Τι σημαίνει Kοινωνική Αξία και πώς να την Aποκτήσεις - Men's Bible

Τι σημαίνει Kοινωνική Αξία και πώς να την Aποκτήσεις

Τι σημαίνει κοινωνική αξία και πώς να την αποκτήσεις

Είναι πολύ πιθανό, αν διαβάζεις αρκετά για φλερτ, να έχεις ακούσει ξανά την έννοια της αξίας. Ίσως έχεις διαβάσει για κοινωνική αξία, για άνδρα αξίας κλπ, αλλά να μην είσαι σίγουρος για τι ακριβώς πρόκειται και γιατί αυτή η έννοια είναι σημαντική.

Η λέξη αξία σημαίνει κάτι πολύ συγκεκριμένο στον τομέα του φλερτ και των ανθρωπίνων σχέσεων και σχετίζεται με την προσοχή, την εκτίμηση και την αποδοχή που λαμβάνουμε απ’ τους άλλους. Πράγματα τα οποία όλοι οι άνθρωποι χρειάζονται για να νιώσουν καλά με τον εαυτό τους. Κάτι σαν το οξυγόνο για την ανθρώπινη ψυχή.

Σκέψου το λίγο. Από όταν ήσουν παιδί έβρισκες τρόπους για να λάβεις αυτή την προσοχή και την αποδοχή.

Όλοι οι άνθρωποι το κάνουν αυτό, απλά κάποιοι το προσπαθούν με τρόπους που δείχνουν αδυναμία, ενώ άλλοι κερδίζουν την αποδοχή των άλλων με τρόπους που προβάλουν δύναμή. Σε κάθε περίπτωση όμως, η προσοχή, η εκτίμηση και η αποδοχή των άλλων είναι απαραίτητα καθώς μας επιτρέπουν να νιώθουμε συνδεδεμένοι με τους ανθρώπους γύρω μας.

Και όταν έχουμε την προσοχή και τον σεβασμό των άλλων νιώθουμε πιο δυνατοί και πιο ελκυστικοί.

Άλλωστε οι άνθρωποι είναι κοινωνικά πλάσματα και θέλουν να κάνουν παρέα με εκείνους που είναι πιο δημοφιλείς. Και αυτό γιατί έτσι, κατά ένα πρωτόγονο τρόπο, ενισχύουμε την ασφάλεια μας και την πρόσβαση μας σε πόρους.Δημοφιλής: Ο ρόλος της κοινωνικής αποδοχής στη ζωή μας, Τι σημαίνει κοινωνική αξία και πώς να την αποκτήσεις

Πώς αποκτούμε αξία

Καθώς μεγαλώνουμε, βρίσκουμε τρόπους να αποκτήσουμε αξία, χωρίς να την απαιτούμε απ’ τους άλλους. Κάτι πολύ σημαντικό καθώς χωρίς αυτούς τους τρόπους είμαστε αναγκασμένοι να τη ζητήσουμε από τους άλλους με συμπεριφορά που τους απωθεί αντί να τους μαγνητίζει.

Για να το καταλάβεις καλύτερα σκέψου ένα παιδί που θέλει προσοχή απ’ τους γονείς του. Μπορεί να κλάψει ή να θυμώσει για να την πάρει όμως αυτές οι τακτικές δεν πιάνουν όταν κάποιος ενηλικιωθεί. Αντίθετα με τέτοιες τακτικές καταλήγεις να απομακρύνεις τους άλλους από κοντά σου, αντί να τους μαγνητίζεις.

Αν λοιπόν θες να αυξήσεις την δική σου αξία, θα πρέπει να κερδίσεις τον σεβασμό και την προσοχή των άλλων, και ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχεις αυτό, είναι να βοηθήσεις τους άλλους να νιώθουν καλά με τον εαυτό τους.

Να είσαι δηλαδή εσύ η πηγή της προσοχής, της εκτίμησης και της αποδοχής που λαμβάνουν. Έτσι θα νιώθουν καλά μαζί σου, θα θέλουν περισσότερο να συναναστρέφονται με εσένα και θα είναι περισσότερο συνεργάσιμοι.

Θες να γίνεις πραγματικός άνδρας αξίας; Δες εδώ

Πως κερδίζεται ο σεβασμός

Οτιδήποτε επιθυμείς στη ζωή σου, θα χρειαστείς την πολύτιμη συνεργασία των άλλων για να το αποκτήσεις.

Και ο καλύτερος τρόπος για να έχεις την συνεργασία των άλλων γύρω σου είναι να τους δίνεις αξία, αντί να προσπαθείς να πάρεις αξία απ’ αυτούς. Να είσαι δηλαδή εσύ η πηγή της προσοχής και της αποδοχής και όχι να προσπαθείς να την πάρεις εσύ από αυτούς.

Τώρα βέβαια ξέρω τι σκέφτεσαι.

Πως αν δίνεις εσύ αξία στους άλλους, τότε εκείνοι εύκολα θα σε εκμεταλλευτούν και θα καταλήξεις να πληγωθείς.

Ναι, κάτι τέτοιο είναι πιθανό, και όταν συμβαίνει συνήθως σε οδηγεί να κλειστείς περισσότερο στον εαυτό σου προσπαθώντας να τον προστατεύσεις.

Όμως, έτσι απλά καθυστερείς την όλη διαδικασία καθώς ο τρόπος σκέψης σου σε εμποδίζει να συνεργαστείς με τους άλλους. Και όχι μόνο αυτό αλλά σε οδηγεί να εστιάζεις περισσότερο στο να πάρεις αξία από τους άλλους και λιγότερο στο να δώσεις.

Πράγμα που κάνει τους ανθρώπους γύρω σου περισσότερο επιφυλακτικούς.

Ποιος είναι λοιπόν ο καλύτερος τρόπος να δώσεις αξία στους άλλους χωρίς να εξαντληθείς ψυχικά και χωρίς να σε εκμεταλλεύονται; Η απάντηση είναι να αναπτύξεις πρώτα τη δική σου αξία, δηλαδή την αυτοεκτίμηση σου.

Όταν δεν πιστεύεις στη δική σου αξία τότε εξαρτάσαι αποκλειστικά απ’ τους άλλους για να γεμίσουν αυτό το κενό, με αποτέλεσμα κάθε φορά που δίνεις και δεν παίρνεις πίσω να νιώθεις εξαπατημένος και πληγωμένος.

Όταν όμως η δική σου αξία πηγάζει εσωτερικά, τότε μπορείς να δίνεις αξία στους άλλους, χωρίς να παριστάνεις κάποιον άλλο και χωρίς να φθείρεσαι ψυχικά.

Είναι δική σου ευθύνη

Πώς λοιπόν αποκτάς αυτή την εσωτερική αποδοχή; Πώς βοηθάς τον εαυτό σου να κερδίσει αυτή την εσωτερική αξία;

Για αρχή, το πιο σημαντικό είναι να αρχίσεις να παίρνεις την ευθύνη για οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή σου και για οτιδήποτε θες να αποκτήσεις.

Κρατώντας τον εαυτό σου υπεύθυνο για τα πάντα, τον βοηθάς να αντιληφθεί πως έχει έλεγχο και δύναμή στη ζωή του. Πως είναι αυτόνομος και δυνατός. Και όταν αρχίσεις να νιώθεις πιο δυνατός, αυτό βγαίνει προς τα έξω.

Σκέψου το λίγο: πως μπορείς να βάλεις πραγματικά όρια στους άλλους αν δεν μπορείς να βάλεις όρια στον ίδιο σου τον εαυτό;

Μόνο μέσα από αυτή την προσπάθεια θα αρχίσεις σταδιακά να χτίζεις την αυτοεκτίμηση που χρειάζεσαι για να μπορέσεις να κερδίσεις όσα επιθυμείς.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!