Φόβος Δέσμευσης – Πως επηρεάζει τις σχέσεις σου - Men's Bible

Φόβος Δέσμευσης – Πως επηρεάζει τις σχέσεις σου

Μπερδεμένη Σχέση: Πως να τη διαχειριστείς, Γιατί μια σχέση φθείρεται; Πως να κρατήσεις ζωντανή τη σχέση σου, Φόβος δέσμευσης – Πως επηρεάζει τις σχέσεις σου

Τι είναι αυτό που σε τρομάζει όταν τα πράγματα φαίνονται να σοβαρεύουν; Τι είναι αυτό που σε κάνει να θες να απομακρυνθείς από μία σχέση, ειδικά όταν βλέπεις ότι αρχίζεις να συνδέεσαι συναισθηματικά; Μήπως νοιώθεις ότι μπορεί να σε προδώσουν τα συναισθήματά σου; Αυτός είναι ο φόβος δέσμευσης.

Δεν ξέρω θυμάσαι ή αν έχεις δει την ταινία με την Τζούλια Ρόμπερτς, όπου ο φόβος της για τον γάμο, την οδηγεί να το σκάει από την εκκλησία κάθε φορά που φτάνει στο παρά ένα. Λογικά εσύ κι εγώ δεν θα καβαλήσουμε ένα άλογο και θα φύγουμε τρέχοντας αλλά μπορούμε πάντα να μπούμε στο αυτοκίνητο και να φύγουμε γκαζώνοντας.

Πέρα από την πλάκα όμως, ο λόγος που ο περισσότερος κόσμος μπλοκάρει όταν τα πράγματα σοβαρεύουν είναι κυρίως ο Φόβος Δέσμευσης.

Σε μία περίοδο που η άμεση και απόλυτη ευχαρίστηση είναι κάτι που μπορείς να πετύχεις με ένα πάτημα στην οθόνη του κινητού σου, γίνεται όλο και δυσκολότερο να βρεις ανθρώπους που έχουν την διάθεση να επενδύσουν σε μία σχέση.

Πλέον, στα σχολεία δεν μας διδάσκουν το πώς να επιδιορθώνουμε τα πράγματα ή τις καταστάσεις. Μας μαθαίνουν ότι όλα είναι αναλώσιμα. Άνθρωποι, συναισθήματα, αντικείμενα.

Γιατί, λοιπόν, να επενδύσεις σε μία σχέση που θέλει χτίσιμο, όταν μπορείς να ανοίξεις μία εφαρμογή ευρέσεως συντρόφου και να αναπληρώσεις το κενό άμεσα και χωρίς κανένα συναισθηματικό δέσιμο.

Ποιοι παράγοντες παίζουν ρόλο;

Ο κυριότερος λόγος που υπάρχει ο φόβος δέσμευσης είναι οι πρότερες κακές εμπειρίες. Όπως με οτιδήποτε άλλο στη ζωή, οι αποτυχίες και η έντονη απογοήτευση που μπορεί να μας προκαλέσουν, μπορούν να μας οδηγήσουν σε μία ενστικτώδη απομάκρυνση από καταστάσεις που μπορεί να μας προκαλέσουν τα ίδια συναισθήματα.

Κάποτε πληγώθηκες, στεναχωρήθηκες, ίσως έχασες και αρκετά χρόνια από τη ζωή σου και σκέφτεσαι ότι δύσκολα θα τα αναπληρώσεις, οπότε γιατί να ασχοληθείς ξανά με κάτι που μπορεί να σε πληγώσει τόσο;

Αν όμως το σκεφτείς με λίγη λογική, θα τρέχεις όλη σου τη ζωή μακριά από καταστάσεις που σε πληγώνουν; Δηλαδή, επειδή είχες την ατυχία να γνωρίσεις ένα άτομο που αποδείχτηκε ακατάλληλο για εσένα, όλα τα άτομα που θα γνωρίσεις θα είναι ίδια; Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεσαι κατανόηση και αποδοχή των καταστάσεων και των ανθρώπων για να μπορέσεις να προχωρήσεις παρακάτω στη ζωή σου.

Ένας δεύτερος λόγος που οδηγεί στον φόβο δέσμευσης, είναι οι καταστάσεις που βιώσαμε μικροί στο κοντινό μας οικογενειακό περιβάλλον. Συνήθως τείνουμε να αντιγράφουμε συμπεριφορές που έχουμε τριγύρω μας όταν μεγαλώνουμε ή να κινούμαστε εντελώς αντίθετα από αυτές. Αν υποθέσουμε ότι μεγαλώνοντας, βίωσες αστάθεια στη σχέση των γονιών σου και έβλεπες έναν από τους δύο να πηγαινοέρχεται και να μην προσφέρει πραγματικά, τότε η τάση σου για φυγή είναι αναμενόμενη.

Στην ουσία, είναι καθαρά θέμα εμπιστοσύνης.

Αν έχεις πληγωθεί στο παρελθόν, αν σε έχουν απογοητεύσει και βλέπεις την αγάπη και την φροντίδα που τους έχεις προσφέρει να πηγαίνει στράφι, τότε γιατί να κάνεις το ίδιο ξανά; Γιατί να μην επενδύσουν οι άλλοι σε εσένα, ενώ εσύ απλά θα εισπράττεις; Δεν θα ήταν ωραίο να αφήσεις τους άλλους να διεκδικήσουν την εκτίμηση και την αγάπη σου αντί να το κάνεις εσύ;

Αρκετά ισχυρός λόγος για να σε κάνει να μην θέλεις να επενδύσεις ιδιαίτερα σε μία νέα σχέση ή να θέλεις να απομακρυνθείς όταν δεις ότι τα πράγματα σοβαρεύουν και θα πρέπει να επενδύσεις σε συναισθήματα και να ανοιχτείς.Το πολύ «Μαζί» σκοτώνει τη σχέση σου

Πως μπορεί να εξαφανιστεί ο φόβος δέσμευσης

Η μαγεία είναι να μην φοβηθείς και να κάνεις αυτό που λέμε, το άλμα της πίστης. Κάθε νέα σχέση είναι μία νέα αρχή.

Είναι καλό να μπορείς να μπεις με καθαρή διάθεση και όρεξη. Να μπορείς να προσφέρεις όχι γιατί αυτό περιμένουν από εσένα αλλά γιατί αυτό θέλεις. Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι να μην αποζητάς ανταλλάγματα και ταυτόχρονα είναι και η μεγαλύτερη ικανοποίηση.

Να μπορείς να πατήσεις γερά στα πόδια σου, ακόμα κι όταν έχεις απογοητευτεί ξανά και ξανά, και να μην διστάζεις να ανοιχτείς για άλλη μία φορά. Αν δεν μπορείς να μπεις σε μία σχέση, καλό είναι να το πεις από την αρχή, για να είναι ξεκάθαρες οι προθέσεις σου. Αν πάλι, είσαι με ένα τέτοιο άτομο, φρόντισε να σεβαστείς το γεγονός ότι χρειάζεται χρόνο.

Φρόντισε επίσης τον εαυτό σου και αν δεις ότι οι υποχωρήσεις που κάνεις σε βγάζουν από τα όρια που έχεις θέσει, τότε κάνε την χάρη στον εαυτό σου και στο άλλο άτομο και αποχώρησε.

Θέλεις να βελτιώσεις τις σχέσεις σου; Δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!