Πως να γίνεις πιο Ανθεκτικός στις προκλήσεις της Ζωής - Men's Bible

Πως να γίνεις πιο Ανθεκτικός στις προκλήσεις της Ζωής

Πώς να Αναπτύξεις Ψυχική Αντοχή για να Πετύχεις τους Στόχους σου, Πως να γίνεις πιο Ανθεκτικός στις προκλήσεις της Ζωής, Όταν χάνεις την Αυτοπεποίθηση σου

Η ικανότητα να αντέχεις στα δύσκολα και να είσαι ανθεκτικός απέναντι στις προκλήσεις της ζωής είναι αυτή που πολλές φορές κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε αυτούς που πετυχαίνουν και στους υπόλοιπους.

Δεν έχει σημασία πόσο καλά έχεις προετοιμαστεί και πόσο πρόθυμος και ορεξάτος είσαι για να κυνηγήσεις τους στόχους σου.

Τα πράγματα σπάνια έρχονται όπως τα θέλουμε και συνήθως απρόβλεπτα εμπόδια χαλούν ακόμα και τα τελειότερα σχέδια.

Σε αυτές τις απρόβλεπτες δυσκολίες, οι οποίες μπορεί να είναι και απανωτές, κερδισμένος θα βγει αυτός που αντέχει τα χτυπήματα, που πέφτει και κάθε φορά σηκώνεται και συνεχίζει.

Αυτός που παραμένει ανθεκτικός ακόμα και μπροστά στις μεγαλύτερες δυσκολίες, τις ξεπερνά και ξαναπροσπαθεί απ’ την αρχή.

Το να είσαι ανθεκτικός δε σημαίνει να νιώθεις καλά όλη την ώρα

Κάτι που εμποδίζει αρκετό κόσμο να αντέξει τις προκλήσεις τις ζωής είναι η ιδέα πως ανθεκτικός σημαίνει να νιώθεις ευχάριστα και όμορφα όλη την ώρα.

Πως τίποτα δεν μπορεί να διαταράξει την προσωπική σου ηρεμία και πως αν αγχωθείς, στεναχωρηθείς, λυπηθείς, είσαι ένα ευαίσθητο πλάσμα φτιαγμένο από γυαλί και έτοιμο να ραγίσει.

Όχι. Ανθεκτικός σημαίνει πρώτα απ’ όλα να μην κρύβεσαι απ’ τον πόνο και την οδύνη και να επιτρέπεις στον εαυτό σου να εκφράσει τα πραγματικά του συναισθήματα.

Ανθεκτικός σημαίνει επίσης ότι μαθαίνεις απ’ τα λάθη σου και ότι αντιλαμβάνεσαι πως ο πόνος που νιώθεις έχει να σε διδάξει και από κάτι.

Και είναι μεγάλο λάθος να περιτριγυρίζεις τον εαυτό σου με υπερβολική θετικότητα προσπαθώντας να κρύψεις τα άσχημα. Εμποδίζεις τον εαυτό σου να ωριμάσει και να μάθει μέσα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Τον εμποδίζεις να γίνει πιο ανθεκτικός.

Για να μάθεις να αντιμετωπίζεις αποτελεσματικά τα απρόβλεπτα εμπόδια της ζωής  χρειάζεται πρώτα να μη φοβάσαι να νιώσεις άσχημα. Δηλαδή να μη βλέπεις τα αρνητικά συναισθήματα σαν κάτι απαγορευτικό αλλά σαν μια όχι και τόσο ευχάριστη πυξίδα που σε ειδοποιεί πως κάτι πρέπει να αλλάξεις.

Η ανθεκτικότητα δεν πηγάζει από τα θετικά και ευχάριστα συναισθήματα, αλλά από την ικανότητα σου να διαχειρίζεσαι τα αρνητικά.

Είναι στην ουσία η ικανότητα να διοχετεύεις τον θυμό σου και τη λύπη σου σε πράγματα χρήσιμα και παραγωγικά. Είναι η ικανότητα να βιώνεις την αποτυχία και την απογοήτευση και να χρησιμοποιείς τα συναισθήματα αυτά για να ωθήσεις τον εαυτό σου να βελτιωθεί.

Επικεντρώσου σε αυτά που μπορείς να ελέγξεις

Η πικρή αλήθεια είναι πως στην πραγματικότητα μπορούμε να ελέγξουμε ελάχιστα πράγματα στη ζωή μας. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τον καιρό, δεν μπορούμε να ελέγξουμε το τί θα πουν ή τί πιστεύουν για εμάς οι άλλοι.

Δεν μπορούσαμε καν να ελέγξουμε το ποια χαρακτηριστικά κληρονομήσαμε απ’ τους γονείς μας ή το πότε, το που και σε τί περιστάσεις ακριβώς γεννηθήκαμε.

Δεν ήταν στο χέρι μας το αν ο ένας μας γονιός θα ήταν καταθλιπτικός ή όχι, ούτε εξαρτάται από εμάς το πότε και υπό ποιες περιστάσεις θα πεθάνουμε.

Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν, τα περισσότερα πράγματα στη ζωή αυτή δεν είναι στο χέρι σου.

Όμως τα καλά νέα είναι πως υπάρχει ένα πράγμα που είναι στο χέρι σου, κάτι που μπορείς απόλυτα να ελέγξεις και είναι πολύ πιο σημαντικό απ’ όλα τα υπόλοιπα.

Μπορείς να ελέγξεις τις σκέψεις σου.Ξεπερνώντας Εμπόδια: Οι πεποιθήσεις που πρέπει να αφήσεις πίσω, Πως να γίνεις πιο Ανθεκτικός στις προκλήσεις της Ζωής

Ένα τραύμα μπορεί να σε κάνει να υποφέρεις με δύο τρόπος. Πρώτα απ’ όλα με τον σωματικά πόνο που σου προκαλεί, και δεύτερον με τον ψυχολογικό πόνο που μπορεί να σου προκαλέσει αν το αφήσεις.

Η διαφορά είναι πως ο δεύτερος πόνος είναι προαιρετικός. Τον επιλέγεις όταν ξεκινάς να κάνεις ένα σωρό αρνητικές σκέψεις γύρω από το τραύμα σου, όταν εύχεσαι να μη σου είχε συμβεί, όταν σκέφτεσαι ότι είσαι χαζός που άφησες τον εαυτό σου να χτυπήσει.

Και αυτός ο ψυχικός πόνος είναι κάτι που πολύς κόσμος βιώνει μπροστά στις δυσκολίες και στις προκλήσεις της ζωής. Μπροστά στα δύσκολα ξεκινάμε και καταστροφολογούμε. Φέρνουμε το χειρότερο σενάριο στο μυαλό μας και το αντιμετωπίζουμε σαν γεγονός που έχει ήδη συμβεί.

Και το μεγάλο πρόβλημα είναι πως τις περισσότερες φορές το πραγματικό πρόβλημα είναι πολύ μικρότερο απ’ όσο φαντάζει στο μυαλό μας.

Το θέμα είναι πως αυτή η καταστροφοποίηση συχνά μας εμποδίζει να δράσουμε με τρόπο που λύνει τα προβλήματα μας ή έστω βελτιώνει την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.

Για να γίνεις λοιπόν πιο ανθεκτικός έλεγξε αυτό το ένα πράγμα που έχει πραγματικά σημασία, τις σκέψεις σου. Προσπάθησε να δεις την κατάσταση με όσο περισσότερο ρεαλισμό μπορείς, απόφυγε τα υπερβολικά δράματα και ρώτα τον εαυτό σου: «Τί μπορώ να κάνω αυτή τη στιγμή, για να ξεπεράσω αυτό το πρόβλημα;».

Δεν μπορείς να ελέγξεις το αν θα σου τύχουν ή όχι απρόβλεπτες δυσκολίες στη ζωή. Αυτό που μπορείς να ελέγξεις είναι το πως σκέφτεσαι και νιώθεις για αυτές και το πως αντιδράς.

Θες να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου; Δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!