Κοινωνικός Ηγέτης: Πως να αντιμετωπίζεις μια σύγκρουση μένοντας πιστός στις αξίες και τον εαυτό σου - Men's Bible

Κοινωνικός Ηγέτης: Πως να αντιμετωπίζεις μια σύγκρουση μένοντας πιστός στις αξίες και τον εαυτό σου

Κοινωνικός Ηγέτης: Πως να αντιμετωπίζεις μια σύγκρουση μένοντας πιστός στις αξίες και τον εαυτό σου, 4 τακτικές για να δημιουργήσεις σεβασμό και αποδοχή ως ηγέτης

Το να είσαι ένας κοινωνικός ηγέτης απαιτεί να δράς με θάρρος βασισμένος στα πιστεύω και της αξίες σου.

Φαντάσου για λίγο το εξής: Εσύ και οι φίλοι σου είστε έξω για ένα γρήγορο βραδινό γεύμα. Κάποια στιγμή, αφού έχετε κάτσει σ’ ένα εστιατόριο, βλέπεις στο διπλανό τραπέζι έναν τύπο ο οποίος έχει εμφανώς κάποια αναπηρία και είναι άτομο με ειδικές ικανότητες. Οι υπάλληλοι του μαγαζιού ξεκινούν να τον κοροϊδεύουν και να γελάνε μαζί του.

Αυτό γίνεται για λίγα λεπτά και δεν σου αρέσει. Ξέρεις μέσα σου πως κάτι τέτοιο είναι λάθος και νιώθεις τόσο άσχημα που δεν μπορείς ούτε να φας.

Όμως, και εδώ είναι το θέμα, όλοι μέσα στο εστιατόριο, μαζί και η παρέα σου είναι απλά θεατές. Κοιτάνε χωρίς να πουν ούτε μια λέξη.

Οπότε τι κάνεις; Λες κάτι ή προσποιείσαι πως δεν έχεις ιδέα τι συμβαίνει;

Το παραπάνω παράδειγμα βασίζεται σε αληθινή ιστορία. Και στην αληθινή ιστορία υπήρχε κάποιος στο μαγαζί που σηκώθηκε, περπάτησε μέχρι τον υπάλληλο που κορόιδευε και τον αντιμετώπισε πρόσωπο με πρόσωπο.

Τον ρώτησε γιατί έκανε κάτι τέτοιο και ζήτησε με αρκετά δυναμικό τρόπο από τον υπάλληλο, να σταματήσει.

Και αυτό, αλλιώς, αποκαλείται το να είσαι κοινωνικός ηγέτης.

Είναι η σημαντική ικανότητα να αντιμετωπίζεις μια σύγκρουση με το να παίρνεις την πρωτοβουλία, να είσαι δυναμικός, διεκδικητικός και αυθεντικός στις αξίες και τα πιστεύω σου όταν χρειάζεται.

Μίλα όταν έχει σημασία

Κοίτα, δεν χρειάζεται να είσαι υπερβολικά επιθετικός χωρίς να υπάρχει λόγος. Δε χρειάζεται να ψάχνεις για διαφωνίες και συγκρούσεις απλά και μόνο για να διαφωνήσεις και να συγκρουστείς. Αυτό που έχει σημασία είναι να είσαι κοινωνικός ηγέτης. Δυναμικός και διεκδικητικός όταν έχει νόημα.

Πώς λοιπόν γνωρίζεις πότε είναι η κατάλληλη στιγμή; Σου έχω μια λίστα από ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν να το ξεκαθαρίσεις αυτό

  1. Βρίσκεσαι εσύ ή κάποιος άλλος σε μια άβολη κατάσταση;

  2. Κάποιος ενοχλεί εσένα ή κάποιον άλλο με προσβλητικό τρόπο;

  3. Είναι κάτι το οποίο οι αξίες και η ηθική σου σού λένε να κάνεις;

  4. Και τέλος ο χρυσός κανόνας. Αν δε θα ήθελες να είσαι εσύ στην κατάσταση που είναι ο άλλος αυτή τη στιγμή, θα έπαιρνες την πρωτοβουλία;

Όταν θες να είσαι δυναμικός και διεκδικητικός θυμήσου να το κάνεις υπεύθυνα. Ο κοινωνικός ηγέτης δεν παραδίνεται σε επιπόλαια συναισθήματα. Όταν κάτι σε σπρώχνει συναισθηματικά στα άκρα οι στάνταρ αντιδράσεις είναι οι εξής δύο: Είτε δε λες τίποτα και το μετανιώνεις, είτε ο θυμός σε σπρώχνει να χειριστείς την κατάσταση.

Όμως, μπορείς να είσαι δυναμικός χωρίς βέβαια να γίνεις κακός ή σαν ταύρος σε υαλοπωλείο. Ακολουθούν μερικές φράσεις που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να ορθώσεις το ανάστημα σου και να χειριστείς τη κατάσταση:

  • «Παρατηρώ ότι έκανες το Χ, Ψ πράγμα. Γιατί το έκανες αυτό;»

  • «Παρατηρώ ότι έκανες το Χ, Ψ πράγμα. Μήπως δε κατάλαβα καλά;»

  • «Παρατηρώ ότι έκανες το Χ, Ψ πράγμα. Αν ήσουν στη θέση του, θα ήθελες να σου φερόντουσαν έτσι;»

Ο λόγος που τα παραπάνω βοηθάνε είναι γιατί αυτό που κάνεις είναι απλά να δηλώνεις τα γεγονότα. Δεν κρίνεις κατευθείαν τον άλλο, απλά ζητάς πληροφορίες για τις προθέσεις του.

Συχνά όταν ζητούνται από κάποιον εξηγήσεις, εκείνος νιώθει τόσο έκπληξη και ντροπή που σταματάει να κάνει ότι έκανε.

Φυσικά δε μπορώ να τονίσω αρκετά τη σημασία του να είσαι ήρεμος και να σκέφτεσαι καθαρά. Αν προσεγγίσεις κάποιον με αισθήματα έντονου θυμού και μπεις στον προσωπικό του χώρο, είναι πιθανό να θυμώσει και εκείνος και να μπει αμέσως σε άμυνα. Πράγμα που μπορεί να περιπλέξει μια κατάσταση γρήγορα.

Αν όμως είσαι ήρεμος και διαλέξεις τις λέξεις σου προσεκτικά, η σύγκρουση μπορεί και αυτή να μείνει σε ήρεμα πλαίσια. Απλά κάνε τις ερωτήσεις με κανονική ήρεμη φωνή. Πρόσεξε τον προσωπικό του χώρο και μη χρησιμοποιήσεις επιθετική γλώσσα σώματος.

Το να είσαι διεκδικητικός με οτιδήποτε έχει να κάνει με κοινωνικές αξίες, σε μετατρέπει σε έναν ηγέτη. Γίνεσαι ο κοινωνικός ηγέτης μιας ομάδας. Εκείνος που θέτει τα στάνταρ στο πώς πρέπει να αλληλεπιδρά η ομάδα.

Αντιμετώπισε το ζήτημα άμεσα

Η σύγκρουση είναι κάτι που πολλοί άνθρωποι τρέμουν και αποφεύγουν. Χρειάζεται αρκετό θάρρος και μόνο να ξεκινήσεις μια διαμάχη. Οι συζητήσεις αυτές αν δε γίνουν με σωστό τρόπο, μπορούν γρήγορα να γίνουν άβολες και να κάνουν ανεπανόρθωτη ζημιά.

Η αλήθεια είναι όμως πως στη ζωή τα πράγματα δεν πάνε πάντα όπως τα θέλουμε. Αντί λοιπόν οι αποτελεσματικοί κοινωνικοί ηγέτες να αποφεύγουν και να κρύβονται, αντιμετωπίζουν ένα ζήτημα στα ίσια. Πρόσωπο με πρόσωπο.

Αυτό μπορεί να σημαίνει πως πρέπει να κάνεις ένα σοβαρό διάλογο με ένα φίλο ή συνάδελφο για κάτι στο οποίο διαφωνείτε. Ή να τηλεφωνήσεις σε κάποιον για να ξεκαθαρίσεις ένα ζήτημα που σε απασχολεί εδώ και πολύ καιρό.

Πως όμως συγκρούεσαι με κάποιον με τον οποίο θες να διατηρήσεις καλή σχέση μαζί του;

Στην πραγματικότητα είναι πιο εύκολο να συγκρουστείς με κάποιον με τον οποίο ξέρεις πως δε θα μιλήσεις ποτέ ξανά. Γιατί είναι πιο εύκολο να αφήσεις τον εαυτό σου ελεύθερο και δε σε νοιάζει και τόσο το που θα πάει η κουβέντα.

Όταν όμως θες να συγκρουστείς με κάποιον που βλέπεις κάθε μέρα, όπως ένα συνάδελφο ή τη σχέση σου χρειάζεται να είσαι πιο προσεκτικός.

Θες να γίνεις ηγέτης; Δες εδώ

Αντιμετώπισε τη σύγκρουση σε 4 βήματα

Ακολουθούν 4 βήματα που θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις τη σύγκρουση και παράλληλα να διατηρήσεις τη θετική σχέση που έχεις με τον άλλο.

Βήμα 1: Δείξε την πρόθεση σου για αλληλοκατανόηση

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις πριν συγκρουστείς με κάποιον, είναι να δείξεις τη πρόθεση σου ότι θέλεις να τον κατανοήσεις.

Δείξε πως είσαι ανοιχτός και έχεις την πρόθεση να δεις και τη δική του οπτική. Όταν νιώθουμε αδικημένοι ή θυμωμένοι τείνουμε να βλέπουμε τον κόσμο μόνο μέσα από τη δική μας οπτική γωνία. Όμως και η άλλη πλευρά μπορεί να αισθάνεται το ίδιο άσχημα με εσένα και εσύ να μην το έχεις καταλάβει γιατί είσαι απορροφημένος από τα δικά σου συναισθήματα.

Αν, λοιπόν, έχεις δείξει την πρόθεση σου να καταλάβεις και την άλλη πλευρά από πριν, η αντιπαράθεση θα ξεκινήσει ήπια και με ανοιχτό μυαλό κάτι που θα φαίνεται και στην λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία.

Βήμα 2: Σχεδίασε τις πρώτες προτάσεις που θα πεις

Όταν ετοιμάζεσαι για μια λεκτική αντιπαράθεση, σκέψου και σχεδίασε προσεκτικά τις πρώτες φράσεις και προτάσεις που θα πεις. Το να έχεις ένα πλάνο από πριν για το τι θα πεις, σου δίνει την ευκαιρία να σκεφτείς πως θα πλαισιώσεις την συζήτηση.

Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο πας την κουβέντα στο δικό σου γήπεδο, αλλά αποφεύγεις να πεις κουβέντες πριμοδοτημένες από το συναίσθημα και όχι από τη λογική.

Επίσης ένα πλάνο θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις την αρχική νευρικότητα και το άγχος καθώς θα είσαι προετοιμασμένος.

Βήμα 3: Ρώτα «Γιατί;»

Το «γιατί;» είναι μια πολύ δυνατή ερώτηση. Γιατί σε βοηθάει να σκάψεις όλο και πιο βαθιά ώστε να βρεις τη ρίζα του προβλήματος. Γιατί συμπεριφέρεται έτσι; Γιατί σου το είπε αυτό; Γιατί ένιωσε την ανάγκη να σου μιλήσει με αυτόν τον τρόπο;

Αυτού του τύπου οι ερωτήσεις μεταμορφώνουν μια επιφανειακή συζήτηση σε μια εις βάθος επικοινωνία. Σε ένα είδος συζήτησης μέσα από την οποία μπορείς να βρεις και να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα στη ρίζα του.

Βήμα 4: Να δείχνεις τον απαραίτητο σεβασμό

Τέλος, όταν έρχεσαι σε αντιπαράθεση με κάποιον, να δείχνεις τον απαραίτητο σεβασμό. Αυτό με λίγα λόγια σημαίνει πως παρά τη σύγκρουση μεταξύ σας, ακούς αυτά που έχει να πει και δεν τον διακόπτεις όταν προσπαθεί να εξηγήσει τη θέση του.

Ο κοινωνικός ηγέτης διατηρεί ειλικρινή στάση απέναντι στους άλλους και τους κάνει να νιώθουν πως τους ακούει πραγματικά. Κάτι που φυσικά οδηγεί σε καλύτερη και πιο αποτελεσματική επικοινωνία και φυσικά στην επίλυση του προβλήματος που είναι και η ουσία.

Να είσαι αυθεντικός

Πόσες φορές έχεις συμφωνήσει σε κάτι απλά και μόνο για να δείξεις πως συμφωνείς;

Σκέψου για παράδειγμα πως συναντάς ένα παλιό φίλο που έχεις καιρό να δεις και σου προτείνει να βγείτε για ένα ποτό σύντομα. Εκείνη τη στιγμή συμφωνείς αλλά μέσα σου ξέρεις πως ούτε εσύ ούτε εκείνος θα κάνετε την κίνηση για να βρεθείτε.

Ή ένα άλλο παράδειγμα είναι ότι λες σε ένα συνάδελφο πως θα κάνεις κάτι ως το τέλος του ωραρίου, αλλά τελικά δεν το κάνεις μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

Οι πραγματικοί κοινωνικοί ηγέτες όταν λένε κάτι το εννοούν.

Είναι πάντα αυθεντικοί, ειλικρινείς και άμεσοι στην επικοινωνία τους. Η πρόθεση τους είναι να σιγουρευτούν πως οι πράξεις θα ακολουθήσουν τα όσα λένε.

Ξέρω πως είναι πολύ πιο εύκολο να λες ναι και απλά να μη τηρείς την υπόσχεσή σου. Όμως κάτι τέτοιο εύκολα κάνει ζημιά στις σχέσεις σου. Κοινωνικός Ηγέτης: Πως να αντιμετωπίζεις μια σύγκρουση μένοντας πιστός στις αξίες και τον εαυτό σου

Να είσαι ειλικρινής με τις προτεραιότητες σου

Όλοι έχουμε διαφορετικές προτεραιότητες. Για κάποιους είναι η εργασία τους, για άλλους η εκπαίδευση τους, η εξάσκηση συγκεκριμένης ικανότητας κλπ. Αν, λοιπόν, κάποιος σε προσκαλέσει σε έξοδο ενώ ξέρεις πως δεν έχεις αρκετό χρόνο διαθέσιμο, μη δεχτείς για να βρεις μια δικαιολογία να μη πας αργότερα.

Να είσαι ειλικρινής μαζί του και να αρνηθείς. Δε χρειάζεται να δικαιολογηθείς δίνοντας απαραίτητα υπερβολικά πολλές λεπτομέρειες, εκτός φυσικά αν η κατάσταση, το θέμα και οι περιστάσεις το απαιτούν. Όμως χρειάζεται να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και μαζί του.

Να είσαι κοινωνικός ηγέτης λοιπόν και όχι ακόλουθος. Αντιμετώπισε στα ίσια τις συγκρούσεις και θυμήσου να είσαι ειλικρινής και αυθεντικός με τις προθέσεις σου και τις υποχρεώσεις σου.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!