Σώσε την Κατάσταση: 4 Συμβουλές για Καλύτερη Επικοινωνία στη σχέση - Men's Bible

Σώσε την Κατάσταση: 4 Συμβουλές για Καλύτερη Επικοινωνία στη σχέση

Σώσε την Κατάσταση: 4 Συμβουλές για Καλύτερη Επικοινωνία στη σχέση

Η επικοινωνία είναι το πιο απαραίτητο υλικό προκειμένου να διατηρηθεί μια σχέση. Από την άλλη, αν δεν είσαι καλός σε αυτή, μπορεί να γίνει μεγαλύτερο πρόβλημα. Αυτό συμβαίνει για τον απλούστατο λόγο ότι συχνά η επικοινωνία μπορεί να σημάνει ένα πράγμα για τον ένα σύντροφο, ενώ για τον άλλο σύντροφο να σημαίνει κάτι τελείως διαφορετικό. Χρειάζεται προσπάθεια λοιπόν για καλύτερη επικοινωνία.

Πρέπει να υπάρχει καλύτερη επικοινωνία, είτε στις σχέσεις, είστε στις φιλίες, είτε στις συγγένειες. Να μην μιλάς και δεν σε καταλαβαίνουν, να μην ακούς και δεν καταλαβαίνεις εσύ. Σε όλες τις σχέσεις η καλύτερη επικοινωνία είναι το κλειδί.

Μελέτησε το πώς επικοινωνείς εσύ (και πώς η σύντροφός σου)

Βασικά το πρόβλημα δεν είναι ότι τα ζευγάρια δεν επικοινωνούν. Είναι ότι επικοινωνούν, αλλά δεν μπορούν να καταλάβουν ο ένας τον άλλο.

Ο καθένας έχει τις ιδιαιτερότητές του. Το πρόβλημα είναι ότι πολύ συχνά τείνουμε να θωρούμε ότι οι ιδιαιτερότητές μας είναι εντελώς κατανοητές και διάφανες στους άλλους. Έτσι μπορεί να νομίζεις ότι είσαι σαφής και ξεκάθαρος, αλλά δεν είναι πάντα έτσι. Λες αυτά που θέλεις και η σύντροφός σου καταλαβαίνει αυτά που θέλει αυτή. Ή αυτά που φοβάται.

Συχνά αυτό είναι απλώς θέμα διαφοράς προσωπικοτήτων. Κάποιοι έχουν χιούμορ, κάποιοι είναι σοβαροί, κάποιοι μιλάνε πολύ. Ο σύντροφός τους μπορεί να παρεξηγήσει την παιχνιδιάρικη διάθεση, ή την σοβαρότητα, ή την πολυλογία.

Κάποιοι είναι υπερβολικά συγκρατημένοι μέχρι που ξεσπάνε, ίσως και με άσχημο τρόπο.  Άλλοι περνάνε χρόνο κλεισμένοι στον εαυτό τους για να σκεφτούν τα πράγματα, ενώ οι σύντροφοί τους μπορεί να θέλουν και να απαιτούν συζήτηση και λύση εδώ και τώρα. Οι μεν θέλουν χρόνο, οι δε εισπράττουν αδιαφορία, και οι παρεξηγήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε ρήξη.

Το να παρεξηγείς τους τρόπους που επικοινωνεί ο σύντροφός σου, όπως καταλαβαίνεις, μόνο σε μπερδέματα μπορεί να οδηγήσει. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσα ζευγάρια με ειλικρινή αισθήματα μεταξύ των συντρόφων, έχασαν το δρόμο τους εξαιτίας κακής επικοινωνίας.

Ένα σημαντικό κομμάτι της επικοινωνίας στο ζευγάρι είναι να μπορείς να προσαρμόζεσαι στο πώς επικοινωνεί η σύντροφός σου. Και επίσης, να την βοηθάς να προσαρμοστεί στο πώς επικοινωνείς εσύ.

Θες να την κάνεις να σε καταλαβαίνει καλύτερα; Δες εδώ

Καλύτερη επικοινωνία σημαίνει να μην υποθέτεις ότι μπορείς να μαντέψεις τα πάντα

Εντάξει, εκτός και έχεις κάποιο ιδιαίτερο χάρισμα. Πολλοί άνθρωποι, ειδικά αν βρίσκονται σε μια σχέση μακρόχρονη, υποθέτουν εσφαλμένα ότι ξέρουν απόλυτα την σύντροφό τους. Μέχρις ενός σημείου αυτό μπορεί να αληθεύει. Ξέρεις τα γούστα του άλλου, τι τον ενθουσιάζει και πότε εκνευρίζεται. Αυτό όμως είναι γενικό, δεν αποτελεί εγγύηση ότι θα μπορείς να μαντέψεις πάντα την αντίδρασή του.

Επίσης δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κάποιος απλώς δεν συζητάει το πρόβλημά του. Είτε δεν το συζητάει ποτέ, είτε πιστεύει ότι, αν το κάνει, θα έχει συγκεκριμένες αντιδράσεις οπότε δεν τολμάει, είτε το συζητάει με μισόλογα, υποθέτοντας ότι ο σύντροφός του έχει καταλάβει.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα δεν συζητιέται ουσιαστικά ποτέ. Ξεμένει να αιωρείται και οδηγεί σε διαφωνίες, γκρίνιες, τσακωμούς. Που μπορεί μάλιστα να φαντάζουν ότι έσκασαν και από το πουθενά, ειδικά αν το πρόβλημα δεν έχει συζητηθεί ποτέ επαρκώς.

Έτσι λοιπόν υποθέτουμε πώς θα αντιδράσει ο άλλος και προσαρμοζόμαστε σε αυτό που υποθέτουμε, όχι σε αυτό που αληθινά ισχύει. Ειδικά αν έχουμε ξανασυζητήσει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν δεν μπαίνουμε καν στον κόπο. Τι να έχει αλλάξει δηλαδή; Μένουμε στο να υποθέτουμε.

Το να αποφεύγουμε τις υποθέσεις είναι κάποιες φορές δυσκολότερο. Μας ξεβολεύει, αλλά είναι ο μόνος τρόπος να καταλάβουμε και να μας καταλάβουν σωστά. Ρώτα και μην αποφύγεις να απαντήσεις όταν σε ρωτούν. Μην κλείνεσαι στον εαυτό σου.

Προσπάθησε να καταλάβεις πώς νιώθει ο σύντροφός σου και γιατί. Μην αποφεύγεις τη συζήτηση. Κάποιες φορές το πρόβλημα λύνεται πανεύκολα, αλλά γιγαντώνεται και γίνεται αξεπέραστο λόγω κακής επικοινωνίας.5 Πράγματα που κάθε Άνδρας πρέπει να γνωρίζει για τις Ερωτικές Συγκρούσεις, Σώσε την Κατάσταση: 4 Συμβουλές για Καλύτερη Επικοινωνία στη σχέση

Καλύτερη Επικοινωνία σημαίνει να την παίρνεις στα σοβαρά

Ο πιο σίγουρος τρόπος να σκοτώσετε τη μεταξύ σας επικοινωνία, είναι να κοροϊδεύεις αυτά που σου λέει η σύντροφός σου. Μην νομίζεις ότι δεν χρειάζεται κουράγιο για να ανοίξει κάποιος την καρδιά του, ακόμη και σε αυτόν που αγαπάει. Φαντάσου να εισπράξει αποδοκιμασία ή να νιώσει πως υποβιβάζεις το πρόβλημά της.

Μπορεί να διστάζει να ανοιχτεί, μπορεί να προσπαθεί να ξεκινήσει συζήτηση και να μην εισπράττει ενδιαφέρον, μπορεί να νιώθει ότι την επικρίνεις, είτε με λόγια, είτε με τη γενικότερη στάση σου. Μπορεί να θέλει να μοιραστεί ένα όνειρό της μαζί σου.

Μπορεί να θέλει να σου πει τι σκέφτεται για το κοινό σας μέλλον. Φαντάσου να νιώσει πως την αντιμετωπίζεις σαν να είναι ανώριμη, ή υπερβολικά ρομαντική, ή κουτή. Φαντάσου να εισπράξει αδιαφορία. Δύσκολα θα ανοιχτεί ξανά. Δύσκολα θα ξαναβρεί το κουράγιο να το κάνει. Ποιος ο λόγος, όταν θα θυμάται τι έχει αντιμετωπίσει, και άρα είναι πιθανό να αντιμετωπίσει ξανά;

Το να αντιμετωπίζεις τις ανάγκες, τα ενδιαφέροντα, τα προβλήματα της συντρόφου σου σαν να είναι κάτι το ανύπαρκτο και το ασήμαντο, ή ακόμη χειρότερα, κάτι το βλακώδες, είναι ένας σίγουρος τρόπος να οδηγήσετε της σχέση σας στο τέλος. Μπορεί όχι αμέσως αλλά το τέλος θα έρθει, αργά και βασανιστικά.

Το να κόβεις την επικοινωνία σε μία σχέση είναι σαν να φράζεις τις αρτηρίες που την τροφοδοτούν. Μοιραία, θα οδηγηθεί σε αποσύνθεση. Το να υποβιβάζεις τις ανασφάλειες ενός ατόμου, λέγοντάς του ότι έχει ανύπαρκτα προβλήματα ή ότι είναι βλάκας και αχάριστος που νιώθει όπως νιώθει είναι μια σαφής ένδειξη τους πώς νιώθεις τελικά εσύ για τον ίδιο.

Μπορεί να μην το καταλαβαίνεις αλλά εκείνη το καταλαβαίνει.

Πρόσεχε λοιπόν να ακούς με προσοχή, να συμμερίζεσαι, να κατανοείς και να σε σέβεσαι όπως θα ήθελες να σε σεβαστεί και εκείνη. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνήσεις με όλα όσα λέει, αλλά ότι θα δώσεις χρόνο να την ακούσεις και να κατανοήσεις αυτό που θέλει να μοιραστεί.

Μερικοί καυγάδες είναι απαραίτητοι

Ένα άλλο ζήτημα που μπλοκάρει την επικοινωνία είναι ότι τα ζευγάρια προτιμάνε να μένουν και να συζητάνε θέματα ασφαλή. Αποφεύγουν τα θέματα από τα οποία μπορεί να προκύψουν διχογνωμίες και ένταση. Συμφωνούν ότι διαφωνούν και σταματάνε τη συζήτηση. Οι προθέσεις είναι ευγενείς, βέβαια. Πιστεύουν ότι όσο λιγότεροι καυγάδες σε μια σχέση, τόσο υγιέστερη η σχέση.

Δεν θα σου πω ψέματα. Το να αποφεύγονται συζητήσεις προκειμένου να αποφευχθούν καυγάδες, είναι τόσο ζημιογόνο για μια σχέση όσο η περίπτωση που ανέφερα πριν.

Οι καταπιεσμένοι καυγάδες οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερες και βέβαιες ρήξεις. Το καλυμμένο πρόβλημα διογκώνεται, μέχρι να εκραγεί. Όσο και αν τα δύο μέλη αγνοούν την επερχόμενη καταιγίδα δεν πρόκειται, τελικά, να την αποφύγουν.

Η κατάσταση αυτή είναι το αντίθετο της επικοινωνίας. Δεν κάνουν διάλογο για τα πράγματα που θα έπρεπε να κάνουν διάλογο. Δεν θίγουν ζητήματα που θα έπρεπε να θιγούν. Δεν κάνουν, τελικά, τον απαραίτητο και αποσυμφορητικό για τη σχέση τους καυγά.

Αν δεν αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα στη ρίζα του σίγουρα θα ξαναβγαίνει μπροστά σου στην πορεία. Είναι σαν τη Λερναία Ύδρα, που όσα κεφάλια και να κόβεις, αν δεν καυτηριάσεις τους λαιμούς, εκείνα διαρκώς θα ξαναφυτρώνουν. Ένα πρόβλημα που θάβεται μεγαλώνει σαν κακός σπόρος, και μπορεί να οδηγήσει στη διάλυση της σχέσης. Ο τελικός καυγάς θα είναι πολύ πιο δραματικός από αυτούς που απέφυγες, και μπορεί να είναι και τελειωτικός για τη σχέση.

Καλύτερη επικοινωνία λοιπόν σημαίνει ουσιαστική συζήτηση. Δεν έχει να κάνει μόνο με το τι λες, αλλά και με το τι καταλαβαίνεις όταν μιλάει η σύντροφός σου. Και πάνω από όλα έχει να κάνει με την αντιμετώπιση μιας κατάστασης, ει δυνατόν, εν τη γενέσει της.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!