Ώρα να γιατρέψεις τις πληγές σου! - Men's Bible

Ώρα να γιατρέψεις τις πληγές σου!

Ώρα να γιατρέψεις τις πληγές σου!

Πολύ συχνά αμφιβάλλουμε για τον εαυτό μας επειδή έχουμε παλιά τραύματα, πληγές και κακές εμπειρίες.

Μια τοξική σχέση, ένας δύσκολος χωρισμός, η ματαίωση των προσδοκιών, μπορούν να αφήσουν βαθιές πληγές που συχνά κρατούν περισσότερο από την σχέση που τις δημιούργησε.

Στην πράξη, είναι απίστευτο το για πόσο χρόνο αυτές οι πληγές μπορούν να μείνουν ζωντανές. Γεγονότα που συνέβησαν χρόνια ή δεκαετίες πίσω έχουν αποτελέσματα που μας πονούν ακόμα και σήμερα.

Αυτό συμβαίνει συχνά επειδή όσοι τα έζησαν έχουν εσωτερικεύσει το πάθημα ή το μήνυμα που ήρθε με την πληγή: ότι είναι ανάξιοι της αγάπης, ότι είναι εγγενώς ελαττωματικοί και ότι τους αξίζει αυτή η συμπεριφορά.

Κι όσο πιο κοντά είναι οι πληγές μας σε κάποια περιοριστική πεποίθηση που έχουμε για εμάς, τόσο και πιο πολύ «γράφουν» μέσα μας.

Μάλιστα στην πράξη, τον ίδιο τον πόνο της πληγής τον θεωρούμε απόδειξη του γιατί τον αξίζαμε. Πρόκειται για έναν ιδιότυπο μαζοχισμό: μας πονάει επειδή είναι αληθινό, και είναι αληθινό επειδή μας πονάει.

Αυτές οι πληγές είναι που συχνά δημιουργούν αρνητικά μοτίβα και περιοριστικές πεποιθήσεις στη ζωή μας, ειδικά σε θέματα σχέσεων. Αλλά ενώ το να αναγνωρίσουμε την ύπαρξή τους και το τι τις δημιουργεί είναι το πρώτο βήμα, το επόμενο είναι να τις γιατρέψουμε.

Και εδώ τα πράγματα γίνονται κάπως πιο περίπλοκα.

Σπάσε το μοτίβο

Βλέπεις, μέρος του γιατί είναι τόσο δύσκολο να σπάσεις αυτά τα μοτίβα έχει να κάνει με το ότι έχεις ανοιχτές πληγές. Και είναι ανοιχτές γιατί κάθε φορά που υποπίπτεις σε κάποιο από αυτά τα patterns τις ξανανοίγεις.

Αυτές οι μαθημένες συμπεριφορές που προέρχονται από τα αρχικά ερεθίσματα κρατούν τον πόνο από τις συναισθηματικές πληγές ανοικτό.

Και όπως με πολλούς φαύλους κύκλους, και εδώ το κλειδί για να τις επουλώσεις είναι να σπάσεις τον κύκλο. Το να σπάσεις τα μοτίβα που δημιουργούν οι πληγές σε βοηθάει να σταματήσεις να τις κρατάς ανοικτές. Και επιτρέποντάς τους να κλείσουν μειώνεις και αυτές τις κακές συνήθειες. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται να έχεις συνειδητοποιήσει τον φαύλο κύκλο εξαρχής.

Μόλις λοιπόν αντιλαμβάνεσαι τις περιοριστικές πεποιθήσεις, χρειάζεται να τις αμφισβητείς απευθείας. Γιατί μέρος της δύναμής τους προέρχεται από το ότι τις θεωρείς δεδομένες.

Τις αφήνουμε να γίνουν συνήθειες που έχουν το ελεύθερο στο μυαλό μας και τρέχουν αυτόματα. Το να τις αμφισβητήσουμε αλλάζει την κατάσταση. Διακόπτουμε τη ροή τους και, για πρώτη φορά εδώ και καιρό μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την υποβόσκουσα πεποίθηση.

Όταν λοιπόν πιάνεις τον εαυτό σου να τρέχει στον «αυτόματο πιλότο», σταμάτα και αναρωτήσου «γιατί». Γιατί, συγκεκριμένα, αφήνεις αυτή την πεποίθηση να σε κατατρέχει; Γιατί συνεχίζεις να δίνεις εξουσία στο πρόσωπο που σε πλήγωσε;

Είναι πιθανό, αντί να ανέδειξε κάποιο μειονέκτημά σε εσένα, το πρόσωπο που σε πλήγωσε να έχει άδικο; Ποιοι άλλοι πιθανοί λόγοι υπάρχουν για να συμπεριφέρεται κάποιος με αυτό τον τρόπο;

Δεν χρειάζεται να ανατρέξεις σε όλους τους λόγους και να το ρίξεις στην περίσκεψη. Το ζητούμενο είναι να αρνηθείς την εξουσία τους πάνω σου. Να αμφισβητήσεις αυτή την πεποίθηση που έχει γίνει κτήμα σου.

Γιατί, πολλές φορές παλιές πληγές μας δεν κλείνουν επειδή θεωρούμε ότι είναι αιτιολογημένες με κάποιον τρόπο. Επειδή θεωρούμε ότι υπάρχει σοβαρός λόγος που έγινε αυτό σε εμάς. Εσωτερικοποιούμε την πεποίθηση και έτσι ενσωματώνουμε την πληγή στην ταυτότητά μας.

Τη στιγμή που αρχίζουμε να αμφισβητούμε την ισχύ της όμως, είναι η στιγμή που αρχίζουμε να κλείνουμε τις πληγές μας. Είναι αντίστοιχο του να αφαιρείς μια παλιά σφαίρα που είχε μείνει μέσα στο σώμα σου.

Όμως το πράγμα δεν σταματάει εδώ. Μέρος της διαδικασίας είναι να σπάσουμε και τα μοτίβα αυτά, να αντιμετωπίσουμε, αμφισβητήσουμε, αλλάξουμε τον τρόπο που επηρεάζουν τη ζωή μας.

Θες βοήθεια για να ξεπεράσεις το παρελθόν; Οι Coach μας είναι εδώ για σένα!

Για παράδειγμα, μήπως το πρώτο σου ραντεβού δεν προχώρησε σε δεύτερο επειδή δεν πέρασε καλά μαζί σου; Ή μήπως επειδή είναι το ίδιο αγχωμένη όπως κι εσύ και ψάχνει ποιο είναι το τέλειο μήνυμα να στείλει;

Αλλά θα μου πεις: «Ναι οκ, αλλά αν τελικά με έχει απορρίψει;». Όμως έτσι χάνεις το νόημα της διαδικασίας. Η απόρριψη πάντα θα είναι μέσα στο παιχνίδι. Άσε στην άκρη τους ανθρώπους που σε απορρίπτουν για λόγους δικούς τους που δεν έχουν να κάνουν με τη δική σου αξία.

Αμφισβητώντας αυτές τις πεποιθήσεις, αμφισβητείς την εξουσία αυτών των ίδιων των πεποιθήσεων. Με αυτό τον τρόπο βλέπεις επιλογές που πριν δεν σκεφτόσουν καν.

Ενώ πριν δήλωνες 100% σίγουρος για το πόσο «χάλια» είσαι, τώρα αρχίζεις να βλέπεις την πιθανότητα τα πράγματα να μην είναι τόσο άσχημα όσο πίστευες. Ίσως είναι μικρή πρόοδος αυτή, μια απλή χαραμάδα φωτός στον τοίχο. Όμως κι αυτή αρκεί για να δείξει ότι ο τοίχος μπορεί να γκρεμιστεί.

Γιάτρεψε τις πληγές

Το να γιατρέψεις τις πληγές σου δεν έχει να κάνει με το να προσποιείσαι ότι η απόρριψη δεν υπάρχει. Έχει να κάνει με το να σπάσεις τον κύκλο που ενισχύει αρνητικές, περιοριστικές πεποιθήσεις και συμπεριφορές. Το να αναγνωρίσεις ότι υπάρχουν πολλές περισσότερες εκδοχές από το «είσαι ένας άχρηστος που δεν αξίζει μία» σπάει αυτό τον κύκλο.

Αυτό με τη σειρά του, σου κάνει πιο εύκολο να δεις και να δεχτείς θετικές πεποιθήσεις και να σωπάσεις τη φωνή που σου ρίχνει δηλητήριο στη σκέψη.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι αυτό δεν είναι εύκολο. Αυτές οι πεποιθήσεις και τα μοτίβα είναι και συνήθεια και ουλές. Το να σταματήσεις να σκέφτεσαι άσχημα για εσένα είναι δύσκολο. Στην αρχή, θα χρειαστεί να κάνεις προσπάθεια να αναγνωρίζεις αυτές τις σκέψεις και να τις προκαλείς και να τις αλλάζεις.

Θα σου φανεί επίπονο. Θα σου φανεί σαν να παλεύεις με τις σκέψεις σου κάθε φορά. Όμως καθώς θα αρχίσεις να σχηματίζεις νέα μοτίβα, θα αρχίσει να γίνεται και ευκολότερο.

Αλλά αν δεν αρχίσεις να το κάνεις αυτό, θα συνεχίσεις να παρασέρνεσαι από το παρελθόν και θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να δημιουργήσεις τη νέα ζωή που τόσο επιθυμείς.

Τέλος, κάτι που αξίζει να σημειώσουμε είναι ότι δεν θα μπορέσουν όλοι να γιατρέψουν τις πληγές τους μόνοι τους. Για κάποιους θα χρειαστεί να μιλήσουν σε κάποιο Σύμβουλο ή Coach. Είναι κι αυτό θεμιτό. Πήγαινε και κάνε το. Και εννοείται πως όλοι είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε.

Το να πάρεις τον έλεγχο της ζωής σου και πάλι στα χέρια σου και να επιλέξεις να επουλώσεις τις πληγές σου είναι το πιο σημαντικό βήμα. Και το πρώτο που χρειάζεται είναι η θέλησή σου. Έπειτα ακολουθούν οι πράξεις.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!