

Κι όσο πιο πολύ φοβάσαι, τόσο ευκολότερο είναι να ξανακυλήσεις στα παλιά. Ειρωνεία, ε;

Πώς λοιπόν θα κρατηθείς στον καινούριο τρόπο ζωής σου;Επινοώντας ξανά τον Εαυτό σου: Οι Αλλαγές για ένα νέο Τρόπο Ζωής

Διασκέδασέ τις αλλαγές

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι, ό,τι και να προσπαθήσεις, όσο και να το προσπαθείς, είτε θες να χάσεις βάρος, είτε να γίνεις πιο κοινωνικός, αν δεν έχει πλάκα και το βαριέσαι, απλώς θα το παρατήσεις.

Η ανθρώπινη θέληση είναι υπαρκτή, αλλά δεν υπερκαλύπτει την προσπάθεια. Με άλλα λόγια, αν το παρατραβήξεις το σκοινί θα σπάσει.

Ας πούμε, αν κάνεις μια εξαντλητική δίαιτα μπορεί να χάσεις γρηγορότερα βάρος αλλά δεν θα μπορέσεις με τίποτα να κρατήσεις αυτές τις ακραίες διατροφικές συνήθειες. Είναι υπερβολικά μεγάλη η προσπάθεια για το όποιο κέρδος.

Είναι σα να κουβαλάς ένα πραγματικά βαρύ φορτίο, κάποια στιγμή θα το πετάξεις, και σκέψου πόσο ανακουφισμένος θα αισθανθείς. Δεν πρόκειται να ξαναφορτωθείς κάτι τόσο βαρύ, αν προηγουμένως δεν πάρεις μια ανάσα. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που προανέφερα ως παράδειγμα, της ακραίας δίαιτας, ή των ακραίων αλλαγών, γενικά.

Ευτυχώς, όπως και οι μύες μας, έτσι και η θέληση μας, μπορεί να εξασκηθεί ώστε να αυξηθούν οι αντοχές μας. Αν απολαμβάνεις τη διατροφή που έχεις επιλέξει να κάνεις, είναι πιθανότερο να τη διατηρήσεις για πολύ περισσότερο. Αν απολαμβάνεις οτιδήποτε κάνεις, δηλαδή, δε χρειάζεται ιδιαίτερα δυνατή θέληση για να το επιτύχεις.

Αν θες να αλλάξεις τον εαυτό σου, δες εδώ

Πρέπει να σου γίνει συνήθεια

Η παλιά σου ζωή ήταν ένα σύνολο συνηθειών. Χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, έχουμε την τάση να επιστρέφουμε στις παλιές μας συνήθειες. Είτε πρόκειται για τη διατροφή μας, είτε πρόκειται για τα μέρη που αγαπάμε να επισκεπτόμαστε, είτε για τους ανθρώπους που έχουμε συνηθίσει να σχετιζόμαστε.

Χρειάζεται ισχυρή θέληση προκειμένου να αποκοπούμε από τις παλιές αυτές συνήθειες. Είναι σαν να σηκώνεις διαρκώς τον πήχη, κάθε μέρα κι από λίγο. Κάποια στιγμή θα εξαντληθείς. Κάποια στιγμή, απλώς δεν θα μπορείς να συνεχίσεις.

Δεν μπορείς να πας απότομα από το ένα επίπεδο στο άλλο, από το ένα άκρο στο άλλο. Σημασία έχει να το κάνεις σταδιακά, και να απολαμβάνεις όλα τα ενδιάμεσα στάδια της μετάβασης. Ένας άνθρωπος που δυσκολεύεται να συστηθεί σε μια κοπέλα προφανώς δεν μπορεί από το πρώτο βράδυ να την πείσει να πάει στο κρεβάτι μαζί του, σωστά;

Πρέπει όλα να γίνουν σιγά – σιγά. Ο καινούριος εαυτός χτίζεται ψηφίδα την ψηφίδα. Κάθε μέρα μπορείς να δοκιμάσεις να μιλάς λίγο περισσότερο σε άγνωστους ανθρώπους, ή να μειώνεις λίγο περισσότερο το φαγητό σου.

Αν θέλεις να κρατήσεις το σπίτι σου καθαρό, είναι ευκολότερο να κάνεις λίγη δουλειά κάθε μέρα, παρά να αφήνεις τα σκουπίδια να σωρεύονται και να πρέπει να τα κάνεις μετά όλα μαζί όταν η βρώμα έχει φτάσει στο μη περαιτέρω.

Το μυστικό είναι να κάνεις μικρά βήματα. Μικρά αλλά σταθερά. Μικρές αλλαγές που να τις προσθέτεις στις καθημερινές σου συνήθειες, κατά τρόπο που να μπορείς να τις ακολουθήσεις χωρίς να νιώθεις ψυχική ή σωματική εξάντληση.

Προσπάθησε, ας πούμε, να γίνεσαι κάθε μέρα λίγο πιο κοινωνικός. Κάνε το στόχο σου. Όταν θα μπορείς να ανοιχτείς περισσότερο, θα δεις ότι θα υπάρχουν ήδη περισσότεροι άνθρωποι στη ζωή σου.

Όταν θα έχεις φτάσει σε αυτό το σημείο, θα σου είναι ευκολότερο να πλησιάσεις το όμορφο κορίτσι που σε ενδιαφέρει. Θα νιώθεις περισσότερο άνετος και με περισσότερη αυτοπεποίθηση. Θα έχεις κάνει την εξάσκησή σου. Αυτό με τη σειρά του θα σε κάνει πιο άνετο στο να φλερτάρεις ένα άτομο.

Η καινούρια σου άνεση θα σε κάνει πιο γοητευτικό. Αν βάλεις στο καθημερινό μενού των μικρών αλλαγών σου λίγη περισσότερη προσωπική περιποίηση, λίγο καλύτερο ντύσιμο, λίγο καλύτερη και πιο ευθυτενή στάση σώματος τα αποτελέσματα που θα έχεις θα είναι εντυπωσιακά. Και κυρίως, θα σου έρχονται φυσικά και αβίαστα.

Προσπάθησε τώρα να διατηρήσεις ένα επίπεδο προσωπικής περιποίησης ακόμη κι όταν είσαι μόνος στο σπίτι και κανείς δεν σε βλέπει. Αν το κάνεις αυτό, οι καινούριες συνήθειες θα γίνουν εύκολα και γρήγορα τρόπος ζωής.

Θα κολλήσεις με αυτές χωρίς καν να το σκέφτεσαι. Αν οι αλλαγές αυτές σού γίνουν συνήθεια, όλα μετά θα κυλούν ευκολότερα σαν τα κομμάτια του παζλ που πέφτουν από μόνα τους στη σωστή τους θέση.Επινοώντας ξανά τον Εαυτό σου: Οι Αλλαγές για ένα νέο Τρόπο Ζωής

Η επιτυχία φέρνει την επιτυχία

Χρειάζεται να βλέπεις τα αποτελέσματα των προσπαθειών σου προκειμένου να έχεις κουράγιο να συνεχίσεις. Όσο και αν προσπαθείς, όσο και αν το θέλεις, αν ό,τι κάνεις σου φαίνεται ότι πέφτει μάταια στο κενό δεν πρόκειται να το κρατήσεις για πολύ. Τόσο απλό.

Δυστυχώς, έχουμε την τάση να εστιάζουμε στον προορισμό και λιγότερο στο ίδιο το ταξίδι. Όταν προσπαθείς να αλλάξεις πολλά πράγματα στον εαυτό σου είναι πολύ εύκολο να χάσεις το ηθικό σου και να απογοητευτείς, επειδή τα πολλά πράγματα και οι μεγάλες αλλαγές δεν έρχονται με τη μία.

Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να έχουμε τις μικρές ενδιάμεσες επιτυχίες μας, προκειμένου να συνεχίσουμε στην πορεία που επιλέξαμε.

Θέσε στόχους απλούς, που να μπορείς να τους κατακτήσεις. Στόχους μικρούς, που θα σε κινητοποιούν την κάθε στιγμή για κάτι καλύτερο και θα σε πηγαίνουν κάθε φορά ένα βήμα παραπέρα προς το τελικό επιθυμητό αποτέλεσμα.

Έτσι, βήμα βήμα, θα πηγαίνεις όλο και μακρύτερα. Μη σκέπτεσαι διαρκώς πότε θα κάνεις μία σχέση όπως τη θες. Να σκέφτεσαι, ας πούμε, πόσους καινούριους φίλους μπορείς να κάνεις στο ενδιάμεσο. Σε πόσους άγνωστους ανθρώπους μπορείς να μιλήσεις χωρίς να δεθεί κόμπος η γλώσσα σου, πόσο περισσότερο μπορείς να κρατήσεις μία συζήτηση σε ενδιαφέρον επίπεδο.

Ξεκινώντας έτσι, θα καταφέρεις το δίχως άλλο να ζητήσεις το τηλέφωνο μιας κοπέλας, χωρίς να σου φαίνεται ότι θα πέσει φωτιά να σε κάψει πριν καν το ξεστομίσεις.

Δεν υπάρχει γραμμή τερματισμού στις αλλαγές

Δεν υπάρχει, αυτή είναι η αλήθεια. Πάντα υπάρχουν περισσότερα και καλύτερα πράγματα να κάνεις με τον εαυτό σου και με τους άλλους. Πάντα υπάρχουν νέα πράγματα να μάθεις και να δοκιμάσεις.

Πάντα θα υπάρχουν πολλές και νέες ενδιαφέρουσες προκλήσεις.

Και έτσι θα έπρεπε να είναι. Η ομορφιά βρίσκεται σχεδόν πάντα στο ταξίδι. Ο προορισμός είναι στασιμότητα, είναι μία απαράλλακτη κατάσταση. Μπορεί να είναι και τέλμα. Η κίνηση όμως σημαίνει ζωή. Το τέλμα μπορεί να σε γυρίσει σε παλιές συνήθειες, σε εκείνες που κόπιασες τόσο να ξεφορτωθείς, ή να σε θάψει σε νέες συνήθειες εξίσου αποτρεπτικές. Όχι.

Πρέπει να αντισταθείς στον εντροπικό θάνατο της ακινησίας. Δοκίμαζε, λίγο λίγο κάθε φορά. Προχώρα, βήμα -βήμα κάθε φορά. Η όλη απόλαυση βρίσκεται στο ταξίδι για την Ιθάκη.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!