Με το να είσαι «υπερβολικά καλός» σαμποτάρεις ο ίδιος την ευτυχία σου - Men's Bible

Με το να είσαι «υπερβολικά καλός» σαμποτάρεις ο ίδιος την ευτυχία σου

Πώς να γίνεις πιο ελκυστικός ακόμα και αν είσαι καλό παιδί, Με το να είσαι «υπερβολικά καλός» σαμποτάρεις ο ίδιος την ευτυχία σου

Το να είσαι υπερβολικά καλός, ήσυχος και να προσπαθείς να μην ενοχλείς κανένα, είναι κάτι που μαθαίνουμε όλοι από μικρή ηλικία. Ήδη από τη στιγμή που έγινες δύο ή τριών χρονών, οι γονείς σου και γενικά οι περισσότεροι ενήλικοι σου ζητούσαν να παίζεις ήσυχα και να μην κάνεις φασαρία.

Μάλιστα σε αντάμειβαν κάθε φορά που καθόσουν ήσυχος στη γωνία σου με γλυκά και με επαίνους, ενώ σε τιμωρούσαν και σε μάλωναν κάθε φορά που υπέκυπτες στην παιδική περιέργεια σου και έπαιζες όσο πιο φωναχτά μπορούσες.

Έπειτα από δεκαοχτώ χρόνια όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά και το να είσαι υπερβολικά καλός όχι μόνο δεν θα σου προσφέρει κάποια ανταμοιβή αλλά το πιθανότερο είναι πως θα σαμποτάρει την προσωπική σου ευτυχία.

Γιατί είναι «κακό» να είσαι υπερβολικά καλός

Κανείς δε λέει ότι πρέπει να είσαι κόπανος, δύσκολος χαρακτήρας, αγενής και συμφεροντολόγος για να ευτυχήσεις στη ζωή. Αντίθετα η ευτυχία έχει ευθέως ανάλογη σχέση με την ποιότητα των ανθρώπινων σχέσεων που χτίζεις στη ζωή σου.

Όσο πιο επιφανειακές ή λίγες είναι αυτές οι σχέσεις, τόσο πιο απομονωμένος, μοναχικός και μόνος νιώθεις.

Δεν είναι πρόβλημα να είσαι καλός, το πρόβλημα ξεκινάει όταν είσαι υπερβολικά καλός και υπερβολικά δοτικός. Όταν βάζεις μόνιμα δεύτερο τον εαυτό σου και τις ανάγκες σου ενώ παράλληλα τρέχεις για να σώσεις τους άλλους.

Το πρόβλημα είναι όταν δεν αναγνωρίζεις πως ο καθένας έχει πρώτα απ’ όλα την ευθύνη του εαυτού του και της ζωής του και πως εσύ είσαι αυτός που πρώτα απ’ όλα πρέπει να τρέξει για τα προβλήματα και τις ανάγκες σου. Όπως αντίστοιχα πρέπει να κάνουν και οι άλλοι.

Όταν είσαι υπερβολικά καλός όμως δυσκολεύεσαι να δώσεις προτεραιότητα στον εαυτό σου. Νιώθεις ενοχές και τύψεις κάθε φορά που σκέφτεσαι να πεις «όχι» όταν κάποιος σου ζητάει κάτι και έτσι υποχωρείς.

Όχι μια ή δυο φορές, αλλά διαρκώς.Μην Απολογείσαι: 5 Πράγματα για τα οποία δεν πρέπει να νιώθεις Ενοχές, 5 Σημάδια πως είσαι Πολύ Καλός για την Σχέση σου και Χρειάζεται να Αναζητήσεις κάτι Καλύτερο, Με το να είσαι «υπερβολικά καλός» σαμποτάρεις ο ίδιος την ευτυχία σου

Συνεργασία δε σημαίνει «Ναι σε όλα»

Όταν λέμε «υπερβολικά καλός» στην ουσία αυτό που εννοούμε είναι «υπέρ του δέοντος υποχωρητικός».

Πράγματι, το βασικό θέμα που έχουν όλα τα «καλά παιδιά» είναι πως δυσκολεύονται να πουν «όχι» και προτιμούν να αποφύγουν μια ενδεχόμενη σύγκρουση ενδίδοντας στα αιτήματα των άλλων και αποφεύγοντας να υψώσουν το ανάστημα τους, να επικοινωνήσουν της ανάγκες τους και να βάλουν τα όρια τους.

Όμως συνεργασία δε σημαίνει να λες «ναι» σε όλα.

Αν νιώθεις ότι είσαι υπερβολικά καλός και ότι αυτό σου κοστίζει την προσωπική σου ευτυχία, αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι να εξασκηθείς στο να βάζεις αποτελεσματικά όρια.

Και ναι, αυτό είναι κάτι που μαθαίνεται και κάτι που το εξασκείς και που όσο το εξασκείς το κάνεις με μεγαλύτερη άνεση και ευκολία.

Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο. Αν έχεις μάθει να είσαι συγκαταβατικός και ο περίγυρος σου έχει μάθει ότι εσύ υποχωρείς εύκολα δεν είναι απλό το να αλλάξεις το εδραιωμένο status quo.

Αλλά πρέπει να το κάνεις αν θέλεις να δίνεις επιτέλους προτεραιότητα στις δικές σου ανάγκες και στους δικούς σου στόχους.

Γι’ αυτόν το λόγο, κάθε φορά που λες «ναι» και υποχωρείς στα αιτήματα των άλλων, αναρωτήσου ποιο είναι το κόστος. Τι θυσιάζεις με το να υποχωρείς και να βάζεις τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου σε δεύτερη μοίρα;

Δεν είσαι τέλειος και είναι οκ αυτό

Συνήθως, αυτός που είναι υπερβολικά καλός με τους άλλους, θέλει να τους ευχαριστήσει και να είναι τέλειος στα μάτια τους. Κι αυτό γιατί έτσι έμαθε από μικρός. Αυτή τη συμπεριφορά αντάμειβαν και επαινούσαν οι γονείς του, οι δάσκαλοι του και γενικά οι άνθρωποι γύρω του.

Με αυτή την αφορμή του έλεγαν μπράβο, του έδιναν τα αγαπημένα του γλυκά και τον αντιμετώπιζαν με ζεστασιά.

Έτσι σταδιακά γαλουχήθηκε και μεγάλωσε με την αίσθηση πως μονάχα αν είναι τέλειος και συμπεριφέρεται ακριβώς όπως τον θέλουν οι άλλοι, τότε εκείνοι θα τον εκτιμήσουν, θα τον αποδεχτούν και θα ικανοποιήσουν τις ανάγκες του.

Προκειμένου λοιπόν ως ενήλικας να μπορέσει να κάνει τον εαυτό του προτεραιότητα και να αρχίσει να βάζει τα όρια του, είναι σημαντικό να σταματήσει να μπαίνει στο ρόλο του τέλειου και φρόνιμου παιδιού και να αποδεχτεί πως ο ίδιος δεν είναι τέλειος και πως είναι οκ αυτό.

Φυσικά δεν είναι εύκολο να πας κόντρα σε κάτι που έχεις μάθει από μικρό παιδί. Είναι όμως απαραίτητο να σπάσεις το φαύλο κύκλο για να μπορέσεις να πετύχεις αλλαγές στη ζωή σου και να αρχίσεις να επικοινωνείς με μεγαλύτερη αυθεντικότητα.

Θυμήσου ότι δε χρειάζεται να είσαι τέλειος για να σε εκτιμήσουν και να σε αποδεχτούν οι άλλοι και πως είναι σημαντικό να φροντίζεις εσύ για τις δικές σου ανάγκες και επιθυμίες. Διαφορετικά δε θα το κάνει κάποιος άλλος για εσένα.

Θέλεις να βελτιώσεις τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες; Δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!