Πως να Επιχειρηματολογείς αποτελεσματικά σε μια Διαφωνία - Men's Bible

Πως να Επιχειρηματολογείς αποτελεσματικά σε μια Διαφωνία

Πως να επιχειρηματολογείς αποτελεσματικά σε μια διαφωνία

Στην εποχή μας είναι σημαντικό όχι απλά να επικοινωνείς αποτελεσματικά, αλλά και να μπορείς να επιχειρηματολογείς αποτελεσματικά.

Η ικανότητα να εκφράζεις όμορφα, με ηρεμία αλλά και αποφασιστικότητα, τις απόψεις σου για τον κόσμο, την επικαιρότητα και γενικά όλα όσα σε απασχολούν, και να επιχειρηματολογείς σωστά, είναι σημάδι ευφυίας και καλλιεργημένης προσωπικότητας.

Δεν είσαι αυτός που παρασύρεται απ’ το συναίσθημα. Δεν είσαι αυτός που φωνάζει με τη τσουγκράνα στο χέρι και ζητά να καούν όλοι όσοι έχουν αντίθετη άποψη. Αλλά αυτός που έχει φτάσει σε συγκεκριμένο συμπέρασμα έπειτα από ώριμη και καθαρή σκέψη.

Και ως τέτοιος όχι μόνο γίνεσαι πιο γοητευτικός και ελκυστικός στα μάτια των άλλων (ακόμα και αυτών που δε συμφωνούν μαζί σου), αλλά είσαι και σε θέση να πείσεις περισσότερο κόσμο και να τον πάρεις με το μέρος σου.

Πως μπορείς λοιπόν να το κάνεις αυτό; Πως μπορείς να καλλιεργήσεις αρκετά τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες ώστε να είσαι σε θέση να κερδίζεις ακόμα και τις πιο δύσκολες λεκτικές μάχες;

Για να επιχειρηματολογείς σωστά πρέπει πρώτα να σκέφτεσαι καθαρά

Η αποτελεσματική επιχειρηματολογία έχει ένα βασικό προαπαιτούμενο το οποίο καθορίζει όλα τα υπόλοιπα βήματα. Θα πρέπει να είσαι σε θέση να σκεφτείς καθαρά.

Δεν υπάρχουν μαγικά λόγια που θα κάνουν κάποιον να πάρει το μέρος σου όταν είναι προφανές ότι έχεις άδικο.

Χρειάζεται καθαρή σκέψη και δυνατή λογική για να φτάσεις σε συμπεράσματα που είναι πραγματικά, που στηρίζονται στην αλήθεια και που μπορούν να νικήσουν τους φόβους, τις μεροληψίες και τις ανασφάλειες που καθοδηγούν τις απόψεις των περισσοτέρων ανθρώπων αλλά και τις δικές σου.

Δεν είναι εύκολο πράγμα αυτό. Το να σκέφτεσαι λογικά καθαρά είναι επιστήμη και τέχνη ταυτόχρονα και δεν έχει να κάνει απαραίτητα με εξειδικευμένες γνώσεις και ευφυία.

Σίγουρα γνωρίζεις περιπτώσεις ανθρώπων έξυπνων και με πολύ καλή παιδεία, που όμως σε πολλά πράγματα μοιάζει να έχουν μαλώσει με τη λογική.

Η καθαρή σκέψη λοιπόν είναι πάνω απ’ όλα μια δεξιότητα. Μια δεξιότητα που αν την καλλιεργήσεις, θα είσαι σε θέση να επιχειρηματολογείς αποτελεσματικά σε κάθε διαφωνία.Πως να επιχειρηματολογείς αποτελεσματικά σε μια διαφωνία

#1 Δώσε προσοχή

Πολλοί άνθρωποι φτάνουν σε λάθος συμπεράσματα σχετικά με κάποιο θέμα όχι γιατί δεν γνωρίζουν αρκετά, αλλά γιατί σκέφτονται βιαστικά. Γιατί δεν δίνουν αρκετή προσοχή. Και αυτό συμβαίνει συχνότερα σε καταστάσεις που τους είναι οικίες.

Όταν νιώθουμε ότι κάτι το γνωρίζουμε δεν δίνουμε αρκετή σημασία και καταλήγουμε να σκανάρουμε στα γρήγορα την κατάσταση αντί να εξετάσουμε κάθε πλευρά της εξονυχιστικά με αποτέλεσμα να αγνοήσουμε σημαντικές πληροφορίες.

Ένα άλλο κλασικό λάθος που κάνουμε είναι να θεωρούμε δεδομένο ότι αν μια κατάσταση είχε στο παρελθόν τη Χ έκβαση τότε το ίδιο θα συμβεί και στο μέλλον. Αγνοώντας ότι κάθε συμβάν είναι μοναδικό, όσο και αν μοιάζει με άλλα παρόμοια συμβάντα στο παρελθόν.

Για να μπορείς να σκέφτεσαι καθαρά και να επιχειρηματολογείς αποτελεσματικά, χρειάζεται πρώτα να είσαι παρατηρητικός και να εξετάζεις εξονυχιστικά την κάθε κατάσταση σαν να τη βλέπεις πρώτη φορά.

Η ίδια η φράση «δώσε προσοχή» σημαίνει να παρατηρείς ενεργά και όχι παθητικά. Γι’ αυτό λοιπόν δώσε βάση και εστίασε στο να βλέπεις, όχι απλά να κοιτάς. Να αφουγκράζεσαι, όχι απλά να ακούς.

Δίνε βάση στις λεπτομέρειες γιατί αυτές είναι που κάνουν τη διαφορά.

#2 Εστίασε στα γεγονότα και στα δεδομένα

Οι απόψεις των περισσοτέρων ανθρώπων, είναι απλά συναίσθημα με τον μανδύα της λογικής.

Ο φόβος και οι ανασφάλειες τους τούς σπρώχνουν υπέρ ή κατά μιας συγκεκριμένης θέσης και έπειτα απλώς επικεντρώνονται μονάχα στα στοιχεία που επιβεβαιώνουν αυτά που ήδη πιστεύουν.

Ενώ όμως αυτός είναι ένας καλός τρόπος να ηρεμήσεις τον εαυτό σου και να ξεδιαλύνεις τη συναισθηματική σύγχυση που επικρατεί μέσα σου, δεν είναι καλός τρόπος για να φτάσεις σε συμπεράσματα και απόψεις που είναι αληθινά.

Για να είσαι σε θέση να επιχειρηματολογείς αποτελεσματικά λοιπόν, χρειάζεται πρώτα να ενημερωθείς σωστά και να γνωρίζεις όλα εκείνα τα πραγματικά και υπαρκτά γεγονότα και δεδομένα που υποστηρίζουν τη θέση σου και που καταρρίπτουν τη θέση των άλλων.

#3 Απόφυγε γενικές και αόριστες εκφράσεις όταν επιχειρηματολογείς

Για να επιχειρηματολογείς σωστά χρειάζεται να είσαι συγκεκριμένος στο λόγο σου. Για αυτόν το λόγο απόφυγε λέξεις και εκφράσεις που έχουν γενικό και αόριστο νόημα και που μπορούν να ερμηνευτούν με πολλούς τρόπους.

Μίλα με όσο περισσότερη ακρίβεια μπορείς και κάνε στους άλλους ερωτήσεις ώστε να τους ωθήσεις να γίνουν και αυτοί πιο συγκεκριμένοι.

Πολλοί θα προσπαθήσουν να αντικρούσουν τα επιχειρήματα σου μιλώντας γενικά, κάνοντας επίκληση στο συναίσθημα ή κάνοντας μια προσωπική επίθεση σε εσένα. Μην επιτρέψεις να εκτροχιάσουν τη συζήτηση ή να σε παρασύρουν σε έναν αγώνα με προσωπικές επιθέσεις.

Διατήρησε την ψυχραιμία σου και ανακατεύθυνε την συζήτηση στα πραγματικά γεγονότα και στα δεδομένα και θα είσαι σε θέση να επιχειρηματολογείς αποτελεσματικά σε κάθε διαφωνία.

Θες να βελτιώσεις τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες; Δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!