«Να είσαι ο εαυτός σου»: η χειρότερη και καλύτερη συμβουλή - Men's Bible

«Να είσαι ο εαυτός σου»: η χειρότερη και καλύτερη συμβουλή

«Να είσαι ο εαυτός σου»: η χειρότερη και καλύτερη συμβουλή

Έχοντας την τύχη να είμαι μέλος της ομάδας του Men’s Bible, έρχομαι τακτικά σε επαφή με πολλούς άνδρες, πολλών και διαφορετικών ηλικιών και background και με αντίστοιχα πολλές διαφορετικές απόψεις.

Κάθε άποψη έχει κάτι να προσφέρει, όπως και κάθε συμβουλή από φίλο έχει κάτι να μας δώσει. Υπάρχουν όμως και κάποιες συμβουλές που πραγματικά μπορούν να αποδειχτούν καταστροφικές αν δεν τις επεξεργαστούμε σωστά.

Και η χειρότερη από αυτές είναι το «να είσαι ο εαυτός σου», που μας λένε πολλοί.

Η καλή μεριά

Το «να είσαι ο εαυτός σου» είναι πιθανότατα μια από τις πιο συχνές συμβουλές που έχεις πάρει από φίλους στην ερώτηση σου τι να κάνεις, λίγο πριν από το πρώτο ραντεβού σου με εκείνη την κοπέλα που σου αρέσει.

Και συνήθως είναι και μια από τις χειρότερες συμβουλές.

Οκ, για να είμαστε ειλικρινείς, είναι μια καλοπροαίρετη συμβουλή. Αυτό όμως που εννοούν οι περισσότεροι όταν λένε «να είσαι ο εαυτός σου» είναι ότι δεν χρειάζεται να παριστάνεις κάτι διαφορετικό από αυτό που είσαι, προκειμένου να την εντυπωσιάσεις«Να είσαι ο εαυτός σου»: η χειρότερη και καλύτερη συμβουλή

Και είναι σωστό αυτό. Στο κάτω –κάτω το να βλέπεις κάποιον να παριστάνει κάτι που δεν είναι -ειδικά αν είναι αντιδιαμετρικά αντίθετο από τον πραγματικό του εαυτό- δημιουργεί μια αμηχανία και δυσφορία.

Και οι γυναίκες, φυσικά, δεν είναι χαζές. Θα καταλάβουν αμέσως ότι είσαι ψεύτικος, όσο καλά κι αν έχεις προετοιμάσει το ρόλο σου και έχεις αποστηθίσει εντυπωσιακές ατάκες, προσποιούμενος τον cool μυστήριο τύπο.

Που είναι το πρόβλημα λοιπόν;

Το πρόβλημα όμως είναι ότι τελικά στην πράξη είναι κακή συμβουλή.

Και αν σε σοκάρω με αυτό, σκέψου για λίγο το εξής: γιατί το «να είσαι ο εαυτός σου» μέχρι τώρα δεν σε βοήθησε να έχεις τα αποτελέσματα που θέλεις; Επειδή είναι ο κόσμος άδικος; Ή επειδή δεν βελτιώνεις τον εαυτό σου λύνοντας όσα σε κρατούν πίσω στην εξέλιξή σου;

Το να είσαι αυθεντικός (δες και σχετικό άρθρο του Κοσμά που προσεγγίζει εξαιρετικά το θέμα) είναι κάτι άλλο, κάτι που θα έπρεπε όλοι μας να κάνουμε. Αλλά το σκέτο «να είσαι ο εαυτός σου» σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να αλλάξεις, ότι είναι καλό να μείνεις στατικός για πάντα.

Και μερικές φορές, για να είμαστε ειλικρινείς, το «να είσαι ο εαυτός σου», είναι τελικά το πρόβλημα. Γιατί αν κρίνεις ότι ως προσωπικότητα έχεις πράγματα που πρέπει να βελτιώσεις (για παράδειγμα: τρόπο σκέψης, αυτοπεποίθηση, τρόπο επικοινωνίας, στυλ κλπ) το «να είσαι ο εαυτός σου» δεν σε βοηθάει.

Ακολουθώντας αυτή την αθώα συμβουλή, απλά θα παραμείνεις η κακή και ελλιπής εκδοχή τους εαυτού σου, θα σφιχταγκαλιάσεις όσα σε κρατούν πίσω, αρνούμενος να κάνεις βήματα μπροστά και να αλλάξεις.

Έχω προσωπικά χάσει το μέτρημα με το πόσοι άνθρωποι που γνωρίζω επικαλούνται την «κακή τους τύχη» ενώ αυτή έχει να κάνει με κάτι που αφορά τον εαυτό τους, κάτι που είναι στις δυνατότητες τους να αλλάξουν και να βελτιώσουν.

Και όταν τους λες να κοιτάξουν το θέμα τους (τις απόψεις τους ότι οι γυναίκες θέλουν μόνο το χρήμα ή τους ωραίους, τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες τους για τις σχέσεις ή τον φουσκωμένο εγωισμό τους ) σου πετούν ένα, «ναι αλλά οι γυναίκες πρέπει να με γουστάρουν όπως είμαι. Δεν πρέπει να αλλάξω για να αρέσω στους άλλους». Έπειτα στην αμέσως επόμενη φράση, επιστρέφουν στο να αναρωτιούνται γιατί δεν αρέσουν στις γυναίκες.

Μερικές φορές λοιπόν ο κοινός παρανομαστής στα προβλήματά σου στο φλερτ, είσαι εσύ ο ίδιος.

Η ταυτότητά σου, η εικόνα του εαυτού σου, όντως δεν πρέπει να αλλάζει προς όποια κατεύθυνση φυσάει ο άνεμος ή προς όποια πλευρά μας λέει η μόδα και οι κοινωνικές τάσεις.

Αλλά ταυτόχρονα, το να αρνείσαι να αλλάξεις και να βελτιωθείς, απλά και μόνο επειδή θες «να είσαι ο εαυτός σου», μπορεί να αποτελεί έναν τρόπο για να μην κάνεις τη προσωπική δουλειά που απαιτείται για να εξελιχθείς ως άνδρας. Μπορεί να αποτελεί μια εύκολη δικαιολογία για να κρυφτούμε πίσω από τους άλλους, και να μην πάρουμε την ευθύνη του εαυτού μας και της ζωής μας στα χέρια μας.

Και όσο για τους φίλους σου, που σου λένε «να είσαι ο εαυτός σου», τι εννοούν τελικά; Μα το να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου!

Να γίνεις αυτό που πραγματικά μπορείς να είσαι!

Για να γίνεις η πραγματικά καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!