Πως η Υπομονή σε βοηθάει να εξελιχθείς - Men's Bible

Πως η Υπομονή σε βοηθάει να εξελιχθείς

Πως η Υπομονή σε βοηθάει να εξελιχθείς, Πως να καλλιεργήσεις την Αυτοπειθαρχία σου

Ξέρω έναν τύπο – παλιός μαθητής που περνάει κατά καιρούς από τα γραφεία μας για ένα φιλικό καφέ – ο οποίος ήταν παχύσαρκός σχεδόν όλη του τη ζωή.

Από παιδί θυμόταν τον εαυτό του να έχει τον ρόλο του χοντρού φίλου και συμμαθητή και να αντιμετωπίζει κοινωνικό αποκλεισμό και bulling στο σχολείο, όπως και διάφορες προκλήσεις και στερεότυπα στη μετέπειτα πορεία του.

Κάποια στιγμή, περίπου τρία χρόνια πριν, κάτι έκανε κλικ μέσα του. Αποφάσισε να κάνει αλλαγές στη ζωή του και στον εαυτό του. Και το πρώτο πράγμα που επέλεξε να κάνει ήταν να παλέψει να χάσει σαράντα κιλά.

Όταν ήρθε σε εμάς για εκπαίδευση στις κοινωνικές δεξιότητες, στην κοινωνική νοημοσύνη και στο φλερτ, είχε ήδη ξεκινήσει διατροφή και τακτικές επισκέψεις σε διατροφολόγο.

Όμως, παρά τον αρχικό ενθουσιασμό, μέσα του μαινόταν ένας πόλεμος. Είχε χάσει κάποια κιλά, αλλά συνέχιζε να νιώθει αμφιβολία και ντροπή για τον εαυτό του.

«Η διαδικασία ήταν αρκετά αργή και στα δύο μέτωπα» μου έλεγε και πίστευε πως δε θα τα καταφέρει και πως ήταν καταδικασμένος να μείνει ένας εύσωμος άνδρας που δε θα γνωρίσει ποτέ την απόλαυση της ερωτικής κατάκτησης.

«Υπομονή» του λέω, «σε αυτά τα πράγματα η επιτυχία είναι σίγουρή, όχι όμως άμεση

Είχε την εντύπωση πως θα έχανε τα σαράντα κιλά σε δύο μήνες και πως θα άλλαζε επικοινωνιακές συνήθειες και συναισθήματα δεκαετιών εν μία νυκτί.

Με αυτή τη νοοτροπία ωστόσο, το μόνο που θα κατάφερνε είναι να επέστρεφε στο σημείο μηδέν.

Δεν πάει έτσι.

Είσαι άνθρωπος και όχι ρομπότ

Ο μόνος τρόπος να αλλάξουμε μόνιμα, και ειδικά σε τέτοια θέματα, είναι να αλλάξουμε σταδιακά.

Θέλει προσπάθεια, θέλει συνέπεια αλλά θέλει και υπομονή. Γιατί είμαστε άνθρωποι και όχι ρομπότ.

Το ρομπότ μπορείς να το προγραμματίσεις να συμπεριφερθεί διαφορετικά και να το κάνει άμεσα.

Αντίθετα, εμείς οι άνθρωποι διατηρούμε μέσα μας μια ψυχολογική αδράνεια. Τα συναισθήματα, οι πεποιθήσεις και οι συνήθειες που χρόνια μας συνοδεύουν δεν αλλάζουν με το γύρισμα ενός διακόπτη.

Οι αλλαγές αυτές απαιτούν χρόνο.

Στην ουσία το μυαλό μας είναι μια συλλογή από συνήθειες. Η συμπεριφορά μας, τα συναισθήματα μας, ακόμα και οι σκέψεις μας, κατευθύνονται σε μεγάλο βαθμό από αυτοματισμούς.

Για παράδειγμα, η ενστικτώδης αντίδραση κάποιου μόλις συναντήσει κάποιο πρόβλημα μπορεί να είναι ο θυμός, η λύπη ή παραίτηση. Δίχως εκείνος να το πολυσκεφτεί, το μυαλό τρέχει στον αυτόματο πιλότο και κατευθύνει τη συμπεριφορά του.

Ίσως η μητέρα του ήταν νευρωτική και τον έκανε να νιώθει ενοχές για οτιδήποτε πάει λάθος στη ζωή της ή στη ζωή των άλλων, έτσι έμαθε με τα χρόνια να πιστεύει πως ο ίδιος δεν είναι αρκετά καλός.

Οτιδήποτε όμως και αν κουβαλάει ο καθένας μας, αυτό που έχει σημασία είναι πως όλες αυτές οι συνήθειες, συμπεριφορές, πνευματικές και συναισθηματικές, απαρτίζουν το ποιοι είμαστε.

Έχουν, μέσα από εμπειρίες ετών, διαμορφωθεί σε ένα σύνολο. Την ταυτότητα σου. Και αν θέλεις να αλλάξεις το ποιος είσαι, το πως βλέπεις τον εαυτό σου ή το πώς προσαρμόζεσαι στις περιστάσεις και στον κόσμο γύρω σου, τότε προφανώς θα χρειαστεί να περιμένεις.Πως το να αφήνεις τον εαυτό σου Ευάλωτο σε κάνει πιο Δυνατό, Πως η Υπομονή σε βοηθάει να εξελιχθείς

Λαμβάνουμε αρκετά μηνύματα από άνδρες όλων των ηλικιών, με διαφορετικές εμπειρίες και προσωπικότητες. Πολλοί από αυτούς θέλουν να διαγράψουν το παρελθόν τους και να επαναδιαμορφώσουν τον εαυτό τους και τον χαρακτήρα τους.

Και πάντα ξεκινάω την απάντηση γράφοντας υπομονή. Γιατί πραγματικά αν υπάρχει ένα πράγμα που χρειάζεται να κάνει κάποιος για να πετύχει την αλλαγή, είναι να έχει υπομονή.

Καλώς ή κακώς, η ζωή κινείται με τους δικούς της ρυθμούς και όχι με τους ρυθμούς που εμείς θέλουμε.

Πέρα από τις περιπτώσεις που ένα ξαφνικό κατακλυσμιαίο γεγονός αλλάζει την πορεία της ζωής μας με το ζόρι, η αλλαγή έρχεται αργά και σταδιακά. Τόσο αργά μάλιστα που συχνά περνάει απαρατήρητη.

Άλλες φορές δεχόμαστε μηνύματα από φρεσκοδιαζευγμένους άνδρες που πέρασαν δέκα, δεκαπέντε χρόνια με τον ίδιο άνθρωπο, με τον οποίο έκαναν παιδιά και μοιράστηκαν τις πιο σημαντικές στιγμές τους, και αφού έμειναν μόνοι για ένα μήνα, ρωτούν πώς να ξεπεράσουν την πρώην σύντροφο τους οριστικά.

Ξέρω καλά πως οι άνδρες αυτοί νιώθουν μέσα τους πολύ πόνο, αλλιώς οι ίδιοι θα έβλεπαν πόσο παράλογό και μη ρεαλιστικό είναι αυτό.

Όταν πορεύεσαι με τον ίδιο άνθρωπο για χρόνια και έχεις συνηθίσει στο μαζί και όχι στο χώρια, θες χρόνο και υπομονή για να βρεις τις ισορροπίες σου και τον εαυτό σου.

Θες βελτιωθείς μόνιμα στο φλερτ; Δες εδώ

Η υπομονή είναι ο βασιλιάς

Η ζωή χαρακτηρίζεται από αλλαγές και οι καλές αλλαγές στη ζωή μας έρχονται όταν από μόνοι μας ετοιμάζουμε σταδιακά τον εαυτό μας να περάσει στο επόμενο στάδιο.

Όμως ακόμη και όταν οι αλλαγές αυτές είναι θετικές, πάλι είναι δύσκολες και πάντα είναι αργές.

Ο μαθητής με τον οποίο ξεκίνησα στην αρχή αμφέβαλε πολλές φορές για τον εαυτό του. Όσο τα εκατοστά της περιφέρειας του ελαττώνονταν και όσο τολμούσε να προσεγγίσει τις κοπέλες που τον ενδιέφεραν, έβλεπε τον εαυτό του να αλλάζει. Όμως αν και ποθούσε αυτή την αλλαγή, κατά βάθος την έτρεμε.

Γιατί ήταν κάτι νέο και άγνωστο για εκείνον, είχε μάθει να είναι ο παχύσαρκος τύπος που είχε μια δικαιολογία για να αποφεύγει το φλερτ και το άβολο συναίσθημα που το συνοδεύει.

Το σώμα του άλλαζε, η συμπεριφορά του και ο τρόπος με τον οποίο μιλούσε επίσης άλλαζαν όμως η εικόνα που είχε για τον εαυτό του ήθελε περισσότερο χρόνο.

Ο άνδρας αυτός τώρα είναι τριανταπέντε κιλά ελαφρύτερος – πέντε κιλά παραπάνω από τον κάποτε ιδεατό του στόχο, όμως πλέον δεν τον νοιάζει – είναι άνετος επικοινωνιακά (ειδικά με τις γυναίκες) και είναι σε σχέση εδώ και δύο χρόνια.

Οι αλλαγές αυτές όμως δεν θα είχαν έρθει αν δεν έδειχνε υπομονή και αν δεν επαναστατούσε στο ένστικτο του που, απέναντι στην αμφιβολία και το άγνωστο, του έλεγε «κάνε πίσω.».

Οτιδήποτε και αν θες να πετύχεις, να θυμάσαι, πως αν και ο πειρασμός της βιασύνης είναι μεγάλος, οι γρήγορες και απότομες αλλαγές δε διαρκούν. Είναι οι μικρές, σταδιακές και ομαλές αλλαγές που θέτουν τα θεμέλια για κάτι μόνιμο.

Η υπομονή είναι βασιλιάς!

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!