Φόβος Αποτυχίας: Εξάλειψε τον για πάντα - Men's Bible

Φόβος Αποτυχίας: Εξάλειψε τον για πάντα

Φόβος Αποτυχίας: Εξάλειψε τον για πάντα, «Οι άλλοι με κάνουν ότι θέλουν»: Πως να μάθεις να διεκδικείς, Ο Φόβος θα είναι πάντα μαζί σου στη ζωή: Κάνε τον φίλο σου, Φόβος στην Εποχή της καραντίνας: Πώς να τον Νικήσεις

Ναι, ο φόβος αποτυχίας με έχει επηρεάσει κι εμένα. Και προσωπικά είμαι αποτυχημένος. Ω ναι. Και το έχω αποδεχτεί.

Υπάρχουν πολλά στα οποία έχω αποτύχει. Ως καλλιτέχνης απέτυχα, ως εργαζόμενος απέτυχα. Οπωσδήποτε υπάρχουν και μπόλικες γυναίκες εκεί έξω που θα σας επιβεβαιώσουν πόσο αποτυχημένος ήμουν και ως εραστής. Μην τα λέμε και ντρέπομαι.

Υπήρχε μία εποχή όπου μονάχα μία από τις παραπάνω αποτυχίες μου (και πίστεψε με, ούτε το ένα εκατοστό δεν σου είπα) θα με είχε ρίξει σε μαύρη κατάθλιψη. Στο κάτω -κάτω όλοι έχουμε εμμονή με την επιτυχία.

Μας λένε να είμαστε επιτυχημένοι, αλλιώς είμαστε παρίες, τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Να καταφέρεις και τούτο και να κάνεις και κείνο και να είσαι ο πρώτος και στο άλλο. Δεν μετράμε αν δεν ταιριάζουμε με αυτά τα εντελώς εξωγενή και επίπλαστα στάνταρ.

Αλλά ποιανού είναι αυτά τα στάνταρ, ακριβώς; Και γιατί πρέπει να τα αποδεχόμαστε και να μας δεσμεύουν;

Ας πούμε, για να είσαι επιτυχημένος στις σχέσεις σου και το φλερτ με τις γυναίκες πρέπει να έχεις πάει στο κρεβάτι με τη μισή Ελλάδα; Δηλαδή αυτός που ερωτεύτηκε τη γυναίκα της ζωής του, την παντρεύτηκε και έκανε μαζί της παιδιά και ζουν ευτυχισμένοι, είναι αποτυχημένος;

Μήπως ήρθε η στιγμή να αναθεωρήσουμε την βαρύτητα που παίρνει μέσα μας ο φόβος αποτυχίας;

Ο φόβος αποτυχίας

Η ιδέα και μόνο της αποτυχίας μας τρομοκρατεί, είναι ο λεγόμενος φόβος αποτυχίας. Ζούμε σε μία κοινωνία όπου το μόνο που μετράει είναι το κατά πόσο είμαστε επιτυχημένοι, και συνάμα το κατά πόσο είμαστε επιτυχημένοι είναι σύμφωνο με τα εξωγενή, επίπλαστα στάνταρ που προαναφέραμε. Αν είσαι πετυχημένος είσαι άξιος. Αν δεν είσαι επιτυχημένος, είσαι ανάξιος.

Επιτυχία σημαίνει να δίνεις τις σωστές απαντήσεις, να φοράς τα σωστά ρούχα, να κάνεις τις σωστές δουλειές. Α, και να κοιμάσαι με τις σωστές γυναίκες. Όλο αυτό το μοτίβο είναι όμως εξαιρετικά τοξικό. Γιατί, μας λένε, αν δεν τα κάνουμε όλα αυτά, τότε υπάρχει κάτι πολύ στραβό με εμάς.

Δεν μπορώ να σου πω πόσοι πολλοί μας στέλνουν email όντας απαρηγόρητοι ότι απέτυχαν. Δεν βγήκαν ραντεβού. Δεν τη φίλησαν. Δεν έκαναν σεξ. Δεν βρήκαν τη δουλειά με τον τετραψήφιο μισθό και άρα, έχασαν για πάντα το τρένο.

Πολλοί παίρνουν έναν χωρισμό σαν το τέλος του κόσμου. Ένα διαζύγιο σημαίνει ότι δεν προσπάθησες αρκετά, ότι δεν ήσουν αρκετά δυνατός, ότι δεν το πάλεψες. Σημαίνει ότι ποτέ δεν θα βρεις καμιά γυναίκα να σε ποθήσει ξανά.

Όχι, δεν είναι το τέλος του κόσμου. Δες και το παρακάτω βίντεο για να το καταλάβεις.

Ο λόγος που αναπτύσσεται ο φόβος αποτυχίας (όχι το να αποτύχουμε, αλλά την αποτυχία-διότι υπάρχει διαφορά) είναι ότι την βλέπουμε σαν μία μόνιμη κατάσταση που θα χαρακτηρίζει κάθε μας πράξη ως να πεθάνουμε. Θα γράψουν ενθάδε κείται ένας αποτυχημένος σαν έρθει η ώρα μας.

Το διαζύγιο σου, νομίζεις, δείχνει ότι είσαι αποτυχημένος ως σύζυγος. Αν είναι ακόμα παρθένος, είσαι αποτυχημένος ως άνδρας. Και να βρεις μια γυναίκα, τι να το κάνεις τώρα πια. Ο καιρός σου πέρασε.

Ωστόσο, οι αποτυχίες μας διδάσκουν. Οι άνθρωποι έχουμε την τάση να το ξεχνάμε αυτό. Αν δεν τα καταφέρουμε με την πρώτη, η αποτυχία μας θα μας πει τι να κάνουμε ή τι να μην κάνουμε για να τα καταφέρουμε με τη δεύτερη. Ή με την τρίτη. Δεν υπάρχει τίποτα σε αυτό για το οποίο να πρέπει να ντρεπόμαστε.

Όταν χωρίζει ένα ζευγάρι, λέμε πως η σχέση που είχαν απέτυχε. Ιδιαίτερα αν μιλάμε για ένα γάμο. Θεωρούμε ότι πρέπει σώνει και ντε να κρατήσει για πάντα ένας γάμος. Δηλαδή, αν ένα ζευγάρι καταλήξουν να μισούν ο ένας τον άλλο, μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τη συνέχιση ενός τέτοιου γάμου ως επιτυχημένη σχέση; Ένας στους τρεις γάμους καταλήγει σε διαζύγιο. Είναι αποτυχημένοι όλοι αυτοί οι άνθρωποι;

Αν, μετά το χωρισμό τους, διατηρήσουν τη νηφαλιότητα και την αξιοπρέπειά τους και μεγαλώσουν επιτυχώς τα παιδιά τους, βάσει ποιών κριτηρίων μπορεί κανείς να τους χαρακτηρίσει αποτυχημένους;

Μόνο και μόνο επειδή δύο άνθρωποι θα γεράσουν μαζί δεν σημαίνει ότι πέτυχαν στη σχέση τους. Ίσως μάλιστα εγκλωβίστηκαν σε μία κακή σχέση και χάλασαν όλη τους τη ζωή μέσα σε δαύτη. Ίσως υποχρέωσαν τα παιδιά τους να υφίστανται γκρίνιες και φαγωμάρες, και καλά για να μην τα πληγώσουν με ένα διαζύγιο. Τι το επιτυχημένο υπάρχει σε αυτό το μοτίβο;Φόβος Αποτυχίας: Εξάλειψε τον για πάντα

Ποια είναι λοιπόν τα στάνταρ σου;

«Δεν απέτυχα. Απλώς δοκίμασα χιλιάδες πράγματα που δεν λειτούργησαν».

Έτσι πάει για όλους μας, ειλικρινά. Εμείς αποφασίζουμε με ποια κριτήρια θα ρυθμίσουμε τις ζωές μας. Δεν έχουμε καμία ανάγκη να προσαρμοζόμαστε σε ό,τι η κοινωνία, οι γονείς, η θρησκεία ή η μόδα θεωρούν επιτυχία. Εμείς κρίνουμε πόσο αξίζουμε. Εμείς αποφασίζουμε πότε πετυχαίνουμε.

Η επιτυχία και η αποτυχία είναι έννοιες σχετικές. Πρέπει να προσέξουμε πώς ορίζουμε το ένα και πώς ορίζουμε το άλλο. Ας πούμε, η επιτυχία μπορεί να σημαίνει να γίνουμε δημοφιλείς. Η ευτυχία όμως μπορεί να μην έχει καμία σχέση με την επιτυχία. Μπορεί να γίνουμε δημοφιλείς ξεπουλώντας τον εαυτό μας και τις αξίες μας.

Ανάδειξε τον πραγματικό εαυτό σου στο φλερτ. Δες εδώ

Η επιτυχία μπορεί να σημαίνει να γίνουμε η κορυφή σε κάποια τέχνη, ή μια επιστήμη. Επιτυχία μπορεί να σημαίνει απλώς να τα καταφέρνουμε να βιοποριζόμαστε από την ίδια τέχνη ή επιστήμη.

Και όσον αφορά το φλερτ; Στα πόσα ραντεβού πρέπει να προχωρήσετε; Πότε κρίνεσαι επιτυχημένος και πότε όχι; Προφανώς, ο καθένας έχει τη γνώμη του επί του θέματος. Και τα Life style περιοδικά δικαιούνται να έχουν τη δική τους. Αν μετράει για σένα η γνώμη των φίλων σου ή οι αριθμοί, προχώρα όπως καταλαβαίνεις. Όμως πίστεψέ με, η γνώμη των φίλων και οι τριψήφιοι αριθμοί γυναικών δεν θα σε κάνουν πιο ευτυχισμένο.

Το ίδιο ισχύει και με τις προθεσμίες που θέτουμε στον εαυτό μας. Τι είναι πιο σημαντικό, το να χάσεις την παρθενιά σου όσο νωρίτερα γίνεται ή το να κάνεις έρωτα, κάποτε, όποτε και αν έρθει αυτό; Τι θα σε κάνει πιο ευτυχισμένο, ένα αγχωμένο πατατράκ με ελάχιστη επιτυχία ή κάτι που θα το έχεις προσχεδιάσει, ώστε να το εκτιμήσεις όπως του πρέπει; Δηλαδή, τι σημαίνει ακριβώς το να κάνεις έρωτα όσο νωρίτερα γίνεται; Γιατί να έχουν λόγο ένα μάτσο άσχετοι με σένα πάνω σε αυτό;

Εγώ πάλι μπορώ να θυμηθώ μία πολύ μακριά σειρά αποτυχημένων σχέσεων. Κάποιες απλώς δεν λειτούργησαν, κάποιες είχαν μαύρο χάλι, κάποιες ήταν θανατηφόρα τοξικές. Κάποιες γυναίκες ήταν χειριστικές, κάποιες ήταν ανόητες, κάποιες φορές ο ανόητος ήμουν εγώ.

Ακόμη όμως και από τις εντελώς αποτυχημένες σχέσεις μου βγήκε κάτι καλό. Έγινα σοφότερος και πιο προσεκτικός. Απέτυχα λοιπόν σε κάποιες σχέσεις. Αλλά δεν είμαι αποτυχημένος. Θυμάσαι που σου είπα ότι υπάρχει διαφορά;

Επίλεξε λοιπόν αν θα αφήσεις άλλους να αποφασίσουν αν είσαι επιτυχημένος. Ή αν θα το αποφασίσεις εσύ.

Και να θυμάσαι: άλλο πράγμα να αποτυγχάνεις, και άλλο το να είσαι αποτυχημένος. Δεν υπάρχει λοιπόν πια για σένα φόβος αποτυχίας!

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!