Όταν Φεύγεις από μία Σχέση: Δύναμη ή Αδυναμία; - Men's Bible

Όταν Φεύγεις από μία Σχέση: Δύναμη ή Αδυναμία;

Όταν Φεύγεις από μία Σχέση: Δύναμη ή Αδυναμία;

Κάποιες φορές το να απομακρύνεσαι και να φεύγεις από μία ανυπόφορη κατάσταση, ή μία ανυπόφορη σχέση, είναι απίστευτα απελευθερωτικό.

Αυτή η απομάκρυνση όμως έχει για πολλούς αρνητική χροιά. Σημαίνει ότι εγκαταλείπεις ένα πρόσωπο ή τις ελπίδες σου τις σχετικές με κάποιο πρόσωπο. Τους φαίνεται τραγικό, θλιβερό, και δεν αναγνωρίζουν ότι σε κάποιες περιπτώσεις το να απομακρυνθείς είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για τον εαυτό σου.

Πρόκειται για Δύναμη

Το να εγκαταλείπεις κάποια ή κάτι ακούγεται ίσως κάπως άσχημο. Η ίδια η λέξη μας φέρνει στο νου αδυναμία, παράδοση, ήττα. Στην πραγματικότητα όμως το να αποφασίζεις να απομακρυνθείς δηλώνει δύναμη. Πολλές σχέσεις μάς εγκλωβίζουν μόνο και μόνο επειδή το επιτρέψαμε εμείς. Και μετά ξεχάσαμε ότι έχουμε πάντα τη δύναμη να ανατρέψουμε την κατάσταση που μας ενοχλεί.

Πολλοί νιώθουν παγιδευμένοι σε σχέσεις τοξικές, σε σχέσεις εκμετάλλευσης. Δεν φταίει μόνο το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχουν παιδιά, σκυλιά, οικονομικά ζητήματα (πολύ σοβαρά αυτά τα θέματα και δεν τα προσπερνώ) αλλά κυρίως το ότι, αν φύγουν, θα νιώσουν ότι έχασαν τη μάχη. Θα νιώσουν ότι ηττήθηκαν. Και ήττα σημαίνει ότι δεν κατάφεραν να αντέξουν, παρά τις αντιξοότητες, ή ότι δεν κατάφεραν να βελτιώσουν τα πράγματα στη σχέση τους όσο και αν το πάλεψαν.

Το να εγκαταλείψουν μία σχέση τους γεμίζει ενοχές: νιώθουν πως είναι δικό τους φταίξιμο αν τα πράγματα πήγαν στραβά και επιπλέον ότι εγκαταλείπουν το πεδίο της μάχης άνανδρα, χωρίς να επωμιστούν τις συνέπειες των παραλείψεων και των σφαλμάτων τους.

Ακόμη και στα ραντεβού που βγαίνουν, πολλοί αισθάνονται άβολα να απομακρυνθούν από μία κατάσταση. Τους φαίνεται παραδοχή της αποτυχίας. Δεν είναι όμως. Έχει να κάνει με τα όρια, και πάλι, και με την απόφασή σου να μην αφήσεις τους άλλους να σε ποδοπατήσουν.

Μερικοί ας πούμε ανησυχούν ότι θα πέσουν σε χειριστικές γυναίκες, που θα προσπαθήσουν να τους εκμεταλλευτούν οικονομικά και συναισθηματικά. Γίνονται εμμονικοί με το πώς θα καταφέρουν να κερδίσουν αυτή την ενδεχόμενη μάχη εξουσίας και ξεχνούν να είναι ευχάριστοι και φιλικοί. Ψάχνουν απλώς τρόπους να «κερδίσουν» το άτομο απέναντί τους πριν καν αντιληφθούν αν είναι υπαρκτή η πρόσθεση να τους εκμεταλλευτούν οι γυναίκες αυτές, σαν το ανέκδοτο με το γρύλο.

Ποιος ο λόγος όμως να μπει κάποιος σε αυτή τη διαδικασία; Γιατί σώνει και ντε πρέπει να «κερδίσεις» μία γυναίκα (ή όποιον άλλο) πριν καλά –καλά σου «επιτεθεί»; Και αν υποθέσουμε ότι το κάνει, γιατί να μην σηκωθείς να φύγεις απλά και ήρεμα; Τι αξία έχει να πέσεις στο κρεβάτι με κάποιον τόσο βλάκα και ενοχλητικό και να μην φύγεις για να βρεις κάποιον ή κάποια που θα σου φέρεται καλύτερα; Δεν υπάρχει καμία ήττα εδώ. Απλώς δεν μπαίνεις στη διαδικασία μίας ανόητης και άσκοπης μάχης.

Το ίδιο και με τους φίλους

Υπάρχουν άλλοι με τοξικούς φίλους. Με φίλους που τους κάνουν τον καλό όταν είναι μπροστά αλλά τους θάβουν όταν γυρνούν την πλάτη. Με φίλους που δεν διστάζουν να τους προσβάλουν και να τους μειώσουν και κατάμουτρα πολλές φορές.

Κι όταν θυμώσεις και τους ζητήσεις το λόγο, απαντούν πως απλώς έκαναν πλάκα και «πώς είναι δυνατόν να θυμώνεις, δεν καταλαβαίνεις από αστεία;» Καλή καρδιά. Πρώτα απαξιώνουν τα αισθήματά σου, μετά σε προσβάλλουν και μετά σε μαλώνουν που θίγεσαι.

Κερατάς και δαρμένος που λένε. Αν φύγεις, θα σου πούνε πως δεν σηκώνεις ένα αστείο, πως πρέπει να πάψεις να είσαι τόσο ευαίσθητος. Αν φύγεις όμως το μήνυμα που περνάς είναι: «δεν έχω καμία υποχρέωση να ανέχομαι τέτοιες συμπεριφορές. Γειά σας».

Οι ευθύνες του να φεύγεις

Το να απομακρύνεσαι λοιπόν από μία κατάσταση δεν σημαίνει ότι σηκώνεις τα χέρια ψηλά και αποχωρείς άπρακτος. Σημαίνει, για την ακρίβεια, ακριβώς το αντίθετο. Όταν καταλάβεις ότι το να αποχωρείς όποτε χρειάζεται είναι κίνηση δύναμης, θα καταλάβεις και τις ευθύνες που προκύπτουν από τη χρήση της δύναμης αυτής.

Για να βελτιώσεις τις σχέσεις σου, δες εδώ

Υπάρχει τεράστια διαφορά από το να αποχωρείς από μία σαθρή σχέση με το να μην θέλεις να αντιμετωπίσεις τα ζητήματα που προκύπτουν μέσα σε κάθε σχέση. Άλλο να φεύγεις από κάποιον που συνεχώς προσπαθεί να σε υποβιβάσει και να σε ποδοπατήσει και άλλο να αποχωρείς άνευ εξηγήσεων με την πρώτη δυσκολία.

Όταν λοιπόν διαφωνείς με το πρόσωπο που είναι απέναντί σου, κοίταζε να μιλάς καθαρά και να πηγαίνεις κατευθείαν στον πυρήνα του προβλήματος. Και να αποχωρείς όταν πραγματικά χρειάζεται, να μην το επισύρεις συνεχώς πάνω από το κεφάλι του άλλου σαν απειλή. Όταν έχεις θέματα με κάποιον είναι καλύτερα να τα συζητάς πρώτα και αν δεν βγει τίποτα, τότε να φεύγεις. Υπάρχουν περιπτώσεις που η κατάσταση μπορεί πράγματι να σωθεί. Στο κάτω – κάτω, οι σχέσεις χρειάζονται δουλειά.

Το να αποχωρήσεις λοιπόν είναι η έξοδος κινδύνου που θα κρατάς για ειδικές περιπτώσεις. Αν το κάνεις συνέχεια, ή ακόμη χειρότερα, αν συνέχεια απειλείς ότι θα το κάνεις, τότε γίνεται μέσο χειραγώγησης και συναισθηματικού εκβιασμού. Και χωρίς καν να το καταλάβεις θα καταλήξεις εσύ στο άλλο άκρο, ένας συναισθηματικός βρικόλακας που θα έπρεπε οι άλλοι να αποχωρούν από σένα. Όταν Φεύγεις από μία Σχέση: Δύναμη ή Αδυναμία;

Οι συνέπειες της ψυχικής αυτοάμυνας

Να θυμάσαι: το να αποχωρείς δεν σε απαλλάσσει από τις ευθύνες σου και δεν πρέπει να αποχωρείς κάθε φορά που τα βρίσκεις μπαστούνια για χι-ψι λόγους. Το να αποχωρείς επιφέρει επίσης ευθύνες.

Πρέπει να μπορείς να αντιμετωπίσεις το ενδεχόμενο να λήξεις μία φιλία, μία σχέση, ακόμη και μία σχέση που κράτησε για πολύ καιρό, όταν η εναλλακτική (το να παραμείνεις δηλαδή) σου φαίνεται χειρότερη. Πολλοί φοβούνται τη μοναξιά και προσκολλώνται σε ό,τι τους έτυχε, εφόσον δεν μπόρεσαν να βρουν κάτι καλύτερο. Άσε που τους φαίνεται ταπεινωτικό να παραδεχτούν ότι η σχέση τους απέτυχε.

Όμως είναι δύναμη το να αποχωρείς. Αποδεικνύεις σε όλους, και στον εαυτό σου, ότι είσαι δυνατότερος από όσους προσπάθησαν να σε εκμεταλλευτούν συναισθηματικά ή να σε χειραγωγήσουν.

Αποδεικνύεις ότι αξιολογείς τον εαυτό σου περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, περισσότερο ακόμη και από το φόβο της μοναξιάς. Αποδεικνύεις ότι είσαι γενναίος και μπορείς να τολμήσεις να ψάξεις για κάτι καλύτερο. Ότι μπορείς να παλέψεις ξανά και ξανά, αρχίζοντας κάθε φορά από την αρχή, αν χρειαστεί. Αποδεικνύεις ότι δεν σε νοιάζει διόλου αν λένε οι άλλοι ότι είσαι μόνος, αποτυχημένος και τα λοιπά. Τοποθετείς τον εαυτό σου πολύ πιο πάνω από οποιοδήποτε κακοπροαίρετο σχόλιο.

Δεν είναι αποχώρηση, λοιπόν. Δεν εγκαταλείπεις καμία μάχη. Απλώς, φεύγεις με τους δικούς σου όρους.

Και αν θέλεις να φύγεις από μια σχέση και πιστεύεις ότι κάτι σε δυσκολεύει, εμείς είμαστε εδώ για εσένα. Επικοινώνησε μαζί μας για να σε βοηθήσουμε.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!