Αυτό που χρειάζεσαι είναι ένα βήμα κάθε ημέρα - Men's Bible

Αυτό που χρειάζεσαι είναι ένα βήμα κάθε ημέρα

Αυτό που χρειάζεσαι είναι ένα βήμα κάθε ημέρα

Η αλήθεια είναι πως έχουμε μια λανθασμένη εικόνα για το πώς έρχεται η επιτυχία. Επειδή τις περισσότερες φορές βλέπουμε μόνο τα τελικά αποτελέσματα και σχεδόν ποτέ την διαδικασία, τείνουμε να πιστεύουμε ότι το τελικό προϊόν (ένα γυμνασμένο σώμα, ένα ολοκληρωμένο πρότζεκτ κλπ) είναι εντυπωσιακό και τελικά ότι και η διαδικασία μέσα από την παράχθηκε είναι και αυτή εξίσου εντυπωσιακή.

Στην πραγματικότητα όμως, συμβαίνει μάλλον το ανάποδο.

Η επιτυχία είναι πολύ λιγότερο θελκτική όταν βλέπεις πως φτάνει κάποιος σε αυτήν. Και κυρίως χρειάζεται πειθαρχία και αφοσίωση μέρα με την ημέρα.

Όπως μπορούν να σε βεβαιώσουν οι περισσότεροι συγγραφείς, η πιο δημοφιλής συμβουλή για την συγγραφή ενός βιβλίου, παραμένει το «έστω δύο μέτριες σελίδες την ημέρα». Είναι με τις μικρές νίκες κάθε ημέρα (βάζοντας λίγες λέξεις σε μία σελίδα) που δημιουργείται ένα βιβλίο.

Μπορεί να μην ακούγεται πολύ γκλάμουρους στην επεισοδιακή εποχή μας, αλλά έχει το καλό ότι είναι πολύ πιο προσιτό σε όλους.

Τα δέντρα που γίνονται μεγάλα και ζουν για πολλά χρόνια, μεγαλώνουν αργά, ειδικά στην αρχή, αλλά μετά μεγαλώνουν σταθερά. Όπως μια καλή ιδέα ή μια νέα συνήθεια, μόλις μπουν οι ρίζες, είναι δύσκολο να τα ξεριζώσεις. Το σημαντικό λοιπόν είναι να βάλεις τα θεμέλια και κάθε ημέρα να προσθέτεις και κάτι, όσο μικρό κι αν είναι αυτό.

Και να θυμάσαι ότι αυτό ισχύει για τα πάντα. Είτε είναι η προσωπική βελτίωση στο φλερτ, είτε στον αθλητισμό, είτε στην καριέρα. Αυτό που χρειάζεσαι είναι ένα βήμα κάθε ημέρα

Πως λειτουργεί;

Για να δημιουργήσεις κάτι σημαντικό χρειάζεται συνειδητή, αυξανόμενη και συνεχόμενη δουλειά. Στην αρχή, οι προσπάθειές σου μπορεί να δείχνουν ότι δεν οδηγούν πουθενά. Αλλά με το πέρασμα του χρόνου, συγκεντρώνονται και αθροίζονται η μία πάνω στην άλλη. Είτε είναι ένα βιβλίο, είτε μια επιχείρηση, είτε ένα άθλημα, από τα ταπεινά ξεκινήματα έρχονται εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Ένα γνωστό γνωμικό λέει ότι η βελτίωση απλά κατά 10% σε επτά τομείς μια επιχείρησης συνδυάζεται και οδηγεί σε διπλασιασμό των κερδών.

Μια παρόμοια προσέγγιση εφαρμόζω κι ο ίδιος στο γράψιμό μου, στο Men’s Bible και στην προσωπική μου ζωή: Όταν δεν δημιουργώ κάτι καινούριο, αναζητώ περιοχές στις οποίες μπορώ να κάνω μικρές βελτιώσεις.

Πως μπορώ να βελτιώσω τους τίτλους των άρθρων μου; Μπορεί ο τρόπος γραφής μου να βελτιωθεί; Από πού χάνω χρόνο και ενέργεια; Υπάρχουν συνήθειες που με πάνε πίσω; Τι δουλειά υποδομής μπορώ να κάνω τώρα που θα βοηθήσει στο μέλλον; Τι επενδύσεις μπορώ να κάνω; Τι συμφωνίες χρειάζονται για να βοηθηθεί η Ακαδημία μας;

Ο Σένεκας σε μια επιστολή του δίνει μια απλή συνταγή για την καλή ζωή. «Κάθε ημέρα επίλεξε μία από τις πολλές σου σκέψεις για να απορροφήσεις μέσα σου»

Ένα βήμα την ημέρα. Αυτό χρειάζεται.

Ένα από τα αγαπημένα γνωμικά του George Washington ήταν το «πολλά μικρά κάνουν ένα μεγάλο». Πρόκειται για μια σκωτσέζικη παροιμία που δείχνει ακριβώς αυτή την αλήθεια: Τα πράγματα αθροίζονται. Ακόμα και τα μικρά. Ακόμα και με ένα βήμα τη φορά.

Οι αρχαίοι πίστευαν ότι ήταν τα μικρά πράγματα της ζωής που προσέθεταν σοφία και αρετή. Αυτό που διαβάζεις. Ποιος είναι ο δάσκαλός σου. Τι προτεραιότητες δίνεις. Πως φέρεσαι στους γύρω σου. Ποια είναι η καθημερινότητά σου. Τι κανόνες ακολουθείς. Τι συνήθειες έχεις. Κάθε μέρα οδηγεί στην επόμενη, και όλες μαζί στο σπουδαίο.

Ένα βήμα τη φορά

«Η καλή ζωή έρχεται μέσα από μικρά βήματα», έλεγε ο φιλόσοφος Ζήνων. Αυτός είναι και ο λόγος που σήμερα και κάθε μέρα, χρειάζεται να σκεφτείς αυτά τα μικρά πράγματα. Είναι αυτά για τα οποία αξίζει να ιδρώσεις. Χρειάζεται να φτιάξεις καλές συνήθειες. Χρειάζεται να είσαι πιστός στους κανόνες σου. Δεν πρέπει να δίνεις δικαιολογίες στον εαυτό σου: «α, αυτό δεν μετράει».

Γιατί κάθε βήμα, προστίθεται στα προηγούμενα.

Γιατί κάθε βήμα δείχνει τι θα καταφέρεις και τι όχι. Και πιο σημαντικό, κάθε βήμα δείχνει ποιος είσαι.

Κι ο ίδιος, τώρα που δεν είμαι αδαής με την διαδικασία, επιλέγω να βελτιώνομαι κι από λίγο κάθε ημέρα, τόσο προσωπικά, όσο και επαγγελματικά. Γιατί ξέρω ότι αυτό έχει σωρευτικά τεράστια επίδραση. Δεν είναι τόσο «σέξι», όσο μια απότομη αλλαγή ή ένα μεγάλο ρίσκο, αλλά είναι αξιόπιστο και δουλεύει. Είναι κάτι που μπορείς να ελέγξεις.

Κανείς δεν μπορεί να σε σταματήσει από το να δράσεις. Από το να γίνεις καλύτερος σε τομείς που οι περισσότεροι δεν προσέχουν καν. Από όσα μπορείς να κάνεις όταν κανείς δεν παρατηρεί.

Αυτό προσπαθώ να κάνω κι ο ίδιος. Μάλιστα κι αυτό το άρθρο είναι ένα παράδειγμα. Το πώς ξεκίνησε από μια ιδέα σε ένα post-it, εξελίχθηκε σε αντικείμενο στη λίστα μου, που έγινε μια δέσμευση που τίμησα, που έγινε άρθρο που χρειάστηκε χρόνο, στο οποίο επέστρεψα για να κάνω αλλαγές και βελτιώσεις, ώστε τελικά να δημοσιευτεί.

Είναι το καλύτερο κομμάτι που γράφτηκε ποτέ; Σίγουρα όχι. Αλλά έγινα καλύτερος γράφοντάς το και έγινε καλύτερο με τη δουλειά που έβαλα σε αυτό. Και το επόμενο θα είναι ακόμα καλύτερο.

Κι αν θες κι εσύ να κάνεις σταθερά βήματα στην προσωπική σου αυτοβελτίωση, θα χαρώ να σε βοηθήσω.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!