Networking: Η καθοριστική τέχνη της Δικτύωσης - Men's Bible

Networking: Η καθοριστική τέχνη της Δικτύωσης

Networking: Η καθοριστική τέχνη της Δικτύωσης

Ας συζητήσουμε σήμερα για κάτι που όλοι θα χρειαστεί να κάνουμε στην επαγγελματική, αλλά και την προσωπική μας, ζωή: να δικτυωθούμε με άλλους ανθρώπους, το γνωστό networking.

Η αγγλική λέξη networking, κουβαλάει από μόνη της αρκετό βάρος. Όποτε την ακούς, ανατριχιάζεις γιατί συνεπάγεται βαρετά events και ψεύτικες συζητήσεις.

Όσο όμως δυσάρεστη κι αν είναι σαν ιδέα, η ικανότητα για δικτύωση με άλλους ανθρώπους είναι μια πολύτιμη δεξιότητα που πρέπει όλοι να έχουμε και να διατηρούμε. Άλλωστε, όπως συχνά λένε, δεν μετράει τόσο το τι ξέρεις, αλλά το ποιον ξέρεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι που βρίσκουν δουλειά αυτές τις μέρες, το κάνουν έχοντας χτίσει το προσωπικό τους επαγγελματικό δίκτυο.

Όμως ο σκοπός του networking δεν είναι μόνο να βρεις δουλειά. Η ικανότητα να δικτυώνεσαι επιτυχώς με τους άλλους, σου επιτρέπει να δημιουργήσεις έναν ιστό από χρήσιμες επαφές και συνδέσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν με πολλούς τρόπους.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι περισσότεροι προσεγγίζουμε την έννοια της δικτύωσης με λάθος τρόπο, και αυτός είναι και ο βασικός λόγος που την βαριόμαστε. Να λοιπόν πως μπορείς να κάνεις networking σωστά:

Μην το σκέφτεσαι ως Networking

Αυτό είναι το πρώτο και πιο κρίσιμο λάθος που κάνουμε. Σκεφτόμαστε το networking ως …networking. Βλέποντάς το όμως ως διαδικασία (δημιούργησε ένα δίκτυο για να το εκμεταλλευτείς αργότερα), το κάνεις μια άχαρη και στεγνή εμπειρία για όλους.

Όμως ο στόχος του networking δεν είναι να δημιουργήσεις νέους πελάτες, είναι να κάνεις νέες συνδέσεις, ακόμα και με ανθρώπους που εκ πρώτοις δεν σου φαίνονται «χρήσιμοι». Όποτε όσο πιο πολύ προσπαθείς να εντυπωσιάσεις κάποιον, τόσο πιο πολύ αυτός καταλαβαίνει ότι …προσπαθείς.

Αντίθετα, αυτό που θες είναι να κάνεις τους άλλους να σε συμπαθήσουν, να δημιουργήσεις δυνητικές φιλίες και σχέσεις και όχι μόνο χρήσιμες διασυνδέσεις. Κάνοντας αυτή την αλλαγή στον τρόπο σκέψης σου, από το «ποιος μπορεί να με ωφελήσει τα μέγιστα και πως μπορώ να το εκμεταλλευτώ αυτό;» σε «ας δούμε τι άνθρωπος είναι», όχι μόνο αλλάζεις τον τρόπο με τον οποίο σχετίζεσαι με τους άλλους, αλλά κάνεις και την διαδικασία πολύ απλούστερη, λιγότερο αγχωτική και πολύ πιο διασκεδαστική για όλους.

Δες το σαν παιχνίδι

Σίγουρα το πιο άχαρο κομμάτι του networking είναι οι άσκοπες και αμήχανες συζητήσεις που περιλαμβάνει. Καταλήγεις να κάνεις τις ίδιες και τις ίδιες άχαρες κουβέντες ξανά και ξανά, κάτι που σε κάνει να θες να εξαφανιστείς και να επιστρέψεις επειγόντως σπίτι σου.

Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι αντιμετωπίζουμε αυτές τις συζητήσεις ως γύρους όπου ο καθένας περιμένει να πει το δικό του χωρίς να του καίγεται καρφί για το τι είπε μόλις ο απέναντί του. Οπότε δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση που όλοι βαριόμαστε. Αν θες να σε συμπαθήσουν και να σε εκτιμήσουν, τότε δεν πρέπει να περιμένεις απλά να ανοίξεις το στόμα σου να πεις το δικό σου. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να εστιάσεις στο να συνδεθείς με αυτόν που έχεις απέναντί σου.

Όταν δείχνεις ότι ενδιαφέρεσαι για αυτό που σου λέει, είναι πολύ πιο πιθανό να σε συμπαθήσει. Πάντα μας αρέσουν αυτοί που ενδιαφέρονται για τις απόψεις μας. Άρα εστίασε στον συνομιλητή σου. Ποιος είναι; Τι του αρέσει; Ψάξε να βρεις τι είναι αυτό που τον κάνει ξεχωριστό και ενδιαφέρων τύπο, κάτι έχει ο καθένας μας.

Ξεκίνα κάνοντας ανοικτές ερωτήσεις και χρησιμοποίησε τις απαντήσεις του για να το πας βαθύτερα. Έχουμε γράψει πολλά για το πώς γίνεται αυτό, οπότε μπορείς να διαβάσεις τα σχετικά άρθρα μας. Επιπλέον βοηθάει η ενεργητική ακρόαση (και για αυτήν σου έχουμε γράψει), ώστε να κατανοείς που θέλει να το πάει, και να δημιουργείς ξανά ενδιαφέρον. Και αυτή είναι μια σπάνια ικανότητα. Οι περισσότεροι άνθρωποι απλά περιμένουν τη σειρά τους για να μιλήσουν. Networking: Η καθοριστική τέχνη της Δικτύωσης

Βρες κοινά

Ο στόχος λοιπόν για να πετύχεις στο networking είναι να συνδεθείς με τον άλλο. Όπως συμβαίνει και στο φλερτ, ένας τρόπος να δημιουργήσεις συναισθηματική σύνδεση, είναι να τον κάνεις να νιώσει πόσα κοντά είστε.

Τα κοινά ανάμεσα στους ανθρώπους είναι πολύ θελκτικά για τα πρωτόγονα ένστικτά μας, για αυτήν τη φωνή που χωρίζει τον κόσμο στο «εμείς» και το «αυτοί». Δείχνοντας λοιπόν ότι έχετε κοινά, ουσιαστικά υποδεικνύεις ότι ανήκετε στην ίδια «φυλή» και τον βοηθάς να σε εγγράψει στο τμήμα «εμείς» του μυαλού του.

Ωστόσο, μην κάνεις το λάθος να θεωρήσεις ότι το να βρεις κοινά σημαίνει σημαίνει ότι πρέπει να είσαι ακριβώς ίδιος με τον άλλο. Υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο έχουμε κοινά, και στο προσπαθώ να σε καλοπιάσω. Αν όλως τυχαίως, σου αρέσουν ακριβώς τα ίδια πράγματα, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα φάνεις μη αυθεντικός ή ακόμα και ψεύτης.

Δεν χρειάζεται λοιπόν να είσαι αντίγραφο ή κλώνος του συνομιλητή σου, χρειάζεται απλά να δείξεις ότι έχετε κοινά και ότι τον κατανοείς.

Θες να γίνεις άσσος στις κοινωνικές δυναμικές; Δες εδώ

Ζήτα μια χάρη

Ο γρηγορότερος τρόπος να δημιουργήσεις μια σύνδεση με κάποιον είναι να του ζητήσεις μια χάρη. Ξέρω, εκ πρώτοις, φαίνεται άσχετο, σωστά; Εδώ καλά καλά δεν τον γνωρίζεις τον άλλο και θα του ζητήσεις να κάνει κάτι για σένα; Θα λέγαμε ότι είναι έως και αγενές.

Κι όμως είναι πολύ αποτελεσματικό…

Ο λόγος που το να ζητήσεις μια (μικρή) χάρη από κάποιον τον κάνει να σε συμπαθήσει είναι γνωστό ως Ben Franklin Effect. Οι άνθρωποι είμαστε πολύ κακοί στο να καταλαβαίνουμε γιατί νιώθουμε, όπως νιώθουμε, παρ’ όλα αυτά θεωρούμε ότι είμαστε απολύτως λογικά όντα.

Και επειδή κάνουμε χάρες σε ανθρώπους που συμπαθούμε, εκ των υστέρων το εκλογικεύουμε ότι για να κάναμε μια χάρη σε αυτό τον άνθρωπο, τότε πρέπει να τον συμπαθούμε. Ακόμα κι αν μόλις τον γνωρίσαμε. Ακόμα καλύτερα, κάνοντας μια χάρη σε κάποιον, νιώθουμε πιο καλά και με τον εαυτό μας, κάτι που επίσης μας προϊδεάζει στο να συμπαθήσουμε τον άλλον.

Όλα αυτό είναι ένα γνωστό κόλπο που έκανε ο Ben Franklin, εξ ου και πήρε το όνομά του.

Φυσικά, αυτή η χάρη που ζητάς δεν χρειάζεται να είναι σημαντική. Κάτι απλό, όπως: «Εμ, μπορείς να μου φυλάξεις τη θέση για ένα λεπτό;» αρκεί.

Το ίδιο ισχύει, αν σου ζητήσουν κι εσένα κάποια μικρή χάρη. Με αυτό τον τρόπο δείχνεις «αξία», ότι δηλαδή έχεις πράγματα να προσφέρεις. Αν μπορείς να βοηθήσεις κάποιον να βρει μια λύση σε ένα πρόβλημα ή αναδεικνύεις ότι έχεις τις ικανότητες που χρειάζονται, προσφέρεις αξία. Κάτι που σε κάνει αξιομνημόνευτο και επωφελή για αυτούς.

Οπότε το networking μπορεί να είναι αναγκαίο κακό, αλλά δεν χρειάζεται να είναι άχαρο ή δυσάρεστο. Θυμήσου να εστιάζεις στο να γνωρίσεις τους άλλους, αντί να προσπαθείς να καταλάβεις αν είναι χρήσιμοι. Θα σου βγαίνει πιο εύκολα και θα σε βοηθήσει να χτίσεις ισχυρές σχέσεις που θα αποδώσουν περισσότερο.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!