4 τρόποι με τους οποίους τα Χρήματα και τα Οικονομικά καταστρέφουν τη σχέση σου - Men's Bible

4 τρόποι με τους οποίους τα Χρήματα και τα Οικονομικά καταστρέφουν τη σχέση σου

4 τρόποι με τους οποίους τα Χρήματα και τα Οικονομικά καταστρέφουν τη σχέση σου

Είναι λυπηρό αλλά είναι αλήθεια πως μια από τις κύριες αιτίες χωρισμού και διαζυγίων έχει να κάνουν με τα οικονομικά και τη διαχείριση των χρημάτων.

Όλοι οι άνθρωποι είμαστε πολύ ευαίσθητοι σχετικά με τα προσωπικά οικονομικά μας και τη διαχείριση των χρημάτων μας, οπότε είναι κατανοητό ότι η ένταση αυξάνεται κατακόρυφα όταν προκύπτουν τέτοια προβλήματα. Ωστόσο πολλά οικονομικά θέματα μπορούν εύκολα να λυθούν με επιτυχία με τη σωστή στρατηγική και προσπάθεια, σε τέτοιο βαθμό που μπορούν να βελτιώσουν τη σχέση με προφανείς τρόπους.

Γιατί όταν δεν γίνεται σωστή διαχείριση του θέματος, τα οικονομικά του ζευγαριού μπορούν εύκολα να χαλάσουν μια κατά τα άλλα καλή σχέση.

Όταν νιώθεις ότι η σύντροφός σου ξοδεύει χρήματα ανεύθυνα ή ότι βλέπει διαφορετικά το μέλλον, η επίδραση στη σχέση σας θα είναι άσχημη.

Αν κατανοήσεις τους λόγους με τους οποίους τα χρήματα και τα οικονομικά σας μπορούν να καταστρέψουν τη σχέση σου, θα παρακινηθείς για να βελτιώσεις την κατάσταση και να αποτρέψεις μελλοντικά προβλήματα.

Και σίγουρα πρέπει να θυμάσαι ότι δεν υπάρχουν οικονομικά θέματα που δεν μπορούν να λυθούν αν οι δύο σύντροφοι επιλέξουν να δουλέψουν ως ομάδα.

#1 Δεν μιλάτε για αυτά

Τα χρήματα και η διαχείρισή τους είναι ένα δύσκολο θέμα για να συζητήσουν τα ζευγάρια, ειδικά αν έχουν συνηθίσει να μην αγγίζουν ευαίσθητα θέματα. Παρ’ όλο που οι νεότερες γενιές πια συζητούν και τέτοια θέματα πιο ελεύθερα, αποτελούν ακόμή taboo που δεν συζητείται ούτε με φίλους, ούτε με μέλη της οικογένειας.

Όταν είμαστε ανοιχτοί μέσα στη σχέση μας για τα χρήματα και τα οικονομικά μας, τότε ίσως έρθουν στο φως κάποιες κακές συνήθειες που χρειάζεται να λυθούν και δεν είναι πάντα εύκολο να αντιμετωπίσουμε τα συναισθήματα που δημιουργούνται.

Κάθε επικοινωνία λοιπόν με τη σύντροφό μας πρέπει να είναι ανοικτή και μη επιθετική, ώστε να μη νιώσει κανείς από τους δύο ότι τον τσιγκλούν ή του επιτίθενται. Άλλωστε ο καθένας μας έχει διαμορφώσει με το πέρασμα των ετών διαφορετικά επίπεδα οικονομικής παιδείας και κάποιοι από εμάς έχουν αναπτύξει συνήθειες οικονομικής διαχείρισης που είναι δύσκολο να ξεπεραστούν.

Οπότε μην αποφύγεις να μιλήσεις για τα χρήματα και τα οικονομικά σας με την κοπέλα σου / γυναίκα σου, ακόμα κι αν αυτή έχει πρόβλημα να ακολουθήσει κάποιον προϋπολογισμό.

Ίσως είναι λίγο αποκαρδιωτικό στην αρχή και πρόκληση, αλλά μπορείτε να τα καταφέρετε. Απλοποιείστε τη διαδικασία κάνοντας ένα βασικό πλάνο διαχείρισης, όπου και οι δύο έπειτα θα τσεκάρετε τα έξοδα και θα μπορείτε να συζητήσετε τυχόν έγνοιες σας με έναν μη επικριτικό τρόπο. Δείτε που διαφωνείτε και δουλέψτε μαζί για να βρείτε μια λύση.

Ίσως μάλιστα είναι καλή ιδέα να έχετε μια φορά το μήνα ένα ραντεβού που θα συζητάτε τέτοια θέματα και θα εξετάζετε από κοινού πως κυλάει ο προϋπολογισμός σας και τα έξοδα. 4 τρόποι με τους οποίους τα Χρήματα και τα Οικονομικά καταστρέφουν τη σχέση σου

#2 Έχετε διαφορετικές αξίες

Αν πιστεύεις ότι η σύντροφός σου ξοδεύει άσκοπα, σταδιακά θα αρχίσεις να την εμπιστεύεσαι λιγότερο και να στρεσάρεσαι, κάτι που μακροχρόνια είναι σίγουρο ότι θα κάνει κακό στη σχέση σας. Το να παλεύεις συνεχώς να κλείσεις τρύπες που δημιουργεί εκείνη είναι ένας σίγουρος τρόπος να χαθεί η σπίθα στη σχέση σας.

Ίσως και οι δύο έχετε συγκεκριμένες πεποιθήσεις για τα χρήματα και το ρόλο τους στη ζωή μας. Και ενώ δεν είναι ρεαλιστικό να πιστεύεις ότι θα τις αλλάξει σε λίγες μέρες, είναι δυνατό να βοηθήσετε ο ένας τον άλλο να δει και την άλλη οπτική.

Το τι σημαίνουν τα χρήματα για τον καθένα σας είναι κάτι που πρέπει να συζητήσετε ανοικτά. Και ακόμα και αν οι αξίες σας πάνω στο θέμα διαφέρουν, δε σημαίνει ότι υπάρχει πραγματικό σωστό και λάθος.

Αν ακολουθήσετε μια ανοικτή προσέγγιση για καλύτερη κατανόηση και αλληλοσεβασμό, θα μπορέσετε να ρυθμίσετε καλύτερα τις οικονομικές σας συνήθεις με έναν τρόπο που να λειτουργεί στη σχέση. Ως εκ τούτου απόφυγε να προσεγγίσεις το θέμα έχοντας κατά νου ότι θα μπορέσεις να αλλάξεις τη σύντροφό σου.

Αυτό που πρέπει και οι δύο να επιδιώξετε είναι να βρείτε τη μέση λύση για τον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών. Όπως και με πολλά άλλα θέματα, χρειάζεται να αναμίξετε τις οπτικές σας σε μια κοινή οπτική πάνω στην οποία θα μπορείτε να συμφωνήσετε.

Θες να βελτιώσεις τη σχέση σου; Δες εδώ

#3 Έχετε διαφορετικά στυλ οικονομικής διαχείρισης

Μερικά ζευγάρια είναι συντονισμένα στα περισσότερα θέματα, άλλα πάλι είναι τα πραγματικά αντίθετα. Αν λοιπόν η κοπέλα σου είναι το ακριβώς αντίθετό σου, τότε ίσως ο τρόπος σας διαχείρισης των χρημάτων να είναι εξίσου διαφορετικός.

Για παράδειγμα, ο ένας από τους δυο σας μπορεί να είναι καταναλωτικός, ενώ ο άλλος μπορεί να αγχώνεται όταν δεν αποταμιεύονται τακτικά χρήματα. Διαφορετικά στυλ διαχείρισης, μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη πίεση στη σχέση, όμως αυτό δεν είναι κάτι μη επιλύσιμο που θα οδηγήσει οπωσδήποτε στο χωρισμό.

Μπορείτε και οι δύο να κάνετε μικρούς συμβιβασμούς και να θέσετε κοινούς στόχους. Αν ως ζευγάρι αποφασίσετε να εξοικονομήσετε χρήματα, ο πιο καταναλωτικός από τους δύο θα νιώθει πιο άνετα να διαχειρίζεται τα έξοδα, ενώ ο πιο μαζεμένος μπορεί να διαχειρίζεται καλύτερα τις αποταμιεύσεις.

#4 Δεν έχετε φτιάξει το πλάνο σας

Τα ζευγάρια που σχεδιάζουν τα οικονομικά τους μαζί, μένουν μαζί. Δεν είσαι πια μόνος και το να ξεχωρίζεις τα δικά σου δεν είναι συνταγή για πετυχημένη σχέση.

Φρόντισε να βάλετε όλα τα κοινά εισοδήματα και έξοδα κάτω και να δείτε από κοινού που βρίσκεστε οικονομικά, τι σχέδια έχετε και που θέλετε να πάτε.

Ξεκινήστε εκτιμώντας την τρέχουσα κατάσταση και ορίζοντας τους οικονομικούς σας στόχους για το μέλλον. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε κοινό βηματισμό και στόχο. Αποφασίστε μαζί τι αποτελεί προτεραιότητα στο άμεσο μέλλον.

Για παράδειγμα, είστε σε φάση που αποταμιεύετε για να πάρετε σπίτι; Έχουν μαζευτεί διάφορα χρέη που πρέπει να τακτοποιήσετε; Τι προτεραιότητα θα δώσετε στις διακοπές φέτος; Ή μήπως είναι καλύτερα να κάνατε εκείνη τη μικρή ανακαίνιση που λέγατε στο σαλόνι; Κλπ.

Ασφαλώς αυτά τα σχέδια, μπορούν να επανεκτιμηθούν και να αλλάξουν σε περίπτωση που κρίνετε διαφορετικά στο μέλλον, ή αν τα πράγματα –οικονομικά- δεν πάνε όπως σχεδιάζατε.

Από εκεί και πέρα, σε ορισμένες σχέσεις, συνηθίζεται ένας από τους δύο να ασχολείται με τις πληρωμές, τον προϋπολογισμό και τη διαχείριση, έχοντας ίσως μεγαλύτερη άνεση με τη διαχείριση των οικονομικών. Όποιος από τους δυο σας κι αν είναι αυτός, να θυμάσαι ότι στο ταξίδι αυτό είστε μαζί και είναι καλό να έχετε κοινή εικόνα. Και οι δύο λοιπόν μοιράζεστε εξίσου το βάρος.

Καταλήγοντας

Όπως βλέπεις λοιπόν το να δείτε τα οικονομικά σου από κοινού, θα φέρει στην επιφάνεια κάποια θέματα που θα πρέπει να λύσετε, όπως τις προτεραιότητες και τους στόχους σας ως ζευγάρι. Σίγουρα αυτό δεν είναι εύκολο και θα απαιτήσει ίσως από εσένα να κάνεις το πρώτο βήμα, είναι όμως απαραίτητο.

Βλέπεις, η ικανότητα του να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την επικοινωνία μας πάνω σε θέματα οικονομικής διαχείρισης και να αντιμετωπίσουμε τυχόν θέματα που υπάρχουν, δεν θα οδηγήσει μόνο σε μια πιο ισχυρή σχέση, αλλά και σε μια πιο άνετη διαβίωση στο μέλλον.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!