4 Τρόποι να αυξήσεις την αυτοπεποίθηση σου - Men's Bible

4 Τρόποι να αυξήσεις την αυτοπεποίθηση σου

Γνήσια αυτοεκτίμηση: Πώς να πιστέψεις στην Αξία σου, 4 Τρόποι να αυξήσεις την αυτοπεποίθηση σου

Δεν είναι εύκολο να αυξήσεις την αυτοπεποίθηση σου. Ειδικά μάλιστα αν έχεις αρνητική εικόνα για τον εαυτό σου και τις ικανότητες σου, τότε αυτό το έργο μοιάζει σαν μια τιτάνια πρόκληση.

Ωστόσο είναι κάτι που μπορείς να πετύχεις. Το να αυξήσεις την αυτοπεποίθηση σου και την άποψη που έχεις για τις ικανότητες σου είναι κάτι απόλυτα εφικτό αρκεί να δώσεις τον απαραίτητο χρόνο να το πετύχει και να έχεις ρεαλιστικές απαιτήσεις.

Οι ακόλουθες συμβουλές θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις την αυτοπεποίθηση σου, ωστόσο η κάθε μια απ’ αυτές απαιτεί προσπάθεια και καλλιέργεια.

Άλλωστε δεν είναι η ίδια η συμβουλή που βελτιώνει την εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου αλλά η εμπειρία που έχεις όταν την ακολουθείς τακτικά.

Γι’ αυτό το λόγο μην διαβάζεις απλά συμβουλές αλλά δες πως μπορείς να τις ενσωματώσεις στη ζωή σου και κράτα ό,τι βλέπεις πως λειτουργεί σε εσένα.

Φρόντισε περισσότερο τον εαυτό σου

Αν και δεν ισχύει πάντα, η εμφάνιση μας είναι πολλές φορές ένας καθρέπτης της ψυχής μας. Πολλοί που δεν έχουν καλή εικόνα για τον εαυτό τους και τις ικανότητες τους αφήνουν τον εαυτό τους παρατημένο. Δεν τον προσέχουν και δεν τον φροντίζουν.

Και αυτό φαίνεται. Βγαίνει προς τα έξω και καταλήγει με τη σειρά του να ενισχύει αυτή την έλλειψη αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης.

Κάποιος για παράδειγμα που δεν θεωρεί τον εαυτό του ωραίο και βλέπει αρνητικά το σώμα του (γιατί έχει την χ, ψ ατέλεια) μπορεί να αποφύγει να κάνει κάτι για να το φροντίσει και να βελτιώσει την εικόνα του γιατί θεωρεί ότι δεν έχει νόημα.

Επειδή όμως δεν φροντίζει τον εαυτό του, δεν δημιουργεί καλές πρώτες εντυπώσεις στο φλερτ και εισπράττει αρκετές φορές την απόρριψη, με αποτέλεσμα να νιώθει ακόμα πιο άσχημα για το σώμα του και την εμφάνιση του.

Το να φροντίζει κανείς τον εαυτό του είναι σημαντικό και σημάδι πραγματικής αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης.

Αυτό φυσικά δε σημαίνει πως πρέπει να βάζεις τον εαυτό σου πάντα πρώτο και να γίνεις ένας εγωπαθής νάρκισσος αλλά να τον φροντίζεις με σεβασμό.

Το να τρως καλά, να ντύνεσαι καλά, να αθλείσαι είναι όλα θεμελιώδη πράγματα που μπορείς να κάνεις για να τονώσεις την εικόνα σου, τη διάθεση σου και την αυτοπεποίθηση σου.

Ζήσε με βάση τις αξίες σου

Τι σημαίνει ζήσε με βάση τις αξίες σου; Σημαίνει ζήσε με βάση αυτά που είναι σημαντικά για εσένα και όχι με βάση τις αξίες των άλλων. Σημαίνει να ζεις αυθεντικά και όχι να προσποιείσαι. Να είσαι τίμιος με τον εαυτό σου και να έχεις ξεκαθαρίσει μέσα σου τί είναι σημαντικό και τι όχι.

Δεν είναι πάντα εύκολο αυτό. Ειδικά στην εποχή μας που δεχόμαστε αλλεπάλληλα πυρά επιρροής από παντού.

Αν υπάρχει κάτι που να μας έχει διδάξει η φιλοσοφία τα τελευταία 2000 χρόνια είναι πως οι καλοί, διορατικοί άνθρωποι συχνά διαφωνούν εντελώς σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το τι είναι σωστό και τι είναι λάθος.

Χριστιανοί, άθεοι, άτομα από διάφορους πολιτικούς χώρους και θρησκείες όλοι έχουν συστήματα αξιών που αντικρούουν το ένα το άλλο και όλοι προσπαθούν να σε πείσουν να ακολουθήσεις το δικό τους.

Δεν λέω πως πρέπει να γίνεις αντιρρησίας συνείδησης και να πας κόντρα στα πάντα. Δεν λέω πως πρέπει να απορρίψεις όλες τις κοινωνικές νόρμες και αξίες ούτε να υιοθετήσεις ένα ναρκισσιστικό σύστημα αξιών.

Αυτό που λέω είναι πως για να αυξήσεις την αυτοπεποίθηση σου είναι σημαντικό να ζεις αυθεντικά και με βάση αυτά που είναι σημαντικά για εσένα.

Οι αξίες σου πρέπει να προέρχονται από μια εσωτερική διαδικασία λογικής, αντί επιθυμίας για απόλαυση ή να φανείς ίδιος με τους υπόλοιπους. Όταν κατασταλάξεις και υιοθετήσεις αυτές τις αξίες κράτα τον εαυτό σου σταθερό σε αυτές και θα ενεργείς με εντιμότητα σε αυτά που πιστεύεις.4 Τρόποι να αυξήσεις την αυτοπεποίθηση σου

Επικεντρώσου στα δυνατά σου σημεία

Κανείς δεν είναι τέλειος. Όλοι έχουν ατέλειες και αδύναμα σημεία. Το θέμα είναι πως αν επικεντρώνεσαι μονάχα σε αυτά και λες διαρκώς «έχω το Χ στραβό και την Ψ αδυναμία», ε, είναι λογικό να δυσκολεύεσαι να αυξήσεις την αυτοπεποίθηση σου.

Καλό είναι να γνωρίζεις τις αδυναμίες σου, προσπάθησε όμως να επικεντρωθείς στις δυνάμεις σου.

Φέρε στο μυαλό σου όλα αυτά στα οποία είσαι καλός.

Γράψε τα κάπου και όταν βρίσκεις τον εαυτό σου να είναι αρκετά αυστηρός στην αυτοκριτική του ή να σκέφτεται τις ατέλειες που έχεις, ξεκίνα να διαβάζεις τη λίστα με τις δυνάμεις σου για να αποσπάσεις την προσοχή σου από την αρνητική διάθεση.

Ρίσκαρε και βγες από τη ζώνη άνεσης σου

Όταν από μικρό παιδί δέχεσαι διαρκώς διορθώσεις και οι μεγάλοι σε μάλωναν μόνιμα για τα λάθη σου, το μήνυμα που παίρνεις είναι πως είναι κακό να κάνεις λάθη.

Πως είτε κάνεις κάτι σωστά, άμεσα και γρήγορα, είτε κάτι πάει στραβά με εσένα. Αυτά τα βιώματα έχουν οδηγήσει πολλούς ανθρώπους στο να φοβάται να πειραματιστεί και να προσπαθήσει για να πετύχει τους στόχους.

Όμως μέσα από τους πειραματισμούς και την αποτυχία μαθαίνεις και γίνεσαι πιο σοφός. Μέσα από αυτά ανακαλύπτεις τον εαυτό σου και δοκιμάζεις τις ικανότητες σου.

Ένας λόγος λοιπόν που πολλοί δεν έχουν αυτοπεποίθηση είναι γιατί ποτέ δε βγήκαν από την ασφάλεια τους και έτσι δεν έχουν διαπιστώσει ότι μπορούν να βασιστούν στις ικανότητες τους.

Για να αυξήσεις λοιπόν την αυτοπεποίθηση σου είναι σημαντικό να βγεις από την ζώνη άνεσης σου, να πειραματιστείς, να ρισκάρεις και να μάθεις να μη φοβάσαι την αποτυχία.

Θέλεις να αποκτήσεις περισσότερη αυτοπεποίθηση στην επικοινωνία; Δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!