«Πού πηγαίνει αυτή η σχέση;» Πώς να απαντήσεις και τι να κάνεις - Men's Bible

«Πού πηγαίνει αυτή η σχέση;» Πώς να απαντήσεις και τι να κάνεις

«Πού πηγαίνει αυτή η σχέση;» Πώς να απαντήσεις και τι να κάνεις

Δύο φράσεις αγχώνουν εμάς τους άντρες: η πρώτη είναι το «Θέλω να Μιλήσουμε» και η δεύτερη το «Πού πηγαίνει αυτή η σχέση».

Πέρα από την πλάκα, ο λόγος που οι κουβέντες αυτές φαντάζουν τόσο τρομακτικές είναι ότι, συνήθως, έρχονται σε λάθος στιγμή και μας υποχρεώνουν να πάρουμε αποφάσεις που θα επηρεάσουν το σύνολο της σχέσης που έχουμε.

Για πολλούς άνδρες, αυτές οι φράσεις οδηγούν σε μια πιθανότητα ανεπιθύμητη αλλαγή στη φύση της σχέσης. Ακόμη και αν θέλεις να επισημοποιήσεις μία σχέση, όταν βλέπεις να συμβαίνει ή να στο συζητάνε τόσο επίμονα, μπορεί να γίνει ενοχλητικό.

Υπάρχει τρόπος να μην πάει στραβά μία τέτοια συζήτηση;

Μπορείς ας πούμε να ορίσεις εσύ πότε θα γίνει αυτή η κουβέντα. Θα σου πει, «αγάπη μου θέλω να μιλήσουμε». Να το δεχτείς, αλλά να διαλέξεις εσύ την ημέρα που θα γίνει αυτό. Να έχεις προετοιμαστεί ψυχολογικά.

Αν επιμένει να πάρει μία απάντηση εδώ και τώρα, είναι σαν να σου λέει ότι νοιάζεται περισσότερο για την απάντηση που θα της δώσεις παρά για σένα τον ίδιο, ή για το πώς νιώθεις. Αυτό λάβε το σαν προειδοποίηση για την ποιότητα της σχέσης αυτής.

Και αν η σχέση σου αντιμετωπίζει κρίση, δες και το ακόλουθο βίντεο για να καταλάβεις τι φταίει:

Θέσε τους όρους σου

Ένα βασικό πρόβλημα στις σχέσεις είναι όταν δύο άνθρωποι μιλάνε μαζί αλλά καταλαβαίνουνε χώρια. Όταν μάλιστα πρόκειται να γίνουν κουβέντες όσον αφορά το πού πηγαίνει αυτή η σχέση, τότε το πρόβλημα εντείνεται.

Μπορεί να λες ότι τη βλέπεις σοβαρά εννοώντας πως θέλεις γάμο και αυτή να καταλαβαίνει ότι θέλεις αποκλειστική σχέση. Ένα παράδειγμα. Η έννοια μιας σοβαρής ή μίας χαλαρής σχέσης είναι διαφορετική για τον καθένα. Φρόντισε λοιπόν να διευκρινίσεις τι ακριβώς εννοεί εκείνη και τι ακριβώς εννοείς εσύ.

Αν θέλεις χαλαρή σχέση, εξήγησε τι εννοείς λέγοντας χαλαρή. Σημαίνει ότι θα κοιμάστε και με άλλα άτομα; Ή απλώς σημαίνει, το προχωράμε και όπου πάει; Και βέβαια, ό,τι ισχύει για σένα πρέπει να έχεις υπόψη σου ό,τι ισχύει και για την άλλη πλευρά.

Μην απαιτείς πράγματα που εσύ δεν μπορείς να δώσεις. Αν θέλεις σοβαρή σχέση, πώς εννοείς το σοβαρή; Σημαίνει να συζήσετε, ενδεχομένως να παντρευτείτε ή απλώς να περνάτε μαζί περισσότερο χρόνο;

Αν δεν ξέρεις τι εννοεί η σύντροφός σου, ρώτησε. Δεν θα φανείς βλάκας. Εν πάση περιπτώσει, ας φανείς. Καλύτερα να έχετε ξεκαθαρίσει τι εννοείτε παρά να συμφωνείτε ο καθένας σε διαφορετικά πράγματα προκειμένου να μην φανείς βλάκας. Φαντάσου να θέλετε τα ίδια πράγματα και καταλήξετε να τσακώνεστε επειδή μπερδέψατε τις ορολογίες. Έχουν υπάρξει τσακωμοί, έχουν υπάρξει χωρισμοί λόγω ασυνεννοησίας.«Πού πηγαίνει αυτή η σχέση;» Πώς να απαντήσεις και τι να κάνεις

Πες αυτό που θες

Μπορεί να νιώσεις ότι πιέζεσαι να δώσεις την απάντηση που η σύντροφός σου επιθυμεί να ακούσει όταν σε ρωτάει που πηγαίνει αυτή η σχέση. Άλλωστε κατά βάση ξέρεις που το πάει. Οπότε μπορεί να νιώθεις ότι από μία σου λέξη κρέμεται το μέλλον της σχέσης σου. Θα δώσεις τη σωστή απάντηση ή θα δώσεις τη λάθος;

Ακόμα κι αν και οι δύο ξεκινάτε τη συζήτηση για το που πηγαίνει αυτή η σχέση με τις καλύτερες των προθέσεων, μπορεί να νιώσεις πως η λάθος απάντηση θα τορπιλίσει όλα όσα έχετε χτίσει ως τώρα.

Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να περιφρουρείς τα όριά σου. Καμία σχέση δεν επιβιώνει αν ένας από τους δύο συντρόφους υποχρεώνεται να κάνει πράγματα παρά τη θέλησή του, που υποτίθεται ότι θα τη συντηρήσουν. Μία σχέση είναι όπως κάθε συνεργασία. Πρέπει να υπάρχει αμοιβαία κατανόηση και ισομερισμός ευθυνών.

Πρέπει να βρίσκονται φόρμουλες που να λειτουργούν και για τους δύο. Δεν πρέπει ο ένας να καταπνίγει τα θέλω του προς χάρη του άλλου. Πρέπει να υπάρχει διαπραγμάτευση και συμφωνία. Πρέπει να είσαι ευέλικτος, βέβαια, αλλά το ίδιο οφείλει να είναι και η σύντροφός σου. Μπορεί να χρειαστεί να κάνεις υποχωρήσεις, και πρέπει να αποφασίσεις αν η σχέση που έχεις το αξίζει.

Όπως και να έχει, επειδή ο καθένας κουβαλάει τα δικά του θέλω και τις δικές του προσδοκίες, πρέπει να είσαι λοιπόν έτοιμος να προασπίσεις τις επιθυμίες σου. Αν θέλεις γάμο πρέπει να το πεις. Αν δεν το πεις, και εκείνη θέλει κάτι άλλο, απλώς θα χωρίσετε αργότερα και με πολύ πιο επεισοδιακό τρόπο. Μην ελπίζεις ότι θα αλλάξει γνώμη στην πορεία. Απλώς χάνετε και οι δύο το χρόνο σας.

Αν θέλεις αποκλειστικότητα πες το. Απλά και κατανοητά. Αν θέλεις χαλαρή σχέση πες το και εξήγησε τι εννοείς. «Θέλω να περνάμε καλά, αλλά δεν είμαι έτοιμος για κάτι σοβαρό / μόνιμο / αποκλειστικό. Συνεχίζουμε αν θέλεις και βλέπουμε πώς θα πάει».

Αν δεν είσαι μονογαμικός, πες το. Ξεκαθάρισέ το. Αν θέλεις να έχεις πολλές συντρόφους, πρέπει και αυτό να το πεις. Οτιδήποτε μένει για αργότερα θα κάνει απλώς περισσότερη ζημιά όταν αποκαλυφθεί.

Πρόσεξε όμως, μην κάνεις την σύντροφό σου να νιώσει πίεση, προκειμένου να δεχτεί τους όρους ή τα γούστα σου. Όπως εσύ δεν θέλεις και θα επιτρέψεις να καταπιεστείς, το ίδιο δικαίωμα να αναγνωρίσεις και για τη σύντροφό σου. Αν τα βρείτε έχει καλώς. Αν όχι… να είσαι προετοιμασμένος ότι μπορεί και να χρειαστεί να αποχωρίσεις από τη σχέση.

Μπορεί να σκέφτεσαι ότι αν εκφράσεις ελεύθερα τα θέλω σου μπορεί να χάσεις τη σχέση.

Όμως, καλύτερα να τη χάσεις νωρίς, παρά αργά και πολύ πιο επώδυνα. Καλύτερα να τελειώσει η σχέση αν είναι να γίνεις εσύ ή η σύντροφός σου δυστυχισμένοι.

Χρειάζεται να είσαι πρόθυμος να αποδεχτείς ότι θέλετε διαφορετικά πράγματα και μερικές φορές αυτό σημαίνει απλά ότι δεν είστε τελικά συμβατοί. Και, ναι, είναι χάλια, γιατί ενδιαφέρεσαι για εκείνη, αλλά ο έρωτας δεν είναι αρκετός για να γεφυρώσει όλες τις διαφορές.

Και καλύτερα να κόψετε νωρίς και πολιτισμένα παρά να καταλήξετε να μισείτε ο ένας τον άλλο επειδή δεν εξηγηθήκατε από την αρχή.

Για να βελτιώσεις τον τρόπο που διαχειρίζεσαι τη σχέση σου, δες εδώ

Η συζήτηση αυτή δεν πρόκειται να τελειώσει

Μην νομίζεις ότι μία μονάχα φορά θα συζητήσετε για το πού πηγαίνει αυτή η σχέση και αυτό ήταν ξεμπέρδεψες. Σε καμία περίπτωση. Εξάλλου μπορεί να μην εξηγηθούν όλα όσα πρέπει να εξηγηθούν με τη μία.

Δεν υπάρχει πίεση να γίνει κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει πίεση οριοθέτησης, ή ταμπέλας, ή χάραξης πορείας. Τα πάντα ρει. Συζητάτε για το πώς νιώθετε τώρα, και ίσως και πιο μετά, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως αν νιώσετε κάπως διαφορετικά στο μέλλον δεν πρέπει να το πείτε.

Αν πείτε πως θα έχετε ελεύθερη σχέση και μετά το πράγμα σοβαρέψει, γιατί όχι; Θα το συζητήσετε όταν έρθει η στιγμή του. Τίποτα δεν είναι θέσφατο.

Οι σχέσεις αλλάζουν όπως και οι άνθρωποι. Οι σχέσεις ωριμάζουν. Μπορεί να το πηγαίνετε για γάμο και να αλλάξουν τα πράγματα στην πορεία. Το απλούστερο: μπορεί να είστε τρελά ερωτευμένοι και ωστόσο να βαρεθείτε γρήγορα ο ένας τον άλλο. Το «για πάντα» είναι μεγάλη κουβέντα για οποιονδήποτε να την υποσχεθεί. Καλύτερα να είστε ευέλικτοι και να έχετε την ευκαιρία να επανεξετάζετε τη σχέση σας από καιρού εις καιρό.

Στο κάτω –κάτω, δική σας σχέση είναι και κανενός άλλου. Δεν αφορά κανέναν άλλο το πώς νιώθετε, ή το πώς θα τη συνεχίσετε, ή το πως θα την τερματίσετε. Δεν θα βγάλουμε το που πηγαίνει αυτή η σχέση σε δημόσια ψηφοφορία. Καθορίστε τι σας κάνει και τους δύο ευτυχισμένους και ακολουθήστε το. Όσο παράδοξο, παλαβό ή αντισυμβατικό και αν φαίνεται.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!