Πως να γίνεις Fit (για πρώτη φορά) - Men's Bible

Πως να γίνεις Fit (για πρώτη φορά)

Πως να γίνεις Fit (για πρώτη φορά)

Όταν οι άντρες μιλάνε για το πως θα γίνουν περισσότερο ελκυστικοί, συχνά εννοούν το πως θα γίνουν περισσότερο fit, σαν αυτό να είναι το αποκλειστικό κλειδί για την καρδιά μιας γυναίκας.

Γίνε πιο αθλητικός, χτίσε κοιλιακούς από πέτρα, απόκτησε γραμμωμένους μύες και οι γυναίκες θα τρέξουν από πίσω σου.

Σύμφωνοι. Είναι αλήθεια πως ένας από τους βασικούς πυλώνες του να είσαι άντρας αξίας, είναι να φροντίζεις τον εαυτό σου. Και το να φροντίζεις την εμφάνιση σου και το σώμα σου είναι ένα μεγάλο μέρος αυτής της φροντίδας.

Αλλά συνήθως ο μέσος άντρας εκλαμβάνει τη φροντίδα αυτή με λάθος τρόπο. Γράφεται στο γυμναστήριο στην αρχή κάθε χρόνου, πηγαίνει για τρεις εβδομάδες και αυτό ήταν. Δεν ξαναπατάει.

Έπειτα, αφού αρχίσουν να τον ζώνουν ξανά οι ανησυχίες και τα φίδια, ξεκινά να ακολουθεί με ζήλο την εκάστοτε διατροφή που είναι στη μόδα (χαμηλοί υδατάνθρακες, βήγκαν, κετογονική διατροφή κλπ). Την ακολουθεί με πάθος και θρησκευτική ευλάβεια, ώσπου να τον χτυπήσει το πρώτο κύμα κούρασης και εξάντλησης. Και εκεί είναι που υποχωρεί και επιστρέφει στις παλιές συνήθειες, στη παλιά ρουτίνα, στον παλιό του εαυτό.

Αν, λοιπόν, επιθυμείς να φτιάξεις το σώμα σου, να γίνεις περισσότερο fit και να συγκεντρώνεις τα γυναικεία βλέμματα, θα πρέπει να οπλιστείς με υπομονή και κυρίως να το κάνεις σωστά.

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: δεν πρόκειται να σου μιλήσω για συγκεκριμένες ασκήσεις, προγράμματα ή δίαιτες στο παρόν άρθρο.

Το κλειδί στο να γίνεις fit δεν είναι κάποια μαγική άσκηση, πρόγραμμα ή δίαιτα που θα λαξεύσει τους μύες σου ή θα κάψει το περίσσιο λίπος μέσα σε μια εβδομάδα. Το κλειδί δεν είναι κάποιο μαγικό προϊόν που θα σε βοηθήσει να χάσεις κιλά χωρίς κόπο και προσπάθεια.

Το κλειδί είναι να αποφασίσεις πως η διαδικασία αυτή χρειάζεται μήνες, κόπο και υπομονή.

Για αυτό το λόγο, λοιπόν, θέλω να σου μιλήσω για το πώς να κινηθείς για να γίνεις fit, με τρόπο που θα τον αγαπήσεις και θα τον ακολουθήσεις ώστε να έχεις τα αποτελέσματα που επιθυμείς.

#1 Κατανόησε τι πραγματικά σημαίνει να είσαι fit

Ένα από τα πρώτα πράγματα που χρειάζεται να κάνεις είναι να ξεκαθαρίσεις τι ακριβώς θέλεις και τι ακριβώς πρέπει να περιμένεις. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να βρεις της φόρμα σου και στο να χτίσεις ένα σώμα σαν του Χένρι Κάβιλ στην ταινία Superman.

Ο μέσος άντρας όταν σκέφτεται πως θέλει να χτίσει το σώμα του, έχει ως πρότυπο τους τύπους που διακοσμούν το εξώφυλλό του Men’s Health ή τα φλεβώδη χέρια του Hugh Jackman.

Όμως, αυτό δε σημαίνει ότι βρίσκεις τη φόρμα σου ή γίνεσαι fit. Το να είσαι fit και σε καλή φόρμα διαφέρει από το να έχεις εμφάνιση μοντέλου. Αυτό είναι απλά ένα κόλπο του μάρκετινγκ.

Και η μεγάλη ειρωνεία όσον αφορά τους γυμνασμένους superhero ηθοποιούς είναι πως μπορεί να δείχνουν καλά στην κάμερα, αλλά στη πραγματικότητα δε βρίσκονται και στην καλύτερη φόρμα.

Το να έχεις πολύ χαμηλά ποσοστά λίπους έχει και αυτό τα δικά του, άσχημα μειονεκτήματα. Και μην ξεχνάς πως το makeup και το κατάλληλο φως βοηθούν τους ηθοποιούς να δείχνουν καλύτεροι απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα.

Επίσης τα γονίδια σου και η σωματοδομή σου, έχουν και αυτά μερίδιο στο πως δείχνεις γυμνασμένος. Αν είσαι τύπος σχετικά ψηλόλιγνος, η δική σου εκδοχή του fit θα είναι διαφορετική από έναν κοντό και πιο γεμάτο τύπο.

Και το να γυμναστείς και να βρεις τη φόρμα σου μπορεί να μη συμπεριλαμβάνει σφυρηλατημένους κοιλιακούς, όπως και οι κοιλιακοί δεν είναι πανάκεια στην ερωτική σου ζωή.

Το να γίνεις fit έχει να κάνει με εσένα και όχι με το ποιους εντυπωσιάζεις.

Δεν έχει να κάνει μόνο με την εμφάνιση. Έχει πολύ περισσότερο να κάνει με την υγεία και τα πλεονεκτήματα που έχει ένας ποιοτικός και υγιεινός τρόπος ζωής. Το να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση βοηθάει το καρδιαγγειακό σου σύστημα, τη χωρητικότητα των πνευμόνων και την αντοχή σου.

Το να είσαι fit και σε καλή φόρμα σημαίνει πως κοιμάσαι καλύτερα, αναπνέεις καλύτερα και φυσικά έχεις καλύτερες επιδόσεις στο κρεβάτι. Η άσκηση μέσα σε όλα τα άλλα βελτιώνει τη διάθεση σου, την αυτοπεποίθηση σου και την ψυχική σου υγεία.

Το να κατανοήσεις όλα αυτά, κάνει την όλη διαδικασία πιο εύκολη στο να γίνει τρόπος ζωής. Γιατί, αν μη τι άλλο, το να γίνεις fit θέλει χρόνο. Πως να γίνεις Fit (για πρώτη φορά)

#2 Για να χάσεις λίπος η μάχη δίνεται στην κουζίνα

Πριν συνεχίσω, ας αναγνωρίσουμε το εξής: Το να χάσεις κιλά και το να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση δεν είναι πάντα συνώνυμα.

Συχνά η φυσική κατάσταση, η δύναμη και η εκρηκτικότητα, σχετίζονται με τους μύες, την αντοχή κλπ. Το να χάσεις λίπος έχει περισσότερο να κάνει με το μέγεθος των ρούχων σου.

Τώρα που το ξεκαθαρίσαμε ας συνεχίσουμε.

Αν ένας από τους στόχους σου είναι να χάσεις λίπος, τότε πρέπει να καταλάβεις μια απλή βασική αλήθεια. Το να αδυνατίσεις έχει να κάνει με το τι τρως. Αν η διατροφή σου είναι χάλια, όσο και να αθληθείς δε μπορείς να υπερκαλύψεις τη διαφορά.

Χρειάζεται να επικεντρωθείς σε ένα απλό και βασικό αξίωμα: η καθημερινή πρόσληψη θερμίδων πρέπει να αλλάξει. Για να χάσεις κιλά πρέπει να λαμβάνεις λιγότερες θερμίδες από όσες ξοδεύει καθημερινά το σώμα σου.

Ότι είδους δίαιτα και να κάνεις, αν δεν ισχύει το παραπάνω δε πρόκειται να χάσεις κιλά. Και αν θες να χάσεις κιλά, τότε χρειάζεται να αλλάξεις τρόπο ζωής.

Το πως τρως είναι ουσιαστικά και αυτό μια συνήθεια. Αν δεν αλλάξεις τις κακές συνήθειες, τότε τα κιλά που έχασες με κόπο, θα τα πάρεις πίσω.

Και κάπου εδώ είναι που οι αριθμοί και οι μετρήσεις μπορούν να βοηθήσουν. Αν θες να χάνεις μισό περίπου κιλό την εβδομάδα, τότε το μόνο που χρειάζεται είναι να τρως 500 θερμίδες λιγότερο κάθε μέρα.

Αυτό βέβαια δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται, γιατί οι περισσότεροι υποεκτιμούν το πόσες θερμίδες τρωνε. Έχουν μια γενική ιδέα, αλλά ακριβώς επειδή είναι κατά προσέγγιση, πολλές κρυφές θερμίδες βρίσκουν το δρόμο τους προς το σώμα.

Ναι τα κύρια γεύματά σου είναι προσεγμένα, όμως τι γίνεται με εκείνα τα σοκολατάκια στη δουλειά; Εκείνα τα κουλουράκια και τα αναψυκτικά στο ΧΨ συνέδριο ή τα ποτά και τις πίτσες στα γενέθλια του κολλητού σου;

Το να καταγράφεις και να μετράς το τι τρως είναι ένας ιδανικός τρόπος να αναγκάσεις τον εαυτό σου να προσέξει το τι τρωει. Σε βοηθάει να βρεις μοτίβα και διατροφικές συνήθειες που ούτε καν είχες αντιληφθεί πως είχες, ειδικά αν καταγράφεις μερίδες και θερμίδες.

Και όσο περισσότερο γνωρίζεις το τι έχεις φαει σε μια μέρα, τόσο πιο εύκολο είναι να πάρεις τη σωστή απόφαση και να μη μπεις στον πειρασμό.

Φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να ζεις όπως ένας μοναχός, μακριά από αμαρτωλές διατροφικές απολαύσεις.

Με τον κατάλληλο προγραμματισμό, τα αγαπημένα σου σνακ μπορούν να είναι στο μενού. Αρκεί να υπάρχει μέτρο και φυσικά να υπάρχει χώρος για τις θερμίδες που θα λάβεις από τα σνακ αυτά.

Η λέξη κλειδί είναι το μέτρο. Γιατί προφανώς κανένα διατροφικό πλάνο δε μπορεί να πετύχει, αν δεν απολαμβάνουμε και λίγο αυτά που τρώμε.

Για αυτό το λόγο, λοιπόν, το να έχεις ένα τακτικό cheat meal για να ικανοποιείς τη λαχτάρα σου για σοκολάτα ή τηγανιτές πατάτες είναι ένα είδος ψυχολογικής ενίσχυσης. Αρκεί αυτού του είδους οι τροφές να είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.

Θες να αναβαθμίσεις την εμφάνιση σου; Δες εδώ

#3 Δε χρειάζεσαι γυμναστήριο ή χρήματα για να γίνεις Fit

Ένα κλασικό εμπόδιο στο γίνει κανείς fit και να βρει τη φόρμα του είναι πως αδυνατεί να πάει γυμναστήριο.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που τόσος κόσμος στην αρχή κάθε χρονιάς, γράφεται με ενθουσιασμό στο γυμναστήριο και τρεις εβδομάδες μετά τα έχει παρατήσει.

Οι λόγοι είναι πάμπολλοι.

Μπορεί να νιώθει άβολα που είναι πιο πλαδαρός και αδύναμος σε σύγκριση με τους τακτικούς θαμώνες. Μπορεί να μη μπορεί να βάλει τη γυμναστική στο ήδη πιεσμένο πρόγραμμά του. Ή μπορεί να μην έχει τα χρήματα για να γραφτεί εξαρχής.

Ευτυχώς, αν θες να γίνεις fit, δε χρειάζεσαι τίποτα απ’ όλα αυτά. Ούτε λεφτά, ούτε γυμναστήριο.

Τα γυμναστήρια, αν και έχουν τα πλεονεκτήματα τους, δεν είναι απαραίτητα. Υπάρχουν πραγματικά αναρίθμητοι τρόποι να ασκηθείς χωρίς να πατήσεις το πόδι σου στο διάδρομο ή να σηκώσεις μια μπάρα.

Το τρέξιμο σε κάποιο πάρκο, για παράδειγμα, είναι δωρεάν και είναι και καλύτερη επιλογή σε σύγκριση με το τρέξιμο σε διάδρομο. Το μόνο που απαιτείται είναι ένα καλό ζευγάρι παπούτσια.

Εξίσου δωρεάν και αποδοτικό είναι το να ανεβαίνεις και να κατεβαίνεις σκάλες στο σπίτι ή στη δουλειά σου. Και όσον αφορά τους μύες και τη δύναμη, μπορείς να τα χτίσεις με μερικά kettlebells ή καλλισθενικές ασκήσεις.

Και αν έχεις πρόσβαση στο διαδίκτυο, (που για να διαβάζεις αυτό εδώ το άρθρο μάλλον έχεις), τότε έχεις και πρόσβαση σε έναν θησαυρό από προγράμματα και ασκήσεις.

Αυτό που είναι απαραίτητο, λοιπόν, δεν είναι τα λεφτά και το γυμναστήριο, αλλά η θέληση και η υπομονή.Πως να γίνεις Fit (για πρώτη φορά)

#4 Αν δεν το απολαμβάνεις, τότε μην το κάνεις

Οκ ξέρεις τι θες, έχεις θέσεις το στόχο σου και έχεις φτιάξει ένα πρόγραμμα που θα λειτουργήσει ως χάρτης για να χτίσεις το σώμα που επιθυμείς. Έχεις προγραμματίσει τα γεύματα σου, τις ασκήσεις σου και το μόνο που μένει είναι να γίνουν όλα σωστά και να περάσουν μερικοί μήνες.

Όμως υπάρχει ένα πρόβλημα. Μισείς το πρόγραμμά αυτό με όλο σου το είναι.

Δεν απολαμβάνεις το φαγητό που τρως και η ιδέα και μόνο να κάνεις τις συγκεκριμένες ασκήσεις σού φέρνει ναυτία.

Είναι καλό να έχεις στόχους και να κάνεις πλάνα, όμως όσο καλές προθέσεις και να έχεις, αν μισείς την όλη διαδικασία οι πιθανότητες να τα καταφέρεις θα είναι εναντίον σου.

Ναι θα ακολουθήσεις το πλάνο για λίγο. Μετά από λίγο όμως θα ξεκινήσεις να κάνεις αλλαγές. Θα αρχίσεις να παραλείπεις ημέρες προπόνησης με διάφορες δικαιολογίες και να τρως πιο τακτικά απ’ όσο πρέπει γλυκά και αλμυρά σνακ.

Και όλα αυτά οδηγούν σε ένα και μόνο πράγμα. Να μείνεις στο σημείο από το οποίο ξεκίνησες.

Για αυτό το λόγο, λοιπόν, αν θες να βρεις τη φόρμα σου και να γίνεις fit, χρειάζεται να το κάνεις με τρόπο που απολαμβάνεις και σου δίνει την όρεξη να συνεχίσεις.

Αυτό σημαίνει πως ίσως να πρέπει να επιλέξεις έναν τύπο άσκησης που να μην μοιάζει σαν άσκηση.

Για παράδειγμα, να πηγαίνεις με τη παρέα σου για έναν αγώνα ποδοσφαίρου 5x5 δύο φορές την εβδομάδα. Ή μπορεί να ασχοληθείς με μια πολεμική τέχνη ή ένα είδος χορού.

Το τι θα κάνεις δεν έχει σημασία αρκεί να είναι κάτι που θα σε βοηθήσει να συνεχίσεις να κοπιάζεις και να δουλεύεις σκληρά ώσπου να πετύχεις τους στόχους σου.

Και αυτό είναι το απόλυτο μυστικό στο να γίνεις Fit, ειδικά αν ασχολείσαι για πρώτη φορά με την άθληση. Το καλύτερο είδος προπόνησης είναι εκείνο που θες να συνεχίσεις να κάνεις και η καλύτερη διατροφή είναι εκείνη την οποία μπορείς να κάνεις για μια ζωή.

Και όσο περισσότερο κινητοποιείς τον εαυτό σου, τόσο πιο κοντά θα είσαι στους στόχους σου.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!