8 τρόποι για να περιορίσεις τη Ζήλια σου - Men's Bible

8 τρόποι για να περιορίσεις τη Ζήλια σου

8 τρόποι για να περιορίσεις τη Ζήλια σου

Είναι και κάπως φυσικό κατά διαστήματα να νιώθεις ζήλια και να θες την διαβεβαίωση ότι η κοπέλα σου ή η γυναίκα σου είναι πιστή και θέλει μόνο εσένα. Η αρχική πρόθεση ίσως είναι να κρατήσεις την οικογένεια ή τη σχέση ασφαλή και σταθερή και όχι να κάνεις ζημιά.

Επίσης είναι αλήθεια πως τις περισσότερες γυναίκες δεν τις ενοχλεί λίγη ζήλια από μεριάς σου, επειδή τις κάνει να νιώθουν ποθητές. Τους αρέσει να γνωρίζουν ότι νοιάζεσαι αρκετά για να σε ενοχλεί μην τυχόν είναι με κάποιον άλλο άνδρα.

Ωστόσο μόλις η ζήλια ξεπεράσει ένα όριο και γίνει υπερβολική, πηγαίνει από το «γλυκιά» στο «ενοχλητική».

(Να σημειώσουμε εδώ ότι οι γυναίκες χωρίς ανασφάλεια εξαρχής δυσανασχετούν με τη ζήλια σου. Και μεταξύ μας καλά κάνουν).

Όσο περισσότερο ζηλεύεις, δείχνεις ανασφαλής και γενικά ένα ανώριμο παιδί, και τόσο περισσότερο καλύτερους κάνεις τους άλλους άνδρες να δείχνουν στα μάτια της. Ξεκινούν να τραβούν την προσοχή της, ακριβώς επειδή είναι μεγάλη η αντίθεση με εσένα.

Η υπερβολική ζήλια από μεριάς σου δείχνει ανασφάλεια και μηδενική αυτοεκτίμηση. Ο άνδρας όμως που είναι σίγουρος για τον εαυτό του, δε νιώθει μειονεκτικά με τον υποτιθέμενο ανταγωνισμό των άλλων ανδρών. Ξέρει ότι είναι σε αυτή τη σχέση, επειδή και για αυτόν και για την κοπέλα αποτελούν ο ένας για τον άλλο μια συνειδητή επιλογή.

Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν, η υπερβολική ζήλια, δεν της φαίνεται χαριτωμένη, αντίθετα σε κάνει να δείχνεις αδύναμος και μειώνει την έλξη που νιώθει αυτή για εσένα.

Αν βλέπεις λοιπόν ότι πιάνεις συχνά τον εαυτό σου να ζηλεύει και θες να σταματήσεις αυτή τη βλαβερή συνήθεια, συνέχισε να διαβάζεις πιο κάτω:

#1 Βάλε σε σειρά τις σκέψεις σου

Όσο περισσότερο σκαλίζεις τις σκέψεις ζήλιας που κάνεις, τόσο περισσότερο τις δυναμώνεις και μεγαλώνουν. Γιατί γίνεσαι αυτό που σκέφτεσαι.

Το μυαλό σου κατακλύζεται από ζηλιάρικες σκέψεις και σταδιακά γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διαχωρίσεις τη φαντασία από την πραγματικότητα. Και προτού καλά καλά το καταλάβεις η ζήλια σου παίρνει εξωπραγματικές διαστάσεις και αρχίζεις να φέρεσαι με ανασφάλεια και κτητικότητα.

#2 Όσο πιέζεις, τόσο φεύγει

Όσο πιο πολύ την πιέζεις και τη «σφίγγεις» επειδή ζηλεύεις, τόσο περισσότερο θα θέλει να πάρει αέρα και θα προσπαθεί να κρατήσει μια απόσταση.

Αν όμως είσαι χαλαρός, της δώσεις λίγο χώρο και την αφήσεις στην ησυχία της, τόσο περισσότερο θα θέλει να έρθει προς τα εσένα.

#3 Πίστεψε στον εαυτό σου

Ο βασικός τρόπος να μην χρειάζεται να παλέψεις με τη ζήλια είναι να πιστεύεις ότι είσαι μια χαρά τύπος.

Να έχεις δηλαδή την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση να γνωρίζεις ότι είσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου και ότι δεν υπάρχουν άλλοι τόσο ωραίοι τύποι σαν εσένα.

Όταν κοιτιέσαι στον καθρέφτη να χαίρεσαι με αυτόν που βλέπεις, όχι επειδή είσαι «ψώνιο», αλλά επειδή γνωρίζεις ότι έχεις δουλέψει πολύ για να γίνεις αυτός που είσαι και έχεις καταφέρει πολλά. Και όλα αυτά είναι πράγματα που εκτιμάει κι εκείνη.

#4 Βρες τι είναι αυτό που σε κάνει να ζηλεύεις

Τι είναι αυτό που σε κάνει να νιώθεις ανασφάλεια; Τι είναι αυτό που σε κάνει να νιώθεις αδυναμία; Τι σε κάνει να νιώθεις ότι οι άλλοι άνδρες είναι καλύτεροι από εσένα;

Σχετίζονται πιθανόν αυτά τα θέματα περισσότερο με τη δική σου αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση και όχι με την ίδια την κοπέλα;

Είναι σημαντικό να μάθεις περισσότερα για τη συμπεριφορά σου και από το που προέρχεται, αν θες να εξαλείψεις τη ζήλια. Όσο λιγότερο την καταλαβαίνεις, τόσο μεγαλύτερο πρόβλημα γίνεται και τόσο περισσότερο θα σε παρασύρει σε μη ελκυστικές συμπεριφορές.

Όταν νιώθεις ότι ζηλεύεις, σταμάτα και ρώτα τον εαυτό σου: «Γιατί νιώθω έτσι; Έχουν βάση αυτά τα συναισθήματα ή διογκώνω κάτι μικρό μέχρι που γίνεται θέμα;»

Όσο γίνεται πιο ψύχραιμα, απομακρύνσου από αυτό που νιώθεις, ερεύνησέ το και βρες από πού προκύπτει το πρόβλημα.

Θες να σε βοηθήσουμε να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να περιορίσεις τη ζήλια; Δες εδώ

#5 Αποφάσισε να είσαι ώριμος

Όταν διαπιστώνεις ότι ζηλεύεις, ρώτα τον εαυτό σου: «Μήπως φέρομαι ανώριμα τώρα; Πως θα μπορούσα να χειριστώ την κατάσταση με έναν πιο ώριμο τρόπο;»

Είναι σημαντικό να προλάβεις τον εαυτό σου, όσο έχεις ακόμα τον έλεγχο και προτού ξεφύγουν τα πράγματα. Πες στον εαυτό σου «Βλέπω ότι φέρομαι κάπως παιδιάστικα τώρα, γι’ αυτό αποφασίζω αυτή τη στιγμή, να διαχειριστώ την κατάσταση με έναν πιο ώριμο τρόπο. Το να κάνω νάζια δε θα με βοηθήσει να καταφέρω κάτι» 8 τρόποι για να περιορίσεις τη Ζήλια σου

#6 Άσε την ανάγκη για έλεγχο

Όσοι ζηλεύουν πιστεύουν ότι μπορούν να ελέγξουν τα πάντα στην κοπέλα τους: τι φοράει, με ποιους μιλάει, που πάει κλπ.

Αντί όμως να προσπαθείς να έχεις συνέχεια τον έλεγχο, άσε τη ζωή να κυλήσει. Αποδέξου ότι δεν μπορείς να ελέγχεις τα πάντα και όταν σταματήσεις να ζηλεύεις, θα διαπιστώσεις ότι θα έχεις και περισσότερο έλεγχο.

Θυμήσου ότι το να προσπαθήσεις να την ελέγχεις μέσα από τη ζήλια σου δεν είναι αγάπη. Ούτε σχέση είναι, είναι δικτατορία και αυτή φυλακισμένη σου. Ο στόχος όμως πρέπει να είναι να την κάνεις να θέλει να είναι μαζί σου. Διαφορετικά η σχέση σου θα μπει σε κρίση, όπως λέμε και στο video:

#7 Εμπιστεύσου την

Ο λόγος που δεν πρέπει να προσπαθείς να την ελέγξεις συνέχεια είναι επειδή είναι ενήλικη και δεν χρειάζεται να της φέρεσαι σα να είσαι γονιός της.

Είστε ισότιμοι, είσαι φίλος της και σύντροφός της, όχι ανώτερος. Την εμπιστεύεσαι ότι είναι αρκετά ώριμη για να μπορεί να ξεχωρίσει το σωστό από το λάθος και να πάρει την σωστή απόφαση σε μια δύσκολη κατάσταση.

Προσοχή όμως: αν δεν την εμπιστεύεσαι ότι ξέρει και ενδιαφέρεται να ξεχωρίσει το σωστό από το λάθος, τότε κατά πάσα πιθανότητα αυτή η κοπέλα δεν κάνει για σχέση μαζί σου και πρέπει να προχωρήσεις τη ζωή σου.

Αν όμως την εμπιστεύεσαι, τότε άσε στα χέρια της το να πάρει τις σωστές αποφάσεις που την αφορούν. Αν ξεπεράσει κάποιο όριο, τότε είναι δικό της πρόβλημα και χάνει αυτή. Αλλά όπως θα διαπιστώσεις τις περισσότερες φορές σε σέβεται κι αυτή, όσο την σέβεσαι κι εσύ.

Οπότε αντί να φέρεσαι σαν ζηλιάρης γονιός, εμπιστεύσου την. Θα σε εκτιμήσει για αυτό.

#8 Μη φοβάσαι

Αν είσαι διατεθειμένος να την αφήσεις να φύγει, σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε καλά, τότε είναι φυσικό να μη νιώθεις ιδιαίτερη ζήλια.

Οπότε μη σκέφτεσαι ότι θα «πεθάνεις» χωρίς αυτήν και ότι δεν είσαι αρκετά δυνατός για να τα καταφέρεις αν μείνεις μόνος σου.

Ίσως αυτές οι σκέψεις δείχνουν ρομαντικές στις ταινίες, όμως στην πραγματική ζωή σε κάνουν απλά να είσαι αδύναμος και να «κρεμιέσαι» από αυτήν. Από το να είσαι σε μια σχέση που δεν σε γεμίζει, καλύτερα να βρεις κάποια άλλη κοπέλα.

Ανάπτυξε τη δύναμη να την αφήσεις να φύγει (αν χρειάζεται) και την ωριμότητα να γνωρίζεις ότι τελικά η ζωή σου θα είναι καλύτερη χωρίς εκείνην.

Όσο ψυχρό κι αν ακούγεται, πρέπει να είσαι πάντα έτοιμος να φύγεις για να προστατεύσεις την ψυχική σου ηρεμία και τη ζωή σου.

Αν κάνει συνειδητά τη ζωή σου μίζερη και δεν θέλει να αλλάξει, τότε θα είναι χαζό από μέρους σου να συνεχίσεις μαζί της, απλά και μόνο επειδή την «αγαπάς». Δεν έχει νόημα να καταστρέψεις τη ζωή σου, απλά και μόνο για να μην είσαι μόνος.

Οπότε μια σχέση στην οποία ζηλεύεις, είτε επειδή είσαι ανασφαλής, είτε επειδή είναι αυτή αναξιόπιστη, δεν έχει κανένα μα κανένα νόημα. Η ζήλια το μόνο που κάνει είναι να δηλητηριάζει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Ποιο είναι το συμπέρασμα;

Τελικά, η ζήλια είναι χάσιμο χρόνου και ενέργειας για όλους τους εμπλεκόμενους.

Το βασικό να έχεις υπόψη είναι ότι ή την εμπιστεύεσαι ή όχι. Είναι απλό.

Αν δεν την εμπιστεύεσαι, αλλά παρ’ όλα αυτά θέλεις να είσαι μαζί της, τότε (λυπάμαι που στο λέω) η σχέση δεν θα κρατήσει πολύ.

Αν την εμπιστεύεσαι, αλλά φέρεται περίεργα και αναξιόπιστα, αντί να προσπαθείς να το «φτιάξεις» με τη ζήλια, προχώρα τη ζωή σου και βρες κάποια που δεν φέρεται περίεργα και αναξιόπιστα.

Αν όμως η κοπέλα είναι μια χαρά και είσαι εσύ που είσαι ανασφαλής και χωρίς αυτοπεποίθηση, τότε δούλεψε με τον εαυτό σου προτού να είναι αργά και η σχέση διαλυθεί.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!