Τι θα ήθελα να γνώριζα πριν την Πρώτη Σχέση μου - Men's Bible

Τι θα ήθελα να γνώριζα πριν την Πρώτη Σχέση μου

Τι θα ήθελα να γνώριζα πριν από την πρώτη σχέση μου

Πρώτη σχέση: Σε όποια ηλικία κι αν είσαι, σίγουρα αποτελεί μια πρόκληση. Από τη μια έχεις μπόλικο ενθουσιασμό και από την άλλη δεν ξέρεις τι να κάνεις. Και γνωρίζω ότι πολλοί φίλοι του site ανησυχούν, ότι εξαιτίας της απειρίας τους, η πρώτη σχέση τους είναι καταδικασμένη επειδή δεν θα ξέρουν πώς να τη διαχειριστούν.

Άλλοι πάλι, ξεκινούν με υπέρμετρο ενθουσιασμό και όταν «την πατήσουν» γίνονται ράκη και κάνουν μήνες (ή και χρόνια) να επανέλθουν στα πόδια τους.

Και φυσικό αυτό δεν ισχύει μόνο για όσους κάνουν την πρώτη σχέση.

Γιατί το μυστικό είναι πως όλες οι σχέσεις πρακτικά είναι σαν την πρώτη σχέση. Κάθε σχέση έχει να κάνει με το να γνωρίσεις καλά την κοπέλα απέναντί σου, να κάνετε τα στυλ ζωής σας να ταιριάξουν, να μάθετε να ανέχεστε ο ένας τις παραξενιές του άλλου κλπ. Η μόνη διαφορά είναι ότι οι άνθρωποι που είχαν κι άλλες σχέσεις έχουν και ίσως κάποια παραπάνω εμπειρία να ξεπεράσουν και τις δυσκολίες που θα προκύψουν (αν κι αυτό παίζεται).

Η αλήθεια όμως είναι ότι πρώτη σχέση μπορεί να γίνει δύσκολη γιατί το πας κάπως στα τυφλά. Η πρώτη σοβαρή μου σχέση ήταν γεμάτη από λάθη που θα μπορούσα να είχα αποφύγει, όπως και καταστροφές που θα μπορούσαμε χαριτολογώντας να ονομάζαμε «πολύτιμες εμπειρίες» κυρίως επειδή δεν είχα ιδέα τι έκανα.

Αν με ρωτούσες όμως τι θα ήθελα να ήξερα ξεκινώντας την πρώτη σχέση μου, προκειμένου να έχω τον σωστό τρόπο σκέψης και να αποφύγω βασικά λάθη, αυτά είναι τα δύο πιο σημαντικά πράγματα:

#1 Η πρώτη σχέση σε παρασύρει από ενθουσιασμό

Ένα από τα πρώτα και πιο σκληρά μαθήματα που παίρνει κάθε άνθρωπος σε μια νέα σχέση είναι ότι πρέπει να κατορθώσει να μπορέσει να κρίνει με διαύγεια.

Το πρόβλημα είναι ότι κυριολεκτικά τα πάντα μέσα στο σώμα σου και τον εγκέφαλό σου επαναστατούν ενάντια ακριβώς σε αυτή την ιδέα της ψύχραιμης αντιμετώπισης. Είσαι χαμένος σε αυτό τον μεθυστικό ενθουσιασμό της νέας σχέσης σου.

Ο εγκέφαλός σου πλημυρίζει με διάφορες ορμόνες που ενεργοποιούν κάθε νευρώνα στα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου τα οποία σε πείθουν ότι ο τρόπος με τον οποίο η νέα σου κοπέλα μασάει την τροφή της είναι αναμφίβολα καταπληκτικός. Τα πάντα είναι καρδούλες, πουλάκια που κελαηδάνε και ουράνια τόξα, κάνοντας σε να νομίζεις ότι το ίδιο το σύμπαν επιτέλους σου χαμογελάει.

Ίσως νομίζεις ότι αυτά τα συναισθήματα που σου περιγράφω ταιριάζουν μόνο σε εφήβους που ερωτεύονται. Όμως η αλήθεια είναι πως έχω δει και πολλούς ενήλικες να παρασύρονται από αυτό το συναισθηματικό ντελίριο που δημιουργεί η νέα σχέση. Τι θα ήθελα να γνώριζα πριν από την πρώτη σχέση μου

Όσο ωραίο όμως κι αν είναι να χάνεσαι στον ενθουσιασμό του αρχικού έρωτα, πρέπει να είσαι και προσεκτικός. Όταν ξεκινάς μια σχέση, η κοινή λογική φεύγει από το παράθυρο. Ο ενθουσιασμός που νιώθεις κάνει τα πάντα να είναι έντονα και εκπληκτικά και φυσικά θες να νιώθεις έτσι συνέχεια. Πρέπει όμως να κατανοήσεις πως αυτός ο ενθουσιασμός ξεθωριάζει σταδιακά.

Ο ενθουσιασμός δεν είναι η ίδια η σχέση και το να μπερδεύεις το ένα με το άλλο είναι ένας σίγουρος τρόπος να αναλάβεις δεσμεύσεις για τις οποίες δεν είσαι έτοιμος.

Οι έξι πρώτοι μήνες περίπου κάθε νέας σχέσης είναι η χειρότερη στιγμή για να λάβεις μακροπρόθεσμες (ή και μεσοπρόθεσμες) αποφάσεις για την σχέση σου. Απλά δεν γνωρίζετε ο ένας τον άλλο καλά ακόμη, όσο κι αν τώρα θεωρείς ότι σου αυτό που γράφω δεν ισχύει για εσένα, γιατί είσαι πεπεισμένος πως κανείς ποτέ άλλοτε δεν έχει νιώσει έτσι ξανά για κάποια κοπέλα.

Η απόφαση λοιπόν να μείνετε μαζί μπορεί να σου μοιάζει απολύτως τέλεια και λογική πάνω στον ενθουσιασμό του έρωτα, αλλά θα καταρρεύσει μόλις αυτός ξεθωριάσει και θα αρχίσεις κι εσύ κι αυτή να βλέπετε πιο καθαρά.

Μην γίνει κάποια παρεξήγηση όμως: Δεν λέω ότι ο ενθουσιασμός είναι κάτι κακό. Το αντίθετο: Απόλαυσέ τον. Απλά μην τον αφήσεις να σε παρασύρει πολύ μακριά, πολύ γρήγορα. Πήγαινε τα πράγματα αργά και ζήσε τα. Άλλωστε αυτές οι πρώτες μέρες θα περάσουν πιο γρήγορα απ’ ότι νομίζεις.

Για να μπορείς να πλοηγείσαι στη σχέση σου με επιτυχία, δες εδώ

#2 Η πρώτη σχέση δεν θα διαρκέσει για πάντα

Οκ, δεν θέλω να σε ρίχνω, αλλά οι πιθανότητες να είναι η πρώτη σχέση σου και η τελευταία είναι πραγματικά πολύ μικρές. Η αλήθεια είναι πως κανείς μας δε θέλει να νιώθει ότι η σχέση του είναι προσωρινή και στο κάτω –κάτω το να ξεκινήσεις μια σχέση έχοντας ως δεδομένο ότι θα χωρίσεις, είναι το αντίθετο του ρομαντικού. Ταυτόχρονα όμως, το να προσποιείσαι ότι αυτό δεν είναι μια πιθανότητα επίσης δεν σε βοηθάει.

Πολύ σπάνια κάποιος μένει για πάντα με την πρώτη κοπέλα που είχε. Ναι, εξαιρέσεις όντως υπάρχουν, αλλά είναι σπάνιες. Γι’ αυτό και λέγονται «εξαιρέσεις».

Είναι σημαντικό να καταλάβεις πάντως ότι αυτό δεν ισχύει μόνο για την πρώτη σχέση. Ισχύει για κάθε σχέση. Κάθε σχέση που έχεις τελειώνει, μέχρι που κάποια δεν τελειώνει. Και δεν μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρος ποια θα είναι αυτή.

Φυσικά δεν εννοώ ότι πρέπει να ξεκινάς κάθε καινούρια σχέση με την ιδέα στο μυαλό σου ότι είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Μάλλον το αντίθετο: πρέπει να ξεκινάς κάθε σχέση με την ιδέα ότι θα την απολαύσεις και θα εκτιμήσεις κάθε στιγμή της.

Οκ, σε έμπλεξα. Κάνε υπομονή μισό λεπτό ακόμα και θα καταλάβεις που το πάω.

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να παρερμηνεύουν τις σχέσεις και τους χωρισμούς. Τείνουμε να ξεκινάμε κάθε σχέση με την υπόθεση ότι θα είναι και η τελευταία που θα έχουμε ποτέ. Και αυτό είναι λάθος.

Αυτός ο τρόπος σκέψης μας δημιουργεί πίεση και κάνει κάθε σύγκρουση και τσακωμό να παίρνει καταστροφική σημασία γιατί θεωρούμε ότι ο χωρισμός είναι αποτυχία. Μόνο που το να χωρίζεις με κάποια δεν σημαίνει ότι η σχέση ήταν αποτυχία.

Όλοι μεγαλώνουμε και εξελισσόμαστε και δεν ελέγχουμε απαραίτητα το προς το ποια κατεύθυνση θα εξελιχθούμε. Μερικές φορές λοιπόν αναπτυσσόμαστε διαφορετικά από τη σύντροφό μας και η απόσταση ανάμεσά μας μεγαλώνει.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η ίδια η σχέση ήταν αποτυχία. Σημαίνει απλά ότι έκλεισε τον κύκλο της και είναι τώρα καιρός να περάσουμε στην επόμενη φάση της ζωής μας. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που είναι σημαντικό να εκτιμούμε κάθε στιγμή. Το ότι τέλειωσε η σχέση μας δεν σημαίνει ότι δεν ήταν σημαντική ή απολαυστική ή ότι δεν μάθαμε πράγματα ή ότι η σύντροφός μας δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο για εμάς.

Επιτυχημένη σχέση δεν σημαίνει υποχρεωτικά να μείνεις με κάποια μέχρι να πεθάνεις, ούτε το να αποφύγεις τον χωρισμό κάνει τη σχέση επιτυχημένη. Γιατί μπορεί να είσαι σε μια σχέση που σε κάνει να νιώθεις χάλια μέχρι τη μέρα της κηδείας σου. Αυτή λοιπόν θα την αποκαλούσα αποτυχημένη σχέση, σε σύγκριση ειδικά με ένα ζευγάρι που κατανοεί ότι δεν τραβάει η κατάσταση και αποφασίζει να χωρίσει.

Οπότε ναι, η πρώτη σχέση σου δεν θα κρατήσει για πάντα, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβάσαι. Εκτίμησέ την για αυτό που είναι και απόλαυσε τη στιγμή. Αν και όταν τελειώσει, τότε προχώρα και θρήνησέ την.

Σίγουρα είναι στενάχωρο όταν τελειώνει μια σχέση. Αλλά το γεγονός ότι τέλειωσε δεν σημαίνει ότι διαγράφονται όλες οι καλές στιγμές που μοιραστήκατε μαζί. Και καθώς ο πόνος θα υποχωρεί, θα συνειδητοποιήσεις πως όλα όσα έμαθες στην πρώτη σχέση σου είναι αυτά που σε έκαναν πιο έτοιμο για την επόμενη.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!