Πως κρίνεις τον εαυτό σου; Η μεζούρα της επιτυχίας - Men's Bible

Πως κρίνεις τον εαυτό σου; Η μεζούρα της επιτυχίας

Πως κρίνεις τον εαυτό σου; Η μεζούρα της επιτυχίας

Πάντα το ζήτημα με την αυτοεκτίμηση και την επιτυχία δεν κρύβεται στο αν τις έχουμε, αλλά στη μεζούρα που χρησιμοποιούμε για να τις μετρήσουμε.

Και είτε το αντιλαμβάνεσαι, είτε όχι, και εσύ όπως και όλοι μας, διαλέγεις τι είναι σημαντικό για εσένα. Επιλέγεις δηλαδή σε τι θα δώσεις περισσότερη αξία και ταυτόχρονα επιλέγεις και τη μεζούρα με την οποία μετράς την προσωπική σου αξία.

Η μεζούρα αυτή είναι συχνά διαφορετική για τον καθένα. Κάποιος μετράει την αυτοαξία του με την επαγγελματική επιτυχία, άλλος με το διδακτορικό και τα πτυχία, άλλος με τα λεφτά, άλλος με το σεξ, άλλος με το να είναι πιστός στην ιδεολογία του και πάει λέγοντας.Πως κρίνεις τον εαυτό σου; Η μεζούρα της επιτυχίας

Και οποιονδήποτε τρόπο και αν διαλέξεις για να μετράς και να κρίνεις την αυτοαξία σου, διαλέγεις ταυτόχρονα και τον τρόπο με τον οποίο θέλεις να λαμβάνεις επιβεβαίωση και να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου.

Οι περισσότεροι από εμάς κλίνουμε περισσότερο προς κάποιες συγκεκριμένες πλευρές της ταυτότητας μας, γιατί ως παιδιά δεχτήκαμε προσοχή και επιβράβευση επειδή κάναμε κάτι συγκεκριμένο. Ίσως γιατί ήμασταν οι καλοί μαθητές, γιατί ήμασταν καλοί επιθετικοί στο ποδόσφαιρο ή γιατί ήμασταν αρκετά συνεργάσιμοι.

Βλέπεις, η αποδοχή και η επιβράβευση που λαμβάνουμε από το περιβάλλον μας καθώς μεγαλώνουμε, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το πως μετράμε την αυτοαξία μας στην ενήλικη ζωή.

Και ίσως και κάποιοι από εμάς να βιώσαν κάποιο συναισθηματικό τραύμα νωρίς στη ζωή τους και έτσι να προσκολλήθηκαν σε συγκεκριμένες πλευρές του εαυτού τους. Η κοινωνική πίεση εξίσου μπορεί να μας αναγκάσει να ταυτιστούμε περισσότερο με μια συγκεκριμένη πλευρά του εαυτού μας και να πετάξουμε τις υπόλοιπες στον καιάδα.

Όμως αυτός ο αγώνας να πάρουμε αναγνώριση και επιβεβαίωση σε ένα συγκεκριμένο τομέα στη ζωή μας, στρεβλώνει την αντίληψη μας για τον εαυτό μας.

Αν για παράδειγμα κάποιος ταυτίζεται υπερβολικά με την καριέρα του, θα επενδύσει λιγότερο στο ρόλο του ως σύζυγος, πατέρας, φίλος, εραστής. Έτσι, αν κάποια στιγμή χάσει τη δουλειά του, θα νιώσει άδειος και κενός γιατί δεν επένδυσε αρκετά στους άλλους ρόλους του στη ζωή του.

Η αξία του ήταν η καριέρα του και μαζί με τη θέση του, έχασε και την αίσθηση της αυτοαξίας του.

Θες να βελτιωθείς συνολικά ως άνδρας; Δες εδώ

Που εστιάζεις περισσότερο;

Ίσως πιστεύεις ότι αυτό που εννοώ, είναι πως πρέπει να κάνεις πολλά και διάφορα πράγματα στη ζωή σου.

Όχι ακριβώς δεν είναι τόσο απλό. Το ζήτημα δεν είναι τόσο το να ασχοληθείς με πολλές δραστηριότητες ή να χτίσεις πολλές σχέσεις (που βέβαια καλό είναι να το κάνεις).

Το ζήτημα εδώ κρύβεται πίσω από την εξής απλή ερώτηση: Από ποια πηγή επιθυμείς να λάβεις τη περισσότερη αναγνώριση και επιβεβαίωση; Ή για να το πω αλλιώς, μετράς την αυτοαξία σου λαμβάνοντας υπ’ όψιν μόνο μια πλευρά του εαυτού σου;

Για παράδειγμα μπορεί να έχεις καλή δουλειά, να αθλείσαι τακτικά, να έχεις πολλούς φίλους, χόμπι και λεφτά, όμως αυτό που να σε νοιάζει περισσότερο να είναι το σώμα σου και η εμφάνιση σου.

Αν λοιπόν ταυτίζεσαι υπερβολικά με τον ρόλο του ωραίου και αθλητικού τύπου και κάποια στιγμή χρειαστεί λόγο κάποιου ατυχήματος να βγεις εκτός προγράμματος και πάρεις κιλά, τότε η αίσθηση της αυτοαξίας σου θα πάρει την κατηφόρα.

Θα νιώθεις πως δεν θα είσαι τόσο καλός όσο πριν και θα αδημονείς να επιστρέψεις όσο γρηγορότερα γίνεται στις προπονήσεις και τη σωστή διατροφή. Και αυτό γιατί παρά την ισορροπία και πληθώρα σχέσεων και ασχολιών που έχεις στη ζωή σου, νιώθεις πως είσαι η εμφάνιση σου.

Όταν λοιπόν μετράς την αυτοαξία σου με μια και μοναδική μεζούρα, η αυτοπεποίθηση σου και η συναισθηματική σου υγεία βρίσκονται σε κίνδυνο.

Μοίρασε το συναισθηματικό σου χαρτοφυλάκιο

Στις επενδύσεις, πρέπει να μοιράζεις το κεφάλαιο σου σε διαφορετικές μετοχές, ομόλογα κλπ ώστε αν μια μετοχή πέσει σε αξία, το ρίσκο να είναι μειωμένο και έτσι να μην χάνεις πάρα πολλά.

Κάτι αντίστοιχο λοιπόν πρέπει να κάνεις και με τον εαυτό σου. Να μη χρησιμοποιείς μονάχα μια μεζούρα για να μετράς την επιτυχία σου και την αξία σου.

Δεν είσαι μονάχα η δουλειά σου, ούτε είσαι το πόσες γυναίκες έχεις ρίξει.

 

Μαζί με αυτά είσαι ταυτόχρονα και φίλος, είσαι και αδερφός, μπορεί να είσαι και πατέρας, μέντορας, δάσκαλος και πάει λέγοντας.

Έτσι, αν η δουλειά πάρει την κάτω βόλτα, δε θα χάσεις την αίσθηση της αυτοαξίας σου. Αν γευτείς την απόρριψη στο φλερτ θα πονέσεις, αλλά δε θα χάσεις κάθε ελπίδα. Αν χρειαστεί να αλλάξει κάτι στην εμφάνιση σου, θα ξέρεις πως η αξία σου παραμένει ψηλά γιατί δεν είσαι οι κοιλιακοί σου.

Για να πετύχεις όμως μια τέτοια διαφοροποίηση του συναισθηματικού σου χαρτοφυλακίου, θα χρειαστεί να πειραματιστείς.

Επένδυσε λοιπόν χρόνο, ενέργεια και συναισθήματα αγκαλιάζοντας το καινούριο. Δημιούργησε ποιοτικότερες σχέσεις, εξερεύνησε διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς, προκάλεσε τα όρια σου με κάθε τρόπο και διεύρυνε τους ορίζοντες σου.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!