Ανασφάλειες στη Σχέση: Ποια είναι η αιτία; - Men's Bible

Ανασφάλειες στη Σχέση: Ποια είναι η αιτία;

Ανασφάλειες στη Σχέση: Ποια είναι η αιτία;

Κανένας άνθρωπος δεν είναι πραγματικά σίγουρος για κάθε πτυχή της ζωής του, και αυτές οι στιγμές αβεβαιότητας μας κάνουν να νιώθουμε ανασφαλείς για τον εαυτό μας. Αυτό σημαίνει ότι αν είσαι ανασφαλής με τον εαυτό σου και δεν το αντιμετωπίσεις θα δημιουργηθούν ανασφάλειες στη σχέση σου με τη σύντροφο σου.

Γιατί μερικοί άνθρωποι τείνουν να αντιμετωπίζουν περισσότερες ανασφάλειες από άλλους, με φαινομενικά μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση; Οι ανασφάλειες σου και της συντρόφου σου αντίστοιχα γίνονται πιο εμφανείς κατά τη διάρκεια της σχέσης διότι εμπλέκονται συναισθήματα και μας κάνουν πιο ευάλωτους.

Αν νομίζεις ότι η σχέση σου έχει μέλλον αλλά το κύριο εμπόδιο είναι οι ανασφάλειες, τότε θα πρέπει να προσδιορίσεις τις κύριες αιτίες που τις προκαλούν, για να μπορέσεις να τις αντιμετωπίσεις και να σώσεις τη σχέση σου.

Παρακάτω υπάρχουν οι πέντε κύριες αιτίες πίσω από τις ανασφάλειες στη σχέση που δεν πρέπει να παραβλέψεις.

#1 Η χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση προκαλούν ανασφάλειες στη σχέση

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η γενική έλλειψη αυτοπεποίθησης είναι αναμφισβήτητα η κύρια αιτία για τις ανασφάλειες στη σχέση και συνήθως συνδέεται με την ανατροφή του ατόμου.

Αν είχες υποστεί κάποιο είδος εκφοβισμού στο σχολείο, σου έλεγαν συνεχώς ότι δεν είσαι αρκετά καλός ή ακόμα και αν δεν είχες αρκετή τρυφερότητα από το οικογενειακό σου περιβάλλον. Μεγαλώνοντας όλες αυτές οι εμπειρίες θα έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και αν δεν τις λάβεις υπόψη σου και μείνουν άλυτες, τα τραύματα θα συνεχίσουν και στην ενήλικη ζωή σου.

Εάν αμφιβάλλεις συνεχώς για τα συναισθήματα των ανθρώπων, τις σκέψεις και τις συμπεριφορές τους, όχι μόνο θα καταλήξεις να προβάλλεις αυτές τις αμφιβολίες στη σχέση σου και στην σύντροφο σου, αλλά θα οδηγηθείς επίσης σε μια σειρά παράλογων σκέψεων και ανησυχιών, οι οποίες θα ενισχύουν ακόμα περισσότερο τις ανασφάλειες στη σχέση.

#2 Αρνητικές εμπειρίες στο παρελθόν

Πολλοί έχουμε απομακρυνθεί από μία σχέση επειδή συνέβη κάτι άσχημο ή μπορεί η φύση της ίδιας της σχέσης να ήταν πολύ τοξική.  Αφού απομακρυνθείς από μια τέτοια σχέση το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να αφήσεις πίσω αυτές τις αρνητικές αναμνήσεις, να προχωρήσεις παρακάτω και να δημιουργήσεις κάτι καινούριο από την αρχή.

Παρόλα αυτά, κάποιοι κρατούν αυτά τα αρνητικά συναισθήματα και τα φέρνουν και στις επόμενες σχέσεις τους διότι δεν έχουν καταφέρει να τα αντιμετωπίσουν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται άγχος και ανασφάλειες στη σχέση.

Ο φόβος από κάποια προηγούμενη σχέση σε κάνει να αναπτύσσεις ανασφάλειες και αβεβαιότητα για τη νέα σου σύντροφο. Αυτό όμως μπορεί να δημιουργήσει και άλλες δυσκολίες όπως έλλειψη εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο της, χωρίς να σου έχει δώσει κάποιο δικαίωμα και λόγο να το κάνεις.

Με αυτό τον τρόπο δημιουργείς αυτόματα ένα περιβάλλον όπου υπερισχύουν οι ανασφάλειες και σαμποτάρεις τη νέα σου σχέση, θεωρώντας την νέα σου σύντροφο ένοχη για κάτι που δεν έκανε. 5 Λόγοι που σε κάνουν να αισθάνεσαι ανασφάλεια σε μια σχέση ανασφάλειες στη σχέση

#3 H παιδική ηλικία είναι μια από τις αιτίες για τις ανασφάλειες στη σχέση

Ο τρόπος με τον οποίο αλληλεπιδρούσαν οι γονείς σου μαζί σου παίζει καθοριστικό ρόλο για την μετέπειτα ζωή σου. Το πόσο προσκολλημένοι ήταν πάνω σου παίζει σημαντικό ρόλο για το πώς συμπεριφέρεσαι στις σχέσεις σου ως ενήλικας.

Αν ένα άτομο ένιωθε παραμελημένο στην παιδική του ηλικία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να έχει μεγαλύτερες ανασφάλειες ως ενήλικας και επειδή οι συναισθηματικές του ανάγκες δεν είχαν καλυφθεί ενώ μεγάλωνε.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερες ανασφάλειες στη σχέση σου, διότι κάποιος που δεν έχει μάθει πώς να ικανοποιεί τις συναισθηματικές του ανάγκες και μέσα από μια σχέση το καταφέρει τότε ίσως δημιουργηθεί μια μη υγιεινή εξάρτηση. Αυτό συμβαίνει επειδή στην παιδική σου ηλικία ενδεχομένως δεν είχες λάβει την στοργή που ήθελες.

Θες να αντιμετωπίσεις τις ανασφάλειες σου; Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε!

#4 Έλλειψη αίσθησης ολοκλήρωσης

Όλοι οι άνθρωποι πριν βρουν το άλλο τους μισό, έχουν τις μοναδικές πτυχές του εαυτού τους και τα στοιχεία που τους κάνουν μοναδικούς. Η καριέρα σου, τα χόμπι σου, οι στόχοι σου ακόμα και το αγαπημένο σου φαγητό είναι πράγματα τα οποία χαρακτηρίζουν εσένα, δημιουργούν την προσωπική σου ταυτότητα και σου προκαλούν αίσθηση ολοκλήρωσης.

Πολλοί άνθρωποι τείνουν να χάνουν την ατομική τους ταυτότητα μετά τη δημιουργία της σχέσης και κατά συνέπεια, χάνουν επίσης την αίσθηση της ολοκλήρωσης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να στρέφεσαι προς την σύντροφο σου και να βασίζεσαι πάνω της προκειμένου να νιώσεις πλήρης.

Όταν ξεκινήσεις να εξαρτάσαι από κάποιο άτομο για να δώσει νόημα στη ζωή σου ώστε να νιώσεις πλήρης, συνήθως υπάρχει επίσης μια υποσυνείδητη προσδοκία από το άλλο άτομο να αισθάνεται το ίδιο για εσένα.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει ανασφάλειες στη σχέση ακόμα και ζήλια. Ειδικά αν η σύντροφος σου βιώσει το συναίσθημα της χαράς και της ευτυχίας για ένα γεγονός ή όταν συμβαίνει μια θετική αλλαγή στη ζωή της, το οποίο δεν συνδέεται με εσένα.

Αντί να αισθανθείς χαρά με τα επιτεύγματα της και να είσαι υποστηρικτικός με την σύντροφο σου, θα νιώσεις ανασφάλεια και στεναχώρια, διότι κάτι άλλο της έδωσε χαρά και νόημα στη ζωή της και δεν ήσουν εσύ αυτός.

#5 Συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους

Δεν είναι υγιές να κάνεις συγκρίσεις μεταξύ εσένα και των πρώην συντρόφων της. Δεν έχει σημασία αν είχε σχέση περισσότερο καιρό με κάποιον άλλον, σημασία έχει ότι αυτή την στιγμή είναι σε σχέση μαζί σου.

Η έλλειψη αυτοπεποίθησης και χαμηλής αυτοεκτίμησης όπως προαναφέραμε σε βάζει στη διαδικασία να συγκρίνεις τον εαυτό σου, να αμφιβάλλεις για εσένα, να έχεις το αίσθημα της κατωτερότητας και να σε γεμίζει με ανασφάλειες στη σχέση.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!