Σκύλος ή Λύκος: Τι σημαίνει Ελευθερία - Men's Bible

Σκύλος ή Λύκος: Τι σημαίνει Ελευθερία

Σκύλος ή Λύκος: Τι σημαίνει Ελευθερία

Η Ελευθερία ποτέ δεν είναι δωρεάν.

Απαιτεί να παίρνουμε ρίσκα.

Και αυτό σημαίνει να μην ανταλλάσουμε την ελευθερία μας για μια επίπλαστη ασφάλεια και άνεση. Ή ακόμα να ρισκάρουμε προκειμένου να ζήσουμε ελεύθεροι.

Ο μύθος

Υπάρχει ένας πολύ γνωστός μύθος του Αισώπου, στον οποίο ένας εξημερωμένος σκύλος συνομιλεί με έναν άγριο λύκο.

Ο σκύλος λοιπόν καμαρώνει στο λύκο για όλη την πολυτέλεια και άνεση που έχει, πείθοντας τελικά τον λύκο να τον ακολουθήσει.

Μέχρι τη στιγμή που ο λύκος βλέπει το κολάρο του σκύλου, τον ρωτάει τι είναι και τρομάζει από το τι συνεπάγεται.

Ο πρώτος εξημερωμένος λύκος αντάλλαξε τη φύση του και την ελευθερία του, για την ασφάλεια, την άνεση, την ρουτίνα και τη σταθερότητα.

Όλα αυτά είναι σπουδαία πράγματα, αλλά ο εξημερωμένος σκύλος δεν θα ζήσει ποτέ την έκσταση που έρχεται όταν ρισκάρεις τα πάντα για ένα επιτυχημένο κυνήγι.

Το ίδιο συμβαίνει και σε εμάς

Και στον σημερινό κόσμο, αυτό ακριβώς συμβαίνει και σε εμάς τώρα.

Η τεχνολογία και οι μοντέρνες ανέσεις του σήμερα μας «γδύνουν» από τα ένστικτά μας και μας κλέβουν αυτές ακριβώς τις επιθυμίες που μας κάνουν ανθρώπους.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις μετατρέπουν τους ανθρώπους σε εξοντωμένα ρομποτάκια.

Δεν υπάρχει τίποτα το φυσικό με το να καθόμαστε σε τεχνητό φωτισμό, σκυμμένοι στους υπολογιστές μας, να λαμβάνουμε εντολές, κοπανώντας ένα πληκτρολόγιο 8-10 ώρες τη μέρα. Αλλά η σύγχρονη ποπ κουλτούρα και οι ιδέες της για την επιτυχία γεμίζουν το κεφάλι μας με σκουπίδια και ψεύτικα ιδεώδη.

Η συνεχής ενασχόληση με τα social media και η ντοπαμίνη που παίρνουμε από αυτά μας κλέβει την προσοχή, την εστίαση και την ικανότητα να σκεφτόμαστε καθαρά. Και τα σκουπίδια με τα οποία τρεφόμαστε και αποτελούν πια την συνηθισμένη διατροφή μας, μας κάνουν πιο χοντρούς, χαζούς, τεμπέληδες και αδύναμους.

Όλα αυτά τα πράγματα είναι για να μας «μουδιάσουν» το μυαλό, να μας αδρανοποιήσουν, να σκοτώσουν την ικανότητά μας να σκεφτούμε ελεύθερα ώστε να μας κάνουν εξημερωμένους.

Είναι αυτό που έκαναν οι Ρωμαίοι πολιτικοί στο λαό με το «άρτο και θεάματα». Τον κρατούσαν απασχολημένο για να ξεχνά ότι ζεις χωρίς ελευθερία. Και τώρα το κάνουμε οι ίδιοι στον εαυτό μας με τα social media και τα χαζά reality.

Θες να πάρεις επιτέλους τη ζωή σου στα χέρια σου; Τότε μάθε περισσότερα για το καλύτερο Πρόγραμμα Ανδρικής Εξέλιξης

Όλα αυτά μας αφαιρούν πράγματα από τη φύση μας, πράγματα που χρειαζόμαστε προκειμένου να νιώθουμε ολοκληρωμένοι.

Ο άνθρωπος μπορεί να εξημερώσει ένα σκύλο κουνώντας του ένα κέρασμα μπροστά του: «Κάτσε, μπράβο καλό παιδί».

Το ίδιο κάνουν και οι επιχειρήσεις με υποσχέσεις για μια μελλοντική προαγωγή που θα επιβραβεύσει  την καλή σου συμπεριφορά: «Κάτσε στο γραφείο σου για 10 ώρες κάθε μέρα και σε 5-6 χρόνια, θα γίνεις προϊστάμενος, μπράβο καλό παιδί». Σκύλος ή Λύκος: Τι σημαίνει Ελευθερία

Η άλλη όψη

Ωστόσο, μην με παρεξηγήσεις, δεν είμαι κάποιος επαναστάτης, ούτε το παίζω αντικαπιταλιστής ή εναντίον των επιχειρήσεων. Δεν υπάρχει τίποτα το κακό με το να δουλεύεις για μια αξιοπρεπή εταιρία κάνοντας κάτι καλό. Ίσα ίσα…

Άλλωστε, η ανάληψη κινδύνου και ρίσκου δεν είναι για όλους…

Σε μια εκδοχή του μύθου που αναφέραμε, ο λύκος κοροϊδεύει τον εξημερωμένο σκύλο, φεύγει προς το δάσος, όπου τον σκοτώνει ένα λιοντάρι.

Αν όμως νιώθεις αυτή την «εσωτερική φωνή» που σου λέει ότι είσαι ικανός για περισσότερα, και ότι υπάρχουν πολλά ακόμη εκεί έξω για σένα…

Τότε το μεγαλύτερο ρίσκο σου είναι να μην πάρεις κανένα ρίσκο.

Οπότε το ερώτημα που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου, είναι:

Είσαι σκύλος ή λύκος;

Και τα δύο είναι καλά. Και τα δύο έχουν τα προτερήματά τους. Αρκεί να ξέρεις σε ποια πλευρά είσαι και που θέλεις να πας.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!