Απομυθοποιώντας για πάντα το Φόβο Απόρριψης - Men's Bible

Απομυθοποιώντας για πάντα το Φόβο Απόρριψης

Απομυθοποιώντας για πάντα τον Φόβο Απόρριψης

Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα στο φλερτ είναι να διαχειριστείς το φόβο απόρριψης. Λίγο – πολύ όλες οι δυσκολίες που συναντά κάθε άνδρας σε αυτό τον τομέα της ζωής έχουν να κάνουν με αυτό τον φόβο.

Και το πρόβλημα είναι ότι αν αφήσεις τον φόβο απόρριψης να σε ελέγχει δεν θα πετύχεις ποτέ στο φλερτ.

Όποιος κι αν είσαι, η απόρριψη θα είναι μέρος της ζωής σου. Όλοι, ανεξαρτήτως του πόσο διάσημοι, ωραίοι, πλούσιοι ή κοινωνικά επιδέξιοι είναι, απορρίπτονται. Αυτό που κάνει τη διαφορά ανάμεσα στους πετυχημένους και αυτού που πάνε από απόρριψη σε απόρριψη, είναι ότι οι πρώτοι δεν αφήνουν το φόβο απόρριψης να τους καταστρέψει.

Είναι όντως δύσκολο να αντιμετωπίζεις τους φόβους σου, όμως αυτό που για αρχή βοηθάει πολύ είναι να τους κατανοήσεις.

Γιατί πονάει τόσο πολύ η απόρριψη και πως ο πόνος δημιουργεί τον φόβο απόρριψης

Γιατί όμως ακόμα και μια ελαφριά απόρριψη μας πονάει τόσο πολύ και οδηγεί στο να δημιουργήσουμε φόβο απόρριψης;

Σε ένα βασικό, πρωτογενές επίπεδο, η απόρριψη αποτελεί απειλή για την ύπαρξη μας. Οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά όντα και η επιβίωσή μας στηρίζεται στις κοινωνικές σχέσεις. Λειτουργούμε σε ομάδες γιατί η ομάδα μεγιστοποιεί την δυνατότητα καθενός για επιβίωση.

Ως αποτέλεσμα, είμαστε εξαιρετικά ευαίσθητοι σε σημάδια ότι η σχέση μας με την ομάδα είναι σε κίνδυνο. Στο παρελθόν, η εξορία από την ομάδα πρακτικά σήμαινε καταδίκη σε θάνατο.

Αν το συνδυάσεις αυτό με την μεροληψία μας υπέρ των αρνητικών γεγονότων (εγγενώς δίνουμε περισσότερη βαρύτητα στα αρνητικά συναισθήματα, παρά στα θετικά), τότε καταλαβαίνεις γιατί μας δημιουργείται τόσο έντονος ο φόβος απόρριψης.

Ωστόσο, η απόρριψη στο φλερτ προφανώς δεν έχει σχέση μόνο με το τι έκαναν οι πρωτόγονοι. Βλέπεις, όταν φλερτάρεις μία κοπέλα κάνεις τον εαυτό σου ευάλωτο. Εκτίθεσαι στην κριτική κάποιας της οποίας η γνώμη σε νοιάζει. Αν σε απορρίψει, νιώθεις σα να κατέκρινε εσένα ή την αξία σου. Δεν είναι φυσικό να σε αγχώνει αυτό; Απομυθοποιώντας για πάντα τον Φόβο Απόρριψης

Η απόρριψη δεν έχει να κάνει πάντα με εσένα

Ένα από τα πράγματα που πρέπει να κατανοήσεις είναι ότι πολλές φορές η απόρριψη δεν έχει να κάνει καθόλου με εσένα τον ίδιο.

Εύκολο να το κατανοείς με τη λογική, δύσκολο όμως να το ζήσεις έτσι και συναισθηματικά. Έχουμε όλοι την φυσική τάση να ξεχνούμε ότι δεν είμαστε το κέντρο του κόσμου και ότι οι ζωές και οι αποφάσεις των άλλων δεν περιστρέφονται γύρω μας, ούτε επηρεάζονται τόσο πολύ από εμάς.

Άρα μπορεί να υπάρχει μια σειρά από ατελείωτους λόγους που σε απέρριψε μια κοπέλα και οι οποίοι δεν έχουν να κάνουν με εσένα.

(Ασφαλώς υπάρχουν και λόγοι να σε απορρίψει γιατί έκανες κάτι λάθος πχ ήσουν πολύ νευρικός ή φοβισμένος ή της έκανες συνέχεια ερωτήσεις σαν ανάκριση, ή την έκανες να βαριέται κλπ. Αυτούς τους έχουμε αναλύσει σε πολλά άλλα άρθρα μας, τώρα εδώ εξετάζουμε την άλλη πλευρά).

Μπορεί να είσαι ο 10ος που την προσεγγίζει και να κουράστηκε, μπορεί να της θυμίζεις τον πρώην της, μπορεί να είναι σε μια ευτυχισμένη σχέση, μπορεί απλά να θέλει να περάσει χρόνο με τις φίλες της, μπορεί να τσακώθηκε με το αφεντικό της και να έχει χάλια διάθεση.

Μπορεί να υπάρχουν λόγοι εξαιτίας των προτιμήσεών της, προτιμήσεις για τις οποίες δεν μπορείς να κάνεις εσύ κάτι, παρά μόνο να τις σεβαστείς. Ίσως κάτι σε εσένα να την έκανε να πιστέψει ότι δεν είστε συμβατοί. Μπορεί να μην της άρεσε η προφορά σου. Μπορεί να είχε κακή εμπειρία με κάποιον που μοιραζόταν τα ίδια χόμπι με σένα. Μπορεί να θέλει κάτι πολύ συγκεκριμένο. Μπορεί να της άρεσες, αλλά να ήταν σε κακή προσωπική φάση. («Σωστός τύπος, λάθος timing» που λένε ορισμένες).

Τίποτα από όλα αυτά, δεν έχει να κάνει με εσένα. Έχουν περισσότερο να κάνουν με τη ζωή της, τις συνθήκες, τις προτιμήσεις της. Δεν μπορείς να προσχεδιάσεις για όλα αυτά, ούτε να τα παρακάμψεις κάπως. Ούτε σημαίνει ότι είναι καλή ή κακή η συγκεκριμένη κοπέλα. Το μόνο που σημαίνει είναι πως δεν ήσασταν συμβατοί και ότι η απόρριψη δεν σήμαινε κάτι περισσότερο από μια αναγνώριση αυτού του γεγονότος.

Αφαιρώντας τον πόνο από την φόβο απόρριψης

Έχοντας λοιπόν όλα τα παραπάνω κατά νου, πως κάνει την απόρριψη να πονάει λιγότερο;

Πρώτα απ’ όλα, δεν χρειάζεται να δίνεις τόση σημασία σε ένα άτομο. Αυτό το έχουμε αναλύσει ιδιαίτερα και στο βίντεο:

 

Μεγάλο ρόλο στο φόβο απόρριψης παίζει το γεγονός ότι δίνουμε μεγάλη έμφαση στην άποψη μιας σχετικά άγνωστης κοπέλας (παρ’ όλο που μας αρέσει).

Όταν δίνουμε σε ένα άτομο –κάποια που μόλις γνωρίσαμε- τη δύναμη να καταστρέψει το εγώ μας, τότε χρειαζόμαστε απεγνωσμένα την αποδοχή της. Κι αν για οποιονδήποτε λόγο τελικά δεν της αρέσουμε; Τότε πέφτουμε στα τάρταρα.

Αν όμως έχουμε οι ίδιοι αποδεχτεί τον εαυτό μας, δεν θα κάνουμε την άποψη ενός αγνώστου το άλφα και το ωμέγα της ύπαρξής μας.

Το ίδιο βοηθάει και το να αναγνωρίζεις ότι έχεις φάει κόλλημα. Όχι, δεν είναι η μόνη με την οποία ταιριάζεις, δεν είναι η μόνη που θα της αρέσεις, δεν είναι η μόνη εκπληκτική κοπέλα. Υπάρχουν κι άλλες που είναι το ίδιο εκπληκτικές με αυτήν.

Επίσης είναι σημαντικό να μην διστάζεις. Όταν δίνει στο φόβο απόρριψης χρόνο να αναπτυχθεί, τόσο πιο ισχυρός γίνεται. Όσο περισσότερο περιμένεις την «τέλεια» στιγμή για να τη γνωρίσεις ή να εκφράσεις τις προθέσεις σου, τόσο περισσότερα σενάρια τρόμου θα σκέφτεται το μυαλό σου.

Και, τέλος, το σημαντικότερο είναι να αποδεχτείς ότι η απόρριψη υπάρχει και πάντα θα υπάρχει. Όσο περισσότερο προσπαθείς να την αποφύγεις, τόσο περισσότερο την ενισχύεις. Πρόκειται για την πραγματική ζωή, δεν υπάρχουν εγγυήσεις.

Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να εξοικειωθείς με το να ρισκάρεις και το να αρπάζεις τις ευκαιρίες, όπως και να καταλάβεις ότι το μόνο που σημαίνει η απόρριψη είναι ότι δεν θέλει να βγει μαζί σου. Τίποτα παραπάνω.

Θες να τελειώνεις μια για πάντα με το φόβο απόρριψης; Δες εδώ

Η απόρριψη λέει πράγματα για αυτήν. Η αντίδρασή σου λέει πράγματα για εσένα

Η αλήθεια είναι ότι το να μάθεις να διαχειρίζεσαι την απόρριψη δεν είναι μόνο πολύ σημαντικό στο φλερτ, αλλά αποτελεί και ένδειξη της κοινωνικής νοημοσύνης σου. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι σημαντικό να μάθεις να διαχειρίζεσαι την απόρριψη με χάρη και αξιοπρέπεια.

Ο τρόπος που αντιδράς στην απόρριψη λέει στους άλλους πολλά για εσένα. Αν πάρεις την απόρριψη σαν προσωπική προσβολή, σαν συνολική απόρριψη της προσωπικότητάς σου, ουσιαστικά της λες ότι είχε δίκιο που σε απέρριψε.

Μόλις συνειδητοποιήσεις ότι η απόρριψη δεν θα σε καταστρέψει, αποκτάς δύναμη. Δείχνεις στους άλλους ότι είσαι συναισθηματικά ώριμος, ότι έχεις αυτοπεποίθηση και εκτιμάς τον εαυτό σου. Και θα το παρατηρήσουν όλοι αυτό.

Όταν δεν αφήνεις τον φόβο απόρριψης να σου επιβάλλεται, θα είσαι πιο cool και χαλαρός όταν φλερτάρεις με γυναίκες που σου αρέσουν.

Είναι παράδοξο, αλλά είναι αλήθεια: Όσο καλύτερος γίνεσαι στο να διαχειρίζεσαι την απόρριψη, τόσο λιγότερο θα την συναντάς μπροστά σου.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!