Γιατί τα Αγόρια χρειάζονται τον Πατέρα τους - Men's Bible

Γιατί τα Αγόρια χρειάζονται τον Πατέρα τους

Γιατί τα Αγόρια χρειάζονται τους Πατέρες τους

Ίσως το έχεις παρατηρήσει κι εσύ, αλλά συνέχεια παρατηρώ γύρω μας μικρά αγόρια να μεγαλώνουν χωρίς ισχυρά πατρικά πρότυπα.

Κι αυτό όσα είναι τυχερά, αφού κάποια μεγαλώνουν χωρίς καθόλου πατρικά πρότυπα, καθώς ο πατέρας (ως ρόλος) απουσιάζει πια από πολλά σπίτια.

Προτού συνεχίσω τις σκέψεις μου για το πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά (και ειδικά για τα αγόρια) να μεγαλώνουν με τον πατέρα τους, θέλω να αναφέρω κάτι πολύ ξεκάθαρο:

Σε καμία περίπτωση δεν υποβαθμίζω τις γυναίκες που μεγαλώνουν μόνες τους παιδιά. Ξέρω μάλιστα και προσωπικά πολλές αξιόλογες γυναίκες που μεγαλώνουν μόνες τους παιδιά και κάνουν καταπληκτική δουλειά.

Ωστόσο τα παιδιά χρειάζονται και τους δύο γονεϊκούς ρόλους. Και χρειάζονται εξίσου τόσο τη μητέρα, όσο και τον πατέρα τους.

Αυτό που θέλω να κάνω σήμερα είναι να καταδείξω την ειδική σχέση που έχει κάθε γιος με κάθε πατέρα και γιατί αυτή η σχέση είναι τόσο σημαντική, προκειμένου να μάθει τι σημαίνει άνδρας ώστε να μπορεί να προχωρήσει τη ζωή του.

Φυσικά κάποια από τα κατωτέρω έχουν εφαρμογή και στα κορίτσια που ο πατέρας τους είναι απών, ωστόσο σήμερα θα δώσω μεγαλύτερη έμφαση στους πατέρες με αγόρια και υπόσχομαι ότι αν σε ενδιαφέρει το θέμα, θα επανέλθω και πιο αναλυτικά.

Ο πατέρας λοιπόν προσφέρει τα ακόλουθα καλά πράγματα στα αγόρια του:

#1 Καλλιεργεί την αρσενική τους ενέργεια

Υπάρχει αρσενική ενέργεια που τρέχει στις φλέβες κάθε αγοριού. Αυτό είναι καλό πράγμα. Είναι αυτή η αρσενική ενέργεια και δύναμη που, όταν αναπτυχθεί πλήρως, θα του επιτρέψει να βγει στον κόσμο με τον τρόπο που ένας ολοκληρωμένος άνδρας μπορεί ώστε να προσφέρει στον εαυτό του, την οικογένειά του και τους γύρω του.

Όταν αυτή η ενέργεια δεν καλλιεργείται και δεν εστιάζεται, τότε απελευθερώνεται πολλές φορές με έναν αρνητικό, καταστροφικό ή αυτοκαταστροφικό και ίσως βίαιο τρόπο.

Τα αγόρια πια μεγαλώνουν από γυναίκες, χωρίς ανδρικά πρότυπα και σε ένα σχολικό σύστημα που δεν κατανοεί την αρσενική ενέργεια που έχουν τα αγόρια. Τους λέει να κάτσουν, να σκάσουν, να κάνουν ότι τους λένε και να μην δράσουν. Αυτό είναι και καλό, αλλά αν παραγίνει όλη αυτή η δύναμη και ενέργεια που διαθέτουν καταπιέζεται και θα βρει έναν τρόπο να βγει προς τα έξω με έναν μη παραγωγικό τρόπο.

Αν τα παιδιά μας είναι θυμωμένα, καλώς. Είναι οκ να είσαι θυμωμένος. Δουλειά του πατέρα είναι να δείξει πως μπορεί ο θυμός να αξιοποιηθεί θετικά.

Το αγόρι μπορεί να μάθει πώς να χρησιμοποιεί την αρσενική του ενέργεια, μόνο από κάποιον που έχει μάθει να κάνει το ίδιο. Διαφορετικά είναι σα να ζητάς από κάποιον που δεν έχει παίξει ποτέ κιθάρα, να σου μάθει να παίζεις κιθάρα. Κανένας μαθητής δεν μπορεί να μάθει από ένα δάσκαλο που δεν γνωρίζει.

#2 Τους μαθαίνει τις απαραίτητες δεξιότητες για τη ζωή

Η αποστολή κάθε άνδρα είναι να προστατεύει, να προσφέρει και να ηγείται. Και δεν μπορεί να το κάνει αυτό εκτός και αν μάθει τις απαραίτητες δεξιότητες που χρειάζονται για να καταφέρει και τα τρία αυτά πράγματα.

Οπότε αν ο γιος σου δεν μάθει αυτές τις δεξιότητες, θα περιπλανάται άσκοπα στη ζωή μέχρι να καταφέρει να βρει το πώς και να δώσει νόημα στη ζωή του.

Απλές επισκευές, ασκήσεις γυμναστικής, το πώς κάνουμε χειραψία, το πώς είσαι αυτάρκης, πως κάνεις μια συζήτηση, πως λες ένα αστείο, πως έχεις πειθαρχία, πως φλερτάρεις μια γυναίκα (τη σύζυγό σου και μητέρα του), πως κάνεις τα μαθήματά σου, πως ελέγχεις το περιβάλλον σου, και πολλά άλλα ακόμη που είναι σημαντικά στη ζωή κάθε νεαρού άνδρα.

Σίγουρα παραλείπω και άλλες δεξιότητες, αναφέρω απλά κάποιες ως σημείο εκκίνησης για το τι χρειάζεται ένα αγόρι καθώς μεγαλώνει και μπορεί να μάθει από τον πατέρα του.

Αν νιώθεις πως δεν είχες ισχυρά πατρικά πρότυπα μεγαλώνοντας, δες εδώ

#3 Τα βοηθάει να γίνουν δυνατά

Ας πούμε την αλήθεια, η ζωή είναι σκληρή. Αυτή είναι η πραγματικότητα που πρέπει όλοι να διαχειριστούμε.

Όμως υπάρχουν γονείς που νταντεύουν και υπερπροστατεύουν τόσο τα παιδιά τους, που ουσιαστικά τους βάζουν εμπόδια για τη μετέπειτα ζωή τους, καθώς αυτά τελικά δεν αποκτούν ποτέ τη φυσική, ψυχική και πνευματική δύναμη να μπορούν να προχωρήσουν και να στηριχτούν στον εαυτό τους.

Οπότε ας δούμε την ανθρώπινη φύση. Όταν ένα παιδί πέφτει από το ποδήλατό του και τραυματίζει το γόνατό του, τι κάνει η μαμά; Τρέχει ως το μέρος του, το παρηγορεί και του δίνει και ένα γλυκό φιλί να συνέλθει (και καλά κάνει).

Ο πατέρας όμως πως φέρεται; Κατά πάσα πιθανότητα δεν τρέχει καθόλου ως εκεί. Χαμογελάει, ρωτάει τον γιο του αν πόνεσε, του λέει ότι θα περάσει και να συνεχίσει να κάνει ποδήλατο.

Μη με παρεξηγείς και οι δύο συμπεριφορές χρειάζονται. Αλλά στην πράξη δεν είναι αυτό που συμβαίνει. Πρακτικά κάνουμε τα αγόρια μας όλο και πιο αδύναμα επειδή γέρνουμε την πλάστιγγα μόνο προς τη μία πλευρά (την τρυφερή, γυναικεία μεριά).

Έτσι όταν τα αγόρια μπαίνουν στον πραγματικό κόσμο και κάποιος τα προκαλεί ή κάτι δεν τους πάει όπως ήθελαν, το βάζουν στα πόδια αναζητώντας τη μαμά τους, παρ’ όλο που πια η μαμά δεν μπορεί να τους βοηθήσει. Εν ολίγοις, τους λείπει το τσαγανό.

Οπότε, αν είσαι πατέρας ξέρεις ότι δεν είναι δουλειά σου να κρατάς τα αγόρια σου μακριά από τις δυσκολίες και να τους τα έχεις όλα έτοιμα. Η δουλειά σου είναι να τους εκθέτει σε δυσκολίες σε ελεγχόμενο περιβάλλον.

Με αυτό τον τρόπο, όταν η ζωή γίνεται σκληρή, οι γιοί σου θα έχουν αποκτήσει το σθένος, την αντοχή και το τσαγανό να αντιμετωπίσουν ότι κι αν τους φέρει η ζωή. Γιατί τα Αγόρια χρειάζονται τους Πατέρες τους

#4 Τα βοηθάει να καταλάβουν τις συνέπειες

Υπάρχουν συνέπειες για τις επιλογές μας. Η δουλειά κάθε πατέρα είναι να εφαρμόζει αυτές τις συνέπειες στα παιδιά του. Δεν είναι εύκολο. Δεν έχει φάση. Αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν πρέπει να είναι.

Βλέπουμε συχνά παιδιά να φωνάζουν στους γονείς τους στα σούπερ μάρκετ, να παρατούν το χόμπι ή το άθλημα που κάνουν με το που δυσκολέψει λίγο το πράγμα. Και βλέπω και γονείς να λένε ότι φταίνε οι πάντες, πλην από το μικρό τους βλαστάρι.

Αν τα παιδιά σου λοιπόν κάνουν κακές επιλογές (και θα κάνουν, όπως κάναμε όλοι μας), πρέπει να μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν συνέπειες, προκειμένου να μην τις κάνουν ξανά. Αυτό είναι το νόημα.

Μερικοί λένε: «α, δεν μπορώ να είμαι τόσο σκληρός». Μα, δεν χρειάζεται να είσαι σκληρός, απλά δίκαιος.

Γιατί τι είναι χειρότερο, να αφήσεις τα παιδιά σου να ζήσουν με τα αποτελέσματα των επιλογών τους ή να τους δώσεις την λανθασμένη εντύπωση ότι μπορούν να κάνουν οτιδήποτε θέλουν στη ζωή χωρίς επιπτώσεις;

Η αλήθεια είναι πως σήμερα ξύνουμε μόνο την επιφάνεια από ένα πολύ βαθύ και περίπλοκο θέμα. Είναι καθήκον μας όμως ως άνδρες να γίνουμε και καλοί πατεράδες και σωστά παραδείγματα αρσενικής ενέργειας, δίνοντας έτσι στα μικρά αγόρια έναν οδηγό για το τι σημαίνει άνδρας και πατέρας, πως λειτουργεί μια οικογένεια και πως ηγείσαι των δικών σου.

Η δουλειά κάθε πατέρα είναι να προστατεύει τα παιδιά του, να αποτελεί υπόδειγμα αρσενικής ενέργειας, να βοηθάει να αποκτήσουν τις ικανότητες, τις δεξιότητες και το χαρακτήρα που θα τα βοηθήσει να πετύχουν στη ζωή τους.

Εσύ όμως τι άποψη έχεις; Τι αρσενικά πρότυπα είχες μεγαλώνοντας; Θέλω την άποψή σου.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!