Ταπεινότητα: Η ήρεμη δύναμη - Men's Bible

Ταπεινότητα: Η ήρεμη δύναμη

Ταπεινότητα: Η ήρεμη δύναμη

Υπάρχει η ολοένα αυξανόμενη τάση στο σύγχρονο άντρα, να θεωρεί πως η αλαζονεία και το διογκωμένο εγώ είναι αυτά που τον κάνουν δυνατό και να βλέπει τη ταπεινότητα ως αδυναμία.

Καταλαβαίνω πως το να δείχνεις σκληρός και ικανός μπορεί να σε βοηθήσει βραχυπρόθεσμα, όμως μακροχρόνια η ζημιά είναι μεγάλη.

Ένα φουσκωμένο εγώ δίνει κυρίως την εντύπωση πως δείχνεις πιο ικανός από όσο είσαι πραγματικά. Και δυστυχώς πολλοί άντρες πιστεύουν πως το να προσποιηθούν, είναι δύναμη.

Διαφωνώ! Η ταπεινότητα είναι δύναμη.

Όμως τι εννοώ όταν λεω ταπεινότητα; Σίγουρα όχι το να μειώνεις τον εαυτό σου.

Δε λεω να είσαι παθητικός, αδύναμος ή δειλός. Αλλά να έχεις ξεκαθαρίσει στο μυαλό σου το γεγονός πως έχεις ακόμα πολύ δρόμο να διανύσεις. Πως δε γνωρίζεις τα πάντα και πως ακόμα κάνεις πολλά λάθη.

Όταν ένας άντρας προσποιείται για να διατηρήσει την περηφάνια του, αυτό που πραγματικά πετυχαίνει είναι να εκθέσει τον εαυτό του. Και το πιο άσχημο είναι πως οι αδυναμίες του μένουν αθέατες σε τυφλά σημεία. Δεν τις αντιλαμβάνεται και έτσι δεν κάνει και τίποτα για να τις εξαλείψει.Ταπεινότητα: Η ήρεμη δύναμη

Έτσι όταν με τον καιρό έρθει ο χωρισμός, η απόλυση ή μάθει πως πήρε άλλος την προαγωγή, νιώθει σαν να συγκρούστηκε ξαφνικά με έναν τοίχο.

Παλιά απορούσα πως γίνεται να μην το βλέπουν;

Τα απρόοπτα είναι μέρος της ζωής όμως όταν συναντάς συνεχώς αρνητικές εκπλήξεις, πρέπει να έχεις παραισθήσεις για να μην αντιλαμβάνεσαι ότι κάτι τρέχει. Κάτι πάει στραβά.

Και εκεί είναι που σε οδηγεί η εσφαλμένη αίσθηση της περηφάνιας, του φουσκωμένου εγώ και της αλαζονείας. Μια εσφαλμένη πραγματικότητα για το πόσο καλός είσαι πραγματικά. Δε θέλω να με παρεξηγήσεις.

Χρειάζεται να είσαι περήφανος και να έχεις αυτοπεποίθηση και πίστη στις ικανότητες σου, όμως υπάρχει μια τιτάνια διαφορά ανάμεσα στην αυτοπεποίθηση και στην υπεροψία.

Η αυτοπεποίθηση κερδίζεται. Η υπεροψία και η έπαρση όχι. Η αυτοπεποίθηση σου αφήνει χώρο να βελτιωθείς και να εξελιχθείς. Η υπεροψία και η έπαρση όχι.

Και για αυτό το λόγο δε βρίσκεσαι εδώ; Για να βελτιωθείς και να γίνεις καλύτερος; Αν όχι, τότε ποιο είναι το νόημα;

Όπως είχε πει και ο αρχαίος φιλόσοφος Επίκτητος: «Είναι αδύνατον για έναν άντρα να μάθει αυτά που ήδη γνωρίζει».

Και αυτός είναι ο κίνδυνος αν βγάλεις την ταπεινότητα από τη ζωή σου. Σταματάς να εξελίσσεσαι, να μαθαίνεις, να μεγαλώνεις.

Αφού, λοιπόν, είπα όλα αυτά, θέλω να μοιραστώ μαζί σου τρία πολύ απλά βήματα που μπορείς να εφαρμόσεις αμέσως, για να βάλεις την ταπεινότητα στη ζωή σου.

Θες να βελτιώσεις πραγματικά τον εαυτό σου; Δες εδώ

#1 Προσέγγισε τον κόσμο με μια δόση περιέργειας

Το πρώτο βήμα για να γίνεις περισσότερο σεμνός και ταπεινός, είναι να προσεγγίζεις τα πάντα στη ζωή σου με μια δόση περιέργειας. Αυτό είναι σημαντικό γιατί όπως είπαμε, ο άντρας που παρασύρεται από την υπερηφάνεια και την αλαζονεία, πιστεύει πως τα γνωρίζει όλα.

Το να είσαι περίεργος σημαίνει να αναζητάς και να ψάχνεις απαντήσεις.

Προσέγγισε τους ανθρώπους, τις συζητήσεις που κάνετε, τις δραστηριότητες με τις οποίες ασχολείσαι, με ανοιχτό μυαλό. Σκέψου πως τα πράγματα ίσως να μην είναι όπως φαίνονται ή όπως εσύ τα βλέπεις.

Όσο περισσότερο αναζητάς να μάθεις περισσότερα για τον άλλο, τόσο περισσότερο θα συνδέεσαι μαζί του. Θα πάρεις περισσότερη αξία από τις επαφές που κάνεις και θα μάθεις περισσότερα.

Αυτό που πραγματικά έχει σημασία, είναι να βλέπεις τα πράγματα θετικά και να παίρνεις εμπειρίες και βιώματα.

#2 Κάνε ερωτήσεις

Το επόμενο βήμα στη λίστα είναι να ρωτάς.

Όταν δε ρωτάς καθόλου στέλνεις το σήμα πως όλα είναι καλά και υπό έλεγχο. Τα ξέρω όλα και άρα δεν υπάρχει πρόβλημα.

Όμως τι γίνεται αν δε γνωρίζεις κάτι; Ξέρω πως δε θες να φανείς γελοίος κάνοντας μια ερώτηση που θεωρείται αυτονόητη. Όμως όταν δε γνωρίζεις κάτι, αυτό δεν έχει σημασία.

Ρώτα, ζήτα διευκρινήσεις, ζήτα λεπτομέρειες. Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στο να φανείς χαζός, κάνοντας μια ερώτηση και στο να δείξεις πραγματικά χαζός γιατί δεν ρώτησες κάτι και έκανες λάθος αργότερα.

Σίγουρα το να είσαι ο τύπος που ρωτάει συνεχώς είναι εκνευριστικό, καθώς οι άλλοι δε μαθαίνουν και δεν παίρνουν τίποτα από εσένα. Όμως οι ερωτήσεις είναι ένα απαραίτητο εργαλείο στην επικοινωνία.

Η πιο δυνατή μορφή επιβεβαίωσης και αναγνώρισης είναι να ρωτάς κάποιον άλλο να σου πει για τον εαυτό του ή να ζητήσεις τη γνώμη του.

Ο πιο δυνατός τρόπος να μάθεις και να πάρεις διευκρινήσεις, είναι να ρωτήσεις.

Μην είσαι υπεράνω λοιπόν. Χρησιμοποίησε τις ερωτήσεις προς όφελος σου.

#3 Μάθε να αναγνωρίζεις τη βοήθεια και την προσπάθεια των άλλων

Το τελευταίο βήμα για το οποίο θέλω να σου μιλήσω, είναι το να αναγνωρίζεις άλλους ανθρώπους. Οι άντρες που είναι υπερβολικά υπερήφανοι και αλαζονικοί έχουν την τάση να πιστεύουν πως είναι ανώτεροι από όλους τους άλλους με τους οποίους είναι μαζί.

Όμως είτε το αντιλαμβάνεσαι, είτε όχι, οτιδήποτε έχεις πετύχει στη ζωή σου έχει επιτευχθεί με τη βοήθεια κάποιου άλλου. Ποτέ μην το ξεχνάς και μην το παραβλέπεις αυτό.Ταπεινότητα: Η ήρεμη δύναμη

Όταν αγνοείς το γεγονός αυτό και δεν αναγνωρίζεις τη βοήθειά που σου προσέφεραν οι άλλοι, όσο μικρή και αν ήταν, τότε το ενδεχόμενο να μείνουν κοντά σου και να σε βοηθήσουν ξανά μικραίνει.

Δεν είναι ευγενές και ενάρετο να κάθεσαι σε ένα θρόνο μόνος σου. Ζούμε σε μια εποχή που η πρόσβαση στην πληροφορία και στους ικανούς ανθρώπους είναι πανεύκολη. Μάθε λοιπόν να λειτουργείς σε μια ομάδα.

Αν και τα τρία αυτά βήματα δεν είναι τα μοναδικά που μπορείς να κάνεις για να εξασκηθείς στην ταπεινότητα και να βελτιωθείς, είναι μια αρχή.

Αυτό που έχει σημασία είναι να καταλάβεις πως οι άνθρωποι είναι πλάσματα που ζουν και θριαμβεύουν μέσα σε ομάδες. Και αν θες να εξελιχθείς και να θριαμβεύσεις, πρέπει να μάθεις να λειτουργείς μέσα σε μια ομάδα. Αυτό είναι κάτι που κάποιος μαθαίνει από την ταπεινότητα και όχι από την έπαρση, την αλαζονεία και την τάση να θέλει να δείχνει πάντα ο καλύτερος.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!