Κανείς δεν σου χρωστάει τίποτα - Men's Bible

Κανείς δεν σου χρωστάει τίποτα

Κανείς δεν σου χρωστάει τίποτα

Φαίνεται να υπάρχει μια ευρύτερη τάση γύρω μας στην κοινωνία να είμαστε κακομαθημένοι. Πολλοί από εμάς έχουν αρχίσει να πιστεύουν ότι επειδή ζούμε σε εξελιγμένη εποχή μάς ανήκουν τα πάντα. Ότι μόνο και μόνο που αναπνέουμε αέρα και το αίμα κυλάει στις φλέβες μας, οι άλλοι μας χρωστούν κάτι.

Όμως κανείς δεν μας χρωστάει τίποτα. Κι αν θέλουμε κάτι στη ζωή μας, πρέπει να βγούμε εκεί έξω και να το πάρουμε.

Και αυτή είναι και η ομορφιά του κόσμου στον οποίο ζούμε. Έχουμε την ευκαιρία να βγούμε από τη ζώνη άνεσης μας και να δημιουργήσουμε ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε. Οι ευκαιρίες βρίσκονται παντού. Όταν όμως θεωρούμε ότι ο άλλος μας χρωστάει κάτι, περιορίζουμε τις ευκαιρίες και τα πράγματα που θα μπορούσαμε να έχουμε.

Για παράδειγμα, πολλοί άνδρες πιστεύουν ότι είναι η κοπέλα τους υπεύθυνη για την ευτυχία τους. Ή ότι είναι ευθύνη του αφεντικού τους να διασφαλίσει ότι θα έχουν εργασία. Όμως αυτός ο τρόπος σκέψης δεν οδηγεί πουθενά και επιπλέον μεταφέρει το 100% της ευθύνης για εμάς στους άλλους.

Είναι γελοίο να πιστεύουμε ότι αξίζουμε κάτι που δεν έχουμε κερδίσει. Αν θέλουμε κάτι, πρέπει να δουλέψουμε για αυτό και να το αποκτήσουμε.

Το κακό με αυτό τον κακομαθημένο τρόπο σκέψης είναι ότι σε κάνει να αφήνεις τον εαυτό σου στο έλεος των άλλων ανθρώπων. Πάρε για παράδειγμα πολλούς γάμους: Ζητούν πολλοί από τις γυναίκες τους να τους κάνει ευτυχισμένους και ικανοποιημένους και μετά παραπονιούνται που δεν γίνεται αυτό με τον τρόπο ακριβώς που θέλουν.

Αυτό είναι και το πρόβλημα με το να τα περιμένεις να σου δώσουν από μόνοι τους οι άλλοι αυτά που θεωρείς ότι αξίζεις. Εξαρτάσαι από τις διαθέσεις σου. Και δεν έχεις μετά το δικαίωμα να παραπονιέσαι αν κάτι δεν πήγε ακριβώς όπως το ήθελες.

Αν θες καλύτερες παροχές, εισόδημα, εργασιακή ασφάλεια, σχέση κλπ, τέλεια. Βγες έξω και πάρε τα. Χρησιμοποίησε τις ικανότητες, εργαλεία, πόρους και αρετές που έχεις ως άνδρας για να βρεις έξω και να αποκτήσεις αυτά που επιζητάς. Όσο πιο γρήγορα κατανοήσεις ότι κανείς δεν σου χρωστάει τίποτα, τόσο πιο πολύ θα προχωρήσεις στη ζωή σου.

Διευκρίνιση #1: Δεν αναφέρομαι στο να κάνεις κάτι παράνομο, άσεμνο ή ανήθικο προκειμένου να καταφέρεις αυτό που θες. Όσο όμως είναι μέσα στην έννοια της νομιμότητας και του ήθους, μπορείς να το επιδιώξεις και να το κερδίσεις.

Διευκρίνιση #2: Επίσης δεν εννοώ ότι δεν πρέπει να δεχτείς βοήθεια. Με τα παραπάνω δεν εννοώ ότι πρέπει να είσαι «περήφανος» για να δεχτείς μια χείρα βοηθείας όταν την χρειάζεσαι. Αναφέρομαι στην ικανότητά σου να μπορείς να δημιουργήσεις το δικό σου μονοπάτι.

Αν βρεις κάποιο πρόβλημα, λύσε το

Οι άνδρες έχουμε εγγενώς προδιάθεση στο να λύνουμε προβλήματα. Όμως κάτι που βλέπω πια συχνά είναι άνδρες που αναγνωρίζουν ένα πρόβλημα και έπειτα κάθονται και περιμένουν να κάνει κάποιος κάτι γι’ αυτό.

Στην εποχή μας πιστεύουμε ότι είναι πάντα ευθύνη άλλων  να λύσουν ένα πρόβλημα που εμφανίστηκε. Για παράδειγμα, μπορείς να ακούσεις κάποιον να λέει: «Το αφεντικό μου θέλει να κάνω το Χ και το Υ, αλλά δεν θέλει να με πληρώσει περισσότερο, οπότε ας πάει στο …, δεν πρόκειται να κάνω τίποτα».

Όταν ακολουθείς τέτοιο τρόπο σκέψης, χάνεις την δυνατή ευκαιρία να αναπτυχθείς, να εξελιχθείς και να ξεπεράσεις αυτά που μπορούσες μέχρι τώρα να κάνεις. Επίσης χάνεις ευκαιρίες που αλλιώς δεν θα παρουσιάζονταν. Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη δουλειά σου ή στη σχέση σου, ασχολήσου και φτιάξε το. Κανείς δεν σου χρωστάει τίποτα

Μην περιμένεις την άδεια των άλλων

Μην περιμένεις τους ανώτερους, αφεντικό, κυβέρνηση, γυναίκα, να σου πουν πότε να δράσεις, πώς να δράσεις και γιατί να δράσεις. Βγες εκεί έξω και κάνε το μόνος σου. Θυμήσου και το κλασσικό ρητό που λένε στις ταινίες: «καλύτερα να ζητήσεις συγγνώμη, παρά άδεια».

Κι όμως πολλοί άνδρες δεν το κάνουν αυτό. Απλά κάθονται και περιμένουν. Βλέπουν τι είναι αυτό που πρέπει να γίνει αλλά δεν κάνουν τίποτα γι’ αυτό. Και μετά στεναχωριούνται κιόλας όταν το αναφερθέν πρόβλημα δεν λύνεται.

Αλλά μπορείς να βγεις έξω και να το κάνεις. Δεν χρειάζεται να περιμένεις το αφεντικό σου. Όταν μάθεις να αναλαμβάνεις δράση χωρίς να περιμένεις άδεια, αποδεικνύεις ότι είσαι πολύτιμος, ότι έχεις κάτι να δώσει, ότι δεν παίρνεις μόνο αξία, αλλά ότι προσφέρεις κιόλας.

Ξεπέρνα τις προσδοκίες

Οι περισσότεροι δεν περιμένουν και πολλά από εσένα. Δεν εννοώ ότι σε θεωρούν μη ικανό. Απλά οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι έτσι λειτουργεί η κοινωνία. Όλοι έχουμε γίνει κάπως τεμπέληδες. Όλοι επιζητούμε την άμεση ικανοποίηση. Θέλουμε τα πάντα χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε τίποτα. Θέλουμε αποτελέσματα χωρίς προσπάθεια.

Έτσι αν μπορείς να αποδείξεις στον εαυτό σου και τους γύρω σου ότι προτίθεσαι να ξεπεράσεις αυτό που προσδοκάται από εσένα, κάνεις τον εαυτό σου τόσο πολύτιμο και ξεχωριστό που οι άλλοι δεν θα μπορούν να σε παραβλέψουν.

Οπότε ποια είναι η προσδοκία; Βρες την. Τι προσδοκά η γυναίκα σου; Τα παιδιά σου; Το αφεντικό σου; Οι πελάτες σου; Ξεπέρνα όλες αυτές τις προσδοκίες. Ξεπέρνα αυτά που νόμιζαν εκείνοι δυνατά και δες πως θα αλλάξει η ζωή σου και ο τρόπος που σου φέρονται οι άλλοι.

Ζήτα αυτό που θέλεις

Ο πιο απλός τρόπος να πάρεις αυτό που θέλεις είναι να ζητήσεις αυτό που θέλεις. Και ο λόγος που οι περισσότεροι αποτυγχάνουν είναι επειδή απλά δεν ζητούν αυτό που θέλουν (κάτι που έχει μεγάλη εφαρμογή και στο φλερτ όπως γνωρίζεις).

Άρα ζήτα. Γίνε πιο δυναμικός. (Σε περίπτωση που δυσκολεύεσαι δες και τον αναλυτικό Οδηγό μας).

Αν θες κάτι, ζήτα το. Κανείς δεν μπορεί να διαβάσει το μυαλό σου. Κανείς δεν θα κάτσει να μαντέψει τι είναι αυτό που θέλεις. Κανείς δεν θα αφήσει το βόλεμά του για να σου δώσει κάτι, αν δεν γνωρίζει τι είναι αυτό που θέλεις. Άλλωστε δεν σου χρωστάει τίποτα. Αλλά αν ζητάς αυτό που θέλεις, είναι πολύ πιθανό να λάβεις ακριβώς αυτό που επιθυμείς.

Κανείς δεν σου χρωστάει τίποτα και στο φλερτ. Διεκδίκησε αυτά που αξίζεις!

Πάρε υπολογισμένα ρίσκα

Γενικά στους άνδρες υπάρχει εγγενώς η τάση να παίρνουν ρίσκα. Έχουμε σχεδιαστεί να πιέζουμε τα όρια.

Οπότε όταν λέω να πάρεις υπολογισμένα ρίσκα, δεν εννοώ να γίνεις απερίσκεπτα ριψοκίνδυνος. Δεν εννοώ να ρισκάρεις τα πάντα ή να διακινδυνεύσεις τη σταθερότητα της σχέσης ή της οικογένειάς σου. Αλλά αυτό που εννοώ είναι ότι χρειάζεται να πάρεις περισσότερα υπολογισμένα ρίσκα γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να σου δώσει η ζωή, εκτός κι αν πιέσεις τα όρια.

Άρα μην γίνεσαι πλαδαρός. Μην γίνεσαι αυτάρεσκος. Μην ικανοποιείσαι με αυτό που έμαθες. Όταν βγεις έξω και πάρεις ρίσκα, σίγουρα κάποια πράγματα δεν θα δουλέψουν. Αλλά θα εκπλαγείς με το πόσο συχνά αυτά τα ρίσκα θα αποδώσουν και θα φέρουν αποτελέσματα που μέχρι τότε δεν θεωρούσες δυνατά.

Να θυμάσαι ότι έχεις την αποστολή σου. Οπότε μην ξεπουλάς τον εαυτό σου. Δεν υπάρχει λόγος να ζήσεις έτσι. Κάνε το καλύτερο που μπορείς. Η αλήθεια είναι πως κανείς δεν σου χρωστάει τίποτα και πρέπει να το γνωρίζεις αυτό. Κανείς δεν υπάρχει για να σε σώσει και είναι ok αυτό γιατί δεν το χρειάζεσαι από τους άλλους. Αυτό που χρειάζεται είναι να διεκδικείς ο ίδιος αυτά που θέλεις από τη ζωή.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!