Πως να διευρύνεις τον Κοινωνικό σου Κύκλο - Men's Bible

Πως να διευρύνεις τον Κοινωνικό σου Κύκλο

Πως να διευρύνεις τον κοινωνικό σου κύκλο

Τον κοινωνικό σου κύκλο πρέπει να τον προσέχεις γιατί είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής σου και μάλιστα σημαντικότατο. Οι σχέσεις σου τους άλλους καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ικανοποίηση που λαμβάνεις απ’ τη ζωή σου και το πόσο ευτυχισμένος νιώθεις.

Μπορεί να είσαι πλούσιος, να μένεις σε πελώρια βίλα με πισίνα, να έχεις δύο Ferrari στο γκαράζ, αλλά να νιώθεις ότι δεν έχεις πραγματικούς φίλους και ότι είσαι απομονωμένος αποστασιοποιημένος απ’ τους άλλους.

Απ’ την άλλη μπορεί να μην έχεις πολλά λεφτά στον κουμπαρά και ακριβό αμάξι, αλλά να έχεις πλούσια κοινωνική ζωή, φίλους σαν αδερφούς και σύντροφο που νοιάζεται γνήσια για εσένα.

Στη δεύτερη περίπτωση είσαι πολύ πιο ικανοποιημένος και ευτυχισμένος απ’ ότι στην πρώτη. Και αυτό γιατί ενώ οι πολυτέλειες είναι ωραίες (κανείς δεν θα έλεγε όχι σε μια ferrari) δεν είναι αναγκαίες.

Αντίθετα, οι ποιοτικές ανθρώπινες σχέσεις αποτελούν βασική ανάγκη για όλους τους ανθρώπους. Ακόμα και για τους πιο εσωστρεφείς.

Δυστυχώς όμως για πολλούς, η ανάγκη για κοινωνικοποίηση δεν καλύπτεται επαρκώς. Ίσως γιατί ποτέ δεν έμαθαν πως να κουβεντιάσουν και να σχετιστούν με τους άλλους, είτε γιατί έμαθαν να φοβούνται την κοινωνικοποίηση και να την αποφεύγουν.

Ευτυχώς, αυτό μπορεί να αλλάξει και σχετικά εύκολα μάλιστα. Και αν ο λόγος που διαβάζεις το παρόν άρθρο είναι γιατί θέλεις κι εσύ να διευρύνεις τον κοινωνικό σου κύκλο, να κάνεις περισσότερες γνωριμίες και να αποκτήσεις περισσότερες και ποιοτικότερες σχέσεις στη ζωή σου, τότε συνέχισε να διαβάζεις.

Βάλε τον εαυτό σου στο κατάλληλο περιβάλλον

Σε γενικές γραμμές τα πράγματα είναι απλά. Αν θες να διευρύνεις τον κοινωνικό σου κύκλο και ειδικά αν είσαι εσωστρεφής και ντροπαλός, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να βάλεις τον εαυτό σου στο κατάλληλο περιβάλλον.

Και ποιο είναι αυτό το περιβάλλον; Σίγουρα όχι το γραφείο στο οποίο εργάζεσαι δέκα ώρες μπροστά από μια οθόνη.

Κατάλληλο περιβάλλον είναι αυτό που σου προσφέρει ευκαιρίες για γνωριμίες και που σε διευκολύνει να κοινωνικοποιηθείς ευκολότερα.

Το περιβάλλον παίζει τεράστιο ρόλο στο τί συμπεριφορές και τί δεξιότητες καλλιεργούμε. Βασική σου προτεραιότητα λοιπόν είναι να βρίσκεσαι τακτικά κάπου που έχει αρκετούς άλλους ανθρώπους με τους οποίους μπορείτε να μοιράζεστε κάτι κοινό και οι οποίοι να είναι ανοιχτοί σε επικοινωνία.

Χόμπι στα οποία λειτουργείς και συνεργάζεσαι με άλλους, όπως ο χορός και το θέατρο, είναι εξαιρετικές επιλογές. Το ίδιο και χώροι διασκέδασης όπως μπαρ, κλαμπ, μουσικά φεστιβάλ, στους οποίους μπορείς να μιλήσεις και να φλερτάρεις με άτομα που έχουν χαλαρή διάθεση και διάθεση για κοινωνικοποίηση.

Ένα από τα θετικά του να βάζεις τακτικά τον εαυτό σου σε ένα κοινωνικό περιβάλλον, είναι πως ακόμα και αν τις πρώτες φορές δεν πάρεις αμέσως κάποια κοινωνική πρωτοβουλία, είτε θα την πάρουν οι άλλοι και θα σου μιλήσουν πρώτοι, είτε θα σου δοθεί η ευκαιρία να την πάρεις στο μέλλον.

Άσε την τελειομανία στην άκρη για να διευρύνεις τον κοινωνικό σου κύκλο

Σε κάποια πράγματα μπορεί να βοηθάει, όσων αφορά όμως την κοινωνικοποίηση και τις σχέσεις σου με τους άλλους, η τελειομανία είναι εχθρός σου. Και μάλιστα μεγάλος.

Γιατί σε εμποδίζει να πάρεις πρωτοβουλία, σε εμποδίζει να πεις «ναι» σε νέες εμπειρίες και σε ευκαιρίες για γνωριμίες και σε εμποδίζει να εκφράσεις γνήσια τον εαυτό σου.

Όταν σε απασχολεί συνεχώς να δείξεις τέλειος, καταλήγεις φοβισμένος και βαρετός συνομιλητής. Δεν έχεις το θάρρος της γνώμης σου, δεν εκφράζεις το χιούμορ σου και αποφεύγεις οτιδήποτε μπορεί να σε φέρει αντιμέτωπο με την κοινωνική απόρριψη.

Όμως αναπόφευκτα για να διευρύνεις τον κοινωνικό σου κύκλο, θα χρειαστεί να πάρεις και κοινωνικά ρίσκα.

Θα χρειαστεί να πάρεις πρωτοβουλίες όπως να μιλήσεις πρώτος σε κάποιον που σε ενδιαφέρει να γνωρίσεις, να πεις κάποιο αστείο που σε εκφράζει, να δηλώσεις τη γνώμη σου για κάποιο θέμα και να μιλήσεις για τον εαυτό σου προκειμένου να σε γνωρίσουν οι άλλοι.

Και ναι, δε θα αρέσεις σε όλους. Κανείς δεν αρέσει σε όλους και είναι οκ αυτό. Όμως αν φιλτράρεις υπερβολικά τα λόγια σου προκειμένου να δείξεις τέλειος, το πιο πιθανό είναι πως μπορεί να μη σε απορρίψουν, ταυτόχρονα όμως δε θα ενθουσιάσεις και κανένα.Πως να διευρύνεις τον κοινωνικό σου κύκλο

Μαγνήτισε τους με θετικότητα

Το ότι δε χρειάζεται να είσαι τέλειος, δε σημαίνει πως η κοινωνικοποίηση δεν έχει και κάποιους, σε εισαγωγικά, «κανόνες» που σε συμφέρει να ακολουθήσεις.

Φυσικά και έχει και καλό είναι να τους ακολουθήσεις μέσα σε φυσιολογικά πλαίσια για να ενθαρρύνεις τους άλλους να σε γνωρίσουν περισσότερο.

Ένας απ’ αυτούς τους κανόνες και από τους πιο βασικούς λέει πως η θετικότητα λειτουργεί σαν κοινωνικός μαγνήτης. Και σίγουρα η δική σου εμπειρία μπορεί να το επαληθεύσει αυτό.

Θα το έχεις διαπιστώσει και από δικές σου παλαιότερες συναναστροφές πως οι απαισιόδοξοι άνθρωποι, οι υπερβολικά γκρινιάρηδες και αυτοί που έχουν διαρκώς μια αύρα θλίψης γύρω τους δε σε ψήνουν τόσο να τους γνωρίσεις.

Αντίθετα οι άνθρωποι που είναι περισσότερο θετικοί, ευδιάθετοι, χαμογελαστοί και αισιόδοξοι, ασκούν μια ανεξήγητη γοητεία.

Χρειάζεται λοιπόν να καλλιεργήσεις συνήθειες που σε βοηθούν να εκπέμψεις θετικότητα και αισιοδοξία.

Εξασκήσου να χαμογελάς τακτικά, ακόμα και αν δεν έχεις μάθει να χαμογελάς ή αν νιώθεις ότι έχεις άσχημο χαμόγελο. Η αξία του χαμόγελου βρίσκεται στο συναίσθημα που εκπέμπει όχι στην ομορφιά του.

Επίσης, προσπάθησε να εστιάζεις στα θετικά μιας κατάστασης και να βλέπεις το ποτήρι μισογεμάτο αντί για μισοάδειο.

Θα δεις ότι εκπέμποντας θετικότητα και αισιοδοξία οι άνθρωποι γύρω σου θα αρχίσουν να ενδιαφέρονται περισσότερο για εσένα και θα είναι περισσότερο πρόθυμοι να μπουν στον κοινωνικό σου κύκλο.

Θέλεις να βελτιώσεις τις κοινωνικές σου δεξιότητες; Δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!