Η Σκοτεινή πλευρά της Αυτοβελτίωσης - Men's Bible

Η Σκοτεινή πλευρά της Αυτοβελτίωσης

Φόβος vs Ελευθερία: Μην αφήνεις την αμφιβολία να καταστρέφει τη ζωή σου, Η Σκοτεινή πλευρά της Αυτοβελτίωσης

Πιστεύω ακράδαντα ότι το θεμα της αυτοβελτίωσης είναι σημαντικό και το να θέλεις να βελτιώσεις τον εαυτό σου είναι απαραίτητο κομμάτι της ευτυχίας στη ζωή.

Χρειάζεται να παλεύεις για τα όνειρα σου και να προσπαθείς να γίνεσαι ολοένα και καλύτερος. Αυτό σημαίνει εξέλιξη.

Όμως η αυτοβελτίωση έχει και μια σκοτεινή πλευρά η οποία, όπως συμβαίνει συνήθως με τις σκοτεινές πλευρές, μένει κρυμμένη και αθέατη και μπορεί να σου κάνει ζημιά και να σε οδηγήσει στη δυστυχία.

Είναι λοιπόν σημαντικό να γνωρίζεις και τους κινδύνους που κρύβει η «κουλτούρα της αυτοβελτίωσης» και για αυτούς θα μιλήσουμε σε αυτό το άρθρο.

Το να μην είσαι τέλειος δε σημαίνει ότι δεν είσαι αρκετός

Στις μέρες μας υπάρχει διάχυτη παντού γύρω μας μια «κουλτούρα αυτοβελτίωσης». Στο διαδίκτυο και στα κοινωνικά δίκτυα βρίσκουμε συνεχώς άρθρα, βίντεο, βιβλία και courses με συμβουλές και tips για το πως να βελτιώσουμε τη ζωή μας και τον εαυτό μας.

Αυτό από μόνο του δεν είναι κάτι κακό. Μέσω των άρθρων, των βίντεο, των βιβλίων κλπ, μοιράζονται ιδέες και γνώσεις που είναι χρήσιμες και βοηθούν πολύ κόσμο να πετύχει τους στόχους του.

Όμως όλος αυτός ο πανζουρλισμός συχνά οδηγεί πολλούς σε ένα αέναο κυνήγι του ιδανικού και τέλειου εαυτού.

Και αυτό είναι πρόβλημα. Και είναι πρόβλημα γιατί όταν κυνηγάς διαρκώς τον τέλειο εαυτό μαθαίνεις να βλέπεις τον εαυτό σου ως ατελή και μη αρκετό.

Για πολύ κόσμο το βασικό κίνητρο πίσω από κάθε προσπάθεια αυτοβελτίωσης αποτελεί αυτή ακριβώς η αίσθηση του μη αρκετού. Άνθρωποι που δε νιώθουν άνετα με τις ατέλειες τους αναζητούν διέξοδο και βοήθεια στα προϊόντα αυτόβελτίωσης.

Κάνουν την προσπάθεια τους, παλεύουν με τους φόβους τους, προοδεύουν, όμως ακριβώς επειδή δεν αγγίζουν αυτόν τον ιδανικό και τέλειο εαυτό που έχουν στο μυαλό τους και που τους έχει υποσχεθεί το μάρκετινγκ που συνοδεύει συχνά πυκνά αυτά τα προϊόντα, συνεχίζουν να νιώθουν ατελείς και μη αρκετοί.

Το ταξίδι της αυτοβελτίωσης κάπου πρέπει να τελειώσει

Ένα άλλο πρόβλημα που προκύπτει απ’ την «κουλτούρα της αυτοβελτίωσης» είναι πως σε εθίζει με αποτέλεσμα να νιώθεις μόνιμα ότι πρέπει να διαβάζεις διαρκώς άρθρα ή βιβλία και γενικά να τρέχεις να καταναλώσεις το επόμενο προϊόν ή περιεχόμενο που έχει βγάλει ο αγαπημένος σου youtuber ή blogger.

Όμως αυτό είναι μια μορφή στρουθοκαμηλισμού. Η πραγματική αυτοβελτίωση είναι δύσκολη. Και είναι δύσκολη γιατί απαιτεί να έρθεις αντιμέτωπος με τους φόβους σου και να βγάλεις τον εαυτό σου από την πασίγνωστη ζώνη άνεσης σου.

Και ακριβώς επειδή αυτό είναι δύσκολο να το κάνεις, γιατί φοβάσαι, αγχώνεσαι και αμφιβάλλεις για τις δυνατότητες σου, το αποφεύγεις και προτιμάς να διαβάσεις άλλο ένα άρθρο, να δεις άλλο ένα βίντεο ή να αγοράσεις άλλο ένα course.

To ζήτημα εδώ είναι πως όλα τα παραπάνω σου δίνουν μια εσφαλμένη αίσθηση προόδου όταν στην πραγματικότητα σε αποσπούν από αυτό που πρέπει να κάνεις. Να αντιμετωπίσεις τους φόβους σου και να αλλάξεις τις συνήθειες και την καθημερινότητα σου.

Το θέμα είναι πως δεν πρέπει να ασχολείσαι με την αυτοβελτίωση για χάρη της αυτοβελτίωσης.

Το ταξίδι το αρχίζεις για κάποιον λόγο και κάπου πρέπει να τελειώσει. Ο στόχος δεν είναι να διαβάσεις το επόμενο άρθρο ή να δεις το επόμενο βίντεο αλλά να βελτιώσεις τη ζωή σου σε ένα σημείο στο οποίο νιώθεις ευτυχισμένος κι ας μην φτάσεις στο τέλειο.Ο Φόβος της Απόρριψης πονάει περισσότερο από την ίδια την Απόρριψη, Η Σκοτεινή πλευρά της Αυτοβελτίωσης

Η αλλαγή συμβαίνει σταδιακά

Ένα ακόμα πρόβλημα με την «κουλτούρα της αυτοβελτίωσης» είναι πως διαμορφώνει μη ρεαλιστικές προσδοκίες σχετικά με το τί είναι εφικτό και σε τί χρόνο είναι εφικτό.

Δεν το γράφω αυτό με σκοπό να σε αποθαρρύνω τουναντίον θέλω να σε βοηθήσω. Το γράφω γιατί πιστεύω πως είναι πιο εύκολο να αλλάξεις τον εαυτό σου και να πετύχεις τους στόχους σου όταν είσαι ρεαλιστής και όταν προσπαθείς υπομονετικά.

Όλοι μας μπορούμε να πετύχουμε μεγάλα πράγματα αρκεί να μην έχουμε ψευδαισθήσεις και να μην απαιτούμε να αλλάξουμε τα πάντα πάνω μας μέσα σε μια εβδομάδα.

Η πραγματική αλλαγή συμβαίνει σταδιακά. Τόσο αργά που μπορεί να μην την αντιλαμβάνεσαι καν.

Μην παρασύρεσαι λοιπόν από τις υποσχέσεις της «κουλτούρας της αυτοβελτίωσης». Πάλεψε για τα όνειρα σου, αξιολόγησε την πρόοδο σου, μείνε ρεαλιστής και ότι κι αν κάνεις πάντα να θυμάσαι πως την επιτυχία τη μετράς μονάχα με έναν τρόπο. Με το αν με αυτά που καταφέρνεις είσαι ικανοποιημένος και ευτυχισμένος.

Θα ήθελες κάποια βοήθεια για να κάνεις τον εαυτό σου καλύτερο; Δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!