Αυθεντικότητα: Πως να γίνεις Γνήσιο Αρσενικό στην Πράξη - Men's Bible

Αυθεντικότητα: Πως να γίνεις Γνήσιο Αρσενικό στην Πράξη

Γνήσιο Αρσενικό: Η αξία της Αυθεντικότητας

Τι σημαίνει, λοιπόν, αυθεντικότητα; Πώς μπορεί να είναι κανείς αυθεντικός; Ας μιλήσουμε λίγο για αυτό.

Αυθεντικότητα σημαίνει ποιότητα, σημαίνει αλήθεια. Η αυθεντικότητα είναι το αντίθετο της επιτήδευσης. Το γνωρίζουμε, το επαινούμε, το επιζητούμε. Αλλά η ζωή μας κάθε άλλο παρά αυθεντικότητα περιέχει. Ο κόσμος, ο περίγυρός μας μάς ενθαρρύνει μάλλον να είμαστε κάλπικοι παρά αυθεντικοί. Υποκρινόμαστε, κρύβουμε τα συναισθήματά μας, υψώνουμε τείχη ανάμεσα σε μας και στον υπόλοιπο κόσμο.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τα social media. Μας δίνεται η ευκαιρία να ερχόμαστε σε επαφή με πιο πολλούς ανθρώπους από ποτέ, όμως τι κάνουμε με την ευκαιρία αυτή; Την χρησιμοποιούμε για να προωθήσουμε ψέματα. Επιλέγουμε τι φωτογραφίες θα ανεβάσουμε. τι καταστάσεις, επιλέγουμε τι θα  μοιραστούμε. Είναι σαν να χτίζουμε τη δημόσια εικόνα μας.

Καλλιεργούμε μία εντύπωση για μας ώστε οι άλλοι να πιστεύουν αυτά που διαλέγουμε εμείς να δείξουμε, όχι αυτά που είναι αληθινά και που όντως ισχύουν.

Πόσα ερωτευμένα και ευτυχισμένα ζευγάρια από δαύτους που κάνουν παρέλαση στο Instagram είναι όντως τόσο ευτυχισμένα και τόσο ερωτευμένα, όσο φαίνονται; Το φαίνεσθαι έχει όλο και λιγότερη σχέση με το είναι, και έπειτα απορούμε γιατί μας είναι τόσο δύσκολο να χτίσουμε μια υγιή ανθρώπινη σχέση με κάποιον. Αφού δεν είμαστε αληθινοί. Αφού προβάλουμε κάτι ανύπαρκτο. Πώς θα νιώσει κάποιος συναισθήματα για κάτι ανύπαρκτο, για μία ψευδαίσθηση;

Δημιουργούμε στους άλλους ψεύτικες προσδοκίες και έπειτα αφανιζόμαστε προκειμένου να τις ικανοποιήσουμε. Σκέψου λοιπόν πόσο λιγότερο κόπο θα έκανες αν από μιας αρχής ήσουν αυθεντικός. Δεν θα χρειαζόταν να προσποιηθείς ή να κουραστείς για τίποτα και οι σχέσεις σου θα είχαν πολύ μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Ήρθε λοιπόν η ώρα να πέσουν οι μάσκες. Έτοιμος για αυτό;

Τι σημαίνει αυθεντικότητα

Σημαίνει να είσαι αληθινός, ειλικρινής, τίμιος, πρώτα και κύρια με τον εαυτό σου.

Να νιώθεις άνετα με την πραγματικότητά σου και να μην προσπαθείς να την παραποιήσεις, ακόμη και αν δεν συμφωνεί με τα κοινώς αποδεκτά προβαλλόμενα πρότυπα. Το να είσαι ο εαυτός σου δεν συμφωνεί απόλυτα με την ιδέα που μπορεί να έχεις με τον εαυτό σου.

Σημαίνει όμως να προσπαθείς κάθε φορά να γίνεις το καλύτερο που σου επιτρέπουν οι δυνατότητές σου.

Άλλο να είσαι ο «εαυτός σου» και άλλο ο κακός εαυτός σου

Από την άλλη, δεν πρέπει να συγχέεις το να είσαι ο εαυτός σου με το να είσαι ο κακός εαυτός σου, απροκάλυπτα. Το «αυτός είμαι και σε όποιον αρέσω» είναι δίκοπο μαχαίρι και σίγουρα δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για καμία απαράδεκτη και αντικοινωνική συμπεριφορά.

Για παράδειγμα, πολύ συχνά μπερδεύουμε την αγένεια με την ειλικρίνεια. Ο κόσμος είναι τόσο συνηθισμένος στα ψέματα και στις κολακείες που μοιραία μπορεί να θεωρήσουμε την κακία και την επίκριση κάποιου σαν ειλικρίνεια. Δεν φταίνε αυτοί που λένε αυτό που νιώθουν, φταίμε εμείς που δεν μας αρέσει να το ακούμε.

Ο κυνισμός έχει μεταφραστεί ως αυθεντικότητα. Η αγένεια, η επιθετικότητα, μεταφράζονται ως τιμιότητα και ειλικρίνεια. Ο άλλος δεν χαϊδεύει αυτιά, τι να γίνει. Είναι ο εαυτός του. Δεν φοβάται να σε πει χοντρό ή να περιγελάσει ένα ελάττωμά σου, δεν ντρέπεται να σκαλίσει τη μύτη του όποτε του φανεί. Δεν φοβάται λοιπόν να παραδεχτεί ποιος είναι ή να αναγνωρίσει τί είναι οι άλλοι απέναντί του.

Όμως η υπερβολή αυτή επίσης δεν συνάδει με την αυθεντικότητα. Αν γίνεσαι αγενής με τους άλλους είσαι αγενής, δεν είσαι αυθεντικός. Αν προβάλλεις τα ελαττώματά σου χωρίς αιδώ ή προσπάθεια βελτίωσης σημαίνει ότι απλώς βρίσκεις δικαιολογίες για να συνεχίσεις να είσαι προβληματικός.

Είναι σαν να αποποιείσαι την ευθύνη σου. Εγώ έτσι είμαι, σε όποιον αρέσω. Δεν έχω υποχρέωση να το κρύψω, να συμμορφωθώ ή πολύ περισσότερο να βελτιωθώ. Όμως αυτό δεν είναι αυθεντικότητα. Είναι βαριέμαι να προσπαθήσω.

Αναγνωρίζεις τις αδυναμίες σου και προχωράς

Το να αν γνωρίζεις τις αδυναμίες σου και να μην ντρέπεσαι για αυτές, σύμφωνοι, είναι αυθεντικότητα. Αλλά από την άλλη είναι και ένα καλό σημείο εκκίνησης για να κάνεις κάτι για αυτές. Ούτε η υπερβολική μετριοπάθεια είναι αυθεντικότητα. Η υπερβολική μετριοπάθεια είναι υποκρισία στην χειρότερη και αδυναμία να εκτιμήσεις τον εαυτό σου στην καλύτερη. Αυθεντικότητα σημαίνει να γνωρίζεις τις αδυναμίες αλλά επίσης και τα χαρίσματά σου.

Αυθεντικότητα είναι να αποδέχεσαι τι νιώθεις για ένα άλλο άτομο. Αυθεντικότητα είναι να προσπαθήσεις να κερδίσεις το άτομο αυτό, παρά να υποκρίνεσαι ότι δεν σε νοιάζει από το φόβο της απόρριψης. Αυθεντικότητα είναι να ζητήσεις από την κοπέλα που σου αρέσει να βγείτε ακριβώς επειδή σου αρέσει, αλλά αγένεια είναι να της πεις ότι θέλεις να χώσεις τη μούρη στα βυζιά της και να μην σηκωθείς από πάνω της ως τη Δευτέρα Παρουσία. Και όχι μόνο αγένεια. Έχει το δικαίωμα να μην θέλει να σε ξαναδεί ούτε ζωγραφιστό.

Αυθεντικότητα δεν είναι να εκτοξεύεις το συναισθηματικό σου οχετό όπου βρεις υπομονετικούς ακροατές. Δεν ενδιαφέρει τους πάντες να μάθουν ποιοι και πόσο σε αδικήσανε.

Δεν είναι αυθεντικότητα να προσπαθείς να εκμαιεύσεις τη λύπηση ή τον θαυμασμό. Θα έρθουν στιγμές κατάλληλες, που θα μπορείς να μοιραστείς με άλλα πρόσωπα τα πιο κρυφά ή στενάχωρα κομμάτια της ζωής σου. Το να προσπαθείς όμως να τους μετατρέψεις κατευθείαν σε προσωπικούς ψυχοθεραπευτές είναι χειριστικό, μίζερο και καθόλου γοητευτικό.

Θες να γίνεις η καλύτερη εκδοχή σου; Δες εδώ

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να δρας με αυθεντικότητα;

Είναι δύσκολο να είσαι αυθεντικός επειδή φοβάσαι να είσαι ευάλωτος. Για να είμαστε αυθεντικοί πρέπει να αφαιρέσουμε κάποιες άμυνες. Για να είμαστε αυθεντικοί πρέπει να μην προσπαθούμε διαρκώς να ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες ή τις εντυπώσεις που έχουν οι άλλοι για το πώς νιώθουμε και το τί είμαστε.

Έλλειψη αυθεντικότητας λοιπόν σημαίνει φόβος. Η έλλειψη αυθεντικότητας σημαίνει ότι μας νοιάζει υπερβολικά πολύ τι σκέφτονται οι άλλοι για μας και ότι τους αφήνουμε, ουσιαστικά, να μας διαμορφώνουν. Σημαίνει ότι φοβόμαστε την απόρριψη. Φοβόμαστε ότι, σαν άνθρωποι, δεν μετράμε όπως είμαστε.

Στον αντίποδα αυτής της προβληματικής συμπεριφοράς είναι να μην προσπαθούμε να βελτιώσουμε σε τίποτα τα ελαττώματά μας, εφόσον, ό,τι και να κάνουμε, ποτέ δεν θα είμαστε αρκετά καλοί και ποτέ δεν θα μετράμε. Η αυθεντικότητα λοιπόν βρίσκεται κάπου στη μέση.

Όταν είμαστε αυθεντικοί, αντιμετωπίζουμε τους φόβους μας και ό,τι μας δυσκολεύει. Όταν είμαστε αυθεντικοί, προσπαθούμε να βελτιώσουμε τον εαυτό μας. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να τον αποδεχτούμε και να τον δούμε ακριβώς όπως είναι. Δεν είναι κακό να μην μπορούμε να τολμήσουμε. Κακό είναι να μην μπορούμε να αναγνωρίσουμε την ατολμία μας, ή να μην κάνουμε κάτι για να την ξεπεράσουμε.

Η αυθεντικότητα είναι τρομακτική, επειδή μας φέρνει σε επίγνωση των αδυναμιών μας. Οι αδυναμίες μας είναι υπαρκτές, αλλά μπορούν να αντιμετωπιστούν και δεν πρόκειται να μας καταστρέψουν.

Ανακαλύπτοντας τον πραγματικό εαυτό μας

Το πιο δύσκολο είναι να έρθεις αντιμέτωπος με τον εαυτό σου. Όχι τι θα σκεφτούν ή θα κάνουν οι άλλοι σε σχέση με αυτό, αλλά το να δεις τον εαυτό σου εσύ ο ίδιος όπως πραγματικά είναι.

Στο κάτω κάτω, οι άνθρωποι αλλάζουν καθώς περνάνε τα χρόνια. Αν μένουν στάσιμοι τότε κάτι πολύ στραβά με δαύτους. Όποιος δεν αλλάζει δεν κάνει τίποτα με τον εαυτό του. Όποιος δεν αλλάζει, είναι σαν να βάζει την προσωπική του πρόοδο στον πάγο.

Είναι, δυστυχώς, πολύ εύκολο να αφήσουμε το ποιοι ήμασταν κάποτε να διαμορφώσει το ποιοι είμαστε τώρα. Όλοι έχουμε περάσει από αυτό το στάδιο.

Αφήνουμε τη γνώμη που έχουν οι άλλοι να ορίζουν την ταυτότητά μας. Κάποιες φορές για να μην τους χαλάσουμε το χατίρι, όσο και αν φαίνεται παράξενο. Μπορούμε όμως να γίνουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που ήμασταν, ή που πιστεύουν οι άλλοι ότι είμαστε. Μπορούμε να τολμήσουμε να εξερευνήσουμε τον πραγματικό εαυτό μας.

Προκειμένου να το πετύχουμε, πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να σκάψουμε βαθιά. Να αμφισβητήσουμε το κάθε τι. Μία πεποίθηση δεν είναι σωστή, μόνο και μόνο επειδή μάθαμε να την ασπαζόμαστε για δεκαετίες. Ξεκίνα λοιπόν να ρωτάς γιατί. Ξεκίνα να λες, γιατί όχι. Μόνο έτσι θα σπάσεις τα αυτοπεριοριστικά σου πιστεύω και θα εξελιχθείς στον άνθρωπο που μπορείς να γίνεις.

Πρόσεξε, άλλο πράγμα να νιώθεις αβεβαιότητα και άλλο να μην είσαι αυθεντικός. Μπορεί να σου πάρει χρόνο να εξερευνήσεις την προσωπική σου αλήθεια. Ιδιαίτερα αν πρόκειται να αντικαταστήσεις παλιότερα πιστεύω σου με νέες αντιλήψεις. Η αβεβαιότητά σου όμως αυτή δεν πρέπει να σε πτοεί. Χρειάζεται χρόνο, πειραματισμό και εμπειρία για να γίνεις αυθεντικός.

Χρειάζεται, κάποιες φορές, να αναθεωρήσεις πεποιθήσεις μιας ολόκληρης ζωής. Κάποιος μπορεί να περάσει χρόνια προσπαθώντας να γίνει ζωγράφος και τελικά να μην το καταφέρει. Όμως η προσπάθειά του αυτή τον διαμορφώνει, τον κάνει να εννοήσει τι μπορεί και τι δεν μπορεί και ως πού μπορεί να ωθήσει τον εαυτό του.

Δεν υπάρχει λοιπόν εγγύηση ότι θα πάρεις άμεσα και αναμφισβήτητα όλες τις σωστές απαντήσεις, ψάχνοντας πώς να είσαι αυθεντικός. Αυθεντικότητα σημαίνει να τολμήσεις να θέσεις τις σωστές ερωτήσεις. Να σπάσεις τα μούτρα σου, πιθανώς, ψάχνοντας σε λάθος μέρη ή με λάθος τρόπο. Αλλά να ξαναπροσπαθήσεις, όντας, σε κάθε προσπάθεια, κάπως σοφότερος.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!