Ανταγωνισμός: Φτιάχνεις του Κανόνες ή παίζεις με τους Κανόνες; - Men's Bible

Ανταγωνισμός: Φτιάχνεις του Κανόνες ή παίζεις με τους Κανόνες;

Πώς να γίνεις πιο ελκυστικός ακόμα και αν είσαι καλό παιδί

Ευδοκιμείς υπό συνθήκες ανταγωνισμού ή σε παρασέρνει το ρεύμα; Ο ανταγωνισμός σε παρακινεί να ξεχωρίσεις από το πλήθος ή σε φοβίζει; Είσαι από αυτούς που παίζουν με τους κανόνες ή από αυτούς που φτιάχνουν τους κανόνες;

Ο ανταγωνισμός δεν ήταν ποτέ ξανά τόσο έντονος όσο είναι στη γενιά μας που κινείται με γρήγορους ρυθμούς. Οι άνθρωποι είναι πιο έξυπνοι και βρίσκουν τρόπους να δουλεύουν πιο ικανοποιητικά. Για να πετύχεις πρέπει να ξεχωρίζεις, και αυτό απαιτεί συνεχή διάθεση για βελτίωση. Η στασιμότητα δεν σε οδηγεί πουθενά, και αν παραμείνεις παθητικός και στάσιμος, οι ευκαιρίες θα σε προσπερνούν.

Είτε σου αρέσει είτε όχι, ο ανταγωνισμός θα υπάρχει. Με την τωρινή κατάσταση στο χώρο εργασίας, μήπως είναι καιρός να αποδεχτούμε την ανταγωνιστική μας πλευρά; Αν ναι, πόσο ανταγωνιστικοί χρειάζεται να είμαστε για να προχωρήσουμε;

Το επιθετικό και το παθητικό στυλ

Οι φιλοσοφίες περί ηγεσίας διαφέρουν. Μερικοί θεωρούν ότι πρέπει να είσαι διπλωματικός στη δουλειά σου. Άλλοι αντιθέτως πιστεύουν ότι πρέπει να είσαι επιθετικός.

Όλοι είχαμε ένα συνάδελφο που πήγαινε με το ρεύμα. Θα είχε βέβαια μια μόνιμη δουλειά αλλά δεν θα προχωρούσε. Θα φαινόταν ευχαριστημένος με την δουλειά του ακόμα και αν δεν ανέβαινε τα σκαλιά της ιεραρχίας. Αυτός είναι που θα παραμείνει στην ίδια θέση για τα επόμενα 20 χρόνια.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και εκείνοι που επιδιώκουν να αναλάβουν να ξεπεράσουν όποιες δυσκολίες εμφανιστούν, για να πετύχουν. Είναι εκείνοι που προσπαθούν να αποδείξουν στον εαυτό τους ότι μπορούν να ανέβουν σε θέση και να αυξήσουν το μισθό τους.

Η διαφορά ανάμεσα σε αυτούς τους δύο τύπους ανθρώπων είναι το ανταγωνιστικό τους πνεύμα.

Είτε ένα άτομο είναι παθητικό ή εξωστρεφές, μπορεί να επιλέξει είτε το ένα είτε το άλλο. Πολλοί παράγοντες, όπως η προσωπικότητα και η ανατροφή του, παίζουν σημαντικό ρόλο στο πως βλέπει τον κόσμο.

Μερικοί από εμάς είμαστε γλυκομίλητοι και ευγενικοί από την φύση μας. Οι άνθρωποι με αυτή την προσωπικότητα τείνουν να είναι ειρηνοποιοί. Αποφεύγουν τη σύγκρουση, και αποφεύγουν να τραβούν την προσοχή στους ίδιους. Άλλοι πάλι, είναι εξωστρεφείς και νιώθουν ενεργοί σε κοινωνικά περιβάλλοντα. Τους αρέσει να ξεχωρίζουν από το πλήθος και να είναι αρκετά ανταγωνιστικοί.

Είναι πιθανόν να είσαι υπερβολικά παθητικός ή ανταγωνιστικός

Να είσαι το καλό παιδί δεν είναι πάντα καλό για σένα. Αν είσαι τόσο παθητικός, θα σε συνθλίψει κάποιος με περισσότερο ανταγωνιστικό πνεύμα. Μερικοί μπορεί να μπερδέψουν την καλοσύνη σου με αδυναμία, και δεν θα σου δείξουν το σεβασμό που αξίζεις.

Οι δειλοί ανάμεσά μας πρέπει να ανησυχούν για τη συνεχή απειλή των άλλων. Οι άνθρωποι μπορεί να περάσουν την προθυμία σου να πηγαίνεις με το ρεύμα ως ένδειξη αδυναμίας. Ακόμα και η οικογένεια και οι φίλοι μπορεί να αντιλαμβάνονται τις ειρηνευτικές μεθόδους σου ως ένδειξη έλλειψης τσαγανού.

Φυσικά και μπορείς να το ξεπεράσεις, αλλά θα είναι δύσκολο να φτάσεις μακριά και να αισθανθείς ολοκληρωμένος. Όταν λυγίζεις στη θέληση των άλλων, δεν θα φτάσεις στο μέγιστο των δυνατοτήτων σου. Θα είσαι απασχολημένος να ευχαριστείς συνεχώς τους άλλους. Η ουσία είναι ότι θα χάσεις μεγάλες ευκαιρίες ενώ ζεις υπό την σκιά κάποιου άλλου.

Το τι μπορείς να κάνεις για να ξεπεράσεις αυτό το πρόβλημα, στο εξηγεί και ο Αντώνης εδώ:

Μην το παρακάνεις

Το να είσαι ανταγωνιστικός έχει τις συνέπειές του. Μπορεί να φαίνεσαι μερικές φορές αδίστακτος ή μπορεί άθελά σου να βλάπτεις τους γύρω σου. Για να αποκτήσεις αυτό που θες, ίσως αναγκαστείς να προσφύγεις σε ανήθικες πρακτικές.

Οι εργασιομανείς είναι και ανταγωνιστικοί. Λόγω του στρες όμως, βλάπτουν την υγεία τους και η προσωπική και κοινωνική τους ζωή επηρεάζεται αρνητικά. Ξεχνούν την «μεγάλη εικόνα» και παραμένουν προσκολλημένοι σε συγκεκριμένα ζητήματα. Μοιάζουν στους άλλους επιθετικοί, πιεστικοί και απότομοι.

Βρες την ισορροπία

Μια υγιής ισορροπία μπορεί να βρεθεί κάπου μεταξύ της παθητικότητας και του ανταγωνισμού. Μπορεί να περιμένεις από εμένα να σου πω που βρίσκεται, αλλά σου προτείνω να στοχεύεις περισσότερο στην ανταγωνιστικότητα παρά στην παθητικότητα.

Είναι αδύνατον να αποφύγεις εντελώς τα ανταγωνιστικά σου αισθήματα, οπότε είναι καλύτερο να δημιουργήσεις ένα υγιή ανταγωνιστικό πνεύμα. Όταν θες να ξεπεράσεις μια δυσκολία ή να ανταγωνιστείς κάποιον άλλον τότε αποκτάς το κίνητρο να βελτιώσεις τον

Οι ανταγωνιστικοί άνθρωποι πρέπει συνεχώς να διαβάζουν, να ερευνούν και να δημιουργούν ουσιαστικές συνδέσεις με τους ανθρώπους, προκειμένου να αποκτήσουν νέες γνώσεις σχετικά με την εργασία τους. Σαν άνθρωπος με υγιή ανταγωνιστική διάθεση, θα προσπαθήσεις πάντα να επεκτείνεις την γνώση και να βελτιωθείς.

Κανείς δεν αποκτά εμπειρίες με το να αποφεύγει νέες καταστάσεις. Το να είσαι ανταγωνιστικός σημαίνει ότι θα επιδιώξεις να πετύχεις αυτό που θες, και στο τέλος θα έχεις να μοιραστείς πολλές ιστορίες.

Ανταγωνισμός: Φτιάχνεις του Κανόνες ή παίζεις με τους Κανόνες;

Όταν η ευκαιρία σου χτυπά την πόρτα, άνοιξέ της

Αν πηγαίνεις με το ρεύμα μπορείς να τα καταφέρεις σε δύσκολες καταστάσεις, αλλά αν είσαι παθητικός θα χάσεις ευκαιρίες που θα σου έδιναν την δυνατότητα να λάμψεις. Το να κρατάς μια ανταγωνιστική στάση, δεν σημαίνει ότι θα μαλώσεις και με όλους. Σημαίνει απλά ότι διαλέγεις πότε είναι η σωστή στιγμή να μαλώσεις.

Το να είσαι ειρηνοποιός δε σημαίνει ότι είσαι και πάντα καλός άνθρωπος. Μερικές φορές, το να μη μιλήσεις είναι το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις.

Στην πραγματικότητα οι άνθρωποι είμαστε ανταγωνιστικά όντα. Ο ανταγωνισμός ειναι στο αίμα μας. Κατέχουμε το αίσθημα της επιβίωσης και αναζητούμε τα καλύτερα μέσα για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας. Από τη φύση μας αγωνιζόμαστε, απλά το κάνουμε λίγο διαφορετικά στις μέρες.

Βγες νικητής σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον και βρες την αυτοπεποίθησή σου

Βρες τον καλύτερο σου εαυτό

Ο υγιής ανταγωνισμός σε παρακινεί να πετύχεις νέους στόχους. Όταν εμπλέκεσαι σε ανταγωνιστικές καταστάσεις συχνά, μαθαίνεις ότι το να χάνεις και να νικάς δεν είναι δραστηριότητες υψηλού ρίσκου. Καταλαβαίνεις ότι κάποιες στιγμές θα είσαι καλύτερος από τους άλλους, και σε άλλες όχι.

Στο τέλος, όσο ανταγωνίζεσαι και βελτιώνεσαι, θα σταματήσεις να αναζητάς εξωτερικά κίνητρα και θα εστιάσεις εσωτερικά. Θα συνειδητοποιήσεις ότι ανταγωνίζεσαι τον εαυτό σου πρώτα απ’ όλα.

Επέτρεψε στον εαυτό σου να φτιάχνει τους κανόνες και όχι απλά να τους ακολουθεί. Μπες σε υγιή και φιλικό ανταγωνισμό και μην σταματάς να βελτιώνεσαι!

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!